Colagenoza: De ce apare boala, simptome si optiuni de tratament

Sistemul imunitar al fiintei umane a fost dezvoltat cu scopul de supravietuire, in timp a contribuit la apararea impotriva agentilor patogeni care pot dauna sanatatii individului. Dar, de asemenea, tot sistemul imunitar este vinovat pentru aparitia bolilor autoimune, precum este si colagenoza, conditie care afecteaza fibrele de colagen. In colagenoza exista o modificare a mecanismului care determina ca sinteza anticorpilor sa se indrepte impotriva antigenilor proprii ai organismului, care in mod normal nu ar trebui sa fie atacati. In bolile autoimune, sistemul imunitar ataca din greseala celulele organismului, deoarece nu le recunoaste ca fiind parte din organism. Colagenoza este o boala cronica, cauzata de modificari imunologice care modifica structura tesutului conjunctiv de colagen, provocand diferite tulburari inflamatorii epiteliale, ale caror manifestari se reflecta in sistemul circulator, muscular, articular, osos si chiar nervos. Trebuie remarcat faptul ca nu exista niciun tratament pentru aceste boli, dar aceste manifestari pot fi atenuate prin tratament fizioterapeutic. Astfel de modificari imunologice implica atacul asupra antigenilor organismului de catre anticorpi.
Simptome generale cauzate de boli de colagen
Deoarece orice boala, in special autoimuna, genereaza de obicei simptome care afecteaza calitatea vietii pacientului, printre acestea se numara:
- Febra
- Astenia
- Anemie
- Durere generalizata
- Inflamatie
- Edem
- Pierdere in greutate
- Parestezie
- Rigiditate
Ce cauzeaza colagenoza?
Nu exista inca o cauza clara pentru aparitia grupului de boli autoimune care provoaca cologenoza. Desi acestea sunt legate de activarea gresita si excesiva a sistemului imunitar, nu se stie exact ce cauzeaza aceasta situatie. Mecanismele genetice si chiar de mediu, cum ar fi alimentatia si obiceiurile de viata, sunt destul de susceptibile de a provoca aceste boli. Cu toate acestea, stiinta inca trebuie sa determine mai bine aceste cauze prin cercetari suplimentare.
Tratament pentru colagenoza si bolile unde apare
Tratamentul colagenozei, precum si al oricarei boli autoimune, depinde de tipul si severitatea acesteia si ar trebui sa fie ghidat de reumatolog sau dermatolog. Acesta implica, de obicei, utilizarea de corticosteroizi, precum si utilizarea altor imunosupresoare mai puternice sau regulatori de imunitate, de exemplu. De asemenea, medicul poate recomanda unele masuri, cum ar fi protejarea de soare, pentru a evita leziunile pielii, si utilizarea picaturilor de ochi sau saliva artificiala pentru a reduce senzatia de ochi si gura uscata. Cu toate acestea, stiinta a cautat sa dezvolte terapii mai moderne bazate pe controlul imunitatii, prin imunoterapie, astfel incat aceste boli sa fie controlate mai eficient. Bolile inflamatorii si autoimune fac parte din categoria patologiilor cronice, care nu se vindeca, ci se tin sub control simptomele. Acestea afecteaza fibrele de colagen si au adesea repercusiuni foarte grave, generand chiar moartea, sunt:
Boala Kussmaul-Maier sau Poliartrita nodoasa este o boala in care segmentele arterelor de dimensiuni medii devin inflamate si ranite si reduc alimentarea cu sange a organelor pe care le hranesc. Daca nu este tratata corespunzator, aceasta afectiune care se dezvolta de obicei intre varsta de 40 si 50 de ani poate provoca moartea. Febra este, de obicei, simptomul initial al poliarteritei, impreuna cu durerea abdominala, rigiditatea si furnicaturile in maini si picioare, slabiciunea si pierderea in greutate. Este o afectiune caracterizata prin producerea leziunilor arteritei segmentale cu granulom perivascular sub forma de noduri mici si mijlocii, distribuite in arterele superficiale si viscerale. Adica, dauneaza diametrului arterelor, umflandu-le si, prin urmare, reducand alimentarea cu sange a organelor. De obicei, apare febra la inceputul bolii, insotita de dureri abdominale, rigiditate, pierdere in greutate, slabiciune si parestezie in maini si picioare.
Lupusul eritematos sistemic este o boala autoimuna caracterizata prin episoade de inflamatie care afecteaza articulatiile, tendoanele si alte tesuturi si organe conjunctive (piele, creier etc.). Aproximativ 90% dintre persoanele cu lupus sunt femei cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani, o boala care se poate manifesta atat in moduri usoare, severe, invalidante sau chiar fatale. Desi poate fi cronica si persistenta, de obicei apare intermitent. Simptomele bolii includ inflamatia articulatiilor, febra, astenia, scaderea greutatii corporale, de asemenea, in tendoane si alte tesuturi. Trebuie remarcat faptul ca boala, dupa cum indica si numele, se caracterizeaza prin producerea de eruptii cutanate, care pot afecta atat fata, cat si mainile. La nivel visceral, afecteaza rinichii, inima, nervii si plamanii.
Dermatomiozita, aceasta este o boala cronica a tesutului conjunctiv care apare insotita de o inflamatie a pielii. Apare de obicei intre 40 si 60 ani sau la copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 15 ani si este mai frecventa la femei. Simptomele (slabiciune musculara, dureri articulare si musculare, eruptii cutanate, dificultati la inghitire, febra, oboseala si scadere in greutate) apar de obicei in timpul sau imediat dupa o infectie, apoi evolueaza in handicap muscular, slabiciune (in special la umeri si solduri) si deteriorare.
Sclerodermia este o boala cronica, care este definita atat prin modificari degenerative si o intarire a tesuturilor pielii, articulatiilor si organelor interne, cat si prin duritatea si ingrosarea anormala a peretilor vaselor de sange. Simptomele sale initiale sunt, de obicei, ingrosarea si umflarea varfurilor degetelor, iar aceste simptome sunt, de obicei, insotite de dureri in articulatii. Este o boala, de asemenea, cunoscuta sub numele de scleroza masiva a pielii si adjacientele sale, adica are loc o degenerare a colagenului pielii, care produce intarirea regiunii afectate, durere, amiotrofie si slabiciune musculara. Trebuie remarcat faptul ca aceasta boala are, de asemenea, manifestari viscerale, articulare si pulmonare.
Artrita reumatoida este o boala care afecteaza toate articulatiile corpului, in special cele ale mainilor si picioarelor, simptomele sale sunt de obicei durere, inflamatie, rigiditate si deformare. Patologia afecteaza in principal articulatiile, de obicei simetric, si in special cele ale mainilor si picioarelor, provoaca umflaturi, durere si, in cele din urma, distrugerea definitiva a interiorului articulatiei, ceea ce duce la deformarea si rigiditatea acesteia. Se estimeaza ca aproximativ 1% din populatia generala sufera de aceasta boala, care apare de obicei intre 25 si 50 de ani, si ale carei simptome pot aparea brusc cu inflamatia mai multor articulatii simultan sau treptat, afectand diferitele articulatii.
Fiecare dintre aceste boli are propriul tratament. Problema este ca atunci cand stim ce cauzeaza colagenoza, toate tratamentele sunt directionate doar pentru a trata simptomele. In prezent, nu exista niciun remediu pentru aceste boli. Colagenozele sunt boli care trebuie tratate intr-un mod multidisciplinar. Au fost obtinute rezultate bune cu aplicarea de corticosteroizi si, uneori, medicamente imunosupresoare.
De ce apar leziunile cutanate din cauza fluctuatiilor de colagen din piele
Papulele sunt leziuni cutanate care se prezinta ca mici umflaturi sau ridicaturi ale pielii, de obicei cu diametrul sub 1 centimetru. Acestea pot fi de diferite culori, inclusiv rosu, roz, maro sau culoarea pielii normale. Papulele pot aparea pe orice parte a corpului si pot fi prezente singure sau in grupuri. Papulele pot aparea intr-o varietate de afectiuni dermatologice. Iata cateva dintre principalele afectiuni in care pot fi intalnite papulele:
- Acneea: Acneea este o afectiune comuna a pielii care poate provoca aparitia papulelor acneice. Acestea sunt leziuni inflamate, de obicei rosii, care pot aparea pe fata, spate sau piept.
- Dermatita de contact: Dermatita de contact este o reactie inflamatorie a pielii cauzata de contactul cu o substanta iritanta sau alergena. Papulele pot aparea ca parte a reactiei si pot fi insotite de mancarime si roseata.
- Psoriazis: Psoriazisul este o boala cronica a pielii caracterizata prin aparitia unor leziuni rosii, ridicate si acoperite cu solzi argintii. Aceste leziuni pot fi in forma de papule si pot fi insotite de mancarime si descuamare.
- Lichen plan: Lichenul plan este o afectiune inflamatorie a pielii care provoaca aparitia de papule mici, solide, de culoare rosie-violeta. Acestea pot fi insotite de mancarime intensa si pot aparea pe piept, abdomen, maini sau picioare.
- Molluscum contagiosum: Moluscum contagiosum este o infectie virala a pielii care provoaca aparitia unor papule mici, rotunde, usor bombate, de obicei de culoarea pielii. Acestea pot aparea pe fata, trunchi sau regiunea genitala si pot fi insotite de mancarime.
- Papule eruptive pruriginoase: Aceasta afectiune provoaca aparitia de papule mici, solitare sau in grupuri, insotite de mancarime intensa. Cauza exacta este necunoscuta, dar se crede ca poate fi asociata cu o reactie alergica.
- Dermatita herpetiforma: Dermatita herpetiforma este o afectiune cutanata cronica care apare in asociere cu boala celiaca. Acesta provoaca aparitia unor papule mici, solide, insotite de mancarime intensa.
BIBLIOGRAFIE:
Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research; Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014). "Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 70;