Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Glicemia: valori normale, testare si legatura cu diabetul

Glicemia: valori normale, testare si legatura cu diabetul

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 16 septembrie 2024 Ultima actualizare: 16 septembrie 2024

Diabetul zaharat este in prezent una dintre cele mai comune boli cronice netrasmisibile si cauza de top a deceselor. Diabetul este o afectiune metabolica, endocrina, care, desi nu se poate vindeca, pate fi controlata cu ajutorul tratamentelor, a suplimentelor alimentare si prin abordarea unui stil de viata sanatos in care sa primeze regimul alimentar. Diabetul este o boala care are o legatura de cauzalitate directa cu valoarea glicemiei din sange. Ce este diabetul zaharat, cand apar probleme in valorile glicemiei, cum se masoara si ce trebuie sa stim ca sa evitam valorile extreme inferioare si superioare ale glicemiei descopera in acest material.

Ce este diabetul zaharat? De ce apare

Cum se masoara corect glicemia? Tipuri de afectiuni legate de valoarea glicemiei

Simptome diabet zaharat. Legatura de cauzalitate cu glicemia

Exista tratament pentru diabet? Cum se poate tine sub control glicemia

 Ce este diabetul zaharat? De ce apare

Diabetul zaharat este o boala in care fie nu se produce suficienta insulina, fie aceasta nu este folosita in mod adecvat. Astfel, diabetul se imparte in doua mari categorii: diabet de tip 1 sau diabet insulino-dependent si diabet de tip 2 sau non-insulino-dependent. Mai exista o categorie, diabetul gestiational, dar acesta apare doar in perioada sarcinii si dispare ulterior, femeia, insa, pastrand riscul de pana la 50% de a dezvolta in urmatorii 5-10 ani un diabet de tip 2.

Diabetul zaharat de tip 1 este o boala autoimuna in care organismul, in urma unei anomalii imunitare, ataca si distruge celulele din pancreas care produc insulina. In diabetul zaharat de tip 2, desi celulele pancreatice produc insulina, organismul, din cauze necunoscute, nu stie sa o mai foloseasca corespunzator. Aceasta forma de diabet este intalnita la aproximativ 90-95% dintre cazurile diagnosticate cu diabet. De punctat ca de la diabetul de tip 2 se poate ajunge la diabetul de tip 1. Medicii tind sa denumeasca o a patra forma de diabet, mai exact prediabetul, stare in care pacientul prezinta modificari metabolice, in special ale valorilor glicemiei, si care anunta instalarea diabetului. Descoperit in aceasta etapa, diabetul poate fi prevenit prin regim alimentar si suplimente ajutatoare.

Cum se masoara corect glicemia? Tipuri de afectiuni legate de valoarea glicemiei

Glicemia este determinata de concentratia de glucoza prezenta in sange, glucoza, la randul ei, rezultand din procesul metabolic efectuat de organism prin digerarea alimentelor ce contin carbohidrati. Important de retinut este faptul ca glucoza este necesara pentru o buna functionare a creierului. Dulciurile procesate conduc la cresterea nivelului de glicemie. Daca te simti slabit, ametit, ai greturi sau furnicaturi in maini si picioare, trebuie sa stii ca acestea ar putea fi primele semne ale unor fluctuatii ale glicemiei. Atunci cand nivelul de glicemie oscileaza intre valori extreme inseamna ca avem doua afectiuni legate direct cu acest simptom:

Hiperglicemia: presupune o crestere a glicemiei peste valorile normale si apare daca persoana respectiva dezvolta diabet zaharat; (Vom dezvolta acest subiect in randurile care urmeaza);

Hipoglicemia: presupune o scadere a glicemiei si apare in lipsa alimentatiei pentru mai multe ore, dar si pe fondul unor afectiuni serioase.
In cazul in care tii dieta sau ai un program de lucru foarte incarcat si deseori "sari" peste mese, este bine sa stii care sunt principalele semne ce indica o cadere de glicemie. Poti sa ai senzatia ca te simti slabi, stari de foame, esti nervos, agitat, anxios, ai ameteli, tremuraturi musculare necontrolate, transpiratie, bufeuri, senzatia de furnicaturi la maini si picioare;

Simptome diabet zaharat. Legatura de cauzalitate cu glicemia

Simptomele celor doua forme de diabet sunt foarte asemanatoare, insa manifestarile diferite. Cele mai frecvente simptome care ar trebui sa ne trimita la un control de urgenta sunt starile de oboseala nejustificata, mictiuni frecvente, cu precadere in timpul noptii, sete excesiva, transpiratii abundente, pierdere brusca in greutate, pofte alimentare constante si tulburari de vedere.

Diabetul de tip 1 se poate instala rapid, in timp ce diabetul de tip 2 poate sa nu prezinte simptome pana in fazele avansate, acesta fiind, de cele mai multe ori, descoperit la un control de rutina al sangelui, cand indica o valoare foarte mare a glicemiei. O manifestare care ar trebui sa ne alarmeze este vindecarea lenta a ranilor, acest simptom fiind caracteristic diabetului zaharat de tip 2. 

Hiperglicemia, sau glicemia crescuta, apare atunci cand exista prea mult zahar in sange. Acest lucru se intampla atunci cand corpul tau are prea putina insulina (hormonul care transporta glucoza in sange) sau daca corpul tau nu poate folosi insulina in mod corespunzator. Afectiunea este cel mai adesea asociata cu diabetul.

Hiperglicemia este o glicemie mai mare de 125 mg/dL (miligrame pe decilitru) si se inregistreaza chiar daca pacientul nu a mancat nimic de cateva ore. Alte valori care mai pot aparea se intampla atunci cand o persoana are toleranta redusa la glucoza sau pre-diabet, cu o glicemie cuprinsa intre valori precum 100 mg/dL pana la 125 mg/dL.

O persoana are hiperglicemie daca glicemia este mai mare de 180 mg/dL la una sau doua ore dupa masa.

Daca aveti hiperglicemie si nu este tratata pentru perioade lungi de timp, va puteti deteriora nervii, vasele de sange, tesuturile si organele. Deteriorarea vaselor de sange poate creste riscul de atac de cord si accident vascular cerebral, iar afectarea nervilor poate duce, de asemenea, la leziuni oculare, leziuni renale si rani nevindecatoare. Care sunt factorii de risc pentru hiperglicemie?

Aveti antecedente familiale de diabet de tip 2.

Sunteti supraponderal.

Ai hipertensiune arteriala sau colesterol.

Aveti sindromul ovarian polichistic (PCOS).

Hiperglicemia apare atunci cand corpul tau nu foloseste eficient insulina naturala (diabet zaharat de tip 2) sau cantitatea de carbohidrati pe care o consumati sau pe care o beti nu este echilibrata cu cantitatea de insulina pe care corpul dumneavoastra o poate produce sau cu cantitatea de insulina pe care o injectati.

Stresul fizic (de la o boala, o raceala, gripa, o infectie etc.) afecteaza de asemenea valoarea glicemiei. Stresul emotional, de la conflicte familiale, probleme emotionale, stres la scoala sau la locul de munca etc.) afecteaza de asemenea valorile glicemiei.

Exista tratament pentru diabet? Cum se poate tine sub control glicemia

Diabetul zaharat de tip 1 poate fi tratat cu ajutorul injectiilor cu insulina punctand ca, daca nu este descoperit din timp sau este ignorat, poate induce coma diabetica, compatibila cu decesul. De asemenea, aceasta boala implica abordarea unui stil de viata echilibrat, tratamentul diabetului zaharat de tip 2 bazandu-se, in proportie de 90%, pe regim si suplimente alimentare si doar 10% pe medicamente. Dieta diabetica este stricta, insa contribuie la prevenirea complicatiilor ulterioare.

Tratamentele medicamentoase pentru diabetul zaharat de tip 2 trebuie prescrise de medic si, in majoritatea cazurilor, constau in medicamente hipoglicemiante, cu rol de a scadea glicemia, si inhibitori de glucozidaza, cu rol in scaderea puterii de absorbtie intestinala. In functie de bolile asociate, de exemplu obezitate sau afectiuni cardiovasculare, si pentru prevenirea instalarii sindromului X-metabolic, un sindrom care poate induce moartea subita, se pot administra medicamente pentru tinerea sub control a tensiunii arteriale si a colesterolului.

Inainte de testarea glicemiei, asigura-te ca ai la indemana lucruri de care ai nevoie ca tot procesul sa fie cat mai corect si coerent si rezultatul sa nu fie perturbat. Apoi, spala-te pe maini cu apa calda si sapun si usuca-le bine cu un prosop. Apa calda ajuta la o mai buna circulatie a sangelui iar sapunul ajuta la indepartarea oricaror urme de mancare de pe maini care ar putea influenta rezultatul testului. De asemenea, evita sa folosesti servetele umede pentru curatarea mainilor, pentru ca acestea pot modifica rezultatul obtinut cu ajutorul glucometrului.

Inteapa degetul folosind dispozitivul de intepare si lanteta pentru a obtine o picatura de sange si aplica picatura pe test, conform instructiunilor. Maseaza usor degetul de cateva ori pentru a ajuta la formarea picaturii de sange.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca inteparea sa se faca in degetul mijlociu sau in cel inelar si sa se evite degetul mic, deoarece acesta are pielea mai subtire si mai sensibila, deci procedeul poate fi mai dureros. In doar 5 secunde obtii rezultatul si nu-ti ramane de facut decat sa arunci in conditii corespunzatoare obiectele ascutite si sa notezi intr-un carnetel valoarea inregistrata si momentul zilei cand a fost efectuat testul.

Daca vorbim de diabetul de tip 1, atunci injectiile cu insulina pot constitui singura varianta de tratament, in timp ce in cazul diabetului zaharat de tip 2, dieta si suplimentele alimentare constituie aproximativ 90% din tratament, iar medicamentele doar 10%. Persoanele cu diabet trebuie sa constientizeze ca adoptarea unui nou stil de viata este obligatorie, regimul alimentar fiind esential in prevenirea complicatiilor, care, din pacate pot fi fatale.

Bolnavilor de diabet le este recomandat sa manance de 5 ori pe zi, ceea ce presupune 3 mese principale si 2 gustari. Micul dejun trebuie luat la prima ora a diminetii, iar cina cu cel putin 3 ore inainte de culcare.De asemenea, se recomanda cantarirea alimentelor astfel incat sa nu se consume mai mult de 500 grame de fructe pe zi, acestea fiind bogate in fructoza, mai mult de 500 de grame de lactate si maxim 130 de grame de produse pe baza de amidon.

Totodata, diabeticii nu au voie sa consume produse de patiserie si dulciuri sau cel putin, la recomandarea medicului, sa le consume cu moderatie, ceaiul si cafeaua sa fie indulcite cu zaharina sau indulcitori naturali, acestia avand indicele glicemic foarte mic sau chiar egal cu zero. Se recomanda consumul a minim doi litri de apa pe zi si pregatirea alimentelor la abur, prin fierbere, coacere sau pe gratar.

Exista o suma de alimente care le sunt permise in orice cantitate persoanelor dignosticate cu diabet si care ar trebui sa faca parte din meniul zilnic. In aceasta categorie intra carnea slaba, fiarta sau pe gratar, pestele, ciupercile, legumele cu frunze verzi, de exemplu spanac, salata sau varza, leguminoasele, morcov, telina, fasole verde, sparanghel, conopida, vinete, dar si diverse feluri de seminte.

Consumul cu moderatie al cerealelor integrale este, de asemenea, recomandat deoarece acestea contin fibre care ajuta in absorbtia zaharului din sange si in reglarea glicemiei. Fructele preferate, dar care, din nou, trebuie consumate cu moderatie, sunt citricele, gratie fibrelor solubile din componenta, si fructele de padure, gratie pretiosilor antioxidanti.

Bibliografie:

  1. Ferri FF. Diabetes mellitus. In: Ferri's Clinical Advisor 2022. Elsevier; 2022. https://www.clinicalkey.com. Accessed May 7, 2022;
  2. Classification and diagnosis of diabetes: Standards of medical care in diabetes — 2022. Diabetes Care. 2022; 
  3. Papadakis MA, et al., eds. Diabetes mellitus. In: Current Medical Diagnosis & Treatment 2022. 61st ed. McGraw Hill; 
  4. Diabetes risk factors. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/diabetes/basics/risk-factors.html;
  5. Cunningham FG, et al. Diabetes mellitus. In: Williams Obstetrics. 25th ed. McGraw-Hill Education; 2018. 
  6. Diabetes and DKA (ketoacidosis). American Diabetes Association. https://www.diabetes.org/diabetes/dka-ketoacidosis-ketones;
  7. Diabetes Canada Clinical Practice Guidelines Expert Committee. Complementary and alternative medicine for diabetes;
  8. Jameson JL, et al., eds. Diabetes mellitus: Diagnosis, classification and pathophysiology. In: Harrison's Principles of Internal Medicine; 
  9. Pharmacologic approaches to glycemic treatment: Standards of medical care in diabetes — 2022. Diabetes Care. 2022; 
  10. Facilitating behavior change and well-being to improve health outcomes: Standards of medical care in diabetes — 2022. Diabetes Care;

Articole similare
Boli metabolice: ce sunt, care sunt acestea si cum pot fi tratate Boli metabolice: ce sunt, care sunt acestea si cum pot fi tratate

Tu stiai ca stomacul face zgomot tot timpul? Zgomotele facute de stomac, sunt rezultatele peristaltismului din stomac si intestinul subtire — adica se datoreaza digestiei normale a hranei, a fluidelor si a gazelor care strabat tractul gastrointestinal. Cand trebuie sa mergem la un medic pentru un consult si care sunt bolile care au legatura directa cu procesele metabolice din organism descopera in acest material.

17 septembrie 2024
Edited 17 septembrie 2024
citește articolul
Ce efecte are sedentarismul asupra metabolismului? Ce efecte are sedentarismul asupra metabolismului?

Stilul de viata sedentar presupune lipsa exercitiilor fizice si a oricarui tip de miscare. In vremurile actuale, oamenii devin din ce in ce mai mult sedentari. In timpul nostru liber, petrecem ore in fata calculatorului sau a altui dispozitiv, uitandu-ne la televizor sau jucand jocuri video. Multe dintre locurile noastre de munca au devenit mai inactive, cu zile lungi stand la birou. Nici modul in care suntem transportati nu ne ajuta: masini, autobuze, metroul – toate aceste mijloace ne-ndeamna sa facem tot mai putina miscare.

17 septembrie 2024
Edited 17 septembrie 2024
citește articolul
Catalizatorii metabolici: Ce sunt, cum ii recunosti, cum te ajuta sa arzi grasimile Catalizatorii metabolici: Ce sunt, cum ii recunosti, cum te ajuta sa arzi grasimile

Catalizatorii metabolici sunt practic acele suplimente alimentare sau substante inrudite care contribuie la arderea excesul de grasimI din organism. Unele dintre aceste SUPLIMENTE le gasim in forma genuina in natura. Acestea includ cafeina si yohimbina. Utilizarea suplimentelor suplimentare poate interfera cu metabolismul sau sanatatea generala. Atunci cand sunt combinate cu un stil de viata activ si o dieta inteligenta, catalizatorii metabolici pot fi eficienti. Exista diferite tipuri de catalizatori metabolici.

17 septembrie 2024
Edited 17 septembrie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina