Cum sa folosesti corect un glucometru: ghid pas cu pas, cum interpretezi rezultatele
Glucometrul este un aparat medical conceput pentru a masura nivelul de glucoza din sangele unei persoane. Acest dispozitiv este folosit de catre persoanele care sufera de diabet pentru a tine evidenta nivelului de zahar aflat in sange si pentru a isi adapta tratamentul.
In componenta glucometrelor se afla un senzor care este creat pentru a detecta nivelul de glucoza dintr-o picatura de sange. Picatura de sange este in general preluata in urma unei intepaturi la nivelul degetului cu o lanceta speciala. Dupa efectuarea testului cu ajutorul glucometrului, pe ecranul acestuia vor aparea rezultatele ce pot fi notate pentru a fi discutate cu medicul dumneavostra. De asemenea, rezultatele testului de nivel de glucoza din sange sunt utile pentru a se sti daca medicamentele sau dieta trebuie modificate.
Cum sa folosesti corect un glucometru pas cu pas
Pentru a obtine rezultate corecte si relevante pentru dumneavoastra este esential sa folositi glucometrul in mod adecvat. Acestia sunt pasii pentru a utiliza corect un glucometru:
Mainile trebuie sa fie curate si uscate, asa ca inainte de a utiliza aparatul spalati-va bine cu apa si sapun, apoi acestea trebuie uscate. Inainte de a folosi glucometrul, aveti grija sa nu mai puneti mana pe alte produse ce contin zahar, deoarece acestea pot influenta rezultatul testului. Deschideti aparatul pentru masurare a nivelului de glucoza, apoi setati-l pe modul de testare. Asigurati-va ca acesta nu prezinta nicio eroare pe ecran pentru a il folosi corect. Recoltarea picaturii de sange ce face cu ajutorul unei lancete speciale.
Aceasta trebuie scoasa din caseta si apoi introdusa in aparatul pentru intepare a degetului. In functie de cat de gros este degetul dumneavoastra, trebuie reglata adancimea de intepare pentru a fi sigur ca ajungeti la o adancime potrivita recoltarii. Din caseta trebuie scoasa si banda de test, apoi introdusa in glucometru. Utilizand dispozitivul de intepare, intepati varful degetului apoi stoarceti usor pentru a face rost de o picatura de sange. Procesul poate fi sporit prin masarea degetului sau prin utilizarea unei comprese calde.
In momentul in care picatura de sange se afla la suprafata degetului, atingeti banda de test. Se foloseste cantitate mica de sange pentru ca suprafata de absorbtie a testului este una foarte mica.
Din momentul in care ati pus sangele pe banda de test mai sunt doar cateva secunde pana la afisarea rezultatului testului. Depinzand de tipul aparatului, rezultatul poate fi afisat pe un ecran LCD sau poate fi redat cu ajutorul unor semnale acustice. Lanceta si banda de test trebuie aruncate intr-un recipient special pentru deseuri biologice, deoarece acestea nu mai pot fi reutilizate.
Este absolut necesar sa cititi si sa urmariti instructiunile de utilizare ale producatorului glucometrului. In conformitate cu instructiunile de pe cutie, glucometrul trebuie verificat cu regularitate pentru a fi calibrat inainte de fiecare folosire. Daca sunteti nesiguri in ceea ce priveste utilizarea corecta a glucometrului, consultati un medic sau un specialist.
Ce se poate intampla daca glucometrul este utilizat in mod incorect?
Pentru a obtine rezultate corecte, exacte si adecvate, este esential ca glucometru sa fie folosit conform instructiunilor de utilizare. Insa, in cazul in care aparatul este pus in functiune si folosit incorect pot aparea urmatoarele:
Rezultate inexacte – Daca glucometrul a fost folosit gresit, acesta poate furniza rezultate inexacte ale nivelului de glucoza din sange. Rezultatele inexacte pot influenta gresit tratamentul sau dozajul insulinei, lucru ce nu are efecte pozitive asupra sanatatii dumneavoastra.
Infectii – Daca dispozitivul pentru intepare a pielii nu este folosit bine, acesta poate duce la infectii sau inflamatii la nivelul degetelor, care pot duce chiar si la probleme de sanatate.
Durere – De asemenea, in cazul utilizarii neadecvate a aparatului de intepare a pielii, pot aparea senzatii de durere si chiar de discomfort.
Reutilizarea – Reutilizarea lancetelor sau a testelor este absolut INTERZISA deoarece pot sa apara infectii si precizia masuratorilor nu va fi una buna.
Este necesar sa urmariti instructiunile de utilizare ale glucometrului si sa consultati medicul privind orice tip de problema intampinati in utilizarea aparatului.
Tipuri de glucometre existente pe piata
In zilele de astazi, pe piata exista o varietate de glucometre, fiecare avand propriile caracteristici si avantaje. Cele mai intalnite glucometre sunt:
Glucometrele de acasa – Aceste glucometre sunt cele mai intalnite, fiind disponibele pentru uzul personal de acasa. Sunt mici, compacte, usor de folosit si rezultatele sunt date intr-un timp foarte scurt.
Glucometrele continuu-monitorizate – Aceste glucometre masoara nivelul de zahar din sange continuu cu ajutorul unui senzor situat sub piele. Acestea au fost create pentru a arata in timp real nivelul de zahar din sange si pentru a alerta pacientul in cazul in care acesta este prea ridicat sau prea scazut.
Glucometrele non-invazive – Acestea sunt glucometre care masoara nivelul de zahar din sange fara a se utiliza o picatura de sange. Pot fi mai putin precise decat celelalte, dar pot fi confortabile pentru pesoanele cu fobie de ace.
Glucometrele portabile – Acestea sunt aparate usor de transportat si sunt perfecte pentru persoanele diabetice care sunt mereu in deplasare. Pot fi purtate cu o usurinta deosebita in buzunar sau intr-o geanta.
Glucometrele cu conectivitate la un smartphone – Acestea sunt niste glucometre inteligente care pot fi conectate prin Bluetooth sau Wi-fi la o aplicatie compatibila cu glucometrul dumneavoastra. Asemeni celor continuu-monitorizate rezultatele pot fi urmarite in timp real si progresul poate si urmarit mai usor.
Glucometrele cu laser – Acestea sunt destul de noi si sunt inca in etapa de dezvoltare. Ele folosesc un fascicul de laser ca sa masoare nivelul de zahar din sange.
In concluzie, glucometrele sunt niste dispositive special concepute pentru persoanele ce sufera de diabet, cu scopul de a le ajuta sa urmareasca nivelul de zahar din sange. Pentru a fi siguri ca alegeti si folositi corect un glucometru consultati un medic sau un specialist. In aceeasi masura, este recomandat sa urmariti instructiunile de utilizare din cutia aparatului si cele oferite de catre medicul pe care il vizitati.
Simptome diabet zaharat. Legatura de cauzalitate cu valorile glicemiei
Simptomele celor doua forme de diabet sunt foarte asemanatoare, insa manifestarile diferite. Cele mai frecvente simptome care ar trebui sa ne trimita la un control de urgenta sunt starile de oboseala nejustificata, mictiuni frecvente, cu precadere in timpul noptii, sete excesiva, transpiratii abundente, pierdere brusca in greutate, pofte alimentare constante si tulburari de vedere.
Diabetul de tip 1 se poate instala rapid, in timp ce diabetul de tip 2 poate sa nu prezinte simptome pana in fazele avansate, acesta fiind, de cele mai multe ori, descoperit la un control de rutina al sangelui, cand indica o valoare foarte mare a glicemiei. O manifestare care ar trebui sa ne alarmeze este vindecarea lenta a ranilor, acest simptom fiind caracteristic diabetului zaharat de tip 2.
Hiperglicemia, sau glicemia crescuta, apare atunci cand exista prea mult zahar in sange. Acest lucru se intampla atunci cand corpul tau are prea putina insulina (hormonul care transporta glucoza in sange) sau daca corpul tau nu poate folosi insulina in mod corespunzator. Afectiunea este cel mai adesea asociata cu diabetul.
Hiperglicemia este o glicemie mai mare de 125 mg/dL (miligrame pe decilitru) si se inregistreaza chiar daca pacientul nu a mancat nimic de cateva ore. Alte valori care mai pot aparea se intampla atunci cand o persoana are toleranta redusa la glucoza sau pre-diabet, cu o glicemie cuprinsa intre valori precum 100 mg/dL pana la 125 mg/dL. O persoana are hiperglicemie daca glicemia este mai mare de 180 mg/dL la una sau doua ore dupa masa.
Cum stii ca suferi de diabet tip 2?
Bibliografie:
Ferri FF. Diabetes mellitus. In: Ferri's Clinical Advisor 2022. Elsevier; 2022. https://www.clinicalkey.com. May 7, 2022;
Classification and diagnosis of diabetes: Standards of medical care in diabetes — 2022. Diabetes Care. 2022;
Papadakis MA, et al., eds. Diabetes mellitus. In: Current Medical Diagnosis & Treatment 2022. 61st ed. McGraw Hill;
Diabetes risk factors. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/diabetes/basics/risk-factors.html;
Cunningham FG, et al. Diabetes mellitus. In: Williams Obstetrics. 25th ed. McGraw-Hill Education; 2018.