Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Matreata, inamicul parului sanatos

Matreata, inamicul parului sanatos

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 22 februarie 2018 Ultima actualizare: 12 ianuarie 2023

Matreata reprezinta o afectiune a scalpului caracterizata prin descuamarea pielii capului si poate fi insotita de mancarime si iritatie. Matreata insoteste de obicei dermatita seboreica si este produsa de o bacterie numita Malassezia care traieste in mod normal pe suprafata scalpului, insa, in anumite conditii, aceasta se inmulteste excesiv si provoaca reinoirea necontrolata a celulelor. Aceste celule se aglomereaza si se desprind de scalp formand ceea ce numim matreata.

Tipuri de matreata

Exista doua tipuri de matreata: matreata uscata si matreata grasa. Cea mai frecvent intalnita este matreata uscata care apare indeosebi iarna si se caracterizeaza prin scuame de mici dimensiuni care se desprind foarte usor de scalp si ajung sa cada pe umeri, deranjand, in principal, prin aspectul inestetic. In schimb, matreata grasa apare cu precadere in sezonul cald, este specifica persoanelor cu tenul gras, si se caracterizeaza prin scuame mari, greu de indepartat. Aceasta poate provoca iritatii majore pe pielea capului si chiar durere la indepartare.

Este contagioasa matreata?

Nu, matreata nu este contagioasa, nu poate fi luata si nici data altei persoane, chiar daca, de exemplu, se folosesc aceleasi ustensile de hairstyling. In principiu, bacteria care o provoaca traieste deja pe scalpul tuturor oamenilor, insa ceea ce o cauzeaza este sensibilitatea fiecarei persoane in parte la factorul cauzator. De asemenea, sebumul, un factor favorizant, este produs de scalp, insa, in cazul anumitor persoane acesta este produs in exces.

Cum scapi rapid de matreata?

Matreata trebuie tratata deoarece, pe langa aspectele inestetice care pot afecta imaginea persoanei care se confrunta cu aceasta afectiune, matreata provoaca disconfort si, in cazuri severe, chiar durere cauzata de iritatii sau leziuni ale pielii capului. Cu toate ca exista o serie de tratamente naturiste menite sa alunge matreata ca, de exemplu, zeama de lamaie, otetul, sucul de ghimbir, aspirina, masca cu ou si aloe vera, acestea nu fac decat sa curete scalpul, fara a trata cauza care a produs matreata. Din acest motiv, cel mai rapid si eficient mod de ascapa de matreata este samponul antimatreata. Recomandarea nostra este samponul Ducray Kelual DS care, gratie ingredientelor de baza, nu doar curata scalpul, ci si trateaza si previne aparitia matretii. Acesta combate proliferarea ciupercii Malassezia si, in plus, calmeaza pruritul si reduce iritatiile asociate matretii. Pe de alta parte, in sustinerea tratamentului, un remediu benefic este adoptarea unei alimentatii sanatoase din care sa nu lipseasca fructele si legumele bogate in vitamina C si E, dar si alimente care contin zinc, fier si proteine. Totodata este recomandat, cel putin pe durata tratamentului cu sampon antimatreata, sa se reduca consumul de dulciuri, lactate si grasimi si sa se renunte la produsele de hairstyling, in special la gel de par, spuma si fixativ.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.