Ceaiul de Lemn Dulce: beneficii pentru sanatate, contraindicatii de consum
Lemnul dulce a fost folosit ca remediu de mii de ani si in multe tari diferite din intreaga lume. In medicina traditionala chineza, lemnul dulce este folosit alaturi de alte plante medicinale pentru a spori eficacitatea lor - de aceea il veti gasi ca ingredient intr-o gama larga de remedii traditionale chinezesti.
In Ayurveda, sistemul traditional de vindecare care isi are originea in India, lemnul dulce este folosit in multe formule ca o planta armonizatoare. Se crede ca linisteste mintea si hraneste sistemul nervos parasimpatic. Intre timp, in herbalismul occidental, ceaiul de lemn dulce este utilizat in mod traditional pentru a trata problemele digestive, pentru a usura tusea si raceala si pentru a sprijini organele interne, inclusiv ficatul si rinichii. In plus, lemnul dulce este un indulcitor natural delicios care are un gust de aproximativ 50 de ori mai dulce decat zaharul. Acest lucru il face un plus minunat la orice amestec de ceai din plante, unul care, de asemenea, creste beneficiile celorlalte plante din ceai.
Ce beneficii ofera ceaiul de lemn dulce?
Ceaiul de lemn dulce este facut din radacina plantei de lemn dulce, care este originara din Asia si Europa de Sud. Extractele din radacina plantei de lemn dulce sunt folosite pentru a da aroma distinctiva in dulciurile de lemn dulce (desi uneori se va folosi in schimb anason). Dar radacina in sine detine cele mai multe beneficii, deci aceasta este ceea ce este folosit pentru a face ceai de lemn dulce. Radacina de lemn dulce are multe beneficii pentru sanatatea noastra. Consumul regulat de ceai de lemn dulce este o modalitate usoara de a face acest aliat puternic din plante o parte a dietei zilnice. Iata cateva dintre cele mai cunoscute beneficii ale ceaiului de lemn dulce:
- Calmarea problemelor digestive - Una dintre cele mai populare utilizari pentru ceaiul de lemn dulce este in calmarea problemelor digestive, cum ar fi arsurile la stomac, refluxul de acid si indigestia.
- Lupta impotriva infectiilor - Radacina de lemn dulce contine compusi care sunt in mod natural antivirali si antibacterieni, care pot ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva bolilor si infectiilor.
- Sustineti ficatul si rinichii - Ficatul si rinichii joaca un rol vital in mentinerea corpului sanatos si curat de toxine. Ceaiul de lemn dulce este adesea folosit pentru a sustine functia sanatoasa a acestor organe esentiale, deoarece este plin de antioxidanti care ajuta la prevenirea inflamatiei. Lemnul dulce ajuta, de asemenea, la protejarea ficatului impotriva daunelor cauzate de alcool.
- Eficient in caz de raceala, tuse si infectii respiratorii superioare - O alta utilizare traditionala a ceaiului de lemn dulce este pentru tratarea simptomelor racelii si a altor infectii respiratorii superioare. Acest lucru se datoreaza in parte proprietatilor sale antivirale si antibacteriene, care ajuta la combaterea microbilor care provoaca aceste afectiuni. Lemnul dulce, de asemenea, ajuta la mentinerea cailor respiratorii deschise.
- Calmeaza durerea de gat - Pe langa combaterea racelilor si a tusei, lemnul dulce este un analgezic natural si contine compusi care acopera mucoasa gatului, ajutand la usurarea durerii si la ameliorarea iritatiei gatului.
- Protejeaza dintii - Proprietatile antibacteriene ale lemnului dulce nu numai ca ajuta la combaterea microbilor care provoaca raceli si tuse, dar acestea reduc, de asemenea, numarul de bacterii daunatoare prezente in gura, protejand dintii de acumularea de placa bacteriana si de carii.
- Reduce inflamatia - Lemnul Dulce contine un compus numit acid glicirizic, care are proprietati antiinflamatorii si expectorante. Acesta poate fi foarte util in tratarea tusei si a altor afectiuni respiratorii, cum ar fi astmul si bronsita.
- Reduce stresul si anxietatea - Ceaiul de lemn dulce contine si acid gamma-aminobutiric (GABA), care este cunoscut pentru proprietatile sale relaxante si anxiolitice. Acesta poate ajuta la reducerea stresului si anxietatii, imbunatatind in acelasi timp somnul si starea de spirit.
- Regleaza nivelul zaharului din sange - Un alt compus important din lemnul dulce este glicirizina, care poate ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si la prevenirea diabetului de tip 2.
- Ameliorarea simptomelor menopauzei - Bufeurile inconfortabile sunt unul dintre multele simptome cauzate de menopauza. Cu toate acestea, consumul de ceai de lemn dulce poate ajuta, deoarece lemnul dulce poate reduce durata si severitatea bufeurilor.
- Beneficii pentru piele - Proprietatile anti-inflamatorii si antimicrobiene ale lemnului dulce il fac un ingredient popular in produsele naturale de ingrijire a pielii, in special cele concepute pentru a trata eczemele si acneea. Desi acestea sunt de obicei aplicate local, ceea ce mancam si bem poate avea un impact vizibil asupra pielii noastre, deci, consumul de ceai de lemn dulce poate imbunatati si aspectul pielii. Exista voci care afirma faptul ca ceaiul se poate folosi si pentru spalari ale tenului. Cu toate acestea, studiile stintifice in acest sens sunt limitate.
Pentru majoritatea oamenilor, ceaiul de lemn dulce va fi o bautura sigura de consumat. Cu toate acestea, femeile care sunt insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa evite produsele din lemn dulce. La fel ar trebui sa faca si persoanele care au hipertensiune arteriala sau probleme cardiace, deoarece lemnul dulce poate creste tensiunea arteriala. Prea mult lemn dulce poate provoca, de asemenea, niveluri scazute de potasiu. Evitati sa-l consumati daca aveti deja potasiu scazut si nu consumati lemn dulce in exces. In cele din urma, lemnul dulce poate interactiona cu unele medicamente, deci este intotdeauna cel mai bine sa verificati cu medicul inainte de a combina remedii pe baza de plante cu alte medicamente.
Cum sa preparati ceai de lemn dulce
Puneti 1-2 lingurite de radacina de lemn dulce peste o cana de apa clocotita (aproximativ 200, respectiv 250 ml apa fiarta).
Lasati amestecul la infuzat timp de 5-10 minute.
Strecorati ceaiul (valabil doar pentru ceaiul sub forma de pulbere) si adaugati miere sau lamaie dupa gust.
Consumati-l cald sau rece, dupa preferinte.
In general, ceaiul se poate consuma de doua ori pe zi, inainte de mesele principale. Este important de mentionat ca lemnul dulce poate avea si efecte secundare, in special in doze mari sau la persoanele cu anumite afectiuni de sanatate. De aceea, este recomandat sa cereti sfatul medicului inainte de a consuma acest tip de ceai, mai ales daca luati medicamente sau aveti anumite probleme de sanatate.
Beneficii pentru organism al ceaiului de cimbrisor, similitudini cu ceaiul de lemn dulce
Pudra de ceai de cimbrisor este recomandata in tusea convulsiva, astmatica si spastica, tuberculoza, bronsita, infectii respiratorii. Uleiul volatil pe care il contine calmeaza spasmele cailor respiratorii si are rol calmant si expectorant. Aduce o stare de confort general si tonifica organismul, are usor efect sedativ, fiind benefic in migrene, dureri de cap, epilepsie, astenie, stari de oboseala, depresie, insomnii, stari de nervozitate, anxietate. Cimbrisorul regleaza menstruatia si stimuleaza secretia de lapte in alaptare.
Inlatura toxinele acumulate la nivelul ficatului, ajutand la o buna functionare a acestuia, favorieaza secretia bilei si stimuleaza functiile rinichilor, avand actiune diuretica. Stimuleaza pofta de mancare, regleaza digestia, fiind indicat in hepatite, colici biliare, dischinezie biliara, crampe abdominale, hemoragii interne, constipatie, dureri de stomac, enterocolite. Pudra de cimbrisor are rol cicatrizant, fiind recomandat in afectiunile cutanate (dermatoze, eczeme, prurit, eriteme, infectii stafilococice si streptococice, rani, furuncule, arsuri) iar datorita proprietatilor antimicotice este indicat in tratamentul candidozei.
Bibliografie:
Abdel-Rahim IR, et al. (2017). Using of endophytic Saccharomycopsis fibuligera and thyme oil for management of gray mold rot of guava;
Alamgeer, et al. (2014). Pharmacological evaluation of antihypertensive effect of aerial parts of Thymus linearis benth.
Ali A. (2021). Chemical composition, α-glucosidase inhibitory and anticancer activity of essential oil of Thymus vulgaris leaves.
Alshaikh NA, et al. (2021). Susceptibility of fluconazole-resistant Candida albicans to thyme essential oil.
Boruga O, et al. (2014). Thymus vulgaris essential oil: chemical composition and antimicrobial activity.
Damtie D, et al. (2021). Toxicity and oviposition deterrent activities of thyme essential oils against Anopheles arabiensis.