Util: Ghid pas cu pas pentru mentinerea tensiunii arteriale sub control. La ce trebuie sa fim atenti
Tensiunea arteriala, prescurtata TA, reprezinta presiunea exercitata de catre sange circulant asupra peretilor vaselor de sange in timpul ciclului cardiac. Tensiunea este exprimata in milimetri de mercur, mmHg, si are 2 valori, tensiunea arteriala sistolica si tensiunea arteriala diastolica.Tensiunea arteriala sistolica - Aceasta este valoarea maxima a presiunii exercitate asupra peretilor vaselor de sange in timpul contractii inimii, adica sistola, atunci cand sangele este pompat in artere. Tensiunea arteriala diastolica - Tensiunea aceasta este valoarea minima a presiunii exercitate asupra peretilor vaselor de sange in timpul relaxarii inimii, adica diastola, atunci cand inima se umple cu sange inainte de o noua contractie.
Tensiunea arteriala reprezinta o masura foarte importanta cu privire la sanatatea cardiovasculara si poate fluctua in functie de activitatea fizica, nivelul de stres si alti factori. Valorile normale ale unei tensiuni arteriale sunt de obicei in jurul valorilor de 120/80 mmHg. Insa, cu toate acestea, valorile normale pot fi diferite in functie de varsta, sex si starea generala de sanatate a fiecarui om.
O tensiune arteriala persistent crescuta, proces numit hipertensiunea arteriala, poate pune o presiune suplimentara asupra sistemului cardiovascular, astfel crescand riscul de aparitie al complicatiilor grave, de exemplu atacul de cord, accidentul vascular cerebral, insuficienta renala si alte afectiuni care sunt asociate. Din acest motiv, este necesar ca tensiunea arteriala sa fie monitorizata periodic si, daca este nevoie, tratata in mod corespunzator cu scopul de mentine o stare de sanatate optima.
Cum poate fi tensiunea arteriala tinuta sub control?
Tensiunea arteriala poate fi mentinuta sub control prin adoptarea unui stil de viata sanatos si printr-un tratament medical, in cazul in care este necesar. Cateva sfaturi pentru a tine tensiunea arteriala sub control sunt urmatoarele:
Alimentatia echilibrata - Este recomandat sa aveti o dieta bogata in fructe, legume, cereale integrale si alimente sarace in grasimi saturate si colesterol. Reducerea cantitatii de sare din alimentatie poate ajuta, de asemenea, scaderea tensiunii arteriale. Exercitii fizice regulate - Este indicat sa adoptati un program de exercitii fizice moderate, de exemplu mersul pe jos, alergatul, inotul sau ciclismul, cel putin 2 ore si jumatate pe saptamana.
Mentinerea unei greutati sanatoase - In cazul unor persoane supraponderale sau obeze, pierderea in greutate poate contribui la diminuarea tensiunii arteriale. Limitarea consumului de alcool - Din cauza unui consum excesiv de alcool, tensiunea arteriala poate creste. Pentru adulti, este indicat ca alcoolul sa fie limitat la cel mult bautura pe zi pentru femei si cel mult 2 bauturi pe zi pentru barbati.
Renuntarea la fumat - Fumatul are drept efect negativ cresterea tensiunii arteriale, astfel crescand riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. Pentru a determina riscul de aparitie a acestor probleme, trebuie sa renuntati la fumat. Stresul - Prin gestionarea stresului se poate contribui la mentinerea tensiunii arteriale sub control. Astfel, prin utilizarea si practicarea tehnicilor de relaxare, spre exemplu meditatia, yoga sau respiratia profunda, se poate ajuta la mentinerea unei tensiuni arteriale sanatoase.
Monitorizarea regulata - Pentru a fi sigur ca tensiunea arteriala este in regula, este recomandat sa va masurati tensiunea arteriala regulat cu scopul de a monitoriza evolutia valorilor, dar si pentru a identifica eventualele schimbari. Medicatie - Exista cazuri in care medicul poate prescrie medicamente antihipertensive cu scopul de a controla tensiunea arteriala. Este necesar sa urmati cu atentie indicatiile medicului si sa luati medicamentele conform prescriptiei medicale. De asemenea, inainte de a pune in consum orice medicament pentru reglarea tensiunii arteriale, cititi cu atentie prospectul.
Consult medical regulat - Pentru a va monitoriza in mod corespunzator tensiunea arteriala, dar si pentru a discuta cu medicul dumneavoastra in legatura cu orice ingrijorare sau schimbare in starea dumneavoastra de sanatate, este recomandat sa efectuati controale medicale regulate. De tinut minte este faptul ca, fiecare om poate avea nevoie de un plan personalizat cu scopul de a isi tine tensiunea arteriala sub control, depinzand de factori ca starea lor de sanatate si de factorii de risc individuali. In cazul in care aveti tensiunea arteriala ridicata sau prezentati riscuri, discutati cu medicul dumneavoastra cat mai curand pentru a primi sfaturi si indicatii specifice situatiei dumneavoastra.
Ce trebuie sa stiti pentru a avea grija de tensiunea dumneavoastra arteriala?
Pentru a avea grija de tensiunea arteriala in mod corespunzator, este esential sa cunoasteti urmatoarele aspecte si sa le aplicati in viata dumneavoastra:
Valoarea normala a tensiunii arteriale - Daca veti sti valorile normale ale tensiunii arteriale, aceasta informatie va poate ajuta sa intelegeti daca tensiunea arteriala a dumneavoastra se afla in limitele sanatoase. In general, tensiunea arteriala normala este considerata a fi in jur de 120/80 mmHg. Factorii de risc - Este important sa invatati despre factorii de risc care va pot creste riscul de hipertensiune arteriala, de exemplu istoricul familial, varsta, sexul, obezitatea, sedentarismul, dieta saraca in nutrienti, fumatul si consumul excesiv de alcool.
Monitorizarea tensiunii arteriale - Este indicat sa va masurati propria tensiune arteriala in mod regulat. Este important sa folositi corect tensiometrul si sa va notati valorile intr-un jurnal cu scopul de a observa si de a tine evidenta evolutiei masuratorilor. Stil de viata sanatos - Pentru a sprijini tensiunea arteriala normala, trebuie sa adoptati un stil de viata sanatos, care sa aiba in alcatuire o alimentatie echilibrata, bogata in fructe, legume si cereale integrale, dar si o activitate fizica regulata, gestionarea stresului si renuntarea la fumat si diminuarea consumului de alcool.
Controlul greutatii - Mentinerea unei greutati sanatoase este un factor foarte important pentru gestionarea tensiunii arteriale. In cazul in care aveti nevoie sa pierdeti in greutate, discutati cu un specialist cu scopul de a obtine un plan adecvat de pierdere in greutate in functie de nevoile dumneavoastra. Limitarea consumului de sare - Consumul excesiv de sare poate contribui la cresterea tensiunii arteriale. Este indicat sa reduceti cantitatea de sare din dieta si sa optati pentru alimente sanatoase, care au un continut scazut de sare.
Reducerea stresului - Stresul cronic poate fi o problema pentru tensiunea arteriala. Astfel, este recomandat sa utilizati metode de relaxare si de gestionare a stresului, spre exemplu meditatia sau plimbarile in natura.
Cum sa gestionam fibrilatia ventriculara: Cum recunoastem boala, preventie si tipuri de tratament
Fibrilatia ventriculara este cea mai comuna cauza de moarte subita si, prin urmare, necesita acordarea unei atentii cuvenite. Este o tulburare anormala de ritm, fiind caracterizata de o contractare anormala si haotica a ventriculilor, bataile pe minut ajungand chiar si la 350 de batai pe minut. Astfel, inima nu va mai avea puterea de pompare a intregii cantitati de sange necesare pentru functionarea optima a organismului, iar activitatea de pompare a sangelui se va diminua considerabil. De aceea este important sa se intervina in cel mai scurt timp, intrucat cordul nu va fi capabil sa furnizeze intreaga cantitate de oxigen de care organismul are nevoie. Cauzele fibrilatiei ventriculare pot include:
Cardiomiopatia - o afectiune a muschiului inimii care poate afecta ritmul si contractilitatea inimii si poate predispune la fibrilatia ventriculara. Tulburarile de ritm cardiac - unele tulburari de ritm cardiac precum tahicardia ventriculara sau sindromul Wolf-Parkinson-White pot creste riscul de fibrilatie ventriculara. Soc electric - un soc electric puternic, cum ar fi cel primit in timpul unei electrocutari, poate determina fibrilatie ventriculara. Tulburari de ritm cardiac: Anumite tulburari de ritm cardiac, cum ar fi tahicardia ventriculara sau fibrilatia atriala rapida, sindromul de QT lung, sindromul de preexcitatie (WPW), fibrilatie ventriculara idiopatica si sindromul Brugada pot cauza fibrilatii ventriculare.
Cardiomiopatia: Cardiomiopatia este o afectiune in care muschiul inimii devine slabit si nu pompeaza eficient sangele. Aceasta poate crea un mediu favorabil pentru aparitia fibrilatiei ventriculare. Dezechilibre electrolitice: Nivelurile anormale ale electrolitilor din organism, cum ar fi potasiul, sodiul sau calciul, pot afecta functionarea normala a inimii si pot declansa fibrilatia ventriculara.
Bibliografie:
1. Gold R.; Kappos L.; Arnold D.L.; et al. (September 20, 2012). "Placebo-Controlled Phase 3 Study of Oral BG-12 for Relapsing Multiple Sclerosis". N Engl J Med. 367 (12): 1098–1107;
2. "Scientists look to cut cow flatulence". phys.org. March 21, 2008. Volhard, J. "Darstellung von Maleinsäureanhydrid" Justus Liebig's Annalen der Chemie 1892, volume 2019;
3. Llica, R-A., Kloetzer, L. and Galaction,A-I. Fumaric acid: production and separation. Biochemistry Letters, 2018;
4. Das, R.K., Brar, S.K., and Verma, M. Fumaric acid: production and application aspects. In: Brar SK, Sarma SJ, Pakshirajan K (eds) Platform chemical biorefinery: future green chemistry, Elsevier, Amsterdam, (2016);