Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Clostridium perfringens: cum o recunosti, simptome, preventie

Clostridium perfringens: cum o recunosti, simptome, preventie

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 20 aprilie 2023 Ultima actualizare: 20 aprilie 2023

Intoxicatia alimentara cu Clostridium perfringens este o afectiune cauzata de consumul de alimente contaminate cu bacterii Clostridium perfringens. Aceasta bacterie se gaseste in sol, apa si in intestinele animalelor, cum ar fi puiul sau vaca, si poate fi prezenta in alimentele preparate cu carne.

In cele mai multe cazuri, intoxicatia alimentara rezulta atunci cand mancati alimente gatite si depozitate necorespunzator. In mod normal, bacteriile se gasesc in alimente dupa gatit, iar aceste bacterii se pot multiplica si pot provoca otravire alimentara daca alimentele stau afara.

Simptome ale intoxicatiei alimentare cu Clostridium perfringens

Simptomele intoxicatiei alimentare cu C. perfringens includ crampe abdominale intense si diaree apoasa. Simptomele apar, de obicei, la 6 pana la 24 de ore dupa consumul de alimente care contin un numar mare de C. perfringens. De obicei, boala se termina in 24 pana la 48 de ore.

Dehidratarea cauzata de diaree si varsaturi este cea mai frecventa complicatie. Nu utilizati medicamente, inclusiv antibiotice si alte tratamente, cu exceptia cazului in care medicul le recomanda. Pentru a preveni deshidratarea, beti multe lichide. Alegeti apa pana cand va simtiti mai bine. Puteti lua inghitituri din saruri de rehidratare. Sucurile de fructe si alte bauturi care au prea mult zahar nu ar trebui sa fie utilizate pentru rehidratare. Cand simtiti ca puteti manca, incepeti cu cantitati mici, la fel si cu inghititurile. De asemenea, apa trebuie si aceasta bauta tot cu inghitituri mici.  Pentru a evita intoxicatia alimentara cu Clostridium perfringens, urmati aceste sfaturi:

Asigurati-va ca alimentele preparate cu carne sunt gatite complet, la temperaturi adecvate. Carnea trebuie sa fie gatita la cel putin 75°C pentru a distruge bacteriile Clostridium perfringens.
Nu lasati alimentele preparate cu carne sa stea la temperatura camerei mai mult de doua ore. Daca trebuie sa pastrati alimentele calde, folositi o tava de incalzire sau o instalatie speciala pentru a le mentine la o temperatura sigura.
Spalati-va pe maini cu apa calda si sapun inainte de a manipula alimentele si dupa ce ati manevrat carne cruda sau alte alimente perisabile.
Pastrati alimentele la frigider la o temperatura sub 5°C. Nu lasati alimentele sa stea la temperatura camerei timp indelungat.
Nu consumati alimente care prezinta semne de degradare sau care au fost depozitate la temperaturi inadecvate.
Puteti preveni C. perfringens intoxicatii alimentare prin racirea si depozitarea corecta a alimentelor.

In ceea ce priveste depozitarea in frigider si congelator, este indicat sa stocati carnea in pungi, astfel incat aceasta sa stea separat de alte produse alimentare. Conduceti acasa imediat dupa terminarea cumparaturilor, astfel incat sa puteti depozita toate alimentele in mod corespunzator.

Spalati-va pe maini inainte si dupa manipularea alimentelor. De asemenea, spalati mainile inainte si dupa utilizarea baii sau schimbarea scutecelor. Spalati fructele si legumele proaspete clatindu-le bine cu apa. Daca este posibil, utilizati doua tocatoare - unul pentru produse proaspete si cealalt pentru carne cruda, pasari de curte si fructe de mare. In caz contrar, asigurati-va ca spalati placa de taiere cu apa fierbinte si detergent de vase intre fiecare utilizare. De asemenea, puteti spala cutitele si tocatoarele in masina de spalat vase pentru a le dezinfecta.

Gatiti, refrigerati sau congelati carnea, pasarile de curte, ouale, peste si alimente gata de consum in 2 de ore. Asigurati-va ca frigiderul este setat la aproximativ 4,4 °C sau la o temperatura mai scazuta. Utilizati un termometru pentru carne, pentru a determina daca alimentele sunt gatite la o temperatura sigura. Reincalziti mancarea la cel putin 73,9 °C. Nu mancati hamburger insuficient gatit si fiti constienti de riscul de otravire alimentara din peste crud (inclusiv sushi), scoici si stridii.

Urmati etichetele de pe ambalajele produselor alimentare. Acestea ofera informatii despre modul de pastrare al acelor produse. Citirea etichetelor produselor alimentare si respectarea instructiunilor de siguranta va vor reduce sansele de a va imbolnavi de intoxicatii alimentare. Cand aveti dubii referitoare la alimente sau la mancarea preparata, este mai bine sa le aruncati.  Daca nu sunteti sigur daca un aliment este sigur pentru consum, nu-l mancati. Reincalzirea alimentelor contaminate nu le va face sigure.

Cum pot preveni Clostridium perfringens si alte boli alimentare?

Spalati-va intotdeauna bine pe maini cu sapun si apa inainte de a manca, inainte de a manipula alimentele, dupa utilizarea toaletei, dupa schimbarea scutecelor si dupa manipularea animalelor de companie si dupa curatenia efectuata dupa animalele de companie. Gatiti bine toate alimentele din surse animale, in special pasarile de curte. Daca carnea sau pasarile de curte sunt inca roz in centru, nu sunt gatite suficient.

Cand serviti alimente la pachet, impartiti cantitatea ramasa pentru depozitare si stocati-o in frigider. Nu lasati mancarea la temperatura camerei. De asemenea, spalati intotdeauna fructele si legumele inainte de a le consuma. Urmati cu atentie datele „a se pastra la frigider”, „a se congela” si „a se utiliza pana la data de...” sau ”a nu se consuma dupa decongelare”.

Utilizati ustensile curate, vesela, tacamuri si tocatoare curate, spalate cu apa calda si detergent special pentru vase. Spalati bine orice vesela utilizati pentru a prepara carne cruda, fructe de mare sau pasari de curte inainte de a atinge orice alt aliment. Daca aveti grija de o persoana care are diaree, spalati-va pe maini cu mult sapun si apa dupa curatarea baii, ajutand persoana sa foloseasca toaleta. Procedati la fel pentru schimbatul scutecelor, manipularea hainelor si a cearceafurilor murdare.  

Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra aveti diaree persistenta sau daca diareea este severa sau contine sange, adresati-va medicului. Daca suspectati ca ati suferit o intoxicatie alimentara cu Clostridium perfringens, contactati medicul imediat sau apelati serviciul unic destinat urgentelor (112).  Simptomele intoxicatiei alimentare pot include dureri abdominale, diaree si febra si pot dura intre 12 si 24 de ore.

Este important sa se acorde o atentie deosebita pregatirii si depozitarii alimentelor in timpul lunilor calde, cand alimentele sunt adesea servite in aer liber. Bacteriile cresc mai repede pe vreme mai calda, astfel incat alimentele se pot strica mai repede si, eventual, pot provoca boli. Nu lasati mancarea in aer liber mai mult de 1 ora daca temperatura este mai mare de 32,2°C si nu o lasati niciodata in aer liber mai mult de 2 ore.

Ce este intoxicatia alimentara cu Salmonella? Asemanari cu intoxicatia cu Closdridium

Alimentele contaminate cu Salmonella sau alti microbi daunatori au, de obicei, un aspect normal, la fel si gustul si mirosul. Prin urmare, este important sa stiti cum sa preveniti infectia. Salmonella provoaca mai multe cazuri de boala decat v-ati astepta. Pentru fiecare caz de boala Salmonella confirmat prin teste de laborator, aproape 30 de alte cazuri nu sunt raportate. Acest lucru se datoreaza faptului ca majoritatea persoanelor care au simptome de boala alimentara nu merg la medic.

Prevenirea infectiei cu Salmonella implica practici bune de igiena alimentara, cum ar fi spalarea mainilor cu apa si sapun inainte de a manca si de a pregati alimente, gatirea completa a alimentelor, evitarea consumului de alimente crude sau insuficient gatite, pastrarea alimentelor la temperaturi adecvate si evitarea contaminarii incrucisate intre alimente. Este important sa cumparati alimente de la surse de incredere si sa le verificati data de expirare si aspectul. In cazul in care aveti simptome de infectie cu Salmonella, trebuie sa va adresati medicului pentru a primi tratament adecvat.

Puteti obtine o infectie cu Salmonella prin consumul de diferite alimente, cum ar fi pui, curcan, carne de vita si porc, oua, fructe, legume si chiar alimente procesate, cum ar fi placinte din carne congelata. Unele focare recente de Salmonella care au imbolnavit oamenii din multe state au fost legate de carnea de pui, carnea de curcan, carnea de vita, tonul, ciupercile, ceapa, piersici, papaya.

Tot ce vrei sa afli despre intoxicatia cu Salmonella

Articole similare
Toxiinfectia alimentara: cauze, cum se manifesta si cum se trateaza Toxiinfectia alimentara: cauze, cum se manifesta si cum se trateaza

Problemele digestive apar mult mai frecvent vara, fiind si sezonul toxiinfectiilor alimentare. Daca iarna preferam alimentele grase si calorice, vara este indicat sa ne schimbam dieta pentru ca acestea ne pot ingreuna digestia cu atat mai mult cu cat pe vreme caniculara metabolismul incetineste.

21 martie 2024
Edited 21 martie 2024
citește articolul
Util: diferente intre neurotoxine si hemotoxine Util: diferente intre neurotoxine si hemotoxine

Hemotoxinele sunt toxine care distrug celulele rosii din sange, perturba coagularea sangelui si / sau provoaca colapsul organelor si deteriorarea tesuturilor pe scara larga. Termenul hemotoxina este folosit ca toxine care afecteaza sangele si alte tesuturi. Deteriorarea unei componente hemotoxice este adesea foarte dureroasa si poate provoca neplaceri permanente si, in cazuri severe, deces.

19 februarie 2024
Edited 19 februarie 2024
citește articolul
Eliminarea toxinelor din organism pentru sanatatea ficatului Eliminarea toxinelor din organism pentru sanatatea ficatului

Ficatul este cel mai mare organ al corpului uman si indeplineste peste 500 de functii, de sanatatea sa depinzand sanatatea intregului organism. Una dintre cele mai importante functii ale ficatului este intocmai detoxifierea organismului. Toxinele sunt substante chimice care se gasesc in mediul inconjurator, inclusiv in mancare, apa, aer, produse cosmetice, medicamente, haine, si care produc efecte nocive si iritante in organism prin declansarea u

11 ianuarie 2018
Edited 2 septembrie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina