Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Anemia falciforma: o boala rara a sangelui care afecteaza persoanele non-caucaziene

Anemia falciforma: o boala rara a sangelui care afecteaza persoanele non-caucaziene

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 19 mai 2023 Ultima actualizare: 23 mai 2023

Anemia falciforma (cunoscuta si ca anemia cu celule in secera, siclemie sau drepanocitoza) este o boala a unui grup de tulburari de sange mostenite care afecteaza hemoglobina gasita in celulele rosii din sange. Hemoglobina este partea din sange care transporta oxigenul catre toate partile corpului. Celulele rosii normale care contin hemoglobina sunt moi si rotunde si se deplaseaza cu usurinta prin vasele de sange pentru a furniza oxigen in tot corpul.

In cazul anemiei falciforme, hemoglobina se intareste si ia forma unei semiluni - de unde si numele de "celule in secera". Hemoglobina in forma de secera poate fi prinsa in vasele de sange si poate bloca fluxul de sange si oxigen catre tesuturile corpului. Aceste blocaje pot provoca dureri severe, leziuni ale organelor, accident vascular cerebral si chiar moarte.

In anemia cu celule falciforme, celulele rosii din sange (eritrocite) au o forma anormala de hemoglobina (proteine purtatoare de oxigen). Forma de hemoglobina anormala se numeste hemoglobina S. Cand celulele rosii din sange contin o cantitate mare de hemoglobina S, acestea isi pot pierde forma si pot dobandi forma unei secere si isi pot pierde flexibilitatea. Acest lucru nu se intampla cu toate celulele rosii din sange. Celulele secera sunt mai numeroase in cazurile de infectie sau niveluri scazute de oxigen in sange.

Celulele secera au dificultati in a calatori prin vasele de sange mai mici (capilare), blocand fluxul de sange si reducand astfel alimentarea cu oxigen a tesuturilor in zonele in care capilarele sunt blocate. Intreruperea fluxului sanguin provoaca durere si, in timp, leziuni ale splinei, rinichilor, creierului, oaselor si altor organe. De asemenea, poate provoca insuficienta renala si insuficienta cardiaca.

Ce cauzeaza anemia falciforma?

Anemia falciforma apare in diferite zone ale globului, toate supuse din plin paludismului. Marele numar de subiecti afectati din aceste regiuni se explica prin faptul ca subiectii heterozigoti (care n-au mostenit boala decat de la un singur parinte si care deci nu au decat una, din cele doua gene, care sa fi suferit mutatia) sunt protejati de paludism. Aceasta mutatie a hemoglobinei este deosebit de frecventa in Africa ecuatoriala si in sanul populatiei negre din Statele Unite.

Anemia falciforma este cauzata de o mutatie genetica care afecteaza productia de hemoglobina, o proteina a celulelor rosii din sange care transporta oxigenul. In cazul anemiei falciforme, aceasta mutatie duce la formarea unor hemoglobine anormale, denumite hemoglobina S, care au tendinta de a se aglomera si de a bloca vasele de sange, reducand fluxul de oxigen catre diferite tesuturi si organe.

Anemia cu celule secera este mostenita de la o persoana prin genele parintilor. Daca, de exemplu, un parinte are hemoglobina normala (tip AA), iar al doilea parinte are hemoglobina anormala (tip AS, trasatura de celula secera), exista o sansa de 50% ca fiecare copil sa aiba o trasatura de celula secera, dar nu va avea boala de celule secera (tip SS). Hemoglobina SS, sau anemia cu celule secera, este cel mai frecvent si sever tip de boala cu celule secera.

Simptome ale anemiei falciforme
Persoanele cu boala au intotdeauna un anumit grad de anemie (care cauzeaza adesea oboseala, slabiciune si paloare) si pot avea icter usor (ingalbenirea pielii si albilor ochilor), desi pot avea si alte simptome. Altii au simptome severe, repetitive, care provoaca dizabilitati semnificative si moarte prematura.

La persoanele cu anemie cu celule secera, celulele rosii din sange nu sunt fragile si nu se rup usor. Desi afectiunea nu provoaca convulsii dureroase, rareori poate provoca moartea subita de la exercitii foarte intense care provoaca deshidratare severa, de exemplu, in timpul activitatii fizice.

Orice factor care reduce cantitatea de oxigen din sange, cum ar fi exercitiile fizice puternice, alpinismul, zborul la altitudini mari fara suficient oxigen sau o boala, poate declansa o criza de celule in secera (numita si exacerbare). Aceasta criza de durere (ocluziva a vaselor) in anemia cu celule in secera este un episod de simptome crescute si poate consta intr-o agravare brusca a simptomelor anemiei, cum ar fi durerea (adesea in abdomen sau in oasele lungi ale bratelor si picioarelor) febra si, uneori, dificultati de respiratie. Durerea abdominala este severa si poate provoca varsaturi. Uneori, complicatii suplimentare apar impreuna cu o criza de durere, inclusivꓽ

Productia de celule rosii din sange in maduva osoasa se opreste in timpul infectiei cu unii virusi
Sindromul toracic acut: Cauzat de obstructia capilarelor plamanilor
Cresterea rapida a splinei sau a dimensiunii ficatului
Sindromul toracic acut poate aparea la persoanele de toate varstele, dar este mai frecvent la copii. De obicei, se caracterizeaza prin durere severa si dificultati de respiratie. Sindromul toracic acut poate fi fatal. La copii, poate aparea o crestere a dimensiunii splinei.

Complicatii ale bolii
Majoritatea persoanelor cu anemie cu celule in secera dezvolta o splina marita in timpul copilariei, deoarece celulele in secera sunt prinse in splina. Deoarece splina ajuta la combaterea infectiilor, persoanele cu anemie cu celule secera sunt mai susceptibile de a dezvolta pneumonie sau alte infectii. Infectiile, in special cele virale, pot reduce productia de celule rosii din sange, astfel incat anemia devine mai severa.

Ficatul se extinde progresiv de-a lungul vietii (provocand plenitudinea abdominala) si adesea se formeaza calculi biliari din pigmentul eliberat de celulele rosii fragmentate din sange. Inima creste de obicei in dimensiune, iar astfel devine mai putin eficienta in pomparea sangelui in organism, ceea ce poate duce la insuficienta cardiaca.

Copiii cu anemie cu celule secera au de obicei un trunchi relativ scurt, dar bratele, picioarele, degetele si degetele de la picioare sunt lungi. Tulburarile osoase si ale maduvei osoase provoaca dureri osoase, in special la nivelul mainilor si picioarelor. Pot exista episoade de dureri articulare insotite de febra, iar articulatia soldului este probabil sa devina atat de deteriorata incat in cele din urma trebuie inlocuita.

Lipsa circulatiei in piele provoaca ulcere la nivelul picioarelor, in special la nivelul gleznelor. Blocarea vaselor de sange provoaca accidente vasculare cerebrale, care dauneaza sistemului nervos. La varstnici, functiile pulmonare si renale se deterioreaza.

Tratament pentru anemia falciforma
Tratamentul are ca scop prevenirea crizelor, controlul anemiei si ameliorarea simptomelor. Un transplant de celule stem poate vindeca anemia cu celule secera. Persoana afectata de aceasta boala poate primi un transplant de maduva osoasa sau de celule stem de la un membru al familiei sau de la un alt donator care nu are gena anemiei.. Desi un astfel de transplant poate fi curativ, este riscant, deci nu se face adesea. Beneficiarii ar trebui sa ia medicamente care inhiba sistemul imunitar pentru tot restul vietii.

Persoanele care au boala ar trebui sa evite activitatile care reduc cantitatea de oxigen din sange si sa solicite imediat asistenta medicala, chiar daca au boli minore, cum ar fi unele infectii virale. Deoarece au un risc crescut de infectie, trebuie sa primeasca vaccinuri pneumococice, meningococice si gripale. 

Ce este anemia feripriva si care sunt riscurile pentru sanatate

Anemia are legatura directa cu hemoglobina. Hemoglobina se formeaza in celulele din maduva osoasa (hematopoieza) si este continuta de celulele rosii din sange (eritrocite). Acestea reprezinta cele mai numeroase celule din sange si sunt extrem de specializate, fiind adaptate perfect la functia de a transporta oxigenul si dioxidul de carbon.

Celulele rosii au un diametru de aproximativ 7,8 μm si au forma unor discuri biconcave, care le ofera cel mai mare raport suprafata-volum, esential pentru functia pe care o indeplinesc. Numarul normal de celule rosii variaza intre patru milioane si sase milioane pe milimetru cub de sange. Aproximativ 95% din greutatea uscata a celulelor rosii din sange consta in hemoglobina, substanta necesara pentru transportul oxigenului.

Proteina de hemoglobina este o molecula formata din patru lanturi polipeptidice cu 140 de tipuri de aminoacizi. La fiecare este atasata o structura chimica numita hem, ce contine un singur atom de fier, de care se leaga, reversibil, patru atomi de oxigen. Fiecare celula rosie contine aproximativ 270 de milioane de molecule de hemoglobina, iar fiecare hematie poate transporta aproximativ 1080 de milioane de atomi de oxigen.

Cum recunosti anemia feripriva?

Bibliografie:

Amin SK, Antunes C. StatPearls. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): Jul 19, 2020. Lower Gastrointestinal Bleeding;
Jamwal M, Sharma P, Das R. Laboratory Approach to Hemolytic Anemia. Indian J Pediatr. 2020 Jan;
8.Mumford J, Flanagan B, Keber B, Lam L. Hematologic Conditions: Platelet Disorders. FP Essent. 2019 Oct;
Rashid A. A 65-year-old man with anemia: diagnosis with peripheral blood smear. Blood Res. 2015 Sep;
O'Farrill-Santoscoy F, O'Farrill-Cadena M, Fragoso-Morales LE. [Evaluation of treatment of iron deficiency anemia in pregnancy]. Ginecol Obstet Mex. 2013 Jul;
Triscott JA, Dobbs BM, McKay RM, Babenko O, Triscott E. Prevalence and Types of Anemia and Associations with Functional Decline in Geriatric Inpatients. J Frailty Aging. 2015; 

Articole similare
Boala Basedow-Graves: De ce apare, simptome, metode de tratament Boala Basedow-Graves: De ce apare, simptome, metode de tratament

Boala Graves - numita dupa doctorul irlandez care a descris-o in anii 1800, aceasta afectiune este cea mai frecventa cauza a hipertiroidismului, deopotriva la tineri si la varstnici. Nu se stie cu certitudine de ce apare boala Graves, insa doctorii cred ca este cauzata de un cumul de factori precum varsta, starea de sanatate a sistemului imunitar, predispozitia genetica si hormonii sexuali.

23 ianuarie 2023
Edited 1 februarie 2023
citește articolul
Daltonismul: Cum apare boala, simptome, cum se poate corecta Daltonismul: Cum apare boala, simptome, cum se poate corecta

Neil Harbisson s-a nascut in Marea Britanie cu acromatopsie, o afectiune rara care consta in incapacitatea de a distinge culorile. Boala lui Neil e cea mai rara forma de daltonism. Neil si-a petrecut copilaria si adolescenta in doar in alb si negru, pana cand un cibernetician i-a implantat o antena in craniu, cu ajutorul careia percepe culorile prin sinestezie. 

17 ianuarie 2023
Edited 19 mai 2023
citește articolul
Tot ce vrei sa stii despre dermatomiozita, o boala autoimuna Tot ce vrei sa stii despre dermatomiozita, o boala autoimuna

La nivel muscular, apar contracții dureroase în timpul flexării articulațiilor, iar la nivel tegumentar incep sa apara pe fata, gat tot felul de zone pigmentare care pot face crusta purulenta in anumite cazuri, mai ales daca zona respectiva este scarpinata. Cele mai multe formatiuni eritematoase apar pe fata, piept, spate si in jurul unghiilor, a articulatiilor mari. Leziunile cutanate pot fi discrete si usor de trecut cu vederea, sau se pot prez

6 februarie 2020
Edited 26 iunie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...