Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: Care sunt beneficiile ceaiului de rostopasca. Contraindicatii

Nutritie: Care sunt beneficiile ceaiului de rostopasca. Contraindicatii

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 9 aprilie 2023 Ultima actualizare: 13 aprilie 2023

Rostopasca (Chelidonium majus) este o planta ierboasa, care creste prin locuri umbroase, prin paduri, tufarisuri, gradini, pe langa ruine, garduri, ziduri, de la campie pana in zonele montane, la altitudinea maxima de 800-1.000 m. Daca nu e cultivata in medii controlate, ea poate capata aspect ierbos si poate ajunge si la inaltimi de aproape un metru. 

In Romania, in mediul rural, planta mai este cunoscuta si sub denumirea de negelarita datorita sucului consistent galben-portocaliu spre rosu, in functie de maturitatea plantei care apare instant in zona in care este rupta, in special in zona tulpinii mai groase. Secretia ei are similitudini ca si textura cu vopseaua pe baza de ulei, dar secretia este de fapt un suc, ca si la aloe vera care circula prin planta. Aceasta substanta vascoasa, in contact cu aerul, se schimba din galben-portocaliu intr-un brun ruginiu inchis. Care sunt toate beneficiile frunzelor si florilor de rostopasca pentru organism descopera in acest material.

Cum au fost descoperite florile de rostopasca? 

Nu se stie data exacta cand Rostopasca a inceput sa fie folosita ca planta terapeutica, dar primele scrieri apar inca din antichitate in diferite documente la greci si romani. La inceput ea era folosita pentru a vindeca bolile de ficat.  Studiul ei sistematic a inceput abia in secolul al XIX-lea, dar pana azi, retetele populare si modul in care planta este folosita in mediul rural depaseste cercetarea de specialitate actuala.

Printre romani, rostopasca e foarte populara si raspandita in toate zonele tarii, dovada fiind numeroasele nume cu care a fost botezata din sud si pana in nord, iar multe nume, dupa cum se poate vedea are legatura directa cu beneficiile acestei plante asupra unor boli si afectiuni: buruiana de negei, buruiana de pecingine, galbenare, oiasca.

Din planta de rostopasca se intrebuinteaza partile aeriene, seva (latexul) si radacina, atat pentru problemele externe, cat si pentru cele interne. In utilizarile externe, precum eczeme, arsuri chimice, bataturi si negi, se vor aplica abia cateva picaturi de seva chiar pe zona afectata. 

O alta utilizare externa este in caz de artrita si dureri articulare, cand poti incerca bai fierbinti cu sare in care sa lasi plante de rostopasca sa isi topeasca seva si sa coloreza apa. La obtinerea solutiei pentru spalari, la un litru de apa, ai nevoie de o mana de frunzulite si tije uscate. Pentru o utilizare la nivel intern poti prepara o infuzie din frunze de rostopasca. Ajunge sa lasi 5-6 frunzulite sa infuzeze intr-un litru de apa fiarta, timp de cel mult 5 minute.

Ce contine planta de rostopasca? Cum se obtine pudra de rostopasca?

Inainte de a afla ce contin florile si frunzele de rostopasca, trebuie sa intelegem mai bine planta de rostopasca si cum putem sa o transformam in pulbere fara sa pierdem calitatile terapeutice ale plantei. Planta confine substante alcaloide cum ar fi chelidonina, berberina, cheletrina, sanguinarina, precum si rasini, flavonoizi, taninuri, ulei volatil. Datorita chelidoninei, preparatele au actiune analgezica -similara cu morfina si spasmolitica la nivelul cailor biliare si al cailor respiratorii. Preparatele din rostopasca maresc secretia de bila si secretia pancreatica. De asemenea, sunt enumerate urmatoarele proprietati: citostatica, hemostatica, bacteriostatica, antivirala, hipotensiva, hipolipemianta.

Pe scurt, pudra de rostopasca are rol cicatrizant, fiind recomandat in afectiunile cutanate precum: dermatoze, eczeme, prurit, eriteme, infectii stafilococice si streptococice, rani, furuncule, arsuri. Ultimele studii au demonstrat faptul ca extractul alcoolic din rostopasca are proprietati antivirale asupra virusului care provoaca herpes bucal. Totodata, alcaloizii benzofenantridinici si protoberberinici din planta, alaturi de chelidonina, prezinta o activitate inhibitoare pentru persoanele care sufera de artrita sau afectiuni reumatice, mai ales daca aceste substante sunt lasate la macerat in alcool si apa. 

Ce boli se trateaza cu rostopasca? Beneficii ceai de rostopasca

Ceaiul de rostopasca are multiple beneficii pentru sanatate si organism dupa cum s-a putut observa anterior. Prin urmare, din fericire exista o multime de boli pe care frunzele si florile de rostopasca le combate si le amelioreaza. Pana in prezent, exista numeroase studii si dovezi care atesta faptul ca rostopasca este benefica si ajuta in urmatoarele circumstante: Acnee, afectiuni hepato-biliare, afectiuni digestive, afectiuni intestinale, afectiunile splinei, angina pectorala, angiocolite, artrita, astm bronhic, arterioscleroza cerebrala, atonie vezicala, bataturi, blefarita, boli de ficat, boli de piele persistente, cataracta, catar bronsic, cancer, cancerul pielii si tumori exteriorizate, calculoza biliara, cefalee, chelie, cheratita, chisturi, chist ovarian, ciroza hepatica, colecistita, colesterol crescut, colici biliare, constipatie atona, dischinezie biliara, dispepsie, dureri de ficat, eczeme infectioase, epidermofitie, faringita, febra intermitenta, fibrom uterin, fistule, gastrita, greata, guta, hepatita cronica, hepatita virala (A, B, C), herpes rebel bucal si genital, hipertensiune arteriala, hipermetropie, hirsutism, icter, indigestie, infectii cronicizate ale pielii, infectii genitale (cu papiloma-candidatrichomonas), infectii in gat, infectii intestinale, inflamatii cronice ale ochilor, inflamatii intestinale, insomnie, insuficienta cardiaca, isterie, laringita, lipomatoza, litiaze biliare, lupus, migrena, migrena biliara, negi, neliniste, nevroze, ochi obositi, panaritiu, pancreatita, parazitoze intestinale, pete pe cornee, pilozitate excesiva, psoriazis, rani infectate, reumatism, spasme intestinale,tahicardie, tuberculoza, tumori exteriorizate, tuse spastica sau convulsiva, ulcer duodenal, ulcer varicos (plagi atone, vechi) si ulceratii cronice ale ochilor. 

Ce se intampla daca bei zilnic ceai de rostopasca? Cura cu ceai de rostopasca

Ce se intampla daca bei ceai de rostopasca? Asa cum am spus anterior, datorita substantei vascoase aflata in flori, tulpina plantei si frunze, ceaiul de rostopasca, din planta lasata la uscat, are numeroase beneficii si are efect: Analgezic, Antispastic, Antiinflamator, Sedativ, Narcotic al centrilor nervosi superiori, Antibacterian, Antiviral, Antitumoral, Antimicotic.

Pe scurt, ceaiul de rostopasca daca e consumat in dozele recomandate de medic sau nutritionist, are urmatoarele efecte benefice pentru organism precum: Mentinerea colesterolului in parametrii normali si eliminarea grasimilor nocive din sange; Mentinerea concentratiei normale a bilirubinei; Reducerea spasmelor de la nivelul tractului intestinal; Adjuvant in colecistite acute si cronice;  Adjuvant pentru spasme ale tractului gastrointestinal.

Cum sa folosesti corect planta de rostopasca. Contraindicatii

Desi frunzele si florile de rostopasca verzi sau uscate au multiple beneficii pentru sanatate trebuie sa stim si cateva aspecte care o sa ne ajute sa ramanem sanatosi mai mult timp. Dincolo de toate beneficiile plantei de care am povestit, trebuie stiut faptul ca daca e consumata in doze mari, mai ales ca ceai in diferite cure interne, rostopasca devine foarte toxica pentru organism si provoaca vome, colici abdominale, purgatii, scaune cu sange si ameteli si poate genera intoxicatii severe la nivelul stomacului si bilei.

In plus, medicii recomanda ca ceaiul de rostopasca sa NU fie folosit  si consumat in urmatoarele situatii: in cazul persoanelor insarcinate sau care alapteaza, celandina din rostopasca poate crea dereglari intestinale la fat sau la bebelusi si e bine sa fie evitata planta pentru consumul intern; „Boli autoimune”, cum ar fi scleroza multipla (SM), lupusul (lupus eritematos sistemic, LES), artrita reumatoida (RA) sau alte afectiuni, in acest caz, substanta din rostopasca celandina poate determina sistemul imunitar sa devina mai activ. Acest lucru ar putea creste simptomele bolilor autoimune si ar deregla si mai tare organismul; Blocarea caii biliare (obstructia cailor biliare) daca exista prea multa cantitate de celandina in sange, aceasta se pare ca poate mari fluxul de bila; Boala hepatica, inclusiv hepatita, celandina din rostopasca poate interveni negativ la nivelul ficatului daca exista deja boala instalata.

Bibliografie:

Fik, E., Dalgalarrondo, M., Haertle, T., and Gozdzicka-Jozefiak, A. Comparative biochemical analysis of lectin and nuclease from Chelidonium majus L. Acta Biochim.Pol. 2000;

Fik, E., Wolun-Cholewa, M., Kistowska, M., Warchol, J. B., and Gozdzicka-Jozefiak, A. Effect of lectin from Chelidonium majus L. on normal and cancer cells in culture. Folia Histochem.Cytobiol. 2001;

Gansauge, F., Ramadani, M., Pressmar, J., Gansauge, S., Muehling, B., Stecker, K., Cammerer, G., Leder, G., and Beger, H. G. NSC-631570 (Ukrain) in the palliative treatment of pancreatic cancer. Results of a phase II trial. Langenbecks Arch.Surg. 2002;

Gansauge, F., Ramadani, M., Schwarz, M., Beger, H. G., Lotspeich, E., and Poch, B. The clinical efficacy of adjuvant systemic chemotherapy with gemcitabine and NSC-631570 in advanced pancreatic cancer. Hepatogastroenterology 2007;

Gebhardt, R. Antioxidative, antiproliferative and biochemical effects in HepG2 cells of a homeopathic remedy and its constituent plant tinctures tested separately or in combination. Arzneimittelforschung. 2003;

Gerencer, M., Turecek, P. L., Kistner, O., Mitterer, A., Savidis-Dacho, H., and Barrett, N. P. In vitro and in vivo anti-retroviral activity of the substance purified from the aqueous extract of Chelidonium majus L. Antiviral Res 2006;

Gilca, M., Gaman, L., Panait, E., Stoian, I., and Atanasiu, V. Chelidonium majus--an integrative review: traditional knowledge versus modern findings. Forsch.Komplementmed. 2010;

Greving, I., Meister, V., Monnerjahn, C., Muller, K. M., and May, B. Chelidonium majus: a rare reason for severe hepatotoxic reaction. Pharmacoepidemiol.Drug Saf 1998;

Articole similare
Plante medicinale: Beneficiile dudului alb pentru organism, reguli de consum Plante medicinale: Beneficiile dudului alb pentru organism, reguli de consum

Dudele sunt fructe bogate in caroteni si vitamina C, fiind des adaugate ca adjuvant in tratamentul racelilor. Aceste fructe au un continut redus de zahar, sunt bogate in proteine, insa au, de asemenea antioxidanti benefici sanatatii inimii si, in cele din urma, acestea abunda in fibre. 

3 octombrie 2024
Edited 3 octombrie 2024
citește articolul
De sezon: Descopera cele mai cunoscute leacuri batranesti pentru tuse. Cum le alegi De sezon: Descopera cele mai cunoscute leacuri batranesti pentru tuse. Cum le alegi

Tusea se catalogheaza drept un raspun normal al organismului si se produce atunci cand substantele iritante patrund in corp, iar sistemul respirator incearca eliminarea acestora, indiferent daca este vorba de praf, microbi sau orice alt agent ”considerat” potential daunator de catre sistemul respirator. Desi tusea este o reactie a organismului, care protejeaza plamanii, aceasta poate fi extrem de neplacuta. In acest sens, episoadele de tuse pot chiar trezi din somn persoanele afectate, generand stari nedorite. 

30 septembrie 2024
Edited 30 septembrie 2024
citește articolul
Plante care sa te ajute sa respiri sanatos. Cum le alegi Plante care sa te ajute sa respiri sanatos. Cum le alegi

Menta este ideala pentru cazuri de sinuzita nazala sau bronsita. Produce prospetime imediata, cu un efect tonic care imbunatateste circulatia locala a sangelui, desfunda sinusurile si ajuta la eliminarea mucusului. Are proprietati antiseptice, amelioreaza durerea, iritarea si inflamatia, prin urmare, este folosita pentru a calma atat disconfortul gripei, cat si al bolilor respiratorii.

11 aprilie 2023
Edited 11 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina