Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Congestia nazala: Cum sa scapi de nasul infundat cu ajutorul plantelor

Congestia nazala: Cum sa scapi de nasul infundat cu ajutorul plantelor

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 8 noiembrie 2024 Ultima actualizare: 9 decembrie 2024

Iarna este frecvent sa suferim simptome precum congestie nazala si raguseala. Desi medicamentele eliberate in farmacie ne pot ajuta sa le amelioram si sa respiram mai bine, putem recurge, de asemenea, la remedii la domiciliu si la plante medicinale. Cand vasele de sange din nas se inflameaza, apare umflarea membranelor mucoasei, provocand congestie nazala. Indiferent de motivul pentru care avem senzatia de nas infundat, exista modalitati usoare de a-l usura. Exista cateva remedii la domiciliu pentru a desfunda nasul in mod natural, rapid si usor, pe care le vom discuta in articolul de fata. Inhalarea vaporilor de apa fierbinte in care s-a adaugat eucalipt sau o ceapa lasata pe noptiera sunt cateva dintre aceste leacuri naturiste. Desi suna ciudat, acestea sunt doua dintre cele mai cunoscute remedii naturale pentru a pune capat congestiei nazale.

Congestia nazala este cauzata de umflarea tesuturilor din interiorul narilor. Apare in caz de raceala comuna, gripa sau alergie si, de obicei, este cauzata de virusi, bacterii sau alergeni, cum ar fi polenul sau acarienii. Cu toate acestea, exista si alti factori externi capabili sa declanseze congestia nazala, cum ar fi poluarea sau expunerea la fumul de tutun.  Tratamentul congestiei nazale consta in administrarea de medicamente decongestionante, dar aveti grija sa nu abuzati de aceste medicamente, deoarece utilizarea decongestionantelor nazale pentru mai mult timp decat este recomandat poate duce la instalarea dependentei fata de acea substanta regasita in produsele farmaceutice si, in plus, eficacitatea se poate diminua. Prin urmare, este foarte important sa se respecte doza indicata in cazul in care le veti folosi.

Cele mai bune remedii naturale pentru congestia nazala

Acestea sunt cele mai utilizate si cunoscute remedii la domiciliu pentru ameliorarea congestiei nazaleꓽ

Inhalarea vaporilor

Vaporii de eucalipt sau menta pot fi un aliat bun pentru a pune capat congestiei nazale, cauzate atat de raceli, cat si de alergii. O resursa clasica si eficienta este eucaliptul, care este antiseptic si expectorant. Acesta este indicat in caz de gripa, bronsita, sinuzita si alergii, iar proprietatile eucaliptului includ si urmatoareleꓽ expectorant, antiseptic, antispasmodic, antiinflamator. Pentru a face acest lucru, trebuie sa puneti niste frunze de eucalipt sau de menta ori uleiuri speciale pentru a fi utilizate ca si inhalante, intr-o oala cu apa clocotita, iar continutul este turnat intr-un castron. Cu un prosop pe cap, veti inhala acei vapori, respirand adanc, astfel incat narile sa se deschida si sa capteze cat mai mult abur posibil.

Ceapa

In acest caz, va trebui sa luati o ceapa, care trebuie impartita in patru parti si asezata pe noptiera, langa pat, lasand-o peste noapte. In plus, ceapa este un antibiotic natural, deci are efecte antiinflamatorii puternice.

Menta

Este folosita pentru decongestie, fie sub forma de ceai, fie ca inhalant. Menta se remarca prin proprietatile antiseptice si expectorante pe care le are.

Infuzie din mai multe plante

Un alt remediu eficient pentru congestia nazala este, de obicei, prepararea unei infuzii din dafin, salvie si scortisoara, desi mirosul sau nu este deosebit de placut. Este important sa se strecoare infuzia inainte de a se bea.

Fenicul

Feniculul si alte plante din aceeasi familie, cum ar fi anasonul sau chimenul, se pot lauda cu puterea sa mucolitica, datorita uleiului esential al semintelor. Deoarece actioneaza, de asemenea, ca un expectorant si antiseptic in tractul respirator, este util in tratamentul natural al alergiilor si infectiilor respiratorii, bronsitei, emfizemului si proceselor astmatice non-acute.

Infuzie de cimbru

Cimbrul este un arbust tipic zonelor climatice calde, care a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru a trata bolile din caile respiratorii, deoarece actioneaza ca antiseptic, expectorant si mucolitic. Cimbrul are unele substante (timol, carvacrol) care ii confera proprietati antitusive, expectorante, contribuind la fluidizarea secretiilor nazale, astfel incat cimbrul ajuta la imbunatatirea respiratiei. Pentru a pregati infuzia, o lingura de cimbru este suficienta pentru fiecare ceasca de apa. Se fierbe timp de 1 pana la 3 minute, se lasa sa stea si se filtreaza.

Infuzie de ghimbir

Ghimbirul este un condiment si o planta din Asia Centrala si Asia de Sud-Est. Radacina de ghimbir a fost folosita de mult timp, mai mult de 3.000 de ani, ca un condiment culinar si ca un remediu popular benefic si eficient. Au fost descrise numeroase proprietati ale ghimbirului: previne greata si varsaturile, creste forta de contractie a inimii, creste secretia de saliva si sucuri gastrice si stimuleaza peristaltismul intestinal. Dar ghimbirul are, de asemenea, proprietati decongestionante si amelioreaza simptomele inconfortabile ale racelii, inclusiv congestia nazala. Utilizarea ghimbirului este, de asemenea, un remediu util pentru ameliorarea simptomelor rinitei alergice, deoarece este un antihistaminic natural si antiinflamator, ceea ce il face ideal pentru combaterea congestiei, simptom tipic reactiilor alergice. Pentru a prepara o infuzie trebuie sa puneti intr-o ceasca cu apa clocotita doua sau trei felii intregi de ghimbir proaspat, lasati-l sa stea timp de aproximativ 5 minute si serviti infuzia cat inca este calduta. Pentru a imbunatati aroma poate fi adaugata, de exemplu, lamaie, miere sau scortisoara.

Nalba de padure

Nalba de padure are un continut ridicat de mucilagii, avand proprietati expectorante, analgezice si antiinflamatoare si, in consecinta, amelioreaza simptomele bolilor respiratorii, cum ar fi racelile si sinuzita. Un alt beneficiu al plantei este de a fi un relaxant natural si, prin urmare, infuzia din nalba ajuta la controlul stresului si insomniei. Ceaiul de nalba de padure se poate achitiona din plafare.

Consumati legume care contin beta-caroten

Legumele galben-portocalii (morcovi, dovleac, mango etc.) sau legumele cu frunze verzi (spanac, broccoli etc.) sunt bogate in beta-caroten. Aceasta substanta, de asemenea, cunoscuta sub numele de provitamina A, este antioxidanta si este esentiala pentru mentinerea membranelor mucoase sanatoase si regenerarea celor care sunt inflamate de tulburari respiratorii. Usturoiul si ceapa sunt ideale in aceste cazuri, deoarece, pe langa antioxidanti, sunt antivirale si bactericide, ameliorand congestia nazala. Remedii naturale, cele pe care le avem in casa, pot fi utile pentru decongestionarea nasului. In ciuda acestor remedii, persistenta congestiei nazale necesita un consult ORL, intrucat poate ascunde prezenta altor afectiuni. De asemenea, nu se recomanda administrarea prelungita a spray-urilor decongestionante, intrucat provoaca dependenta. 

Cum stii ca suferi de rinoree. Cum poti preveni rinoreea cu ajutorul tratamentelor naturiste

Cand auzi de rinoree vorbim practic de scurgeri masive din nas. In urma tratamentului medicamentos, fosele nazale se curat, dar daca nu se intervine cu tratament apare fenomenul de congestie nazala. Acest lucru poate duce la dureri de cap. Cand fosele nazale sunt obstructionate, exista doua forme prin care se poate manifesta rinoreea în funcție de poziționarea ei de-a lungul sinusurilor: putem vorbi de rinoreea anterioară sau de rinoreea posterioara. Printr-o vizita la un medic specialist se poate stabili daca curgerea nasului si inflamarea polipilor nazali duce la rinoree sau nu. Ce trebuie retinut este faptul ca rinoreea este un simptom comun, prezent in multe afectiuni, insa destul de rar are semnificatie grava.

Atunci cand scurgerea provine din sinusuri infectate sau congestionate este mai vascoasa si adesea incolora. In unele cazuri, mucusul in exces se poate scurge prin nazofaringe si poate determina aparitia unei tuse (accentuata noaptea de pozitia decliva), adesea sacaitoare si de obicei productiva. Scurgerea nazofaringiana a acestor secretii poate determina aparitia unor dureri de gat si iritatii. Daca secretiile sunt in cantitati mai mari si sunt si infectate, pot astupa tuba lui Eustachio (sau conductul auditiv, ce face legatura intre faringe si urechea interna), ducand la aparitia durerii locale si otitei. Scurgerile pot bloca si sinusurile, determinand, de asemenea, dureri si infectarea zonei respective (procesul infectios numindu-se sinuzita).

Bibliografie:

Amin SK, Antunes C. StatPearls. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): Jul 19, 2020. Lower Gastrointestinal Bleeding;

Jamwal M, Sharma P, Das R. Laboratory Approach to Hemolytic Anemia. Indian J Pediatr. 2020 Jan;

8.Mumford J, Flanagan B, Keber B, Lam L. Hematologic Conditions: Platelet Disorders. FP Essent. 2019 Oct;

Rashid A. A 65-year-old man with anemia: diagnosis with peripheral blood smear. Blood Res. 2015 Sep;

Articole similare
Bromelaina: O enzima din ananas cu multiple beneficii pentru sanatate Bromelaina: O enzima din ananas cu multiple beneficii pentru sanatate

Ananasul este inclus in numeroase diete pentru caloriile sale scazute, este un fruct bogat in vitamine si minerale, cu proprietati multiple si beneficii pentru sanatate, fiind un aliat excelent in digestie. In ananas se afla o substanta cu multiple beneficii pentru organism numita Bromelaina. Aceasta este extrasa din miezul fructului, pentru ca exista anumite diferente intre enzima extrasa din fructul proaspat si cea obtinuta din tulpina sau din miezul ananasului. 

30 august 2024
Edited 30 august 2024
citește articolul
Nasul si afectiunile care pot aparea la nivelul acestuia. La ce trebuie sa fim atenti Nasul si afectiunile care pot aparea la nivelul acestuia. La ce trebuie sa fim atenti

Nasul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului nostru si fara indoiala, orice modificare, obstructie sau disconfort in nas este ceva care ne deranjeaza imediat si produce iritabilitate. Majoritatea afectiunilor implica igiena precara a canalelor nazale unde pot patrunde diferite microorganisme, bacterii sau virusi.

23 iulie 2024
Edited 16 decembrie 2024
citește articolul
Anason: Cum il recunosti, intrebuintari, beneficii organism Anason: Cum il recunosti, intrebuintari, beneficii organism

Semintele de anason contin 18% proteine, 23% acizi grasi, 7% uleiuri esentiale, 5% amidon si 25% fibre. Aroma semintelor de anason este extrem de puternica, datorita anetolului, ulei esential care se regaseste din belsug in anason.

22 martie 2023
Edited 28 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.