Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Eruptiile cutanate: De ce apar, cum se pot preveni, metode de tratament

Eruptiile cutanate: De ce apar, cum se pot preveni, metode de tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 2 iunie 2023

O eruptie cutanata este o vatamare a pielii care implica o schimbare de culoare, aspect, forma sau textura. Eruptiile cutanate pot aparea sub forma de pete, roseata, cosuri, noduli, urticarie sau blistere. De asemenea, pot fi insotite de prurit (mancarime), putand avea un aspect solzos sau umed. Aceste leziuni pot aparea din diverse cauze, de aceea este important ca un specialist in dermatologie sa detecteze cauza si ulterior sa puna un diagnostic. Uneori, eruptiile cutanate afecteaza o anumita zona si alteori intregul corp. De asemenea, pot aparea si disparea sau pot fi persistente. Desi de cele mai multe ori nu sunt grave, insa medicul va decide gravitatea conditiei clinice individuale. 

Tipuri de eruptii pe piele

Eruptiile cutanate pot aparea pe scalp, fata, gat, piept sau alte locuri ale corpului. Pielea este una dintre principalele bariere care protejeaza impotriva agentilor patogeni. Acesta este motivul pentru care este important sa stim ceea ce o poate deteriora. Cele mai frecvente eruptii cutanate sunt:

Dermatita atopica. Acesta este un proces inflamator cronic al pielii. Este o afectiune care provoaca inrosirea, scalarea si mancarimea pielii. Desi nu s-a gasit leac, tratamentele pot ameliora simptomele si pot preveni noi focare. Istoricul familiei si astmul sunt cunoscuti ca fiind factori de risc. Dermatita de contact. Este o eruptie cauzata de contactul direct cu anumite substante la care persoana nu raspunde bine. Poate fi iritant in natura, cel mai frecvent, sau alergie la anumite substante.

Eruptie din cauza caldurii. Apare atunci cand transpiratia se acumuleaza in conductele pielii, mai ales cand vremea este foarte calda. Se manifesta sub forma de pustule mici care produc prurit.
Intertrigo. Este o eruptie cutanata frecventa la persoanele supraponderale. Apare prin frecarea pliurilor pielii si prin acumularea de bacterii si transpiratie. Psoriazis. Este o boala inflamatorie a pielii de origine autoimuna. Produce leziuni eritematoase, ingrosate, care apar mai ales pe glezne, coate, spate, insa nu numai. Zona zoster. Cauzat de virusul varicelei, apare in organism ca o eruptie cutanata. Eruptii cauzate de stres. Este un simptom fizic comun al acestei patologii.  Alte conditii care provoaca eruptii cutanate includ tinea corporis, rozaceea, lichen plan sau pitiriazis.

Cauzele eruptiilor cutanate
Nu se poate afirma cat dureaza o eruptie cutanata, deoarece depinde foarte mult de cauza care a provocat-o. Cunoasterea motivelor care stau la baza aparitiei eruptiilor este complicata, deoarece aceste manifestari aparute pe piele pot aparea din cauze multiple:

Contact direct cu pielea cu o substanta externa care provoaca o reactie adversa. Aceasta apare in dermatita de contact.
Genetica. Acesta este cazul dermatitei atopice, puternic influentata de istoricul familial.
Alergii.
Muscaturi de insecte.
Unele medicamente.
Factorii de mediu.
Infectii virale, fungice sau bacteriene.

Daca suspectati ca o alergie este cauza eruptiei cutanate, evitati alergenul si consultati medicul pentru un diagnostic si tratament adecvat. Puteti utiliza antihistaminice orale si creme sau unguente cu corticosteroizi pentru a ameliora mancarimea si inflamatia. Eruptiile cutanate pot fi rezultatul unor infectii, cum ar fi varicela, rubeola sau rujeola. Consultati medicul pentru un diagnostic adecvat si tratament specific, care poate include antivirale, antibiotice sau alte medicamente, in functie de cauza infectiei. Daca eruptia cutanata este rezultatul unei reactii adverse la medicamente, contactati medicul dumneavoastra imediat. Medicul poate decide daca este necesar sa intrerupeti sau sa inlocuiti medicamentul si poate prescrie medicamente pentru a ameliora simptomele, cum ar fi antihistaminicele.

Factorii precum varsta, stresul, temperaturile extreme, pielea grasa, utilizarea samponului si cremele pe baza de alcool pot duce la eruptii cutanate.

Alte cauze comune ale unei eruptii cutanate includ: eczeme sau dermatita atopica, psoriazis, zona zoster, artrita reumatoida, printre altele. Infectiile virale, bacteriene sau fungice pot fi, de asemenea, cauza unei eruptii cutanate.

Muscaturile de insecte provoaca, de asemenea, o eruptie cutanata. La fel ca si aportul unor medicamente.

In unele cazuri, poate fi necesara o biopsie pentru a determina cauza cea mai specifica a unei eruptii cutanate. Alteori, cauza poate fi necunoscuta.

Acestea sunt cauzele care sunt asociate in mod obisnuit cu acest simptom, cu toate acestea, acestea pot varia in functie de starea generala de sanatate a pacientului.

Cateva exemple de eruptii cutanate produse de virusi, bacterii si ciuperci. sunt:

Impetigo la copii este cauzat de o infectie a bacteriei Streptococcus Pyogenes.
Tinea corporis este un microorganism, o ciuperca asemanatoare mucegaiului numita dermatofit.
Herpesul Zoster este cauzat de virusul varicelei.
Eruptia cu HIV apare de obicei in termen de doua luni de la obtinerea virusului.
Eruptia cu mononucleoza este o eruptie morbiliforma.
Tratamentul eruptiilor cutanate
Tratamentul acestor leziuni depinde de agentul care l-a provocat. Medicul trebuie sa studieze natura agentului patogen invadator si sa stabileasca protocolul de urmat. Este important ca pacientul sa nu se auto-medicamenteze, deoarece nu toate eruptiile cutanate se trateaza in acelasi mod.

Uneori, declansatorul eruptiei cutanate este o infectie virala, fungica sau bacteriana care necesita tratament imediat. Astfel, ciupercile sunt tratate, de exemplu, cu antifungice, herpes zoster cu antivirale si impetigo cu unguente antibiotice. Pe de alta parte, bolile cronice, cum ar fi dermatita atopica sau psoriazisul, nu au niciun remediu, dar se administreaza tratament pentru a se reduce simptomele lor.

Cum sa amelioram eruptiile
Pastrati pielea curata si uscata, evitati sa va scarpinati si utilizati creme hidratante delicate pentru a mentine pielea hidratata. Evitati produsele de ingrijire a pielii care pot irita si agrava eruptia.
Aplicarea compreselor reci sau calde: Pentru a ameliora mancarimea si disconfortul, puteti incerca aplicarea de comprese reci sau calde (in functie de preferinta personala) pe zona afectata. Asigurati-va ca acestea nu sunt prea reci sau prea fierbinti pentru a nu irita si mai mult pielea.
Folositi produse de curatare blande in loc de sapunuri parfumate.
Folositi apa calduta in loc de apa fierbinte pentru a va spala pielea si parul.
Tapotati cu grija locul de pe piele unde a aparut eruptia, in loc sa frecati zona respectiva.
Lasa eruptia sa ”respire”. Daca este posibil, evitati sa o acoperiti cu haine.
Nu mai folositi produse cosmetice noi sau lotiuni care ar fi putut provoca eruptii cutanate.
Aplicati lotiune hidratanta fara parfum pe zonele afectate de eczeme.
Evitati zgarierea eruptiilor cutanate, deoarece acest lucru se poate agrava si poate provoca o infectie.
Purtati haine confortabile cu tesaturi naturale.
Folositi creme si lotiuni prescrise de dermatolog pentru a ameliora mancarimea.
Inlocuiti sapunul cu geluri cu ph neutru.
Cand trebuie sa mergi la medic
Eruptia cutanata se poate rezolva uneori fara un tratament specific. Cu toate acestea, este important sa consultati un medic, mai ales daca exista si alte simptome, cum ar fi:

Durere in articulatii.
Dificultate de respiratie.
Febra.
Debut brusc care se raspandeste rapid. Poate fi o alergie.
Infectie (apare lichid galben sau verde, zona se umfla, apare duere si senzatie de caldura in zona, de exemplu).
Medicul dermatolog va evalua leziunile si va determina care sunt cele mai bune optiuni terapeutice. In plus, puteti fi sfatuit de catre specialist cu privire la ingrijire pentru a evita complicatiile. Daca aveti o eruptie care va ingrijoreaza, recomandat este sa consultati un dermatolog.

 

Articole similare
Anemia falciforma: o boala rara a sangelui care afecteaza persoanele non-caucaziene Anemia falciforma: o boala rara a sangelui care afecteaza persoanele non-caucaziene

Anemia falciforma (cunoscuta si ca anemia cu celule in secera, siclemie sau drepanocitoza) este o boala a unui grup de tulburari de sange mostenite care afecteaza hemoglobina gasita in celulele rosii din sange. Hemoglobina este partea din sange care transporta oxigenul catre toate partile corpului. Celulele rosii normale care contin hemoglobina sunt moi si rotunde si se deplaseaza cu usurinta prin vasele de sange pentru a furniza oxigen in tot corpul.

9 august 2024
Edited 9 august 2024
citește articolul
Boala Charcot-Marie-Tooth: o afectiune rara a nervilor periferici, cum o recunosti Boala Charcot-Marie-Tooth: o afectiune rara a nervilor periferici, cum o recunosti

Boala Charcot-Marie-Tooth (CMT) este un grup de boli care afecteaza nervii periferici, nervii care se desfasoara in afara creierului si a maduvei spinarii. Defectele a cel putin 40 de gene cauzeaza diferite tipuri de boli.

Cele mai frecvente simptome includ slabiciunea piciorului, deformarea piciorului, pierderea masei musculare a membrelor inferioare si slabiciunea soldurilor, picioarelor. In prezent nu exista nici un tratament pentru CMT, dar terapia fizica, terapia ocupationala, medicamentele pentru durere, dispozitive ortopedice si chirurgia ortopedica pot ajuta la ameliorarea simptomelor.

19 mai 2023
citește articolul
Sindromul Muckle-Wells: Tot ce trebuie sa stiti despre aceasta boala autoinflamatorie Sindromul Muckle-Wells: Tot ce trebuie sa stiti despre aceasta boala autoinflamatorie

Persoanele care au boala au adesea febra episodica, frisoane si dureri de articulatii. Uneori, aceste simptome sunt exacerbate de frig similar, dar pot fi, de asemenea, declansate de alti stimuli. In cele mai multe cazuri, pacientii cu sindromul Muckle Wells dezvolta pierderea progresiva a auzului. In unele cazuri, amiloidoza se dezvolta mai tarziu in viata, o boala in care o acumulare anormala a proteinei amiloide apare in tesuturile si organele pacientului. Acumularea de amiloide in rinichi duce la leziuni si adesea insuficienta renala, daca nu este tratata.

18 mai 2023
Edited 18 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina