Cistita sau anexita - Diferente și simptome
Cistita se confunda deseori cu anexita din cauza simptomelor dar si a localizarii. Practic, atunci cand vorbim de o infectie urinara, in special atunci cand este implicata si bacteria escherichia coli, in caz ca nu se intervine in timp pentru ca tratamentul sa ajunga in zona de unde se elimina bacteriile, la nivelul vezicii urinare apar tot felul de infectii.
Cauzele cistitei
Aparatul urinar include rinichii, ureterul, vezica urinara si uretra. Toate au un rol in eliminarea deseurilor din corpul nostru. Rinichii elimina deseurile din sange si regleaza concentratiile multor substante. Tuburile numite uretere poarta urina de la rinichi la vezica, unde este depozitata pana cand iese din organism prin uretra si eliminata.
Cand apare cistita, ca urmare a infectiei bacteriene, intr-o zona care afecteaza functionare a vezicii urinare si a aparatului urinar, pot aparea complicatii. Bacteriile intra in tractul urinar prin uretra si incep sa se inmulteasca. Mai putin frecvent, cistita poate sa apara ca o reactie la anumite medicamente. Igiena precara este o alta cauza a bolii.
Factori de risc pentru cistita
Unele persoane sunt mai predispuse decat altele sa dezvolte infectii ale vezicii urinare sau infectii recurente ale tractului urinar. Femeile sunt un astfel de grup. Motivul principal este anatomia fizica. Femeile au o uretra mai scurta, iar bacterile ajung mai repede in vezica urinara. Femeile cu cel mai mare risc de cistita sunt cele active sexual (contactul sexual poate duce la imprastierea bacteriilor in uretra), femeile insarcinate si femeile la menopauza.
Cum recunosti simptomele cistitei
Cistita cauzată de infectia bacteriana este in general tratata cu antibiotice. Simptomele se imbunatatesc adesea in mod semnificativ intr-o zi de tratament antibiotic. Cu toate acestea, va trebui probabil sa luati antibiotice intre 3-7 zile, in functie de severitatea infectiei.
Cum poti evita complicatiile unei cistite
Daca ai avut probleme din cauza cistitei, trebuie sa stii cateva lucruri care te vor ajuta. In primul rand, e important sa consumi cat mai multa apa plata, ceaiuri si sa eviti alcool-ul sau bauturile bogate in zaharuri. Evitati utilizarea de spray-uri deodorante sau alte produse in zona genitala. Aceste produse pot irita uretra si vezica urinara. În Statele Unite, cele mai multe cazuri de infertilitate la femei sunt cauzate de complicatii ale cistitei si anexitei. In cazul in care ati mai avut in trecut incidente din cauza acestei boli, sau pur si simplu pentru preventie, este important sa stiti ca exista in farmacii produsul Femannose N.
Femanoza N contine D-manoza, o molecula care ofera o noua abordare a tratamentului si prevenirii cistitei acute. Previne bacteriile E.Coli sa se agate de vezica si le preia pe cele deja fixate. Acest produs are urmatoarele actiuni:
- Previne atasarea bacteriilor de pereti;
- Elimina bacteriile nedorite prin fluxul urinar;
- Femanoza N permite o actiune tintita, rapida si eficienta impotriva bacteriilor nedorite, fara a distruge flora;
Substanta activa a femanozei N este D-manoza. Avantajul este ca aceasta molecula este produsa in cantitati mici chiar de catre corpul nostru. Practic, aceasta substanta activa nu ii este straina organismului. Functioneaza atat de bine atunci cand este furnizat in cantitati mai mari, datorita faptului ca impiedica atasarea bacteriilor la membranele mucoase si le preia pe cele deja fixate.
Anexita si cei mai importanti factori de risc
Anexita are o prevalenta mai mare la femeile mai tinere de 24 de ani care nu folosesc metode contraceptive de barieră (de exemplu prezervativul, diafragma), au mulţi parteneri sexuali, au o boală cu transmitere sexuală sau vaginoză bacteriană, sau folosesc un dispozitiv intrauterin. De obicei infecţia este cauzată de bacterii care pătrund în vagin de cele mai multe ori în timpul actului sexual. În general, boala inflamatorie pelviană este cauzată de bacteriile care produc gonoree (Neisseria gonorrhoea) sau infecţie clamidiană (Chlamydia trachomatis), boli cu transmitere sexuală.
Mai rar, infecţia se produce în urma naşterii pe cale naturală, avortului sau în timpul unei proceduri medicale (de exemplu dilataţia şi chiuretajul). În mod tipic, boala inflamatorie pelviană debutează la nivelul colului uterin sau uterului. De obicei, sunt infectate ambele trompe uterine, însă simptomele sunt mai severe pe una din părţi. Ovarele nu sunt infectate decât dacă infecţia este severă.
Complicații pentru Anexita
Dacă infecţia nu este tratată, durerea de la nivelul abdomenului inferior devine persistentă şi apar sângerări neregulate. Infecţia poate invada structurile din vecinătate, inclusiv membrana care tapetează suprafaţa cavităţii abdominale şi care acoperă organele interne (cu apariţia peritonitei). Peritonita se manifestă prin durere bruscă şi intensă la nivelul întregului abdomen
Dacă infecţia trompelor uterine este cauzată de gonoree sau Chlamydia, aceasta poate invada ţesuturile din jurul ficatului, situaţie în care apare durerea în partea superioară-dreaptă a abdomenului, similară cu cea produsă de afecţiunile vezicii biliare. Această complicaţie se numeşte sindrom Fitz-Hugh-Curtis.
Anexita determină adeseori eliminarea unui lichid purulent şi uneori se ajunge la fibroză şi la formarea de benzi anormale de ţesut cicatriceal la nivelul organelor de reproducere sau între organele intraabdominale. Cu cât inflamaţia persistă mai mult, este mai severă şi revine de mai multe ori, cu atât mai mare este riscul de infertilitate şi alte complicaţii. Acest risc creşte de fiecare dată când femeia prezintă un nou episod de infecţie.
Cum poti preveni anexita?
Cea mai bună modalitate de prevenire a infecţiilor este evitarea activităţii sexuale. Dacă însă femeia întreţine relaţii sexuale cu un singur partener, riscul de apariţie a bolii inflamatorii pelviene este foarte redus, atât timp cât nici unul dintre parteneri nu are o boală cu transmitere sexuală.
Ce nu stiai despre urina
Urina umana este formata in proportie de 95% din apa, iar restul este uree si sare in proportii egale 2,5% si respectiv 2,5%. Totodata in urina se mai gasesc hormoni, nutrienti si creatina. De-a lungul unei vieti, rinichii elimina aproape un milion de litri de apa prin urina.
Altfel spus, un adult poate produce aproape 6 cani de 250 ml de urina pe zi. La un adult sanatos, vezica poate tine aproximativ 3 cani de urina pana la maxim cinci ore. Dar este periculos sa te abtii de la urinat. O femeie a murit dupa ce a refuzat sa urineze in cadrul unei competitii sportive.
In trecut, se pare ca oamenii foloseau mostre din propria urina ca si apa de gura. Se credea ca amoniacul din urina albeste dintii si protejeaza impotriva tartrului. Guiness Book a notat un record mondial mai putin obisnuit. Se pare ca un barbat a putut urina in continuu aproape 9 minute.
Urina este un important indicator si poate oferi informatii vitale legate de sanatatea rinichilor, a inimii si a functiei ficatului. Nu doar culoarea urinei ci si mirosul conteaza.
• Un miros puternic de amoniac poate indica deshidratarea.
• Un miros usor ranced poate indica o boala a ficatului.
• Un miros intepator ar putea indica o infectie a vezicii urinare.
• Un miros dulceag poate arata ca omul sufera de diabet.
Culoarea de urina poate varia in functie de alimentatie. Daca luam anumite medicamente sau consumam anumite legume poate varia de la galben strident la portocaliu rosiatic. Totodata, o culoare maronie a urinei poate indica pietre la rinichi sau leziuni ale ficatului. Sunt dovezi care arata ca romanii foloseau urina ca cerneala invizibila pentru a scrie mesaje secrete. Cuvintele apareau doar la incalzirea hartiei la o lumanare.
"Sindromul vezicii timide" este un lucru real. Se numeste Parureza si este un tip de fobie in care oamenii nu sunt in stare sa faca pipi in locuri publice. Conform Paruresis.org, 21 de milioane de oameni sufera de aceasta tulburare de anxietate numai pe teritoriul Statelor Unite ale Americii.