Cum sa te asiguri ca micutul tau trece fara griji peste perioada racelilor
Copii sunt mult mai expusi decat adultii in contactarea virusurilor si, implicit, in dezvoltarea racelilor, principala cauza fiind sistemul imunitar nedezvoltat pe deplin. Din acest motiv, parintii trebuie sa actioneze din exterior si sa sustina sanatatea micutilor prin cateva metode simple, dar eficiente.
Cand si de ce apare raceala
Raceala este o infectie a cailor respiratorii superioare, implicit a nasului, gatului si sinusurilor care se manifesta prin stranut, durere in gat, nas infundat, tuse si uneori dureri de cap, pe o perioada de la 3 pana la 10 zile. Este provocata de un virus respirator, numit rinovirus, categorie in care intra peste 200 de specii de virusuri. Raceala apare cu precadere in sezonul rece sau la tranzitia dintre sezoane, insa, contrar a ceea ce am crede, nu frigul este vinovat de declansarea acesteia. Este adevarat ca virusurile se dezvolta mai usor la temperaturi scazute si capata rezistenta in conditii de umiditate, ceea ce le face mai usor de raspandit, insa totul depinde de imunitatea organismului. Conform studiilor, sistemul imunitar isi incetineste activitatea in sezonul rece, aceasta fiind singura legatura cu contactarea racelilor acum. Pe de alta parte, primavara organismul lupta pentru a se adapata la noile conditii climatice, sistemul imunitar este suprasolicitat si astfel intervine vulnerabilitatea in fata bolii.
Ce pericole pot avea racelile netratate
Daca in maxim 10-14 zile raceala nu trece trebuie mers de urgenta la medic pentru ca poate fi vorba de o gripa si instalarea tratamentului din timp va scurta durata de manifestare si posibilele complicatii ulterioare. Sunt cazuri rare in care organismul poate vindeca de la sine, in doar cateva zile, o raceala, insa acesta situatie implica un sistem imunitar puternic, iar in randul copiilor este mai dificil de obtinut. Racelile tratate necorespunzator slabesc organismul si favorizeaza contactarea altor virusuri mult mai periculoase. Principalele complicatii ce pot aparea in urma unei raceli netratate sunt pneumonia, astmul, otita, dar si anexita.
Cum sa-ti aperi copilul de diverse afectiuni
Pe langa o dieta sanatoasa bazata pe vitamine, minerale si antioxidanti, cel mic are nevoie de sustinerea sistemului imunitar din exterior, cu ajutorul suplimentelor alimentare naturale cu rol imunostimulator. Remedii naturale eficiente sunt usturoiul, ceapa, echinacea, propolisul, aloe vera, citricele, ghimbirul, catina, macesele, insa administrarea zilnica, in concentratiile necesare, devine aproape imposibila, cu precadere in randul copiilor. Din acest motiv, recomandarea noastra este Minimartieni Gummy cu Echinacea de la Walmark, un produs sub forma de jeleuri dedicat celor mici, usor de administrat si foarte gustos. Pentru preventie si intarirea sistemului imunitar este indicat a fi inclus in meniu in perioadele reci si la tranzitia dintre sezoane. De asemenea, poate fi administrat si ca suport in tratarea racelilor, alaturi de medicatia prescrisa de medic.