Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Durerile menstruale: Cum apar, cum se pot preveni

Durerile menstruale: Cum apar, cum se pot preveni

Postat in: Cuplu si sex
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 11 februarie 2023 Ultima actualizare: 14 februarie 2023

Durerile menstruale, denumite in literatura medicala dismenoree pot aparea inaintea sau in timpul menstruatiei, acestea avand intensitati variate. Disconfortul este minim pentru unele femei, dar acesta este resimtit mai intens de altele, persistand chiar si cateva zile. Durerile menstruale sunt dureri sau disconfort resimtit in partea inferioara a abdomenului in timpul ciclului menstrual. Acestea pot fi cauzate de contractiile uterului care ajuta la eliminarea stratului interior al uterului in timpul menstruatiei. Durerile menstruale pot varia in intensitate de la usoare la severe si pot fi insotite de alte simptome, cum ar fi crampe, greata, dureri de cap si schimbari de dispozitie.

Ce sunt durerile menstruale si cum se manifesta?

Uterul se contracta pe durata ciclului menstrual, ajutand in acest fel la eliminarea mucoasei endometriale prin unii hormoni numiti prostaglandine. Aceste dureri din timpul menstruatiei apar din cauza contractiei uterului. Durerile resimtite de unele persoane sunt mai severe la nivelul prostaglandinelor din organism. Crampele se resimt foarte bine atat in zona lombara, cat si in partea inferioara a abdomenului, ele durand pe o perioada de doar cateva secunde, dar pot tine si mai mult de un singur minut. Femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 de ani sunt cele mai afectate, acestea suferind disconfortul maxim din acest punct de vedere. Chiar si femeile dupa varsta de 25 de ani au de-a face cu aceste patologii. Pe masura ce se inainteaza in varsta, durerile nu mai sunt resimtite atat de puternic, iar dupa prima nastere acestea inceteaza aproape complet. Durerile mai pot aparea dupa ovulatie si anume atunci cand ovulul ajunge in trompele uterine, fiind eliberat din ovar.

De cate tipuri sunt durerile menstruale?

Durerile menstruale sunt primare si secundare. Cele primare sunt considerate a fi primul simptom al durerilor menstruale. Acestea se resimt de cele mai multe ori in partea inferioara a abdomenului, in coapse sau in spate. Acestea fiind moderate sau severe, ele durand intre 12-72 de ore. Aceste simptome sunt insotite de altele precum diareea, balonarea, precum si greata sau oboseala. In ceea ce priveste durerile menstruale secundare, acestea sunt provocate de sistemul reproducator si anume de o infectie a acestuia. Ele pot fi mai indelungate in acest caz. Durerile din dismenoreea secundara incep cu cateva zile inaintea ciclului, acestea durand o perioada mai lunga de timp.

Ce determina aparitia durerilor menstruale puternice?

Exista si unele cauze ale acestor dureri si anume ca intensitatea lor depinde de o serie de factori precum anatomia uterului sau sensibilitatea persoanei respective. De asemenea, durerile mai depind si de istoricul medical al pacientei, precum si de alte lucruri. Tulburarile hormonale determina si ele aceasta problema, fibromul uterin fiind si el unul dintre responsabilii aparitiei acestei probleme. De cele mai multe ori, acesta duce la o crestere a dimensiunilor uterului, precum si la o ingrosare a peretelui acestuia.

Care sunt factorii de risc?

Printre cei mai cunoscuti factori de risc se numara componenta genetica si anume ca exista sanse mai mari ca o femeie sa sufere de dismenoree in situatia in care cineva din familie are de-a face cu aceeasi problema. De asemenea, femeile cu varsta sub 30 de ani sunt cele mai afectate, ea aparand si in cazurile de pubertate precoce, chiar inainte de 11 ani. Fumatul, dietele prelungite, precum si lipsa exercitiului fizic afecteaza foarte mult starea de sanatate a femeii, lucru care duce si la durerile menstruale. Depresia, obezitatea, lipsa sarcinilor, precum si anxietatea sunt alte cauze ale aparitiei problemelor menstruale cu care femeile se confrunta.

Cum pot fi ameliorate aceste dureri?

Durerile din perioada ciclului menstrual sunt normale, acestea provocand un disconfort care care dureaza mai multe zile. Exista mai multe masuri care pot fi avute in vedere pentru ca aceste dureri sa dispara sau efectul lor sa fie mai putin resimtit. Adoptarea unui regim alimentar potrivit este primul lucru de avut in vedere. De asemenea, evitarea consumului de tutun sau de alcool sunt alte lucruri care duc la ameliorarea durerilor de acest fel.

Un alt lucru pe care persoanele afectate de aceasta problema il pot face este sa evite pe cat posibil consumul de alimente sarate sau de cafea in aceasta perioada. De asemenea, baile calde pot si ele ajuta mult la relaxare, dar si la ameliorarea durerilor. Nu este recomandata baia in cada cu apa fierbinte totusi pentru ca aceasta poate intensifica semnificativ fluxul sanguin si de aici pot aparea unele probleme suplimentare.

Aplicarea apei calde in zona dureroasa poate ajuta si ea, iar masajul spatelui, precum si al abdomenului poate fi o alta solutie de avut in vedere. Este recomandat ca exercitiile fizice sa fie cat mai regulate pentru ca activitatea fizica poate ajuta la ameliorarea durerilor. Trebuie incercat insa ceva mai usor precum inotul, mersul pe bicicleta sau mersul pe jos. Odihna este si ea foarte recomandata in aceasta perioada.

Cand trebuie mers la consult?

Este indicat ca pacienta sa se prezinte la consult atunci cand apar simptome mai grave. Atunci cand ea face febra, se confrunta cu varsaturi, stari de lesin sau de ameteala, trebuie mers la medic de urgenta, astfel incat sa se afle rapid cauzele acestei probleme.

Dismenoreea se poate trata de obicei cu medicamentele analgezice, acestea fiind cele mai indicate din acest punct de vedere. De asemenea, ea mai poate fi tratata si cu suplimentele alimentare. Acestea pot ameliora disconfortul. Medicamentele analgezice antiinflamatoare precum ibuprofenul sau diclofenacul sunt si ele utile din acest punct de vedere. Se mai pot avea in vedere si antispasticele precum aspirina sau paracetamolul pentru a trata aceasta problema. Tineti cont totusi ca aspirina nu este recomandata persoanelor care nu au 18 ani.

Daca aceste probleme nu se diminueaza si au tendinta chiar de a se agrava, este foarte important consultul medical. In acest fel, se va stabili daca se impune sau nu un alt tratament ori daca femeia se confrunta cu o problema mai mare.

Cum se poate trata sindromul Premenstrual?

Chiar daca atunci cand vorbim de PMS ne referim la o perioada care se poate intinde de la cateva saptamani la cateva luni, anumite simptome sau efecte pot fi tinute sub control sau diminuate daca tinem cont de urmatoarele aspecte. In primul rand, trebuie sa avem grija la alimentatie. Altfel spus, se recomanda ca mesele sa contina produse precum: peste, ulei de masline, cantitati reduse de produse lactate, carne de porc, de vita, de pui, paine din faina integrala, cartofi, orez, paste, fasole, fructe deshidratate. Totodata sunt recomandate alimente bogate in potasiu si magneziu precum: caise uscate, banane, nuci, cereale integrale.

In contrapartida trebuie sa evitam dulciurile, consumul de cafea, alcool sau tutun si este esentiala hidratarea. Tot pentru ameliorarea simptomelor se recomanda suplimente si vitamine care sa contina substante precum:

Triptofanul ajuta la producerea de serotonina, imbunatatind starea de spirit;

400 mg/zi de magneziu, reduc retentia de fluide si balonarea;

o doza de 50-100 mg/zi vitamina B6 poate fi utila;

o doza de 400-600 UI/zi vitamina E poate reduce tensiunea si sensibilitatea sanilor;

1000- 1200 mg de calciu/zi, amelioreaza crampele menstruale;

In complementaritate cu regimul alimentar si suplimentele necesare echilibrarii hormonale se recomanda exercitii fizice regulate. Concret, 15 minute de aerobic in fiecare zi vor relaxa muschii si vor contribui la echilibrarea hormonala. In plus miscarea contribuie direct la ameliorarea simptomelor cum ar fi crampele dureroase si meteorismul. La fel de important este mersul pe jos sau alergarea. Cel putin 30 minute de alergat, mers alert sau pe bicicleta ajuta la relaxare.

Si mersul la sala face minuni, mai ales daca se opteaza pentru o combinatie sub supravegherea unui antrenor, o combinatie de cardio si forta cu intensitate moderata. La fel de important in cazul PMS este odihna. Un somn suficient, de aproximativ 8 ore pe noapte, ideal intre ora 22.30 si 6/7.00 face minuni. In acest interval, organismului are suficient timp pentru a se relaxa si regenera complet, contribuind eficient in ameliorarea simptomelor premenstruale. Suplimentar se poate adauga yoga, bai in apa cu sare.

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina