Durian: fructul cu efecte anticancerigene, reguli de consum
Durian este un fruct originar din Asia de Sud-Est, fiind foarte popular in Singapore, Thailanda si Malaezia. Numele sau deriva de la cuvantul "duri", care inseamna "spini" si se refera la coaja sa cu tepi. Durian se caracterizeaza, prin urmare, prin faptul ca este un fruct care trebuie manipulat cu grija, si, de asemenea, prin faptul ca este un fruct care are un miros greu de suportat pentru unele persoane. Cu toate acestea, durian este capabil sa ofere o aroma intensa si o textura cremoasa. Oricine indrazneste sa-l incerce va descoperi in interiorul sau o pulpa dulce si cremoasa, avand o textura similara cu cea fructului. Exista multe soiuri si specii de durian, fiecare cu caracteristicile sale specifice si cu o aroma dulce mai mult sau mai putin intensa, care poate avea si note amare.
Durian este un produs star pe pietele din Asia de Sud-Est, unde este cunoscut sub numele de "regele fructelor", desi tarabele in care este vandut trebuie sa fie situate la departare, pentru a evita contaminarea altor produse cu mirosul sau neplacut. Cercetarile asupra unei astfel de arome ciudate au ajuns sa identifice peste 40 de componente chimice complexe, al caror amestec ar fi responsabil pentru mirosul emis de durian. Pentru a ne face o idee, cunoscatorii fructului definesc mirosul sau drept o combinatie de ceapa, sulf, capsuni.
Pe de alta parte, aroma pulpei carnoase este de obicei descrisa ca un amestec de smantana, capsuni si caramel, o delicatesa care este de obicei consumata proaspata sau poate fi fiarta cu zahar sau apa de nuca de cocos pentru a obtine o pasta dulce, care este folosita pentru a aroma inghetata. Pulpa poate fi uscata, conservata sau in sirop. Poate fi folosit in bucatarie in preparate dulci si, intr-o masura mai mica, sarate. Poate ca cel mai faimos fel de mancare este inghetata duriana pe paine, care este un simbol in Singapore.
Semintele sunt, de asemenea, comestibile si pot fi consumate prajite sau fierte si, odata zdrobite, pot fi utilizate in diverse preparate. Durian este, de asemenea, foarte apreciat pentru calitatile sale nutritionale, deoarece este bogat in fibre, vitamine si minerale. Este inclus in lista de "superalimente" si unii chiar il considera ca fiind cel mai nutritiv fruct din lume.
Explicatia mirosului specific al fructului Durian
O echipa internationala de cercetatori, descifrand harta genetica completa a fructului durian, a reusit sa identifice sursa mirosului sau intepator. Studiul, publicat in revista Nature Genetics, a aratat ca genomul durian cuprinde aproximativ 46.000 de gene, aproape de doua ori mai multe decat in cazul oamenilor, detectand, de asemenea, un grup special dintre ele, numit MGL (metionin-gamma-liaze), care regleaza productia de compusi cu un miros puternic, cunoscuti sub numele de "VSC" (compusi volatili ai sulfului). Acesti compusi explica de ce multi oameni descriu mirosul de durian ca fiind unul ”de sulf”
In ciuda mirosului sau, fructul prezinta beneficii pentru sanatate. Acest fruct este bogat in vitamina C, beta-caroten, riboflavina, niacina si acid folic. In ceea ce priveste mineralele, contine calciu, potasiu, fosfor, fier, magneziu, sodiu si zinc. Este, de asemenea, bogat in polifenoli si flavonoide. Prin urmare, datorita tuturor acestor proprietati, durian ajuta la reglarea tensiunii arteriale, ajuta la intarirea oaselor si muschilor si la producerea de celule rosii din sange, reduce inflamatia, protejeaza mucoasa colonului, amelioreaza migrenele, combate insomnia, ajuta la combaterea anemiei, contribuie la imbunatatirea memoriei. In plus, fructul se pare ca ar putea avea si efect afrodisiac. In plus, are proprietati antibacteriene, antifungice si antimicrobiene mari.
Beneficii pentru organism oferite de Durian
Poate diminua riscul de cancer
Durian este unul dintre fructele bogate in antioxidanti, care au rolul de a preveni stresul oxidativ produs de radicalii liberi, responsabili de aparitia diferitelor afectiuni, chiar si cele oncologice. Prin urmare, consumul acestui fruct poate minimiza riscul de cancer, putand stopa dezvoltarea sau inmultirea celulelor canceroase.
Revitalizeaza corpul
Fructul are capacitatea de a facilita digestia zaharurilor simple, cum ar fi fructoza si zaharoza, prin urmare, consumandu-l, va realimentati energia si revitalizarea intregului corp pentru a continua sa dezvoltati activitati zilnice complete. In 100 g de durian exista aproximativ 21% din carbohidratii necesari pentru corpul nostru. Acesta este motivul pentru care durian ne poate stimula energia instantaneu, fie in timpul activitatilor noastre zilnice, fie pentru sanatatea psihica.
Previne constipatia
Avand un continut ridicat de fibre dietetice, durian este un laxativ natural, avand o eficacitate puternica. Fibrele sunt, de asemenea, bune pentru protejarea membranei mucoase a colonului, reducand contactul cu toxinele, care pot provoca boli, cum ar fi cancerul pe termen lung.
Intareste apararea organismului
Durian este o sursa buna de vitamina C, care, dupa cum stiti, este esentiala pentru a preveni raspandirea agentilor infectiosi si, in plus, va va ajuta sa luptati impotriva efectului negativ al radicalilor liberi.
Calmeaza nervii
Nivelurile sale ridicate de triptofan aminoacid, responsabil pentru metabolizarea serotoninei si melatoninei, il fac foarte util ca inductor de somn si sedativ general, ajutandu-va sa controlati starile nervoase si cele de anxietate.
Lupta impotriva depresiei
Fructul are vitamina B6, care este puternica pentru producerea serotoninei, care actioneaza in mod natural pentru a preveni depresia. Substanta triptofan din durian poate face ca organismul nostru sa se relaxeze, sa creasca starea de spirit.
Intareste oasele si dintii
Durian contine calciu, potasiu si vitaminele B1 si B2, care ofera mai multe substante nutritive importante pentru a mentine oasele si dintii sanatosi.
Ajuta la digestie
Acest fruct contine fibre care ajuta organele digestive sa functioneze optim. Ca urmare, problema constipatiei poate fi evitata consumand fructul durian.
Stabilizeaza nivelul zaharului din sange
Manganul din durian are rolul si de a controla nivelul zaharului din sange si de a-l mentine la valori normale.
Reduce riscul de anemie
Acest fruct contine acid folic, cupru si fier, care joaca un rol atat de important in reducerea simptomelor de anemie. Continutul sau ridicat de fier poate stimula productia de hemoglobina in sangele nostru, ceea ce este foarte util pentru persoanele care sufera de anemie.
Nu in ultimul rand, durian diminueaza aciditatea din stomac, exercitand un efect antiacid in organism. De asemenea, fructul ajuta la reducerea tensiunii arteriale, fiind, totodata, o sursa foarte buna de antioxidanti (care incetinesc si imbatranirea, printre altele), contribuind si la reducerea infertilitatii si la prevenirea osteoporozei.
Legatura dintre Durian si seleniu
Seleniul formeaza proteine importante care intaresc sistemul imunitar, ce previn deteriorarea celulelor. Intareste functiile de aparare ale vitaminei E si C, iar impreuna cu iodul, seleniul produce hormoni tiroidieni si asigura o functionare optima a sistemului nervos. Fara seleniu, ficatul si pancreasul nu si-ar putea indeplini functiile digestive si ale zaharului din sange. Seleniul poate ajuta organismul sa lege plumbul din metale grele, astfel un metal greu nu mai poate deteriora corpul si poate fi excretat mai usor.
Solul din Europa a pierdut mult seleniu de-a lungul anilor. Schimbarile climatice ar trebui sa fie de vina pentru acest lucru, deoarece favorizeaza conditiile meteorologice extreme. Rezultatul: Ploile trag seleniul din sol, iar perioadele prelungite de seceta reduc, de asemenea, continutul de seleniu. Daca exista prea putin seleniu in sol, nu se poate acumula suficient in plante, facand alimentele mai putin bogate in seleniu. In afara de persoanele care au o dieta bazata pe un continut scazut de seleniu, deficienta poate aparea in urmatoarele grupuri:
Fumatorii
Cei care consuma alcool in exces
Femeile care alapteaza pentru o lunga perioada de timp
Persoanele care sufera de boli intestinale: seleniul nu poate intra in sange
Pacientii dializati: Se pierde mult seleniu in timpul purificarii sangelui
Bibliografie:
Cardoso BR, et al. (2018). Selenium status is not associated with cognitive performance: A cross-sectional study in 154 older Australian adults;
Dennert G, et al. (2011). Selenium for preventing cancer. cochranelibrary.com;
Institute of Medicine (US) Panel on Dietary Antioxidants and Related Compounds. (2000). Dietary reference intakes for vitamin C, vitamin E, selenium, and carotenoids;
Jones GD, et al. (2017). Selenium deficiency risk predicted to increase under future climate change;