Cataracta: ce este si care sunt simptomele
Te confrunti cu o scadere accentuata a vederii, desi nu resimti niciun disconfort la nivelul ochilor? Nu tolerezi lumina puternica si ai probleme in a sofa dupa lasarea serii? Iata despre ce problema poate fi vorba si ce poti face.
Introducere cataracta
Tulburare de transparenta a cristalinului, exprimata prin opacifierea lui, cataracta este o boala oftalmologica de imbatranire, intalnita mai ales la persoanele cu varste de peste 65 de ani. Mai rar, cataracta poate fi congenitala, unii nou-nascuti venind pe lume cu aceasta problema ca urmare a infectarii mamei cu virusul rubeolic in primele luni de sarcina.
Cataracta dobandita pe parcursul vietii poate aparea, pe fondul procesului general de imbatranire, fiind favorizata mai ales de expunerea neprotejata cu ochelari de soare la lumina naturala puternica, sau pe fondul diabetului zaharat.
Cataracta poate afecta unul sau ambii ochi, la nivelul unuia sau mai multor straturi ale cristalinului, trei de toate: capsula, cortexul si nucleul.
S-a observat ca persoanele cu cataracta dobandita se confrunta mai des cu o opacifiere la nivelul cortexului (cataracta corticala) si nucleului (cataracta nucleara).
Simptome cataracta
Din cauza modificarii fibrelor de proteina din structura cristalinului si, implicit, din cauza opacifierii cristalinului, apar tulburari de vedere. Manifestarile si intensitatea lor variaza in functie de ce strat al cristalinului a fost afectat si, desigur, de stadiul bolii.
La modul general, persoanele afectate pot constata scaderea progresiva a claritatii vederii si incetosarea acesteia, o intoleranta la lumina solara sau artificiala, asa-numita vedere dubla, nevoia de a-si schimba dioptriile ochelarilor relativ des.
In cazul cataractei nucleare, de exemplu, persoana afectata va sesiza ca i se imbunatateste vederea de aproape, in vreme ce capacitatea sa de a vedea la distanta scade tot mai mult. (Totusi, tratamentul de corectare cu ajutorul ochelarilor s-a dovedit a fi ineficient.)
Atentie, insa, cataracta nu da durere sau stare de disconfort precum usturimea, lacrimarea si inrosirea ochilor! Asadar, masurile terapeutice nu trebuie amanate in lipsa acestor simptome.
Tratament naturist cataracta
Pentru a preveni degradarea si opacifierea cristalinului care apare in cataracta dobandita, este foarte importanta protejarea ochilor prin purtarea de ochelari de soare si prin asigurarea unei alimentatii cat mai echilibrata, din care sa nu lipseasca pestele si celelalte produse marine/oceanice, legumele (in special cele colorate si cele cu frunze verzi ) si fructele, bogate in acizi grasi esentiali si in antioxidanti.
Numeroase studii au evidentiat faptul ca substante precum luteina, zeaxantina si mezo-zeaxantina, regasite in aceste tipuri de alimente, contribuie la imbunatatirea acuitatii vizuale prin imbogatirea stratului de pigment protector de la nivelul maculei. Dintre cei trei pigmenti antioxidanti, mezo-zeaxantina “tinteste” centrul maculei, care este responsabila de vederea clara.