Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00 | Telefon: 0374.471.155
Transport Gratuit pentru comenzile de minim 200 lei in perioada 06-09 iunie
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Simptome si tratament pentru pneumonie

Simptome si tratament pentru pneumonie

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 22 mai 2025 Ultima actualizare: 22 mai 2025

Pneumonia este o inflamatie acuta a plamanilor, cauzata de o infectie bacteriana, virala, fungica sau parazitara, care fie afecteaza doar unul din lobii pulmonari, asa-numita pneumonie lobara, fie se raspandeste la ambii plamani, cand vorbim de bronhopneumonie. Deoarece poate avea mai mult de 30 de cauze diferite, putand fi si o complicatie a altor afectiuni, depistarea sursei de infectie este foarte importanta, tratamentul pneumoniei depinzand de acest aspect. Aproximativ o treime din cazurile anuale de pneumonie sunt provocate de virusuri, afectand in special copiii si tinerii. La adulti, virusul gripei este incriminat in majoritatea situatiilor.

Simptome ale pneumoniei 

In mod normal, plamanii sunt protejati de actiunea nociva a diferitilor factori patogeni, dar sunt si situatii, precum un sistem imunitar slabit sau germeni foarte puternici, care predispun la imbolnavire.

Odata ce microbul a ajuns la plamani, poate afecta fie tesutul care inveleste alveolele, fie chiar alveolele pulmonare, care se inflameaza si se pot umple cu lichid, provocand simptome specifice: tuse uscata, febra ridicata, frisoane, dureri musculare, ameteala, senzatie accentuata de oboseala, puls crescut, respiratie suieratoare si dificila. De asemenea, este afectata oxigenarea sangelui, fapt care poate duce la raspandirea infectiei in corp, moment in care exista risc crescut de mortalitate. 

Diagnosticarea pneumoniei 

Diagnosticarea pneumoniei poate fi dificila, deoarece, de cele mai multe ori, se manifesta ca o raceala sau gripa. Cu toate acestea, durata de vindecare este mai mare si simptomele sunt mult mai severe.

Pentru stabilirea diagnosticului sunt necesare mai multe investigatii, dar cel mai important este consultul medical. Medicul specialist poate indica apoi analize de sange pentru depistarea infectiei, radiografie pulmonara, examenul microbiologic al sputei, dar si alte teste care sa confirme afectiunea.

Tratamentul pneumoniei 

Tratamentul pneumoniei este strans legat de cauza imbolnavirii, severitatea simptomelor si de existenta altor suferinte cronice, fiind prescris doar de catre medicul curant. In multe cazuri, tratamentul poate fi administrat la domiciliu.  Antibioticele nu sunt recomandate decat in cazul pneumoniei bacteriene, nefiind eficiente in alte situatii, cand cauza este virusologica, fungica sau parazitara. Hidratarea si odihna sunt foarte importante in tratament, care vizeaza administrarea de antipiretice, antiinflamatoare si produse care sprijina imunitatea. 

Ce inseamna tusea seaca? Cand tusea devine simptom de pneumonie?

Tusea uscata este o forma de tuse cronica, persistenta, care poate sa se manifeste cu oscilatii in intensitate si ca frecventa, dar care nu dispare si care are nevoie pentru eliminare si vindecare de pastile de tuse. Se poate intampla ca episoadele de tuse seaca sa apara in timpul zilei si sa dureze 2-3 minute pana la 7-8 minute, sau poate aparea in timpul noptii si sa aiba intensitate mai mare si durata mai lunga. In functie de varsta si de persoana care are accesele de tuse, in cazuri extreme aceasta tuse poate sa duca si la episoade de incontinenta urinara.

Cauze posibile: In unele cazuri, problemele pot sa apara din cauza unei hipersensibilitati la nivelul cailor respiratorii superioare, care este declansata de aerul din stomac. Odata dezvoltata aceasta hipersensibilitate, pacientii vor avea episoade de tuse la orice factor care irita gatul, cum ar fi praful sau aerul rece. Pentru aceasta situatie, cel mai probabil medicul iti va da antihistaminice.

Dar tusea seaca poate sa fie un simptom totodata ca urmare a unei infectii cu un virus gripal sau o raceala. In acest caz, tusea seaca poate sa apara fie la debutul racelii, fie la final, persistand in asemenea situatii mult timp dupa ce toate celelalte simptome au disparut. Bronsita si laringita sunt adesea cauzele tusei neproductive. Sau episoadele de tuse seaca pot fi cauzate si de alergii. Alergiile cauzeaza iritatii la nivelul ochilor, nasului si chiar si gatului, aparand astfel tusea. Alergia la polen, la iarba si la praf pot declansa episoade de tuse neproductiva. Si astmul poate fi cauza tusei neproductive persistente.

Bibliografie:

  1. SanGiovanni JP, Chew EY. The role of omega-3 long-chain polyunsaturated fatty acids in health and disease of the retina. Prog Retin Eye Res 2024;
  2. Gabbs M, Leng S, Devassy JG, Monirujjaman M, Aukema HM. Advances in our understanding of oxylipins derived from dietary PUFAs. Adv Nutr 2023;
  3. Simopoulos AP. The importance of the omega-6/omega-3 fatty acid ratio in cardiovascular disease and other chronic diseases. Exp Biol Med 2023;
Articole similare
Este gripa sau raceala? Cum stii ce sa tratezi? Este gripa sau raceala? Cum stii ce sa tratezi?

Exista impresia conform careia gripa este o raceala mai puternica, fapt cat se poate de neadevarat. Realitatea este ca, in fiecare an, mii de oameni mor din cauza complicatiilor provocate de gripa, de aceea este foarte important sa facem diferenta intre cele doua situatii. Simptomele, de cele mai multe ori, sunt asemanatoare, deosebirea fiind facuta de cauza imbolnavirii, durata convalescentei si de severitatea manifestarilor.

23 aprilie 2025
Edited 23 aprilie 2025
citește articolul
GRIPA vs. RACEALA: Toate informatiile de care ai nevoie ca sa le distingi corect GRIPA vs. RACEALA: Toate informatiile de care ai nevoie ca sa le distingi corect

Spre deosebire de răceală, gripa este cauzată de un virus mai agresiv, motiv pentru care există vaccin antigripal, dar nu și vaccin anti-răceală. Mai mult, virusurile gripale pot avea multiple tulpini, unele dintre ele fiind periculoase pentru sănătatea umană.  Cum le recunoști corect și ce tratamente funcționează cel mai bine? Află în materialul următor.

4 aprilie 2025
Edited 24 aprilie 2025
citește articolul
Durerea in spate in zona plamanilor: ce reprezinta, cauze posibile, tratament Durerea in spate in zona plamanilor: ce reprezinta, cauze posibile, tratament

Plamanii sunt centrul sistemului respirator. Sistemul respirator include, de asemenea, traheea, muschii peretelui toracic si diafragma, vasele de sange si alte tesuturi. Toate aceste componente permit respiratia si schimbul de gaze. Cand aceste componente sunt afecte si perturbate pot aparea in spate in zona plamanilor. Ce boli ascund aceste dureri si cum le putem preveni afla din urmatorul material.

24 octombrie 2024
Edited 14 martie 2025
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.