Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ceaiul de hibiscus: Beneficii pentru organism

Ceaiul de hibiscus: Beneficii pentru organism

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 19 iulie 2022 Ultima actualizare: 6 februarie 2023

Hibiscusul este o planta bogata in nutrienti, flavonoide si minerale care reduc absorbtia de grasimi si carbohidrati. Mai mult, hibiscusul este un diuretic natural, fiind astfel un produs valoros pentru eliminarea surplusului de apa si managementul greutatii. Un studiu publicat in 2014 a confirmat ca administrarea timp de 12 saptamani a unui supliment pe baza de hibiscus a dus la reducerea circumferintei taliei si a procentului de grasime corporala. Cum ne ajuta ceaiul de hibiscus si care sunt beneficiile acestor plante pentru organism, pentru diete sau pentru piele descopera in acest material.

Cum au fost descoperite frunzele de ceai de hibiscus?

Ce contine ceaiul de hibiscus? Cum se obtine pudra de ceai de hibiscus?

Ce boli trateaza ceaiul de hibiscus? Beneficii ceai de hibiscus seara 

Ce se intampla daca bei ceai de hibiscus zilnic? Ceai hibiscus vrac

Beneficii ceai de hibiscus. Preparare ceai hibiscus

Contraindicatii ceai de hibiscus

Cum au fost descoperite frunzele de ceai de hibiscus? 

Despre ceaiul de hibiscus si beneficiile pe care le au frunzele de ceai de hibiscus se stiu informatii inca din Antichitate. Ceaiul de hibiscus, numit si  „ceaiul acru” este un ceai parfumat facut din pistilul uscat al florilor tropicale de Hibiscus sabdariffa. Florile de Hibiscus sabdariffa sunt originare din Africa si cresc in multe regiuni tropicale si subtropicale din intreaga lume - inclusiv Thailanda, China si Mexic. Aceste flori sunt una dintre multele specii de arbusti, copaci si flori din familia nalbilor (Malvaceae). Frunzele si florile uscate de hibiscus contin vitamina C, 20 de grame de carbohidrati si doar 79 de calorii. 

 

Ceaiul de hibiscus are o aroma fructata, racoritoare si multi oameni il beau din cauza beneficiilor pentru sanatate. Studiile au aratat ca ceaiul de hibiscus este un adjuvant atunci cand vorbim de imunitate, are actiune diuretica, ajuta la repararea tesuturilor cartilaginoase, ajuta la vindecarea ranilor cutanate si ajuta la absortia fierului in organism.

Totodata, ceaiul de hibiscus intareste peretii vaselor de sange si regleaza permeabilitatea lor, reduce cantitatea de colesterol nociv in sange, are un efect antibacterian, normalizeaza sistemul digestiv si a ficatului. In plus, ajuta la prevenirea unor tipuri de alergii, precum si ajuta la eliminarea toxinelor si a metalelor grele din organism. Altfel spus, ceaiul de hibiscus ajuta cu intoxicatii cu alcool. In plus, eliminarea toxinelor faciliteaza foarte mult procesul de pierdere in greutate si de aceea ceaiul din frunze si flori de hibiscus este un diuretic important.

citeste lucruri pe care nu le stiai despre miere

Ce contine ceaiul de hibiscus? Cum se obtine pudra de ceai de hibiscus?

Inainte de a afla ce contine ceaiul de hibiscus sau cum se obtine pudra de ceai de hibiscus trebuie sa stii cum se prepara pentru a pastra toate aromele si mineralele. Florile de hibiscus contin antioxidanti, vitamina C si minerale (calciu si fier), proteine,  aminoacizi, acizi de fructe  si bioflavonoide atat de binefacatoare pentru sanatatea noastra. 

 

Mai mult, Hibiscus mai contine si alte substante specifice precum: acidul  hibiscic, hibiscina, hibiscitrina alaturi de alti cinci acizi: citric,  ascorbic, malic, tartric, oxalic si un ulei specific.  

  • Vitamina C - 18.4 mg
  • Vitamina A - 296 IU
  • Calciu - 8 mg
  • Fier - 0,08 mg
  • Magneziu - 3 mg
  • Mangan - 0.477 mg
  • Fosfor - 1 mg
  • Potasiu - 20 mg
  • Sodiu - 4 mg
  • Zinc - 0,04 mg
  • Acid folic - 1 mg

Macerat la rece – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa, se mentine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol.

 

Infuzie – se prepara dintr-o lingura cu planta adaugata la 250 ml de apa clocotita, se mentine timp de 15 minute la temperatura camerei, apoi se strecoara si se bea pe stomacul gol. Ceaiul de hibiscus este delicios, cu o culoare rosie accentuata. Gustul sau este placut, acrisor, cu o savoare unica si poate fi indulcit cu miere sau cu zahar. Poate fi consumat atat cald, cat si sub forma de ceai rece.

descopera proprietatile miraculoase ale lavandei

Ce boli trateaza ceaiul de hibiscus? Beneficii ceai de hibiscus seara

Cand vorbim despre beneficiile ceaiului de hibiscus sau ce boli trateaza ceaiul de hibiscus trebuie sa stim faptul ca frunzele si florile se foloseau din cele mai vechi timpuri.  Ceaiul de hibiscus poate ajuta la imbunatatirea sanatatii ficatului. Un studiu a aratat ca ceaiul de hibiscus poate ajuta la scaderea markerilor de afectare a ficatului.

Totodata, ceaiul de hibiscus contine si polifenoli, care s-au dovedit ca au proprietati anticancerigene. O mare parte din cercetarile actuale implica studii pe diferiti subiecti umani. Un studiu a aratat ca extractul de hibiscus limiteaza cresterea celulelor si reduce caracterul invaziv al cancerului bucal. Alte studii au aratat ca ceaiul de hibiscus poate ajuta la prevenirea raspandirii celulelor canceroase de prostata si a celulelor canceroase de stomac.

 

Ceaiul de hibiscus are si proprietati antibacteriene. Ajuta la vindecare in caz de infectare cu E.coli. In plus, ingrediente din ceaiul cu hibiscus il fac sa fie un puternic diuretic natural. Mai multe studii au aratat potentialul ceaiului de hibiscus de a preveni obezitatea. Un studiu a aratat ca extractul de hibiscus a redus greutatea corporala, grasimea corporala si indicele de masa corporala dupa 12 saptamani de cura.

afla tot ce ai nevoie sa stii despre aloe vera

Ce se intampla daca bei ceai de hibiscus zilnic? Ceai hibiscus vrac

Fie ca vorbim de ceai hibiscus vrac sau despre ceai de hibiscus consumat la rece, trebuie sa stii cand si cum sa consumi acest tip de ceai. Se stie de exemplu ca daca ai obiceiul sa consumi mancare bogata in carbohidrati, ceea ce inseamna un continut ridicat de zahar si amidon, esti predispus sa iei in greutate. Studiile arata ca ceaiul de hibiscus reduce absorbtia de amidon si glucoza si, astfel, te ajuta la scaderea in greutate. Planta de hibiscus are in componenta sa o enzima numita ”phaseolamin” care are rolul de a reduce productia de zaharuri, contribuind, astfel, la mentinerea greutatii, in ciuda consumului de carbohidrati, scrie alegesanatos.

 

In plus, infuziile, decocturile si bauturile din aceste flori au proprietati calmante si reconfortante, care combat efectele stresului si sunt real ajutor in caz de indigestii, oboseala cronica, dar sunt si adjuvante in perioade de refacere a organismului dupa o perioada de covalescenta dupa anumite boli.

Si asta nu e tot. Datorita proprietatilor sale, hibiscusul poate fi utilizat cu succes pentru revigorarea aspectului pielii. Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi, prevenind astfel imbatranirea prematura a pielii. Efectul anti-imbatranire este intesificat si de prezenta acizilor organici (citric, malic, tartric), care stimuleaza regenerarea celulara si sinteza de colagen.

Beneficii ceai de hibiscus. Preparare ceai hibiscus

Atunci cand vorbim de beneficii ceai de hibiscus sau moduri de preparare ceai hibiscus, trebuie sa stim cateva aspecte esentiale. Ceaiul de hibiscus ajuta la reducerea colesterolului – ceaiul de hibiscus are proprietati hipolipemiante, calmante si hipoglicemice, reducand considerabil colesterolul „rau” din sange. In acelasi timp, previne distrugerea vaselor de sange si aparitia bolilor cardiovasculare;

Ceaiul de hibiscus intareste sistemul imunitar – datorita concentratiei mare de vitamina C, ceaiul de hibiscus sustine sistemul imunitar, il protejeaza si il intareste;

 

Ceaiul de hibiscus imbunatateste digestia – ceaiul de hibiscus are un usor efect laxativ. Datorita acestuia ajuta la functionarea eficienta la sisetmului gastro-intestinal si trateaza constipatia;

Ceaiul de hibiscus combate anxietatea – avand proprietati calmante, ceaiul de hibiscus incurajeaza relaxarea mintii, mai ales in momentele tensionate. Mai mult decat atat, hibiscusul contine flavonoide, care contribuie la stimularea endorfinelor. Acestea din urma sunt „responsabile” de senzatia de fericire pe care o simtim.

Contraindicatii ceai de hibiscus

Desi florile de hibiscus au multiple beneficii pentru sanatate, abuzul de ceaiuri si infuzii de hibiscus contin niveluri mari ale unor substante active care pot declansa efectele adverse si care pot interactiona cu alte plante medicinale, cu alte suplimente ori cu alte medicamente si pot determina dereglari ale sistemului digestiv.

 

In plus, daca sunteti alergic sau sensibil la florile de hibiscus (sau alte plante din familia nalbilor), ar trebui sa evitati sa beti ceai de hibiscus. Sunt situatii cand ceaiul de hibiscus poate scadea eficacitatea clorochinei, un medicament impotriva malariei. Daca luati medicamente pentru hipertensiune arteriala sau diabet, aceasta poate provoca o scadere semnificativa a tensiunii arteriale. Planta contine, de asemenea, fitoestrogeni (sau estrogeni din plante) care pot scadea eficacitatea medicamentelor contraceptive.

Fitoestrogenii din ceaiul de hibiscus pot provoca complicatii in timpul sarcinii. De exemplu, acestea pot declansa travaliul prematur. Daca sunteti insarcinata sau alaptati, poate doriti sa evitati ceaiul de hibiscus sau sa cautati o alternativa.

SURSE DOCUMENTARE:

https://www.webmd.com/diet/hibiscus-tea-is-it-good-for-you

https://www.medicalnewstoday.com/articles/269538#health-benefits

REFERINTE:

Food & Nutrition Research: “Anthocyanidins and anthocyanins: colored pigments as food, pharmaceutical ingredients, and their potential health benefits.”

The Journal of Nutrition: “Hibiscus sabdariffa L. Tea (Tisane) Lowers Blood Pressure in Prehypertensive and Mildly Hypertensive Adults.”

Journal of Hypertension: “Effect of sour tea (Hibiscus sabdariffa L.) on arterial hypertension: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.”

Journal of Alternative and Complementary Medicine: “Effects of Sour Tea (Hibiscus sabdariffa) on Lipid Profile and Lipoproteins in Patients with Type II Diabetes.”

Food and Nutrition Research: “Effect of Hibiscus sabdariffa extract on high fat diet-induced obesity and liver damage in hamsters.”

Food & Function: “Hibiscus sabdariffa extract inhibits obesity and fat accumulation, and improves liver steatosis in humans.”

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...