Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ce este candidoza?

Ce este candidoza?

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 23 decembrie 2019 Ultima actualizare: 6 februarie 2023

Atunci cand ai un sistem imunitar slabit si nu ai grija de zona intima, de igiena corporala corespunzator, sunt sanse sa apara o problema in zona pelvisului. Cand boala se instaleaza la nivelul vaginului, atunci se pot identifica simptomele candidozei dar si alte tipuri de infectii.

Candidoza este o infectie provocata de o ciuperca denumita Candida albicans. In mod obisnuit, aceasta ciuperca face parte, in cantitati mici, din flora intestinala sau vagin. Pe parcursul vietii, trei din patru femei vor suferi de candidoza din cauza vietii sexuale sau din cauza unei igiene precare.

S-a stabilit de asemenea ca persoanele care au probleme cu diabetul zaharat au un risc mai mare sa sufere de candidoza. In cazul candidozei vaginale, printre cei mai cunoscuti factori de risc se numara viata sexuala precara, folosirea de produse neadecvatein zona intima si schimbarea partenerilor la intervale scurte de timp.

Cea mai frecventa problema in cazul persoanelor care sufera de candidoza este aparitia unei iritatii in zona intima si prezenta unui miros urat. În zona respectiva mai pot aparea anumite formatiuni, iar daca simptomele se agraveaza, se poate recomanda un tratament medicamentos cu administrare orala chiar si timp de o luna.

Cele mai cunoscute cauze ale candidozei

Ciuperca Candida albicans este prezenta in mod normal in gura, intestine sau vagin fara a afecta sanatatea. Echilibrul acestei flore este insa perturbat in urma administrarii de antibiotic cu spectru larg, dar si de fluctuatii ale valorilor hormonale, de exemplu. In plus, si igiena sexuala poate influenta evolutia bolii sau poate aduce complicatii. O viață sexualaă activă fără a se ține cont de anumiți factori de risc poate deplasa infecția în diferite zone ale corpului.

Cum se poate descoperi candidoza?

Ciuperca poate fi evidentiata printr-un examen microscopic al secretiei vaginale. Se mai poate face, de asemenea, cultura, care este mai sensibila in stabilirea diagnosticului. In general, ph-ul secretiilor vaginale este acid, fara a prezenta un miros anume in anumite cazuri sau cu miros puternic in alte situatii.

Cum se trateaza candidoza?

Daca este descoperita la timp, candidoza se poate vindeca cu ajutorul medicamentelor antifungice. Daca simptomele devin severe, tratamentul va fi administrat pe o perioada mai indelungata. In alta ordine de idei, principalele complicatii ale candidozei pot depasi zona de contact si pot duce in cazuri extreme la depresie, anxietate (persoana bolnava se simte respinsa de societate d.p.d.v. mental si se autotigmatizeaza si se izoleaza) problemele sexuale, probleme ale organului genital al partenerului.

Desi o infectie vaginala nu este considerata o boala cu transmitere sexuala, ciuperca Candida albicans se poate transmite prin contact oral si genital de la barbat la femei si viceversa. Altfel spus, daca femeie sufera de candidoza, partenerul sau poate dezvolta dermatita candidozica a penisului, si asta este doar una dintre infectii cu candida care poate duce la complicatii daca nu este tratata.

In cele mai multe dintre cazuri, candidoza se poate vindeca daca se respecta tratamentul, cu exceptia situatiilor cand apar infectii fungice recurente care manifesta rezistenta la anumite tratamente. Intr-un asemenea caz, tratamentul este de lunga durata si este urmat, obligatoriu, de un tratament de intretinere. Acesta poate dura de la 3 pana la 6 luni in situatii extreme. Pe perioada tratamentului, contactul sexual se recomanda a fi evitat sau daca nu protejat. Se poate relua contactul neprotejat numai dupa ce amandoi partenerii au refacut testele care au iesit negative.

Concluzii despre candidoza - igiena, preventie si alimentatie

Asa cum am spus anterior, trebuie retinut urmatorul aspect. Aceasta afectiune intima poate fi determinata de o igiena intima superficiala, de spalaturile vaginale care dezechilibreaza flora vaginala sau de unele anticonceptionale si medicamente pe baza de hormoni. Acestea dau peste cap echilibrul hormonal si slabesc organismul. Infectia se dezvolta mai usor in astfel de cazuri, inclusiv dupa menstruatie cand organismul femeilor este mai slabit si dereglat fizico-chimic din cauza pierderilor de sange. Totodata, medicii specialisti au constatat ca infectia se instaleaza mai frecvent dupa menopauza, asa ca exista un risc mai mare de candidoza la femeile trecute de 50 de ani.

Alte cauze care pot determina aceasta afectiune intima sunt generate de stres, dar si de lipsa unui regim alimentar echilibrat. O dieta bogata in dulciuri, lactate si produse de panificatie nu este benefica. La fel de gresit este si consumul de preparate acide si abuzul de alcool, Consumul excesiv al acestor alimente duce la dezechilibre majore si permite ciupercii Candida sa se dezvolte alarmant.

In concluzie, candidoza este direct influentata de schimbarile pe care le facem in dieta, pentru care organismul depunde eforturi importante de adaptare. Astfel, afectiunea poate fi determinata si de un regim bogat in glucide sau poate fi generat de anumite alergii alimentare si predispozitii genetice.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...