Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nasul si afectiunile care pot aparea la nivelul acestuia. La ce trebuie sa fim atenti

Nasul si afectiunile care pot aparea la nivelul acestuia. La ce trebuie sa fim atenti

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 23 iulie 2024 Ultima actualizare: 23 iulie 2024

Nasul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului nostru si fara indoiala, orice modificare, obstructie sau disconfort in nas este ceva care ne deranjeaza imediat si produce iritabilitate. In acest sens, nasul nu numai ca ne permite sa captam mirosurile mediului, ci are grija si de primirea, filtrarea, umezirea si reglarea temperaturii aerului care intra in corpul nostru. De aceea, ingrijirea nasului devine un aspect important al zilei noastre de zi cu zi, mai ales atunci cand suferim diferite patologii la nivelul acestuia. 

Afectiuni medicale ce vizeaza nasul

In plus, trebuie avut in vedere faptul ca unele dintre aceste disconforturi pot fi semne ale unei probleme mai grave, care ar trebui, de asemenea, sa fie abordate. In continuare, iata o serie de probleme medicale ce vizeaza nasulꓽ

Fracturi ale nasului

In realitate, fractura nasului, mai mult decat o boala, este o afectiune frecventa in randul persoanelor care practica anumite discipline sportive de impact, insa poate afecta pe oricine in contextul unor evenimente nedorite, precum accidentari, de exemplu.

Prin urmare, o parte importanta a ingrijirii nasului are de-a face cu utilizarea echipamentului personal de protectie (in cazurile in care este necesar), precum si cu o atitudine preventiva care ajuta la prevenirea contactului violent cu fata. In cazul in care apare o fractula la nivelul nasului, va exista inflamatie si sensibilitate care afecteaza zona ochilor, dificultati de respiratie, sangerari abundente si multa durere. Acestea sunt, de obicei, cazuri care necesita interventie chirurgicala.

Polipi nazali

In urma celor mai frecvente boli ale nasului, prezenta polipilor nazali este o alta patologie care prezinta un anumit grad de recurenta in consultatia zilnica otorinolaringologica (ORL). Practic, polipii sunt formatiuni de tesut moale, care se dezvolta in mucoasa sau sinusur, provocand unele blocaje si, in consecinta, dificultati de respiratie. De fapt, aceste mase apar ca un raspuns la infectii frecvente sau alergii care produc inflamatie. Acestea pot fi, de asemenea, indepartate chirurgical cu o interventie chirurgicala endoscopica a sinusurilor sau tratate cu medicamente.

Epistaxis sau sangerari nazale

In ciuda faptului ca este o afectiune frecventa la copii din mai multe motive (schimbari meteorologice, accidentari), sangerarea nazala nu ar trebui privita ca pe un lucru firesc. Insa cu toate acestea, aceste cazuri pot fi controlate in cea mai mare parte la domiciliu fara probleme. In spatele sangerarii se pot ascunde afectiuni diverse, prin urmare, daca acestea persista, se recomanda consultarea medicului.

In fata sangerarilor frecvente de origine necunoscuta (in special in randul adultilor care nu au suferit anterior de aceasta problema), este recomandat sa se faca anumite investigatii pentru a ajuta la determinarea cauzei. Cele mai frecvente cauze ale sangerarilor nazale includ procese alergice sau infectioase, iritatii chimice sau modificari ale aerului (foarte uscat sau rece), leziuni fizice si probleme ale sinusurilor.

Sinuzita

Sinuzita este clasificata ca acuta si cronica, in functie de faptul daca dureaza intre 8-12 saptamani sau mai putin sau in caz de recidiva. Afectiunea implica inflamatia sinusurilor, iar de obicei, modificarile in drenajul acestor sinusuri in nas provoaca acumularea de mucus si infectia acestuia in interiorul sinusurilor. Acest lucru se intampla frecvent in timpul racelilor, alergiilor, rinitei bacteriene sau fungice, in timpul infectiilor dentare, la pacientii cu deviatii ale septului nazal, polipilor nazali sau tumorilor. Cele mai frecvente simptome sunt obstructia nazala, aparitia mucusului gros, galben-verde, inflamatia, durerea faciala, presiunea in jurul ochilor, tusea nocturna si modificarile mirosului si gustului.

Rinita alergica

Rinita alergica este o reactie care apare in nas atunci cand o persoana intra in contact cu un alergen sau un declansator. In acest sens, simptomele pot varia de la stranut, mancarime, congestie, carora li se pot alatura prezenta inflamatiei, a rosetei ochilor si a lacrimarii. Acestea sunt, de asemenea, procese care pot aparea gestational sau in orice moment al anului, in functie de agentul la care sunteti alergic si de nivelul de expunere la care sunteti supus. In consecinta, rinita alergica este tratata, in general, cu antihistaminice, decongestionante, steroizi si bronhodilatatoare.

Deviatia septului nazal

In plus fata de toate patologiile anterioare, deviatia septala este o conditie care apare prin deplasarea peretelui subtire care imparte narile si a carui origine poate fi congenitala sau produs de un anumit impact. De asemenea, deviatia de sept modifica liniile naturale care formeaza structura nasului, determinand-o sa fie afectata estetic si deviata. In consecinta, un sept deviat produce obstructie si dificultati respiratorii, caz in care exista proceduri chirurgicale, cum ar fi septoplastia, rinoplastia sau septorinoplastia, care ajuta la restabilirea functionalitatii normale in aceasta zona delicata a nasului.

Tumorile nazale si sinusale

Acestea implica o crestere anormala a tesuturilor nasului, care pot fi benigne (nu sunt canceroase) sau maligne (canceroase). Exista multe cauze pentru aparitia acestor tumori, printre care si expunerea la lemn, ulei si piele, consumul de alimente sarate, expunerea la radiatii si infectia cu papilomavirus uman. Simptomele tumorilor sunt diverse si pot include obstructie nazala, sangerare, dureri de cap, modificari vizuale.

Hipertrofia cornetelor sau hipertrofia turbinala

Este cresterea dimensiunii cornetelor inferioare ale nasului, cateva pungi care permit adaptarea aerului pe care il respiram prin incalzirea acestuia, umidificarea acestuia si realizarea fluxului sau lamimar. Cornetele sunt dinamice si sufera modificari de dimensiuni continue de mai multe ori pe zi. Cresterea exagerata si sustinuta (hipertrofia) a cornetului obstructioneaza complet sau partial trecerea aerului prin nas. Aceasta hipertrofie este adesea cauzata de o alergie, dar si de compensarea deviatiei septului nazal, prin administrarea de medicamente, alcool, tutun si in timpul sarcinii.

Obstructia nazala

Obstructia nazala este un blocaj al trecerii aerului prin nas. Indiferent de tipul de obstructie, aerul nu ajunge la plamani in conditii optime, deoarece atunci cand trece prin nas nu a fost posibil sa se umidifice, sa se incalzeasca sau sa se curete in mod corespunzator. Cauzele obstructiei nazale pot fi diverse, printre care si deviatia septului nazal ori un accident. Tumorile, rinita si polipii nazali pot provoca, de asemenea, obstructie nazala. Alte cauze includ abuzul de droguri, alergiile, intolerantele alimentare, tulburarile hormonale sau endocrine si chiar schimbarile emotionale, cum ar fi stresul sau depresia. Obstructia nazala poate avea multe consecinte asupra sanatatii generale, deoarece organismul nu este oxigenat corespunzator.

O obstructie nazala poate duce la probleme cardiovasculare si respiratorii grave, insuficienta ventilatorie, afectarea mirosului si disfunctii sexuale. Lipsa oxigenarii poate provoca, de asemenea, oboseala, lipsa de concentrare si iritabilitate. Deoarece aerul nu se filtreaza in mod corespunzator, pot aparea mai multe probleme otorinolaringologice, cum ar fi faringita, laringita, disfonia si tusea. Implicarea nasului in oxigenare este esentiala pentru ca celulele corpului nostru sa-si indeplineasca functia specifica. Daca exista probleme nazale, oxigenarea este modificata si, in consecinta, functionarea restului corpului.

Ce este rinoreea si de ce apare la nivelul mucoasei nazale

Cand auzi de rinoree vorbim practic de scurgeri masive din nas. In urma tratamentului medicamentos, fosele nazale se curat, dar daca nu se intervine cu tratament apare fenomenul de congestie nazala. Acest lucru poate duce la dureri de cap. Cand fosele nazale sunt obstructionate, exista doua forme prin care se poate manifesta rinoreea în funcție de poziționarea ei de-a lungul sinusurilor: putem vorbi de rinoreea anterioară sau de rinoreea posterioara.

Printr-o vizita la un medic specialist se poate stabili daca curgerea nasului si inflamarea polipilor nazali duce la rinoree sau nu. Ce trebuie retinut este faptul ca rinoreea este un simptom comun, prezent in multe afectiuni, insa destul de rar are semnificatie grava. Atunci cand scurgerea provine din sinusuri infectate sau congestionate este mai vascoasa si adesea incolora. In unele cazuri, mucusul in exces se poate scurge prin nazofaringe si poate determina aparitia unei tuse (accentuata noaptea de pozitia decliva), adesea sacaitoare si de obicei productiva. Scurgerea nazofaringiana a acestor secretii poate determina aparitia unor dureri de gat si iritatii.

Daca secretiile sunt in cantitati mai mari si sunt si infectate, pot astupa tuba lui Eustachio (sau conductul auditiv, ce face legatura intre faringe si urechea interna), ducand la aparitia durerii locale si otitei. Scurgerile pot bloca si sinusurile, determinand, de asemenea, dureri si infectarea zonei respective (procesul infectios numindu-se sinuzita).

Bibliografie:

Kokavec J, Min SH, Tan MH, Gilhotra JS, Newland HS, Durkin SR, et al. (September 2016). "Biochemical analysis of the living human vitreous". Clinical & Experimental Ophthalmology;

Donati S, Caprani SM, Airaghi G, Vinciguerra R, Bartalena L, Testa F, et al. (2014). "Vitreous substitutes: the present and the future". BioMed Research International. 2014;

Jalil A, Steeples L, Subramani S, Bindra MS, Dhawahir-Scala F, Patton N (April 2014). "Microincision cataract surgery combined with vitrectomy: a case series;

Spencer RW, Andelman SY (July 1965). "Steroid cataracts. Posterior subcapsular cataract formation in rheumatoid arthritis patients on long term steroid therapy". Archives of Ophthalmology;

Articole similare
Cum se poate mentine sanatatea ochilor prin diete si suplimente alimentare Cum se poate mentine sanatatea ochilor prin diete si suplimente alimentare

Vederea este unul dintre cele mai importante simturi, iar datorita ochilor, putem vedea obiecte, ne putem orienta si putem distinge lumina de intuneric. Fiecare obiect este perceput diferit, in functie de luminozitate si culoare. Pe de alta parte, pupila reactioneaza diferit in functie de faptul daca exista mai multa luminozitate sau mai multa distanta.

5 septembrie 2024
Edited 5 septembrie 2024
citește articolul
Cum sa ai grija de ochii tai: Prevenirea si tratarea problemelor de vedere Cum sa ai grija de ochii tai: Prevenirea si tratarea problemelor de vedere

Sanatatea ochilor este esentiala pentru a va bucura de o buna calitate a vietii. Din acest motiv, pentru a asigura o sanatate oculara optima, este important sa dobanditi obiceiuri sanatoase, inclusiv sa efectuati exercitii moderate si sa aveti dieta bogata in antioxidanti si Omega 3, in plus fata de controale oftalmologice regulate. O buna examinare oftalmologica va permite diagnosticarea patologiilor oculare care pot progresa fara a prezenta simptome si, de asemenea, va descoperi aparitia sau cresterea defectelor de refractie sau a altor probleme vizuale.

23 iulie 2024
Edited 23 iulie 2024
citește articolul
Nutritie: Cum ajuta consumul de smochine tranzitul intestinal Nutritie: Cum ajuta consumul de smochine tranzitul intestinal

Smochinele sunt fructe dulci si aromate, se se consuma atat proaspete, cat si uscate. Acestea si-au facut cunoscute beneficiile pentru sanatate, inca din cele mai vechi timpuri. De asemenea, smochinul este unul dintre cei mai vechi arbori cunoscuti. Smochinele sunt bogate in substante nutritive, fapt ce explica proprietatile lor remarcabile.

4 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina