Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cum s-a masurat tensiunea arteriala de-a lungul istoriei

Cum s-a masurat tensiunea arteriala de-a lungul istoriei

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 10 februarie 2020 Ultima actualizare: 6 februarie 2023

Corpul omenesc și modul său corect de funcționare a fost o provocare încă din cele mai vechi timpuri. Egiptenii, maeștrii în arta mumificării, n-ar fi reușit performanțele pentru care sunt cunoscuți și azi la mii de ani distanță fără o cunoaștere atentă a corpului uman. Egiptenii au fost primii care au scris pe papirusuri despre pulsul uman și au localizat venele și arterele.Dar dacă despre noțiunile de puls și tensiune arterială s-a știut încă din antichitate, de abia în prima jumătate a secolului XVIII, în 1733, un medic britanic s-a gândit la măsurarea tensiunii arteriale.

Stephen Hales (1677-1761) a efectuat mai multe experimente pe animale pentru a observa presiunea și capacitatea diferitelor vase de sânge. Metoda sa a fost să introducă tuburi de sticlă subțiri în artere și astfel să măsoare creșterea sângelui în interiorul tubului. Deși metoda medicului britanic de măsurare a tensiunii arteriale era empirică, invazivă și dureroasă, primul dispozitiv de măsurare a tensiunii arteriale a apărut la începutul secolului XIX, în 1816, la finalul domniei lui Napoleon Bonaparte. Descoperirea aparține medicului francez René Laennec.

Și tot un francez a stilizat dispozitivul în 1828. Medicul Jean Léonard Marie Poiseuille a folosit un dispozitiv compus din mercur, unde valoarea tensiunii arteriale era dată în zecimi de milimetru de mercur, valoare care mai apare și astăzi la unele aparate. Azi poți găsi oricând pe piață diferite dispozitive, dar cel mai sigur este să achiziționezi un tensiometru din farmacie.

Restul articolului pe comunicate.wall-street.ro!

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina