Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Util: Cum sa folosesti analgezicele, care este dozajul corect, contraindicatii

Util: Cum sa folosesti analgezicele, care este dozajul corect, contraindicatii

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 30 mai 2023 Ultima actualizare: 30 mai 2023

Algocalmin este un medicament analgezic si antipiretic care contine substanta activa metamizol. Metamizolul este indicat pentru dureri severe acute dupa leziuni sau interventii chirurgicale, colici, dureri tumorale si simptome acute sau severe de durere, precum si febra ridicata. De asemenea, Algocalmin se administreaza si daca alte tratamente nu au dat randament. De Algocalmin este disponibil sub forma de tablete, solutie orala sau injectabila. Doza si frecventa administrarii trebuie stabilite de medic, in functie de severitatea durerii sau a febrei.

Metamizolul este un medicament analgetic popular, non-opioid, utilizat frecvent in medicina umana si veterinara. In unele cazuri, acest agent este inca clasificat incorect ca medicament antiinflamator nesteroidian (AINS ). Metamizolul este un medicament pro, care se descompune spontan dupa administrarea orala la compusi pirazolonici inruditi structural. In afara de efectul sau analgezic, se comporta ca un agent antipiretic si spasmolitic.

Cum actioneaza algocalminul?

Mecanismul responsabil pentru efectul analgezic este unul complex si, cel mai probabil, se bazeaza pe inhibarea unei ciclooxigenaze centrale-3 si activarea sistemului opioidergic si a sistemului canabinoid. Metamizolul poate bloca atat caile de febra dependente de PG, cat si cele independente de PG induse de LPS, ceea ce sugereaza ca acest medicament are un profil de actiune antipiretica distinct diferit de cel al AINS.

Mecanismul responsabil pentru efectul spasmolitic al metamizolului este asociat cu eliberarea inhibata a Ca2 intracelular + ca urmare a sintezei reduse a fosfatului de inozitol. Metamizolul este aplicat predominant in terapia durerii de etiologie diferita, a afectiunilor spastice, afectand in special tractul digestiv si a febrei refractare la alte tratamente. Administrarea concomitenta de morfina si metamizol produce efecte superadditive.

Metamizolul este un preparat farmaceutic relativ sigur, desi nu este complet lipsit de efecte nedorite. Printre aceste efecte secundare, cel mai grav care ridica cele mai multe controverse este efectul mielotoxic. Se pare ca in trecut riscul de agranulocitoza indusa de metamizol a fost exagerat. In ciuda dovezilor care nu prezinta niciun risc de efecte teratogene si embriotoxice, medicamentul nu trebuie administrat femeilor insarcinate, desi este permis sa fie administrat animalelor insarcinate si care alapteaza.

Metamizolul este un analgezic puternic si antipiretic cu proprietati spasmolitice. Are proprietati antiinflamatorii sau antitrombotice slabe si nu respecta acelasi mecanism de actiune ca medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene conventionale (AINS).

Mecanismul de actiune al metamizolului nu este pe deplin inteles. Cu toate acestea, metabolitii sai activi, 4-metil-amino-antipirina ( MAA ) si 4-amino-antipirina ( AA ), inhiba prostaglandina E2 ( PGE2 ) - hiperalgezie indusa. S-a sugerat ca efectul anti-hiperalgezic al MAA este mediat de monofosfat de guanozina 3 ', 5'-ciclica ( cGMP ) activare si deschidere de canal de potasiu sensibil la ATP, in timp ce efectele AA sunt asociate cu activarea receptorului cannabinoid de tip 1 ( CB1 ) .7 Metamizolul este clasificat in unele surse ca un medicament antiinflamator nesteroidian slab (AINS ). Cu toate acestea, dovezile sugereaza ca efectele sale analgezice nu depind de proprietatile sale antiinflamatorii.

Absorbtie
Metamizolul este hidrolizat la 4-metil-amino-antipirina ( MAA ) in suc gastric si este absorbit in cea mai mare parte sub aceasta forma. Biodisponibilitatea MAA difera in functie de calea de administrare. La pacientii care au primit comprimate de metamizol, biodisponibilitatea MAA este de 85%, la pacientii care au administrat picaturi, 89%, la pacientii care au primit supozitoare, 54%, iar la pacientii care au primit un injec intramuscular

Mod de administrare
Copiilor sub 15 ani nu li se va administra metamizol sodic comprimate. Pentru copii de peste 15 ani si adulti, doza recomandata este de 1-2 comprimate de Algocalmin, adica 500-1000 mg de metamizol sodic). Intr-un interval de 24 de ore, doza maxima administrata nu trebuie sa depaseasca 5 g de metamizol sodic, adica echivalentul a 70 mg/kg).

Organismul pacientilor care au insuficienta hepatica sau renala elimina metamizolul mai greu si, prin urmare, dozele de Algocalmin nu trebuie sa fie mari si nu trebuie utilizat o perioada lunga de timp. In ceea ce priveste populatia varstnica sau persoanele care prezinta o stare generala alterata, se va administra cea mai mica doza considerata eficace.

Cum se utilizeaza Algocalmin
Pentru utilizarea corecta si dozarea adecvata a Algocalminului, urmati urmatoarele sfaturi:

Citirea si urmarea instructiunilor: Este important sa cititi cu atentie prospectul medicamentului Algocalmin si sa urmati instructiunile furnizate de medicul dumneavoastra sau de farmacist.
Doza recomandata: Doza de Algocalmin poate varia in functie de varsta, greutate, severitatea durerii si alte conditii individuale. Respectati intotdeauna doza recomandata de medic sau indicatiile de pe ambalaj.
Intervalul de administrare: Respectati intervalul de timp recomandat intre dozele de Algocalmin. Nu depasiti doza maxima zilnica recomandata.
Durata tratamentului: Utilizati Algocalminul pentru o perioada scurta de timp, conform recomandarii medicului. Daca durerea persista sau se inrautateste, consultati medicul.
Atentie la contraindicatii si precautii: Algocalminul poate prezenta contraindicatii in anumite conditii, cum ar fi alergii la metamizol sau alte analgezice non-opioide, afectiuni hematologice sau renale severe si altele. Discutati cu medicul inainte de utilizare pentru a exclude orice contraindicatii si a lua in considerare eventuale precautii.
Retineti ca acestea sunt doar cateva orientari generale. Pentru informatii specifice si dozare exacta, este recomandat sa consultati medicul.

Metamizolul este un medicament controversat, utilizarea sa fiind descurajata anterior din cauza riscului de agranulocitoza. Substanta ar putea fi o alternativa la AINS clasice si opioide in gestionarea postoperatorie a durerii, in ciuda acestui dezavantaj.

Potrivit studiilor, metamizolul provoaca mai putine ulcere gastrice si duodenale decat alte AINS neselective, iar riscul de sangerare este limitat. Nu se stie daca este mai sigur decat un AINS neselectiv combinat cu un inhibitor al pompei de protoni. Desi medicamentul pare a fi sigur pentru functia renala la voluntarii sanatosi, datele la pacientii cu risc ridicat (de exemplu, cei cu insuficienta cardiaca sau renala) lipsesc. Incidenta agranulocitozei induse de metamizol este controversata, dar riscul este probabil sa fie limitat cu utilizarea postoperatorie pe termen scurt la acest grup selectat de pacienti.

Desi lipsesc dovezi ferme, metamizolul poate fi mai sigur pentru tractul intestinal superior si rinichii decat alte AINS, si ar putea fi utilizat alternativ la pacientii cu risc crescut de probleme stomacale sau renale. Prin urmare, poate fi obtinuta o imbunatatire a durerii postoperatorii.

O supradoza de metamizol (7,5 g) poate duce la toxicitate gastrointestinala. Daca a trecut mai putin de o ora de la ingestia de metamizol, se sugereaza decontaminare gastrointestinala si masuri de sustinere ca tratament de supradozaj. Metamizolul poate provoca, de asemenea, mielotoxicitate, ceea ce duce la agranulocitoza indusa de medicamente. Este recomandat sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a primi informatii specifice si recomandari adecvate inainte de a utiliza Algocalmin sau orice alt medicament.

 

Articole similare
Fibrilatia atriala: Simptome ale bolii, preventie si tratament Fibrilatia atriala: Simptome ale bolii, preventie si tratament

Afectiunea de fibrilatie atriala este cea mai frecventa aritmie cardiaca (ritm anormal al inimii). Desi in mod normal nu pune viata in pericol, poate cauza simptome suparatoare. Simptomele fibrilatiei atriale pot varia foarte mult de la persoana la persoana si chiar la aceeasi persoana in momente diferite. Palpitatiile sunt cel mai frecvent simptom. In timp ce fibrilatia atriala in sine nu este o aritmie care pune viata in pericol, poate duce la complicatii, in special, accident vascular cerebral, care pot fi invalidante sau fatale. In cele mai multe cazuri, cel putin inainte de a fi tratata in mod adecvat, fibrilatia atriala este o cauza de stress.

22 octombrie 2024
Edited 22 octombrie 2024
citește articolul
Boala celiaca: De ce apare, simptome, complicatii ale bolii Boala celiaca: De ce apare, simptome, complicatii ale bolii

Boala celiaca este o afectiune digestiva autoimuna reprezentata de o reactie inflamatorie a intestinului subtire generata dupa ingestia de gluten alimentar. Ultimele statistici vorbesc despre faptul ca pana in prezent, aproximativ 30% din populatie are una dintre genele care pot determina aparitia bolii.

21 august 2024
Edited 21 august 2024
citește articolul
Care sunt bolile batranetii in functie de grupe de risc. Ce trebuie sa stim Care sunt bolile batranetii in functie de grupe de risc. Ce trebuie sa stim

Depistarea timpurie a dereglarilor care apar la organismul unei persoane varstnice poate preveni acutizarea anumitor probleme medicale. Este extrem de important ca persoanele trecute de 45 de ani sa mearga periodic la un consult la un medic specialist neurolog, cardiolog, nutritionist, pentru a se pune diagnosticul corect si a se administra tratamentul necesar din timp.

18 iulie 2024
Edited 18 iulie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina