12 metode sigure pentru a scadea tensiunea arteriala si mentinerea ei in limite normale
Tensiunea arteriala, prescurtata TA, reprezinta presiunea exercitata de catre sange circulant asupra peretilor vaselor de sange in timpul ciclului cardiac. Tensiunea este exprimata in milimetri de mercur, mmHg, si are 2 valori, tensiunea arteriala sistolica si tensiunea arteriala diastolica.Tensiunea arteriala sistolica - Aceasta este valoarea maxima a presiunii exercitate asupra peretilor vaselor de sange in timpul contractii inimii, adica sistola, atunci cand sangele este pompat in artere. Tensiunea arteriala diastolica - Tensiunea aceasta este valoarea minima a presiunii exercitate asupra peretilor vaselor de sange in timpul relaxarii inimii, adica diastola, atunci cand inima se umple cu sange inainte de o noua contractie.
Tensiunea arteriala reprezinta o masura foarte importanta cu privire la sanatatea cardiovasculara si poate fluctua in functie de activitatea fizica, nivelul de stres si alti factori. Valorile normale ale unei tensiuni arteriale sunt de obicei in jurul valorilor de 120/80 mmHg. Insa, cu toate acestea, valorile normale pot fi diferite in functie de varsta, sex si starea generala de sanatate a fiecarui om. O tensiune arteriala persistent crescuta, proces numit hipertensiunea arteriala, poate pune o presiune suplimentara asupra sistemului cardiovascular, astfel crescand riscul de aparitie al complicatiilor grave, de exemplu atacul de cord, accidentul vascular cerebral, insuficienta renala si alte afectiuni care sunt asociate. Din acest motiv, este necesar ca tensiunea arteriala sa fie monitorizata periodic si, daca este nevoie, tratata in mod corespunzator cu scopul de mentine o stare de sanatate optima.
12 metode rapide de scadere a tensiunii arteriale
Ce este hipertensiunea arteriala
Tensiunea diastolica mare: Cauze si implicatii
Simptome tensiune mare. La ce trebuie sa fim atenti
Factori care cresc tensiunea arteriala
Prevenirea hipertensiunii. Ce trebuie sa stii
Complicatii ale hipertensiunii netratate
Situatii speciale: Cum scazi tensiunea in cazuri de urgenta?
12 metode rapide de scadere a tensiunii arteriale
Tensiunea arteriala este un indicator important in ceea ce priveste starea generala de sanatate, iar specialistii din domeniu au identificat cel putin 12 metode prin care putem gestiona valoarea tensiunii arteriale. Mai jos o scurta prezentare a acestora:
- plimbarile lejere prin aer liber;
- sesiuni de respiratie adanca;
- includerea in dieta de alimente bogate in potasiu;
- evitarea consumului de alimente sarate;
- includerea in alimentatie de ciocolata neagra care sa detina minim 85% continut cacao, fara zahar;
- folosirea de suplimente care contin Coenzima Q10;
- evitarea fumatului;
- evitarea consumului de alcool;
- schimbarea cafelei normale cu o cafea decofeinizata;
- consumul de ceai fara teina;
- pauze mai dese la munca, sau program de munca mai scurt;
- mai multa odihna si somn de calitate.
Ce scade tensiunea arteriala imediat
Mersul pe jos
Specialistii in kinetoterapie si medicii cardiologi au ajuns la cateva concluzii utile pentru cei care au tensiunea arteriala fluctuanta. S-a demonstrat stiintific ca 3 reprize pe zi a cate 10 minute de mers pe jos, au reusit sa scada presiunea sanguina sistolica cu aproximativ 6 mmgh si cea arteriala diastolica cu pana la 8 mmhg. Altfel spus, activitatea fizica moderata, care poate fi facuta la orice varsta de catre persoanele care se pot deplasa ajuta inima sa foloseasca oxigenul transportat de catre sange intr-un mod mult mai eficace si aceasta poate pompa sangele catre organele vitale in parametrii normali. De aceea specialistii recomanda minim 30 de minute de exercitii cardio pentru persoanele care nu vor sa mearga in aer liber.
Cafea decofeinizata in loc de cafea normala
Cicoarea este probabil cunoscuta ca un bun inlocuitor al cafelei. Aroma asemanatoare cu aceasta provine din procesul de prajire al radacinilor de cicoare. De retinut faptul ca cicoarea nu contine cofeina! In farmacii exista de mai multi ani un inlocuitor de cafea, ce poate fi folosit ca si cafea decofeinizata. Vorbim de Cafeluta de Cereale cu Cicoare care poate fi utilizata atat de persoanele care au probleme cu tensiunea arteriala dar si de catre coprii pentru ca nu contine stimulenti cardiaci. Poate fi preparata si consumata in orice moment al zilei, contine antioxidanti si este o sursa importanta de vitamine si minerale.
Consumul de ceai fara teina
Daca te stii ca suferi de probleme cardiace si ai tensiunea arteriale cu valori fluctuante este recomandabil sa renunti la ceaiul negru sau ceaiul care contine teina si sa alegi ceaiul de rooibos. Rooibosul este un ceai cu o aroma speciala, fara continut de teina. Din acest motiv este recomandat si copiilor si persoanelor sensibile din punct de vedere cardiologic. Ce este Teina? Majoritatea stim ca teina se gaseste in diferite tipuri de ceai iar cofeina o gasim in cafea. Desi la prima vedere par substante diferite, de fapt teina si cofeina SUNT aceeasi substanta. Aceasta descoperire a fost facuta dupa 200 de ani si dupa izolarea molecului de cofeina.
Tu stiai de exemplu ca in frunzele de ceai neprelucrate exista o cantitate mai mare de teina (cofeina) decat in boabele de cafea proaspat culese? Lucrurile se schimba dupa procesare cand acest raport se schimba semnificativ, pentru ca in cafeaua prajita ajungem sa avem de trei ori mai multa cofeina decat in ceaiul care contine teina. In plus, molecula de cofeina din cafea se disipeaza in organism dupa maxim 2 ore, in schimb molecula de teina din ceai se disipeaza in organism pana la 6 ore. Acest lucru se datoreaza L-teaninei, aminoacid care coroborat cu teina stimuleaza sistemul nervos si sistemul cardiac mai mult timp. De aceea se recomanda ceaiul fara teina daca ai fluctuatii ale tensiunii arteriale.
Evitarea consumului de alimente sarate
Daca stii ca ai probleme cu tensiunea arteriala, trebuie redus consumul de sare in alimente pana la maxim 1 mg pe zi. Sarea poate fi inlocuita cu alte mirodenii bazate pe plante care pot da gust mancarurilor nesarate.
Evitarea fumatului si a consumului de alcool
Fumatul este extrem de nociv pentru tensiunea arteriala pentru ca ingreuneaza circulatia sangelul spre organe si scade nivelul de oxigen din artere. La fel de noviv pentru tensiunea arteriala este consumul de alcool care are rol excitant pentru creier si forteaza organismul sa metabolizeze moleculele de alcool iar organismul munceste mult mai mult.
Tehnici de respiratie pentru reducerea tensiunii arteriale
S-a stabilit ca respiratia lenta si meditatia contribuie la scaderea nivelului hormonilor de stres care ridica valoarea reninei, o enzima eliberata de rinichi, responsabila de reglarea tensiunii arteriale care creste tensiunea arteriala. Aceste exercitii de relaxare se recomanda sa fie efectuate maxim 5 minute imediat dupa trezire dimineata si inainte de somnul de seara. Cum se va proceda? Se va inspira adanc pana cand abdomenul se va umple cu aer, se va expira si prin expiratie se va incerca eliberarea tensiunilor acumulate
Apa scade tensiunea arteriala? Importanta hidratarii
Apa este principalul constituent al organismului care reprezinta aproximativ 60% din greutatea corpului la barbatii adulti si 50-55% din greutatea corporala la femei. Organismul are nevoie de apa pentru a supravietui si functiona. O buna hidratare este esentiala pentru sanatate deoarece fiecare celula din corp are nevoie de apa, hidratarea fiind vitala pentru functiile de baza ale organismului, una dintre aceste functii fiind sanatatea sistemului circulator pentru ca apa intra in componenta sangelui si implicit e direct responsabila de fluctuatiile tensiunii arteriale. Pe scurt, mentinerea unui volum adecvat al fluidelor este esentiala pentru reglarea tensiunii arteriale.
Medicamente cu absorbtie imediata cand ai fluctuatii ale tensiunii arteriale
Cele mai cunoscute medicamente si suplimente recomandate atunci cand probleme cu tensiunea arteriala sunt cele bazate pe potasiu si Coenzima Q10. Se stie de sute de ani cat de important este potasiul pentru sanatatea sistemului cardiovascular. Acest mineral are urmatoarele beneficii:
- Controlul tensiunii arteriale: Potasiul ajuta la controlul tensiunii arteriale prin echilibrarea efectelor sodiului si ajutand la relaxarea vaselor de sange
- Functionarea normala a inimii: Potasiul ajuta la reglarea ritmului cardiac si la contractarea muschilor inimii
La fel de importanta pentru sanatatea sistemului cardiovascular este Coenzima Q10. Cercetarile din ultimii ani au dovedit ca aceasta vitamina cunoscuta si sub denumirea oficiala de ubiquinona are un impact important in sanatatea inimii si in reglarea tensiunii arteriale. Una dintre functtiile sale principale este de a ajuta la generarea de energie la nivelul celulelor, iintrucaat produce adenozin trifosfat (ATP), implicat iin transferul de energie celulara si datorita acestui lucru are grija de sanatatea hematiilor si leucocitelor din sange. Totodata are rol antioxidant si protejeazaa celulele iimpotriva stresului oxidativ. Datorita acestor factori, aceasta vitamina ajuta in diferite tulburari cardiace precum:
- Infarct miocardic – un studiu clinic a demonstrat ca administrarea zilnica a coenzimei Q10 in primele 3 zile de la infarct are potentialul de a preveni angina pectorala, dar si episoadele noi. Mai mult, riscul de deces din cauza cardiaca s-a dovedit a fi mult redus.
- Insuficienta cardiaca – exista date medicale care evidentiaza rolul jucat de coenzima Q10 in tratamentul insuficientei cardiace, cand este combinata cu medicatia conventionala. Insuficienta cardiaca poate provoca acumulare de lichid la nivelul picioarelor sau plamanilor si scurtarea respiratiei, iar coenzima Q10 contracareaza aceste manifestari.
- Hipertensiune arteriala – se pare ca administrarea de coenzima Q10 poate reduce valoarea tensiunii arteriale, efectul aparand insa dupa 4 pana la 12 saptamani de tratament. Conform studiilor efectuate, are potentialul de a scadea tensiunea sistolica pana la 17 mmHg, iar pe cea diastolica, pana la 10 mmHg, fara sa aiba reactii adverse.
- Tensiometru de brat, AssistaPret 194,22 RON Pret vechi 249,00 RON
Ce este hipertensiunea arteriala
Tensiunea arteriala optima este tensiunea care este cuprinsa intre valorile 120/80 mmHg. Tensiunea arteriala nu este un parametru stabil, variaza atat in conditii fiziologice cat si patologice. Fiziologic, cele mai importante variatii au legatura cu varsta, sexul, pozitia corpului, talia individului, orarul meselor, starea psihica si efortul fizic. Tensiunea arteriala depinde de functia de pompare a inimii si de elasticitatea vaselor de sange. Abaterile tensiunii arteriale de la valorile normale constituie in sine boli cardiovasculare. Hipertensiunea arteriala este cea mai frecventa afectiune cardiovasculara si un important factor de risc cardiovascular. Denumita si ucigasul tacut, ea poate ramane asimptomatica pana la aparitia complicatiilor.
Aceste complicatii se pot rasfrange atat la nivelul inimii, unde pot provoca infarct miocardic, fibrilatie atriala sau alte aritmii, insuficienta cardiaca, cat si la nivelul vaselor de sange determinand tulburari de vedere, tulburari cognitive, dementa, accidental vascular cerebral, anevrisme, insuficienta renala cronica, tulburari la mers prin afectarea circulatiei periferice. In plus, riscul de ingrosare a vaselor de sange este cu atat mai mare cu cat valorile tensionale au valori mari timp indelungat. Din cauza acestor complicatii, hipertensiunea arteriala trebuie depistata inca din stadii incipiente.
Tensiunea diastolica mare: Cauze si implicatii
Persoanele cu tensiune diastolica mare prezinta risc de hipertensiune arteriala diastolica izolata (HTADI). Intr-un astfel de context, este putin probabil sa vorbim neaparat despre o patologie in sine, iar problema inca nu e pe deplin rezolvata si inca nu s-a ajuns la niste concluzii universal valabile aprobate de toti cardiologii din lume. In caz de tensiune diastolica mare, o persoana care isi masoara tensiunea arteriala va avea valori normale ale tensiunii arteriale sistolice, adica sub 130 mmHg (conform ghidului ACC/AHA, 2017), si valori mari ale tensiunii diastolice, in esenta de cel putin 80 mmHg, la masurari regulate, in conditii de repaus fizic.
>Simptome tensiune mare. La ce trebuie sa fim atenti
In cazul in care ai o tensiune arteriala marita, cele mai comune simptome, indiferent de sex, varsta si rasa sunt:
- dureri de cap la nivelul occipital si in zona globilor oculari;
- ameteli care se intensifica odata cu miscarea pozitiei corporale;
- senzatia de vertij asociata cu greata;
- tulburari de vedere si fosfene la nivelul ochilor;
- frisoane si senzatie de caldura de intensitate ridicata intr-o unitate scazuta de timp;
- inrosirea obrajilor, a tamplelor, a fruntii si transpiratie abundenta in aceste zone;
- dureri acute in zona pieptului;
Factori care cresc tensiunea arteriala
Dupa ani de studii si analize, cardiologii din toata lumea au ajuns la urmatoarele concluzii in ceea ce privesc factorii de risc care duc la cresterea tensiunii arteriale. Dintre acestia cei mai comuni sunt:
Varsta - Hipertensiunea arteriala este mai frecventa la persoanele care au peste 65 de ani decat la persoane tinere
Obezitatea - Indicele de masa corporala este un factor de risc primar pentru aparitia unei tensiuni mari iar coroborat cu varsta creste riscul cu pana la 70% de probleme cardiace
Stil de viata sedentar - este un alt factor care duce la o tensiune arteriala marita pentru ca sangele nu circula in parametrii iar limfa ramane blocata in diferite zone ale corpului
Consumul de alcool si tutun - formeaza impreuna una dintre cele mai intalnite probleme la nivel mondial in ceea ce priveste incidenta de boli cardiace si de fluctuatii a valorilor tensiunii arteriale
Prevenirea hipertensiunii. Ce trebuie sa stii
Pentru prevenirea hipertensiunii trebuie sa intelegem cum arata tensiunea arteriala normala. Valoarea acesteia se recomanda sa fie mai mica de <140/90 mmHg la persoanele fara alte afectiuni , iar la persoanele care prezinta risc cardiovascular sau sunt diagnosticate cu diabet de tip I sau II valorea acesteia trebuie sa fie mai mica de <130/80 mmHg . Ca idee generala, valoarea optima la nivel general indiferenta de varsta este de 120/80 mmHg.
Pentru a preveni instalarea hipertensiunii trebuie in primul rand sa renuntam la alcool si fumat, sa renuntam la o viata sedentara si sa alegem dieta DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) . Aceasta dieta este bogata in fructe, legume si lactate cu continut scazut de grasimi. Este saraca in grasimi, carne rosie, dulciuri si bauturi zaharoase. Un alt aspect important al prevenirii hipertensiunii arteriale este practicarea de miscare ca si rutina. Exercitiile fizice reduc riscul cardiovascular si imbunatatesc valorile tensiunii arteriale (poate reduce tensiunea arteriale cu 4-5 mmHg – la normotensivi şi cu 10 mmHg – la hipertensivi).