Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Am amigdalele umflate. Ce fac?

Am amigdalele umflate. Ce fac?

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 21 noiembrie 2019 Ultima actualizare: 11 ianuarie 2023

Ce inseamna cand ai amigdalele inflamate?

O inflamatie a amigdalelor inseamna ca ai amigdalita. Asta se intampla cand vorbim de un sistem imunitar slabit care are nevoie si de tratamente pentru calmarea durerior si iritatiilor. O boala frecventa, cu care aproape oricine s-a confruntat macar o data de-a lungul vietii, amigdalita este mai multe decat o banala durere in gat. Fiecare inghititura este un adevarat chin, iar adesea aceasta durere ascutita vine insotita si de alti factori ce inrautatesc situatia.

Amigdalita este strans legata de simptomele de dureri de gât, iar atunci cand avem amigdale inflamate se creeaza un mediu propice pentru evolutia exudatului faringian. În unele cazuri în mod firesc se stabilesc condițiile de evoluție a bolii în cadrul consultului medical.

În cazul în care remediile naturiste nu dau rezultate pentru calmarea durerilor, asta reprezinta o consecinta a extinderii infectiei. Acele cauze simptome care te ajuta sa intelegi ma bine evolutia bolii are legatura si cu modul in care e antrenat organismul tau sa faca fata la infectii. In cazul in care simti durere si la nivelul urechilor e clar ca in organismul tau se duce o batalie. Desi este tratata adesea cu lejeritate si ca o afectiune care poate trece cu ceai cald si miere, amigdalita este cat de poate de serioasa si trebuie tratata cu ajutorul medicului specialist ORL.

Care este rolul amigdalelor in organism?

Amigdalele sunt mase de tesut limfatic de forma ovala, ca niste „pungute”, situate deasupra si sub limba, de o parte si de alta a gatului. Ele au rolul de filtra aerul inspirat, facand parte din sistemul imunoprotector al organismului. Datorita prezentei amigdalelor, toate bacteriile si virusurile, dar si substantele toxice, fumul si praful inspirate pe nas si pe gura sunt anihilate inainte sa ajunga sa provoace infectii la nivelul gatului sau al altor zone din organism. La nivelul amigdalelor se formeaza Limfocitele B, care produc cinci clase de anticorpi cu rol in protejarea organismul de o categorie larga de microbi, printre care si stafilococul auriu.

Durerea in gat, cunoscuta sub numele de amigdalita sau faringita, este un simptom al unei boli care afecteaza faringele sau amigdalele. Aceasta poate fi rezultatul unei infectii cu un virus sau o bacterie.Cand vorbim de durere in gat vorbim de un spectru larg de cazurim de la copii si tineri dar boala poate aparea si la persoane mai varstnice. Cele mai frecvente simptome sunt senzatiile de usturime si disconfort in zona gatului sau momente cand ai dificultati in inghitire, senzatia de ,,cuie pe gat".

Exista mai multe tipuri de amigdalita?

Amigdalita poate fi de patru feluri, in functie de elementul declansator.

Amigdalita bacteriana - Este cea provocata de bacterii precum streptococul beta-hemolitic grup A (SBHGA), haemophilus influenzae, pneumococul sau stafilococul auriu. Amigdalita bacteriana se trateaza de obicei cu antibiotice, tratamentul fiind prescris in urma consultului medical. Are un debut brusc, ce vine la pachet cu o durere puternica in gat si o stare de rau generala.

Amigdalita virala - Este cea mai frecventa si este provocata de virusuri precum virusul Epstein Barr, care provoaca mononucleoza, Herpes simplex, citomegalovirus si adenovirusuri. Aceasta forma de amigdalita NU se trateaza cu antibiotice, ci cu medicatie antivirala, folosita in infectii ale tractului respirator. In unele cazuri, amigdalita virala trece de la sine, mai ales in cazul persoanelor cu un sistem imunitar puternic. Totusi, un consult medical de specialitate este recomandat, mai ales daca simptomele par a se inrautati pe zi ce trece.

Amigdalita acuta - Este cauzata de bacterii sau virusuri si se vindeca in cel mult doua saptamani, de obicei dureaza circa 5 zile. De forma acuta sufera cel mai adesea copiii.

Amigdalita cronica - Recurenta, cu episoade dese si greu de vindecat, amigdalita cronica este adesea de etiologie bacteriana. Este rezultatul episoadelor acute recurente, ii afecteaza in general pe adolescenti si adulti, iar de cele mai multe ori are cauza bacteriana.

Cum se transmite amigdalita?

Datorita factorilor declansatori, amigdalita este o boala contagioasa si se propaga usor de la un pacient la altul, indiferent de varsta. In peste 90% din cazuri, calea de transmitere este directa cu transmitere pe calea aerului.Cand o persoana care sufera de amigdalita respira, tuseste sau stranuta, ea expulzeaza picaturi care contin agenti patogeni. Infectia apare fie prin inspirarea aerului ce contine particule infectante, fie prin contactul agentilor patogeni cu pielea, nasul, ochii, gura sau alte membrane mucoase.

Amigdalita si factorii de risc

Contactul cu o persoana bolnava, cat si o igiena deficitara contribuie la dezvoltarea amigdalitei. Un sistem imunitar slabit face organismul vulnerabil in fata bacteriilor si virusurilor si, implicit, creste riscul de imbolnavire. Totodata, unele studii au aratat ca fumul de tigara creste sansele de imbolnavire si ca numarul cazurilor de amigdalita in randul copiilor expusi la fumul de tigara al parintilor a fost mai ridicat din cauza fumatului pasiv. Totodata, bauturile si alimentele foarte reci precum inghetata sunt factori favorizanti pentru amigdalita, deoarece sensibilizeaza si irita gatul.

Cand trebuie extirpate amigdalitele si de ce?

Operatia de extirpare a amigdalelor, numita si amigdalectomie, este dureroasa si se ia in calcul doar ca ultima solutie, cand toate celelalte variante de vindecare au fost epuizate. Ca sa fie necesara interventia chirurgicala, este nevoie de urmatoarele situatiii, simptome:

episoade repetate de amigdalita, pana la patru sau cinci ori intr-un an;

dureri de gat cu o recurenta iesita din comun;

atunci cand amigdalita acuta nu se amelioreaza sub tratament antibiotic;

atunci cand amigdalele sunt marite si impiedica trecerea alimentelor, dar si a aerului catre esofag;

atunci cand complicatiile de la amigdalita prezinta risc de afectare cardiaca, articulara sau renala;

cand survin complicatii supurative periamigdaliene;

cand amigdalele blocheaza fluxul aerian, ex. sindromul de apnee obstructiva in somn.

Operatia poate fi atat totata, cat si partiala, pastrand o mica parte din tesutul amigdalian si poate fi efectuata incepand cu varsta de doi ani. Dureaza aproximativ 30 de minute si se realizeaza sub anestezie generala sau locala.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina