Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Dermatita seboreica: cum se manifesta, diagnostic si tratament

Dermatita seboreica: cum se manifesta, diagnostic si tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 4 ianuarie 2021 Ultima actualizare: 7 februarie 2023

Dermatita seboreica este o inflamatie cronica a pielii care se poate dezvolta in anumite parti ale corpului, unde este o concentrare mare de glande sebacee. Asta include scalpul, gatul, in spatele urechilor, fata si sprancenele. Acest tip de matreata seamana cu cea pentru par gras, doar ca poate ataca si alte zone precum sprancenele, si este mult mai agresiva. Studiile au dezvaluit ca aceasta este provocata de o reactie inflamatorie la o infectie care se gaseste in mod natural pe suprafata pielii. Stresul si modificarile hormonale ar putea declansa dermatita seboreica.

Care sunt cauzele aparitiei dermatitei seboreice?

Care sunt simptomele?

Cum se stabileste un diagnostic?

Cum se trateaza?

Cum se poate preveni aparitia?

Care sunt cauzele aparitiei dermatitei seboreice?

Dermatita seboreica este o forma de inflamare cronica la nivelul pielii, ce se manifesta prin scuame cu aspect albicios, uleios sau uscat. Ea afecteaza in aceeasi masura atat barbatii cat si femeile si poate aparea la orice varsta. Din fericire, chiar daca afectiunea dermatologica nu este contagioasa, poate provoca disconfort social, stres, anxietate pentru ca lasa urme pe haine si creeaza un aspect neplacut. In plus, simptomele nu apar doar la nivelul scalpului ci se extind si la nivelul fetei (frunte, sprancene, pleoape, laturile nasului), in spatele urechilor, in canalul auditiv extern, pe piept sau pe umeri.

Dermatita seboreica este in continuare un subiect tabu in zona medicala pentru ca nu se cunoaste cu exactitate cauzele si factorii declansatori, mai ales ca vorbim de un spectru larg de manifestare si actiune. Prin urmare, este foarte important ca la primele semne ale bolii sa apelezi la consultul unui medic specialist pentru ca este singurul care poate pune un diagnostic corect si care iti poate recomanda un tratament adecvat.

Care sunt simptomele?

Dermatita seboreica poate trece de la sine sau sa fie nevoie de repetarea schemelor de tratament pentru ca simptomele sa dispara complet. Sunt cazuri in care, chiar si asa, manifestarile revin. Curatarea cu atentie a pielii cu un prosop moale si sampon poate ajuta la reducerea sebumului si a acumularii de piele moarta.Potrivit National Institutes of Health SUA, dermatita seboreica apare in special in trei perioade: in primele trei luni de viata, in timpul adolescentei si la adultii care au varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani.

La copii, dermatita seboreica afecteaza scalpul, fata si zona in care este pus scutecul. Incidenta poate fi de peste 42%. La adolescenti si adulti, afectiunea se manifesta la nivelul scalpului si al altor zone seboreice, cum sunt fata, axilele, pieptul, partea superioara a umerilor. Incidenta in cazul populatiei adulte este intre 1 si 3%. Dermatita seboreica poate afecta ambele sexe, dar este mai intalnita in cazul barbatilor.

Ca idee, dermatita seboreica se manifesta prin episoade intercalate cu perioade de remisie completa sau relativa, este influentata de o multime de factori si chiar de carenta unor vitamine. Anotimpurile si stresul pot interfera in ritmul puseurilor inflamatorii. Intensificarea manifestarilor clinice in perioada iernii este obisnuita. Simptomele pot varia, dar cel mai adesea simptomele sunt: mancarime (prurit) sau o senzatie de arsura. Pana acum s-a cazut de acord asupra faptului ca seboreea reprezinta un factor predispozant important, aflata sub influenta hormonilor androgeni si probabil determinate genetic.

S-a constatat de altfel ca dermatita seboreica este mai susceptibila in cazul unor persoane care manifesta deficit de zinc, deficit de vitamina B, au un regim hipercaloric, alcoolism cronic, sufera de stres, locuiesc sau lucreaza intr-un mediu cu umiditate crescuta sau sufera de hiperhidroza, au afectiuni precum pancreatita sau sufera de obezitate.

Cum se stabileste un diagnostic?

In primul rand, o vizita la cabinetul medicului dermatolog este ceea ce aveti nevoie, pentru a va confirma sau infirma diagnosticul de dermatita seboreica. Dermatita seboreica are manifestatii asemanatoare alergiilor, psoriazisului sau eczemei. De aceea este importanta diagnosticarea corecta a acesteia de catre medicul dermatolog, in urma unui consult clinic. De obicei nu este nevoie de biopsie, insa daca medicul considera necesar acest lucru, efectuarea unei biopsii nu este exclusa.

In cazul in care diagnosticul de dermatita seboreica se confirma, exista mai multe scheme de tratament ce se pot adopta pentru a ameliora simptomele, insa dermatita seboreica se va manifesta pe toata durata vietii. De aceea tratamentul contra dermatitei seboreice trebuie sa fie non-agresiv in cazurile usoare, iar tratamentul de baza recomandat consta in utilizarea sampoanelor speciale, creme si lotiuni ce ajuta la calmarea simptomelor specifice dermatitei seboreice. In cazurile grave se recomanda un tratament mai indelungat cu creme pe baza de corticosteroizi (hidrocortizon, clobetasol, desonide). In functie de gravitatea simptomelor, medicul poate recomanda si un tratament medicamentos.

Odata ce boala este diagnosticata corect, ea trebuie tinuta sub control pentru ca nu se vindeca. In plus, dermatita seboreica este des asociata ca si diagnostic cu boli precum:  psoriazis (uneori doar timpul clarifica tipul afectiunii), dermatita de contact, otomicoza (cand leziunile sunt intraauriculare), dermatita atopica, pitiriazis rozat (atunci cand leziunile sunt extinse) sau sindrom Sézary. In caz de sindrom Sezary vorbim de o boala in cadrul careia limfocitele (un tip de globule albe) devin maligne (canceroase) si afecteaza tegumentul. 

Cum se trateaza?

In cele mai multe cazuri, abordarea terapeutica a medicului este de a prescrie tratamente adecvate, care sunt cel mai adesea antifungice. Pacientul cu dermatita seboreica ar trebui sa utilizeze produse non-iritante si sa inteleaga caracterul cronic si recurent, prin urmare, sa accepte necesitatea unui tratament de intretinere pe perioade lungi de timp, chiar ani.

Antimicoticele sunt sub forma de sampoane si creme pentru fata. In unele cazuri, poate fi utilizat, de asemenea, si litiul sub forma de gel. Ar trebui evitata utilizarea pe fata a produselor care contin cortizon pentru ca acesta ofera o calmare rapida, dar accentueaza sensibilitatea pielii si are un efect negativ pe termen mediu. Pe langa tratamentul propus de medicul specialist sau dermatolog, trebuie sa folosesti sau sa ai casa si anumite produse/plante care te pot ajuta in procesul de vindecare.

Lamaia este bine cunoscuta ca omoara ciupercile, datorita acizilor si proprietatilor antiinflamatoare. Stoarce zeama de la o lamaie, pune-o intr-un recipient cu pulverizator si apoi aplica pe scalp. Lasa sa actioneze 10 minute, apoi clateste bine.

Aloe Vera este considerata planta minune ce trateaza multiple afectiuni, datorita proprietatilor antifungice. Se extrage gelul din frunzele de Aloe, se proceseaza cu ajutorul robotului de bucatarie si se aplica gelul pe zonele afectate. Se lasa 20 de minute sa actioneze si apoi se clateste cu apa calda.

Tea Tree. Arborele de ceai este folosit pentru a calma si a ajuta la vindecarea zonelor afectate de dermatita. Acesta are proprietati antibacteriene, anti-fungice si antiseptice.

Bicarbonatul de sodiu este arma perfecta in lupta impotriva ciupercilor si micro-organismelor. Se dizolva in apa si se aplica direct pe piele masand zona.

Cum previn aparitia?

Dermatita seboreica este o afectiune cronica, ce poate recidiva chiar si dupa un tratament efectuat cu succes si cu rigurozitate. Un stil de viata sanatos, eliminarea factorilor declansatori precum stresul, alimentatia incorecta, igiena deficitara, folosirea produselor corespunzatoare tipului de par si piele, va pot oferi sansa de a avea cat mai putine episoade de dermatita seboreica.

Dermatita seboreica nu este o afectiune contagioasa. Pacientii trebuie sa fie constienti de faptul ca dermatita seboreica este o afectiune cronica care probabil va recidiva chiar si dupa un tratament de succes. Prevenirea consta in primul rand in limitarea factorilor declansatori, cum ar fi zgarierea care mentine placile si aplicarea produselor iritante sau neadecvate. In general, apar ameliorari datorita soarelui si bailor in mare. Sportul, alimentatia echilibrata si psihoterapia pot avea un efect favorabil pentru controlul episoadelor.

Cosmeticele, produsele de hairstyling si de spalare a parului nepotrivite, prea agresive, vopselele, decolorantii, toate produc o agresiune asupra scalpului si provoaca o descuamare a pielii. Totodata, stresul emtional este incriminat in producerea si agravarea bolii, de aceea se recomanda evitarea starilor conflictuale si a emotiilor negative.

Sampoanele medicinale, cremele si lotiunile sunt, in general, recomandate de medicul specialist pentru tratamentul dermatitei seboreice. Pe langa acestea, insa, ti se mai pot indica si anumite metode pe care le poti aplica acasa, inainte de tratamentul propriu-zis. Ce trebuie sa retii:

  • Creme, sampoane, unguente pentru controlul inflamatiilor - care contin hidrocortizon, clobetasol, desonide, care sunt corticosteroizi; sunt eficiente si usor de folosit, dar nu sunt indicate pentru perioade lungi pentru ca pot avea efecte secundare adverse, cum ar fi subtierea pielii, de pilda;
  • Geluri, creme, sampoane antifungice/antimicotice, in alternanta cu alte medicamente - in functie de gravitatea simptomelor, medicul iti poate prescrie un produs cu 2% ketoconazol sau 1% ciclopirox; este posibil ca medicul sa-ti recomande folosirea alternativa a ambelor;
  • Medicamente antimicotice sub forma de pastile - daca simptomele nu se amelioreaza dupa folosirea altor metode de tratament, medicul iti poate indica medicamente antifungice sub forma de pastile; nu sunt prima optiune de tratament pentru ca pot avea efecte adverse si pot interactiona cu alte medicamente pe care le iei.

Sursa foto: shutterstock

SURSE DOCUMENTARE:

https://rarediseases.info.nih.gov/diseases

https://www.niddk.nih.gov/health-information/professionals/

REFERINTE:

Alderson LJ, Alderson P, Tan T (2014) Median life span of a cohort of National Institute for Health and Care Excellence clinical guidelines was about 60 months. Journal of Clinical Epidemiology 67: 52–5

Shekelle P, Eccles MP, Grimshaw JM et al. (2001) When should clinical guidelines be updated? British Medical Journal 323: 155–7

Shekelle PG, Ortiz E, Rhodes S et al. (2001) Validity of the Agency for Healthcare Research and Quality clinical practice Alderson LJ, Alderson P, Tan T (2014) guidelines: how quickly do guidelines become outdated? JAMA 286: 1461–7

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...