Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ce cauzeaza si cum se trateaza lacrimarea excesiva a ochilor

Ce cauzeaza si cum se trateaza lacrimarea excesiva a ochilor

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 13 martie 2024 Ultima actualizare: 18 martie 2024

Poate ca nu stiai asta, dar lacrimile sunt produse de glanda lacrimala situata in spatele globului ocular. Mai exact,  pozitia ei normala este undeva intre coltul cel mai indepartat de sinusuri al globului ocular si pleoapa. Lacrima cade precum o draperie peste ochi si prin intermediul gravitatiei se scurge pe langa obraji. Atunci cand cantitatea de lacrimi e mare, se revarsa ca dintr-un recipient, curge pe obraji, pana pe barbie. In ce cazuri apare lacrimarea excesiva si ce boli se pot ascunde in spatele acestui simptom vom descoperi in randurile care urmeaza.

Femeie-in-lacrimiFemeie-in-lacrimi

Ce factori sporesc riscul de lacrimare excesiva?

Epifora este termenul medical utilizat pentru a descrie lacrimarea excesiva a ochilor. Aceasta conditie se caracterizeaza prin producerea excesiva sau scurgerea insuficienta a lacrimilor, ceea ce duce la umplerea excesiva a sacului lacrimal si la eliminarea excesiva a lacrimilor prin canalul lacrimonazal. Acest lucru poate provoca scurgerea de lacrimi pe obraz sau in colturile ochilor.

Varsta: Persoanele in varsta pot prezenta un risc mai mare de epifora, deoarece caile lacrimale pot deveni ingustate sau blocate odata cu inaintarea in varsta.

Infectii oculare: Conjunctivitele sau alte infectii oculare pot provoca inflamatii ale ochilor, ceea ce poate duce la epifora.

Alergii oculare: Persoanele cu alergii pot prezenta un risc crescut de epifora, deoarece reactiile alergice pot stimula productia excesiva de lacrimi.

Boli cronice ale ochilor: Afectiuni cronice ale ochilor, cum ar fi blefaritele sau dacriocistitele, pot creste riscul de epifora.

Anomaliile congenitale: Persoanele nascute cu anomalii ale sistemului de drenaj al lacrimilor pot fi mai predispuse la epifora.

Traumatisme oculare: Traumatismele la nivelul ochilor pot provoca disfunctionalitati la nivelul cailor lacrimale si pot duce la epifora.

Boli autoimune: Unele boli autoimune, cum ar fi sindromul Sjögren, pot afecta secretia de lacrimi si pot creste riscul de epifora.

Boli inflamatorii: Boli inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida, pot afecta structurile oculare si pot contribui la epifora.

Utilizarea lentilelor de contact: Purtarea incomoda sau incorecta a lentilelor de contact poate provoca iritatii si lacrimare excesiva.

Expunerea la factori de mediu: Factorii de mediu, cum ar fi poluarea sau fumul de tigara, pot irita ochii si pot determina epifora.

Anumite medicamente: Unele medicamente pot avea ca efect secundar lacrimarea excesiva.

De ce apare lacrimarea excesiva

Lacrimile au rolul important de a mentine ochii umedati si curatati, protejandu-i de substantele iritante si infectii. Epifora poate fi cauzata de o varietate de factori, inclusiv:

Obstructia cailor lacrimale: Cand canalele lacrimale sunt blocate sau ingustate, lacrimile nu pot fi drenate corespunzator, conducand la epifora.

Infectii oculare: Conjunctivitele sau alte infectii oculare pot stimula productia excesiva de lacrimi.

Alergii oculare: Reactiile alergice pot declansa epifora din cauza inflamatiei si iritatiei.

Corpuri straine in ochi: Obiecte mici sau particule in ochi pot provoca iritatii si lacrimare excesiva.

Entropion sau ectropion: Aceste afectiuni ale pleoapelor pot afecta drenajul corect al lacrimilor.

Boli inflamatorii ale pleoapelor: Blefaritele cronice pot duce la epifora.

Sindromul ochilor uscati: Surprinzator, ochii uscati pot declansa uneori epifora. Cand ochii sunt prea uscati, organismul poate produce lacrimi in exces pentru a compensa aceasta lipsa.

Anomaliile congenitale: Unele persoane se nasc cu canalul lacrimal subdezvoltat sau obstructionat, ceea ce poate duce la epifora.

Blefarite cronice: Aceasta este o inflamatie cronica a marginilor pleoapelor, care poate determina epifora.

Uzura lentilelor de contact: Lentilele de contact incomode sau purtate incorect pot provoca lacrimare excesiva.

Cum se trateaza lacrimarea excesiva

femeie-care-plangefemeie-care-plange

Tratamentul pentru lacrimarea excesiva (epifora) depinde de cauza subiacenta. In functie de diagnosticul stabilit de medicul oftalmolog, urmatoarele optiuni terapeutice pot fi luate in considerare:

Picaturi oftalmice: In cazurile in care epifora este cauzata de ochi uscati sau de alte afectiuni oculare, medicul oftalmolog poate prescrie picaturi oftalmice pentru a ajuta la mentinerea umiditatii ochilor si la reducerea simptomelor de lacrimare excesiva.

Antibiotice sau medicamente antiinflamatorii: Daca epifora este cauzata de infectii oculare sau inflamatii, medicul poate prescrie antibiotice sau alte medicamente pentru a trata infectia si a reduce inflamatia.

Interventii chirurgicale: In cazurile in care epifora este cauzata de obstructii ale cailor lacrimale, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a debloca sau a repara canalul lacrimal. Chirurgia poate include dacriocistorinostomia (crearea unei noi cai de drenaj pentru lacrimi) sau sondajul canalului lacrimal.

Tratament pentru alergii: Daca epifora este cauzata de alergii oculare, medicul poate prescrie antihistaminice, corticosteroizi sau alte medicamente pentru a trata reactiile alergice si a reduce lacrimarea excesiva.

Corectie chirurgicala pentru entropion sau ectropion: In cazurile in care epifora este cauzata de entropion (pleoapa indreptata catre interior) sau ectropion (pleoapa indreptata catre exterior), poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a corecta pozitia pleoapei si a restabili drenajul adecvat al lacrimilor.

Corectie pentru afectiuni congenitale: In cazurile in care epifora este cauzata de anomaliile congenitale ale sistemului de drenaj al lacrimilor, uneori se poate lua in considerare o interventie chirurgicala pentru a corecta problema.

Cum putem preveni lacrimarea excesiva. Ce trebuie sa stim despre igiena oculara

Prevenirea lacrimarii excesive a ochilor depinde de cauza subiacenta a acestei afectiuni. In unele cazuri, epifora poate fi rezultatul unor factori temporari si usor de gestionat, in timp ce in alte situatii poate fi cauzata de probleme oculare sau alte afectiuni mai serioase. 

Daca lacrimarea excesiva persista sau este insotita de alte simptome oculare, este important sa consultati un medic oftalmolog pentru evaluare si diagnostic corect. Un specialist va poate ajuta sa identificati cauza specifica a epiforei si sa stabiliti planul de tratament adecvat. Sfaturi generale care pot ajuta la prevenirea lacrimarii excesive a ochilor:

Protejati-va ochii: Utilizati ochelari de protectie atunci cand lucrati in medii cu praf, substante chimice sau alte particule iritante care pot provoca epifora.

Evitati expunerea la factori iritanti: Incercati sa evitati expunerea la factori iritanti precum fumul de tigara, poluarea sau substantele chimice care pot irita ochii.

Evitati frecarea ochilor: Frecarea ochilor poate agrava disconfortul si poate stimula productia de lacrimi.

Mentineti igiena oculara: Pastrati ochii curati si evitati contactul cu mainile murdare pentru a preveni infectiile oculare.

Ingrijiti-va lentilele de contact: Daca purtati lentile de contact, asigurati-va ca le ingrijiti corespunzator si ca le folositi conform instructiunilor medicului.

Tratati alergiile oculare: Daca aveti alergii, consultati un medic pentru a primi tratament adecvat si a controla simptomele alergice.

Evitati utilizarea produselor cosmetice iritante: Folositi produse cosmetice adecvate pentru ochi si evitati produsele care pot provoca iritatii.

Consultati medicul oftalmolog: Daca aveti epifora persistenta sau alte simptome oculare, este important sa consultati un medic oftalmolog pentru a determina cauza specifica si a primi tratamentul adecvat.

Mentineti hidratarea corespunzatoare: Asigurati-va ca sunteti hidratat suficient pentru a preveni ochii uscati, care pot duce uneori la lacrimare excesiva.

Respectati recomandarile post-operatorii: Daca ati suferit interventii chirurgicale oculare, respectati cu strictete instructiunile medicului pentru recuperare.

 

 

Daca lacrimati excesiv, evitati frecarea ochilor, deoarece acest lucru poate irita si inflama ochii si poate stimula productia de mai multe lacrimi, precum si utilizarea produselor cosmetice care pot irita ochii.

Retineti faptul ca expunerea prelungita la fumul de tigara, poluare, substante chimice sau alti factori de mediu care pot irita ochii si provoca lacrimare excesiva. Daca purtati lentile de contact si acestea sunt incomode sau provoaca iritatii, consultati medicul oftalmolog pentru a gasi o solutie mai potrivita. Respecti, totodata, o igiena adecvata a ochilor si evitati contactul cu mainile murdare pentru a preveni infectiile oculare.

De asemenea, limitati timpul petrecut in fata ecranelor, deoarece acest lucru poate provoca oboseala oculara si lacrimare. Daca lacrimarea excesiva persista si/sau va confruntati si cu alte simptome, programati un consult oftalmologic.

 

In concluzie, sunt cateva lucruri de care trebuie sa tii cont pentru a mentine sanatatea ochilor. De exemplu,  in perioadele aglomerate cu multe taskuri la calculator se recomanda consumul de legume sau de suplimente bogate in vitamina A, luteina si beta-caroten.  In plus, trebuie sa tii cont de urmatoarele aspecte. Daca ai primit recent un diagnostic care vizeaza anumite tulburari de vedere, este foarte important ca tratamentul sindromului de „ochi lenes” (ambliopie) de exemplu sa il incepi cat mai devreme cu putinta, deoarece sansele de recuperare in urma tratamentului sunt cu atat mai mari cu cat este diagnosticat mai devreme si se incepe terapia pentru a vindeca problema.

BIBLIOGRAFIE:

Suri, S., Passi, J. S., Goyat, J. Chia Seed (Salvia Hispanica L.) – A New Age Functional Food. 4th International Conference on Recent Innovations in Science Engineering and Management;

Koh AS, Pan A, Wang R, Odegaard AO, Pereira MA, Yuan JM, Koh WP. The association between dietary omega-3 fatty acids and cardiovascular death: the Singapore Chinese Health Study;

Albert CM, Oh K, Whang W, Manson JE, Chae CU, Stampfer MJ, Willett WC, Hu FB. Dietary α-linolenic acid intake and risk of sudden cardiac death and coronary heart disease. Circulation;

Souza Ferreira C, de Sousa Fomes LD, Espirito Santo da Silva G, Rosa G. Effect of chia seed (Salvia hispanica L.) consumption on cardiovascular risk factors in humans: a systematic review;

Nieman DC, Gillitt N, Jin F, Henson DA, Kennerly K, Shanely RA, Ore B, Su M, Schwartz S. Chia seed supplementation and disease risk factors in overweight women: a metabolomics investigation;

Articole similare
Cretisoara: Cum recunosti planta, moduri de folosire, contraindicatii Cretisoara: Cum recunosti planta, moduri de folosire, contraindicatii

Cretisoara poate ajuta la reglarea ciclului menstrual si la reducerea simptomelor altor afectiuni Este important de retinut ca aceasta planta nu este recomandata pentru toate persoanele si ca ar trebui sa consultati un medic inainte de a utiliza orice forma de suplimente de cretisoara.

29 martie 2024
Edited 1 aprilie 2024
citește articolul
Sanatatea organismului: 12 plante care te pot ajuta sa te relaxezi Sanatatea organismului: 12 plante care te pot ajuta sa te relaxezi

Este important sa stiti ca obiceiurile de somn invatate din copilarie pot afecta comportamentele adultilor. Obiceiurile proaste de somn sau cele ale stilului de viata care pot provoca insomnie sau o pot inrautati, sunt, de exemplu: a merge la culcare la o ora diferita in fiecare noapte, a dormi in timpul zilei, a avea o calitate scazuta a mediului de dormit (prea multa lumina sau prea mult zgomot), a nu face suficiente exercitii si a se uita la televizor un timp prelungit, a folosi computerul sau un dispozitiv mobil in pat sunt comportamente care pot afecta calitatea si durata somnului.

6 aprilie 2023
Edited 6 aprilie 2023
citește articolul
Nutritie: Plante de ceai cu puternic efect antioxidant. Cum le alegi Nutritie: Plante de ceai cu puternic efect antioxidant. Cum le alegi

Printre ingredientele sale se numara flavonoidele si terpenoidele (de asemenea antioxidanti). Ceaiul de musetel poate ajuta la controlul zaharului din sange, la calmarea anxietatii, la ameliorarea inflamatiei si la scaderea colesterolului, desi majoritatea studiilor au fost facute pe animale. Se pare ca aceasta planta lupta impotriva infectiilor si previne bolile de inima, insa florile de musetel sunt folosite si pentru a ajuta in insomnii, precum si in afectiunile gastrice.

6 aprilie 2023
Edited 6 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina