Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Dr. Stefan Mot: Sansele ca infarctul miocardic sa se repete sunt extrem de ridicate la persoanele supraponderale

Dr. Stefan Mot: Sansele ca infarctul miocardic sa se repete sunt extrem de ridicate la persoanele supraponderale

Dr. Ștefan Moț
de , Medic primar Cardiolog
Data publicării: 30 septembrie 2024 Ultima actualizare: 30 septembrie 2024

La 14 ani de la implementarea programului STEMI de tratament interventional in primele ore ale evolutiei infarctului (1 august 2010, in 5 orase din Romania), unul dintre cele mai de succes programe din sistemul romanesc de sanatate publica, evolutia cardiologiei romanesti in managementul pacientilor cu STEMI este remarcabila. Iese in evidenta scaderea importanta a mortalitatii in randul acestora (de la 12.2% la 7.9%), cresterea numarului de centre disponibile (nu doar in orasele mari, ci si in centre mai mici, ca urmare a unor eforturi organizatorice colosale) si, astfel, micsorarea arealului deservit de fiecare dintre acestea. 

Date despre bolnavii care sufera de afectiuni la nivelul inimii

Raman totusi mai multe dificultati pe care le intampina acest program: intarzierea cu care pacientii apeleaza numarul unic de urgenta (pentru care facem apel catre intreaga populatie: nu ezitati, sunati rapid la 112); timpul mare de transfer intre spitalele locale si centrele tertiare (pentru care decizionalii sistemului medical romanesc sunt obligati sa amelioreze situatia) si o mai buna finantare a procedurilor interventionale efectuate de urgenta (In Romania se deconteaza 800 Euro/pacient, iar in Moldova 2500 Euro/pacient). In Romania, doar 40% dintre pacientii cu infarct sunt tratati in spital in primele 3 ore de la debutul infarctului. Din nefericire, lipsa de pregatire a populatiei generale pentru recunoasterea precoce a infarctului se materializeaza in apelarea tardiva a Serviciilor de Asistenta Medicala de Urgenta.

Cum recunosti simptomele unui infarct miocardic

Multi dintre pacienti stiu ca infarctul se manifesta prin durere toracica dar ei se asteapta la o durere foarte violenta motiv pentru care nu dau importanta durerilor de  o intensitate mai mica sau fenomenelor de insotire (respiratie grea, transpiratii reci). Chiar si pacientii care stiu ca au o boala de inima solicita, deseori, tardiv ajutorul medical incercand, initial, sa-si linisteasca durerea prin autoadministrare de medicamente”, declara Dr. Stefan Mot, medic primar cardiologie interventionala Institutul Inimii „N. Stancioiu” Cluj-Napoca si Presedintele Asociatia Medicala de Invatamant in Cardiologie Interventionala.

Un infarct miocardic se poate repeta pe parcusul vietii. Statisticile arata ca fiecare al patrulea pacient ce a supravietuit unui infarct miocardic va suferi un al doilea.

Sansele ca infarctul miocardic sa se repete sunt extrem de ridicate mai ales daca factorii de risc persista. Din acest motiv, este foarte important ca fiecare pacient sa adopte aceste schimbari fundamentale: schimbati-va regimul alimentar, reduceti consumul de grasimi la strictul necesar, renuntati la fumat, pierdeti excesul de greutate, faceti zilnic miscare si nu neglijati examenele medicale de rutina pentru a diagnostica corect bolile cardiovasculare si a putea interveni la timp”, subliniaza Dr. Stefan Mot.

Ziua Mondiala a Inimii serveste ca un memento util pentru noi toti de a pune sanatatea inimii pe primul loc, de a ne informa corect cu privire la bolile si procedurile cardiovasculare, complicatiile asociate, si de a lua masuri preventive pentru o viata sanatoasa. ASOCIATIA MEDICALA DE INVATAMANT IN CARDIOLOGIE INTERVENTIONALA este o organizatie non-guvernamentala, non-profit, apolitica, infiintata de medici cardiologi interventionali; cu afiliere nerestrictionata a oricarui profesionist care primeste sprijinul a cel putin unuia dintre membrii fondatori ai asociatiei.

Scopul asociatiei consta in stimularea schimbului de informatii intre medicii specialisti, pacientii si populatia generala in vederea dezvoltarii unei imagini cat mai reale asupra realitatilor bolilor cardiovasculare in Romania, a mijloacelor de preventie ale acestora si a modalitatilor moderne de tratament , precum si promovarea educatiei si cercetarii stiintifice in domeniul cardiologiei interventionale.

Articole similare
Acidul succinic: ingredientul minune in calea catre o piele perfecta Acidul succinic: ingredientul minune in calea catre o piele perfecta

Acidul succinic reprezinta o descoperire remarcabila in domeniul ingrijirii pielii, avand un spectru larg de beneficii care il fac indispensabil intr-o rutina de ingrijire complexa. Este un aliat de nadejde in lupta impotriva acneei, datorita proprietatilor sale antimicrobiene ce ajuta la eliminarea bacteriilor din pori. Acidul succinic se distinge prin capacitatea sa de a lumina si revigora pielea terna, reducand iritatiile si oferind protectie impotriva semnelor timpurii de imbatranire.

19 septembrie 2024
Edited 19 septembrie 2024
citește articolul
Abdominoplastia: Sau cum sa elimini excesul de piele si muschi deteriorat din zona abdominala Abdominoplastia: Sau cum sa elimini excesul de piele si muschi deteriorat din zona abdominala

Abdominoplastia este o procedura chirurgicala cosmetica pentru a elimina excesul de piele si grasime din abdomen si pentru a strange muschii abdominali. In timpul interventiei chirurgicale, se face o incizie orizontala in abdomenul inferior, apoi pielea este ridicata si excesul de grasime si tesut este indepartat. Muschii abdominali pot fi suturati impreuna pentru a imbunatati aspectul abdomenului si pentru a crea o talie mai definita. Pielea ramasa este intinsa si cusuta in pozitie.

12 august 2024
Edited 12 august 2024
citește articolul
Kigelia Africana: O planta cu multiple beneficii pentru piele, care te ajuta sa elimini vergeturile Kigelia Africana: O planta cu multiple beneficii pentru piele, care te ajuta sa elimini vergeturile

Vergeturile apar atunci cand pielea este afectata de o intindere prea rapida. Daca al doilea strat al pielii se intinde foarte mult, fibrele de colagen se rup, ceea ce duce la aparitia vergeturilor. Acestea au forma unor dungi pe piele si sunt inestetice. Cele mai comune sunt vergeturile care apar in zona abdomenului sau in zona bustului si pe sani. Pentru a scapa de ele sau a ameliora aspectul lor trebuie sa alegem cu grija produsele de intretinere corporala si de refacere a zonelor afectate. 


5 iunie 2024
Edited 5 iunie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina