Sanatatea organismului: 12 plante care te pot ajuta sa te relaxezi

Petrecerea unei nopti fara somn face ca a doua zi persoana sa se simta epuizata, capricioasa, cu deficit de atentie, ceea ce afecteaza dezvoltarea normala a activitatilor si calitatea vietii. Si, desi aceste circumstante pot fi stresante si pot afecta bunul mers al activitatilor cotidiene, ceea ce este ingrijorator este faptul ca insomnia poate genera efecte directe asupra sanatatii, poate avea impact asupra functiilor cognitive, poate creste riscul de obezitate sau boli de inima si chiar depresie. La un moment dat, multi oameni in varsta se confrunta cu insomnie pe termen scurt (acuta), care dureaza cateva zile sau cateva saptamani. Acest lucru se datoreaza, de obicei, stresului sau unui eveniment traumatic. Cu toate acestea, unii sufera, de asemenea, de insomnie pe termen lung (cronica), care dureaza o luna sau mai mult. Insomnia poate fi principala problema sau poate fi asociata cu alte afectiuni sau medicamente.
Este important sa stiti ca obiceiurile de somn invatate din copilarie pot afecta comportamentele adultilor. Obiceiurile proaste de somn sau cele ale stilului de viata care pot provoca insomnie sau o pot inrautati, sunt, de exemplu: a merge la culcare la o ora diferita in fiecare noapte, a dormi in timpul zilei, a avea o calitate scazuta a mediului de dormit (prea multa lumina sau prea mult zgomot), a nu face suficiente exercitii si a se uita la televizor un timp prelungit, a folosi computerul sau un dispozitiv mobil in pat sunt comportamente care pot afecta calitatea si durata somnului. Deoarece somnul este foarte important pentru a mentine conditiile ideale de sanatate, exista cateva ceaiuri pe baza de plante care va pot ajuta sa dormiti mai bine si sa va odihniti.
Remedii naturiste pentru un somn mai bun
Tei
Ceaiul de tei este unul dintre cele mai recomandate si utilizate ”terapii” pentru a va relaxa si, astfel, sa va odihniti mai bine in timpul noptii. De asemenea, ca si in cazul musetelului, il puteti folosi si pentru a ameliora problemele de stomac si multe alte afectiuni datorita proprietatilor sale medicinale.
Musetel
Aceasta planta aromatica nu este eficienta numai impotriva durerii gastrice. Este, de asemenea, o infuzie care va poate ajuta sa dormiti mai bine. Acest lucru este indicat de un studiu al pacientilor cu insomnie cronica. Potrivit rezultatelor, cei care au primit un extract de musetel de doua ori pe zi timp de cateva saptamani au reusit sa adoarma mai repede si sa se trezeasca mai putin in timpul noptii decat cei care nu au facut-o. Capacitatea sa de a induce somnul pare sa se datoreze anumitor flavonoide capabile sa actioneze ca un tranchilizant usor asupra sistemului nervos.
Valeriana
Aceasta este o planta folosita pe scara larga pentru a trata anxietatea si stresul. Datorita capacitatii sale de a genera o stare de relaxare, poate fi utila si in cazul tulburarilor de somn. Un studiu care a implicat 128 de pacienti a constatat ca cei care au luat un extract de radacina valeriana au raportat o crestere a calitatii generale a somnului, adormirea mai rapida si mai putine treziri pe timpul noptii.
Conform analizelor efectuate, acest lucru se datoreaza faptului ca valeriana reuseste sa inhibe in organism descompunerea unui acid cunoscut sub numele de gama-aminobutiric in creier, care induce o anumita stare de sedare si o scadere a activitatii sistemului nervos central. Cu toate acestea, ar fi necesare mai multe cercetari cu privire la beneficiile acestei plante pentru insomnie.
Ghimbir
In timp ce beneficiile ghimbirului se remarca in principal pentru capacitatea sa de a reduce durerea musculara sau de a preveni greata, aceasta planta ar putea avea efecte asupra somnului, potrivit cercetarilor efectuate. Este un fruct exotic, bogat in vitamina A, C si potasiu. Beneficiile sale includ efecte calmante impotriva anxietatii sau stresului, fiind folosit ca un remediu pentru a dormi mai bine.
Menta
Ca si grapefruitul, menta are o aroma bogata care ajuta oamenii sa se relaxeze. Infuziile facute cu frunzele sale de doua sau trei ori pe zi ajuta la reducerea efectelor stresului, iar proprietatile sale antiinflamatorii si sedative ajuta la obtinerea unui somn mai bun. Este important ca oamenii sa acorde atentie modului in care organismul reactioneaza la consumul de ceaiuri pentru a dormi si ca, in functie de rezultatele obtinute, sa se continue sau nu utilizarea acestora. In plus, este relevant ca, daca insomnia persista sau se inrautateste, este mai bine sa consultati specialistul. Aceasta este o problema care poate avea consecinte grave asupra sanatatii daca nu este tratata corespunzator.
Passiflora
Aceasta planta medicinala este utilizata pentru a dormi bine, fiind originara din Brazilia si Peru, de unde a trecut si in alte regiuni ale continentului american. Ceaiul de passilora este indicat pentru o odihna corespunzatoare, insa planta este adesea integrata si in suplimente alimentare care pot induce o stare de relaxare.
Lavanda
Pe langa faptul ca este o planta aromatica care poate servi pentru a va reimprospata mirosul ambiental din casa, lavanda a fost folosita din cele mai vechi timpuri pentru relaxare, contribuind si la combaterea insomniei. De asemenea, puteti planta lavanda acasa, in gradina ori puteti achizitiona un ghiveci cu aceasta planta, pe care sa il pastrati in locuinta.
Iasomie
Mirosul sau calmeaza corpul si mintea si in plus, culoarea sa alba influenteaza, de asemenea, bunastarea noastra, deoarece transmite pace si liniste.
Aloe vera
Este una dintre plantele preferate ale NASA. Nu numai ca imbunatateste aerul pe care il respiram, dar promoveaza si un somn odihnitor.
Gardenia
Gardenia este inrudita cu iasomia in ceea ce priveste mirosul ei. In plus fata de frumusetea sa, aceasta planta este, de asemenea, utilizata in diverse medicamente traditionale folosite pentru a reduce anxietatea, avand un efect relaxant si contribuind la combaterea insomniei.
Rozmarin
Cu o aroma intensa, rozmarinul este esential in casa. Pentru a va ajuta sa va odihniti, dizolvati o parte din uleiul sau in apa fierbinte si masati amestecul rezultat pe tot corpul, deoarece functioneaza ca un relaxant muscular.Insomnia poate avea urmari nefaste asupra sanatatii, prin urmare, daca aceasta persista si nu se amelioreaza cu ajutorul plantelor, indicat ar fi sa apelati la un specialist.
Efectele pe care le are burnoutul asupra echilibrului psihic. De ce avem nevoie de somn
In Romania primesti diagnostic ca suferi de sindromul burnout daca la munca in timpul activitatii tale ai o perioada in care simti ca nu mai faci fata la task-uri si lucrezi intens si peste program. In plus, sindromul Burn-out poate aparea si din cauza unor motive personale si a mediului social in care traiesti. Dorinta de a acoperi un gol, o frustrare, o deceptie cu un volum de munca apare in ultimul timp tot mai des printre persoanele care lucreaza in corporatii. Sentimentul de frustrare in cadrul sindromului burn-out este des intalnit.
Totodata, dintre toate bolile cronice, sindromul burnout este una din cele mai misterioase boli. Desi nu se cunosc mecanismele de declansare, dintre cauzele cele mai plauzibile, depresia pare a juca un rol cheie, intrucat starea maladiva survine cu o recurenta crescuta la persoanele cu diagnostic de anxietate si de depresie. Dar acest sindrom este asociat si cu o carenta de vitamine, sau un sistem imunitar slabit. Deficitul de minerale, in special de fier, produce in timp anemie feripriva si implicit apare o scadere a capacitatii eritrocitelor de a oxigena coerent sistemul cerebral.
Pe scurt, sindromul Burnout este o afectiune complexa asociata cu epuizarea mentala, fizica si emotionala care apare ca urmare a stresului excesiv acumulat pe termen lung. Pentru prima data acest termen a fost mentionat de psihologul Herbert Freudenberger in cartea sa «Burnout: The High Cost of High Achievement», scrisa in 1974.
Etapele prin care trece o persoana pana ajunge la epuizare sunt: nevoia puternica de afirmare, neglijarea nevoilor personale, aparitia situatiilor conflictuale fie acasa fie la birou, negarea problemelor, izolarea de familie si de grupul social, schimbarea comportamentului, autodevalorizarea, sentimentul de gol interior, stari depresive, colaps fizic si emotional.
S-a constatat ca mediul ostil nu reprezinta intotdeauna factorul care cauzeaza in mod direct burnout, ci trebuie sa ii fie direct asociata si inabilitatea individului de a face fata unor noi conditii de la locul de munca. Nevrotismul, extraversiunea si constiinciozitatea sunt trasaturi de personalitate care ofera predictibilitate pentru cel putin doua dintre dimensiunile sindromului burnout. Sindromul de burnout nu se asociaza neaparat cu orele suplimentare de la locul de munca, ci cu stresul cronic acumulat, starea de epuizare, insatisfactia fata de activitatea desfasurata zilnic si sentimentele de inutilitate resimtite.
Tot ce vrei sa stii despre burnout
Bibliografie:
1.Anxiety and Depression Association of America. Facts & Statistics. 2014. http://www.adaa.org/about-adaa/press-room/facts-statistics.
2. National Institute of Mental Health. Any Anxiety Disorder Among Children. 2016. http://www.nimh.nih.gov/health/statistics/prevalence/any-anxiety-disorder-among-children.shtml.
3. Bittner A, Egger HL, Erkanli A, et al. What do childhood anxiety disorders predict? J Child Psychol Psychiatry. 2007 Dec;
4. Ezpeleta L, Keeler G, Erkanli A, et al. Epidemiology of psychiatric disability in childhood and adolescence. J Child Psychol Psychiatry. 2001;
5. Chorpita BF, Daleiden EL, Ebesutani C, et al. Evidence-Based Treatments for Children and Adolescents: An Updated Review of Indicators of Efficacy and Effectiveness. Clinical Psychology Science and Practice. 2011;
6. James A, Soler A, Weatherall R. Cognitive behavioural therapy for anxiety disorders in children and adolescents. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2009;
7. Walkup JT, Albano AM, Piacentini J, et al. Cognitive behavioral therapy, sertraline, or a combination in childhood anxiety. N Engl J Med. 2008 Dec 25;