Este contagioasa dermatita atopica?

Dermatita atopica sau eczema atopica este una dintre cele mai intalnite probleme dermatologice la nivel world wide. Este cea mai comuna problema de piele care apare de la varsta de 6-8 luni, iar prevalenta acestei afectiuni dermato afecteaza un copil din doi. In functie de rasa, sex, etnie, dar si din cauza altor factori genetici aceasta problema se poate intinde pana la varsta de 6-7 ani dar poate evolua si se poate intinde pana la pubertate, adolescenta sau chiar pana la senectute sau senescenta, in cazuri rare. Dermatita atopica sau eczema infantila nu este altceva decat o inflamatie a pielii, care poate fi de forma acuta sau cronica si care apare doar la cei care au o predispozitie genetica in a dezvolta diverse alergii.
Altfel spus, boala are o prevalenta mai mare in cazul persoanelor care sufera de alergii de contact, dermatita de contact sau au reactii alergice severe la diferite substante chimice si nu numai. Aceasta tulburare dermatologica se manifesta prin senzatia cronica de mancarime puternica, roseata la nivelul tegumentului, iar in functie de tipul bolii ea poate crea eczeme purulente si leziuni care genereaza cicatrici ireversibile la nivelul pielii. In anumite circumstante aceasta boala poate crea pe piele, pe langa senzatia de mancarime si roseata si fenomenule de descuamare, in functie de cat de adanca este iritatia de la nivelul epidermei. In straturile superficiale crustele se vindeca mai usor, in straturile mai profunde aceste cruste pot genera leziuni prin umflare. In plus, in functie de complicatiile bolii ea poate genera si alte probleme medicale. Cum o putem preveni si care sunt cele mai revolutionare tipuri de tratament descopera in materialul urmator.


Ce este dermatita atopica sau eczema atopica
Asa cum am spus anterior, dermatita atopica este o tulburare care apare in cele mai multe cazuri la persoanele care au sistemul imunitar compromis sau in dezvoltare si care au o anumita sensibilitate si suscetabilitate la anumite alergii, fie ca vorbim de stresori chimici sau de factori antagonici. Aceasta problema dermatologica apare cel mai devreme in jurul varstei de 5-6 luni si se poate extinde pana la maturitate. Simptomele de inceput sunt vizibile pe piele in zona bratelor, antebratelor, zona gatului, zona feselor. Lasata netratata boala se poate manifesta si prin alte forme reactive precum rinita alergica sau astmul bronsic. Focarele care apar din cauza dermatitei pot disparea spontan, sau se pot manifesta cu o anumita sincronicitate si recurenta in functie de diferiti factori. Intermitenta aparitiei acestor probleme dermatologice este strans legata de varsta pacientilor, sexul acestora, rasa dar si cazurile din familie si predispozitia acestora la aceasta boala.
Totodata atat dermatita atopica sau eczema atopica pot suferi modificari cronice daca leziunile purulente de pe piele sufera o suprainfectie cu o bacterie care poate deveni nociva precum staphilococus aureus. Problemele acestei boli au o predilectie mai mare in lunile calde din cauza faptului ca umiditatea atmosferica este mai mare, aerul este mai uscat iar toleranta pielii la razele UV este diminuata.
Chiar daca vizual in forma ei cronica boala are ca simptome leziuni inrosite sau purulente, senzatia cronica de mancarime, dermatita atopica NU este contagioasa. Altfel spus, actiunea acestei boli si manifestarea ei este benigna si nu poate cauza cancer de piele sau melanom. In schimb, in functie de zona in care apar si se extind pot modifica ireversibil calitatea vietii pentru ca persoanele care sufera de aceasta tulburare dermatologica au probleme cu somnul, insomnii, nu isi pot desfasura activitatea recurenta.
Aceasta boala in peste 85% din cazuri se manifesta complementar si prin rinoree acuta, rinoconjunctivita sau diferite tipuri de astm bronsic. Din cauza acestor manifestari si sistemul imunitar este tulburat si sufera mutatii. Persoanele care sufera de dermatita de contact isi pot modifica simptomele sau pot exacerba gravitatea bolii din cauza consumului unor alimente, prin abuz de sare, grasimi, consumul de alcool, tutun sau contactul cu alti alergeni si factori perturbatori precum parul de animale, blana unor specii, etc.


Tipuri de dermatita atopica la adulti
De obicei, dermatita atopica are simptome si semnalmente diferite in functie de varsta pacientilor, sexul acestora, rasa dar este influentata si de alti factori. Altfel spus, exista mai multe tipuri de dermatita atopica la adulti dar si la copii. Cele mai usor de deosebit sunt cele legate de varsta. La bebelusi si sugari aceasta tulburare dermatologica se manifesta prin vezicule minuscule, chiar microscopice in anumite cazuri si se pot observa in functie de modul in care progreseaza pe zone precum: barbie, gat, zona lobilor urechilor, zona frontala, ceafa, scalp, brate si antebrate. La bebelusi si sugari acest tip de tulburare dermatologica se formeaza si in zona de prindere a scutecelor unde poate crea leziuni care produc usturime si mancarime.
In functie de modul in care evolueaza boala se pot forma si se pot extinde focarele si pe la incheieturi, glezne, fese dar pot aparea si in zona gurii, buzelor sau ochilor. Boala este extrem de complexa ca si factori declansatori, factori de risc si nici la ora actuala nu este pe deplin inteleasa si studiata. Cert este faptul ca boala este declansata de un cumul ireversibil de factori genetici, tulburari de ADN si ARN dar este influentata si de o serie de factori de mediu precum radiatia solara, radicalii liberi, poluarea chimica, modificarile genetice de la nivelul anumitor alimente. Problema cea mai mare la dermatita atopica indiferent de tipurile ei apare atunci cand intra in organism si Staphylococcus aureus care genereaza o supra infectie care poate modifica ireversibil zonele pustuloase. Daca pielea afectata de boala este ranita sau se vad leziuni adanci la nivelul epidermei, impactul acestei bacterii creste de la 70% pana la 95%.
Dermatita atopica usoara sau dermatita ocazionala
Dermatita atopica usoara sau dermatita ocazionala mai este cunoscuta si sub denumirea de dermatita non-alergica. Ea apare atunci cand intri in contact accidental cu un alergen, alimente piperate sau cu textura paroasa a unor fructe/legume si care au fost atinse de insecte otravitoare sau iritante. Totodata ea se declanseaza in contact cu plante care urzica precum urzica, palamida, anumite buruieni, ambrozia, etc. Aceasta forma de dermatita usoara in maxim 16-18% se poate transforma intr-o reactie alergica. Totodata in peste 65-68% de cazuri acest tip de dermatita este strans corelata cu anumiti triggeri alimentari si substante cu potential toxic precum detergenti, solventi, anumite creme, solutii pentru detratraj, otravuri anti-insecte, anti-rozatoare.
Dermatita atopica moderata
Dermatita atopica moderata este tot o forma de dermatita de contact doar ca substantele cu care interactioneaza pielea sunt mult mai agresive. O dermatita moderata poate fi declansata de exemplu de expunerea la Soare prelungit si folosirea unui produs gresit in loc de un produs cu SPF sau un produs expirat. Totodata contactul cu iedera otravita, sapunuri cu anumite substante cu potential alergenic pot declansa acest tip de dermatita. Atunci cand vorbim de dermatita atopica moderata vorbim ca simptome si de arsuri cutanate, basici, pustule sau eczeme.
Dermatita acuta sau dermatita cronica
Atunci cand vorbim de dermatita acuta sau dermatita cronica avem in vedere urmatoarele tipuri de simptome:
- Piele uscata, terna, cu senzatia de crapare la orice factor extern, care se hidrateaza greu sau deloc;
- Mancarime purulenta, care se poate acutiza, mai ales in perioada noptii;
- Pete pustuloase pe piele la nivelul fetei, tenului dar si pe brate, gambe, glezne, incheieturi, piept, pleoape, ochi, iar la bebelusi si copiii mici care poarta scutece devine pregnanta dermatita in zona scutecelor, in zona scalpului unde pielea are scuame uscate sau pe fata in zona nasului si gurii;
Acest tip de dermatita apare de cele mai multe ori pana in varsta de 6-7 luni, in cazuri fericite dispare de la sine pana in varsta de 4 ani dar poate sa apara cu recurenta atunci cand in organism au loc schimbari hormonale, la pubertate, la adolscenta, si poate dura pana la maturitate sau senescenta.
Dermatita faciala
Dermatita faciala este cunoscuta in termeni de specialitate ca dermatita eczematoasa papulopustuloasa. Grupa vizata sunt femeile, iar boala apare de obicei asociata cu schimbarile hormonale din corp. Altfel spus aceasta boala are o prevalenta de peste 95% in randuril femeilor si sub 0,1% in randul barbatilor. Ca si simptome seamana cu rozaceea si se poate manifesta la pubertate, in adolescenta sau odata cu venirea primului ciclu menstrual. Mai poate fi declansata din cauza administrarii gresite de anticonceptionale sau atunci cand femeia ramane insarcinata.
Dermatita ochilor
Dermatita ochilor este de fapt o forma de dermatita a pleoapelor pentru ca nu ochii sunt afectati ci zonele cu piele sensibila din jurul ochilor. Boala mai este cunoscuta in termeni de specialitate ca si dermatita perioculara. Ca si simptome se manifesta cu o senzatie acuta de mancarime la nivelul pleoapelor, genelor, sprancenelor, umflaturi pustuloase sub ochi, senzatia de intepaturi sub pleoape.
Dermatita atopica la nivelul mainilor (eczema mainilor)
Eczema mainilor este de fapt o forma de dermatita acuta care se manifesta in zona palmelor, degetelor si se extinde pe brate si antebrate. Pentru a preveni complicatiile acestei boli care poate aparea atat la barbati cat si la femei se recomanda folosirea de unguente si solutii pentru o hidratare corecta a epidermei si a stratelor superficiale dar si a stratelor profunde.
Dermatita la nivelul picioarelor (eczema la picior)
Eczema la picior sau dermatita de la nivelul picioarelor mai este cunoscuta si drepr eczema varicoasa pustuloasa sau dermatita de staza. Ea este declansata de obicei la persoanele care se apropie de senescenta si este cauzata de o problema circulatorie. Apare din cauza insuficientei circulatiei periferice de la nivelul venelor si arterelor. Eczema se manifesta prin placi pustuloase rosiatice inestetice si care genereaza senzatii de mancarime acuta. Eczema varicoasa poate aparea in zona gambelor dar se poate intinde pe coapse. Aceasta acumulare cronica de lichide favorizeaza dezvoltarea atrofiei si a modificarilor in colorarea pielii picioarelor. Insuficienta venoasa cronica este cauzata de o disfunctie a valvelor care returneaza sangele de-a lungul sistemului venos profund, adesea legata de varsta. Din cauza insuficientei venoase, exista o crestere a tensiunii venoase in membrele inferioare, ducand la inflamatie sau dermatita de staza.


Dermatita copii. Cum recunoastem dermatita atopica la copii
Dermatita infantila sau dermatita atopica la copii are forme usor diferite, in functie de tipul sau, implicit, de varsta copilului. Astfel, daca vorbim de dermatita infantila, aceasta apare sub forma unor iritatii insotite de mancarime care pot evolua catre mici leziuni cu cruste. Se manifesta in special pe fata, scalp, gat, trunchi si extremitati. In schimb, dermatita copilariei este caracterizata de papule uscate, eritem si edem in jurul ochilor si apare cu precadere pe gat, cot, genunchi si inchieturile mainilor. Pe de alta parte, este important ca cel mic sa fie ferit de factorii agresivi de mediu cum sunt poluarea, fumatul, acarienii, polenul, mucegaiul, dar si de parul animalelor de companie si alergenii alimentari. De asemenea, este recomandat ca hainele copilului sa fie doar din materiale naturale, evitandu-se, in schimb, lana, si sa fie spalate cu detergenti destinati persoanelor alergice. Totodata, se recomanda ca temperatura si umiditatea din locuinta sa fie mentinute constante, astfel temperatura sa fie de 23-24 grade Celsius, iar umiditatea de aproximativ 40-60%.


Diferenta intre dermatita atopica si dermatita alergica
Desi ambele se manifesta oarecum la fel si afecteaza in aceeasi masura atat copiii cat si adultii indiferent de sex, cea mai importanta diferenta dintre dermatita atopica si dermatita alergica este generata de modul declansator, de triggerii care duc la instalarea problemei dermatologice. Sugarii si copiii cu dermatita atopica severa dezvolta multiple probleme si alergii alimentare dar cauza principala nu apare din cauza unei alergii alimentare ci tocmai opusul. Dermatita atopica apare spontan si se declanseaza prin senzatia de prurit acut, inrosirea pielii in zone precum gat, fata, brate, coapse. In schimb, dermatita alergica apare la scurt timp dupa consumarea unui aliment cu potential alergenic - lapte (intoleranta la lactoza), paine (intoleranta la gluten) , alune, capsuni, kiwi, migdale, etc.
Totodata, dermatita alergenica dispare si persista un interval de timp limitate pe corp, intre 20-25 de minute pana la maxim 6-8 ore in functie de cantitatea de aliment ingerata, de potentialul alergenic al acelui aliment si de starea de sanatate a pacientului. Reactiile alergice imediate se manifesta prioritar prin simptome din partea pielii (urticarie si sau edeme), dar pot asocia si simptome respiratorii, digestive, cardiovasculare sau neurologice. S-a observat ca principalele alergene alimentare responsabile de producerea alergiilor alimentare la sugarii care sufera de dermatita atopica sunt oul, lactatele si arahidele. Aceleasi diferente simptomatologice sunt valabile si in cazul adolescentilor si adultilor.


Simptomele dermatitei atopice la bebelusi si la adulti
Dermatita atopica la bebelusi se observa cel mai usor in zona scalpului unde apar scuame pustuloase, in zona fetei, gatului, gurii, iar cele mai des intalnite simptome la bebelusii de pana in 6 luni sunt:
- Piele uscata
- Prurit sever
- Inrosirea si umflarea anumitor zone ale fetei
- Piele dura ca de sarpe in zona unde se poarta scutecele
- Paloare la nivelul ochilor
Daca vorbim de adulti si de dermatita atopica la adulti, printre principalele simptome resimtite de pacientii cu dermatita atopica se numara senzatia cronica de prurit care apare mai ales in perioada noptii, inrosirea pielii la nivelul membrelor superioare si al celor inferioare, inflamatii pustuloase la nivelul fetei.


Cauzele dermatitei atopice sau a eczemei pe piele
Dermatita atopica este o afectiune inflamatorie a pielii care evolueaza si se manifesta complex in functie de varsta pacientului, sexul pacientului. Ce se stie cu certitudine este faptul ca dermatita atopica este cauzata de expunerea prelungita la aer uscat, caldura sau frig extrem, contactul direct cu unele tipuri produse de ingrijire (cum ar fi sapun, sampon sau gel de dus), contactul direct cu detergenti de rufe sau balsam de rufe cu aditivi chimici, produse de curatenie, metale, produse care contin formaldehida, izotiazolinona, cocamidopropil betaina, parafenilen-diamina, anumite metale precum nichelul si chiar acarienii de praf pot declansa un episod sever de eczema atopica.
Predispozitia genetica este extrem de importanta in evolutia dermatitei atopice. Aceasta afecteaza in aceiasi masura atat femeile cat si barbatii, mai ales la o varsta mai tanara. Marea majoritate a dermatitelor atopice dispar in timpul copilariei, 50% dintre ele inainte de varsta de 5 ani, dar pot continua pana la varsta adulta in 10-15% dintre cazuri. Deoarece dermatita atopica este, in primul rand, o predispozitie genetica, riscurile de a dezvolta o piele atopica sunt mai mari daca unul dintre parintii are piele atopica. Astfel, riscurile ca un copil sa dezvolte dermatita atopica sunt de la 50-70% daca unul dintre parinti are piele cu tendinta atopica si de 80% daca ambii parinti sufera de aceasta afectiune.


Complicatii dermatitis atopica
Daca vorbim de complicatii dermatitis atopica trebuie sa intelegem anamneza intregii afectiuni. Desi la prima abordare pare o problema simpla a pielii, din nefericire, dermatita atopica poate genera pe termen mediu si lung mai multe complicatii: piele scuamoasa si mancarime cronica, o boala denumita neurodermatita, cauzata de scarpinatul excesiv si urmata de o ingrosare si o decolorare a pielii in zona cu prurit. Totodata poate genera stari de anxietate, depresie din cauza eczemelor pustuloase si a cicatricilor pe care le lasa la nivelul pielii. Totodata daca este lasata netratata poate crea un mediu propice pentru alte infectii si boli de piele mult mai grave.
Cel mai usor putem recunoaste aceasta boala de piele daca dam un search pe Google dupa dermatita atopica poze sau cautam de exemplu eczema poze ca sa intelegem cat de grava poate deveni aceasta boala pentru noi si corpul nostru, pentru noi si pielea noastra. Fie ca vorbim de dermatita bebelusi, dermatita la bebelusi, poze dermatita atopica bebelusi sau dermatita poze adulti, este bine sa tinem sub observatie aceasta problema dermatologica.
Prin urmare, ca sa eviti complicatiile acestei probleme cutanate, atunci cand mergi la farmacie ca sa intrebi de cea mai buna crema dermatita atopica sau cauti pur si simplu online crema dermatita atopica sau crema pentru dermatita trebuie sa stii ca in anumite situatii se recomanda inclusiv bicarbonat de sodiu pentru dermatita atopica. Vorbim practic de un tratament dermatita atopica.
Exista situatii cand dermatita maini poate crea complicatii si leziuni si atunci daca apar anumite eczeme pustuloase e important sa cauti eczema tratament unguent in farmaciile fizice sau farmaciile online. Totodata, asa cum am mentionat anterior exista tipuri de dermatita la adulti si fiecare boala are mecanismul ei, anamneza ei, propriul proces sinuos simptomatologic.
Se stie ca daca nu folosesti crema eczema pentru dermatita tratament sau nu aplici un unguent dermatita, una dintre complicatiile asociate cu aceasta boala sunt acele alergii respiratorii. Cum arata boala? Poti sa cauti dermatita poze sau dermatita atopica crema ca sa intelegi mecanismul de extindere si posibilitatile de extirpare si eliminare a acestei probleme cutanate.
Diagnostic dermatitis atopica
Desi dermatita atopica este o boala complexa, atunci cand vorbim de diagnostic dermatitis atopica acesta se face facil de catre medicul specialist, medicul dermatolog sau medicul de familie. In schimb, cursul fluctuant al bolii determina ca perioadele fara simptome sa fie urmate de exacerbari mai mult sau mai putin intense ale bolii. Este o boala bine definita de simptomele clinice, care este asociata in pana la 80% din cazuri cu boli atopice (astm bronsic si rinoconjunctivita) si care implica atat factori constitutionali, cum ar fi sensibilitatea imunitara crescuta si modificarile genetice, cat si multi factori de expunere care ajuta la mentinerea si accentuarea simptomelor.
Indiferent de momentul cand ai primit diagnosticul de dermatita atopica pentru copilul tau, trebuie sa stii in farmacii exista crema dermatita atopica bebelusi. Totodata, daca te confrunti si tu ca adult cu dermatita maini crapate sau daca vrei sa afli ce este si cum arata eczema inghinala poze trebuie sa stii ce cea mai recomandata solutie in diferite tipuri de dermatita este crema cu cortizon pentru dermatita atopica.
Aceasta crema poate fi folosita si pentru dermatita atopica maini dar si ca tratament eczeme adulti. Totodata, daca vorbim de neurodermatita imagini si in acest caz avem crema pt dermatita atopica.
In cazul in care depistezi eczema la copii (eczema copii) exista in farmacii si eczema tratament. Cum o depistezi? Poti observa inrosirea pielii in jurul gatului si atunci poti cauta in farmacii dermatita tratament unguent. Sunt cazuri in care apare dermatita in jurul ochilor si daca asta se intampla si la copii nu doar la adulti poti cauta crema dermatita atopica copii.
La femeile adulte sunt cazuri cand eczema alergica activeaza eczema pe san sau duce la aparitia de pete uscate pe piele care devin purulente daca sunt lasate netratate. Totodata, atat la adulti cat si la copii avem cazuri diagnosticate de dermatita atopica scalp care apare pe pielea scalpului atunci cand avem piele atopica bebelusi sau piele atopica adulti.
Tratament pentru dermatita
Cu toate ca dermatita atopica are o cauza ereditara, aceasta poate fi prevenita sau, cel putin, ameliorata, prin adoptarea unor masuri riguroase de igiena. Astfel, este important ca cel mic sa fie spalat cu apa aflata la o temperatura de maxim 37 grade Celsius, sa nu fie folosite sapunuri, sau geluri agresive cu piela sa, recomandate fiind produsele de igiena special create pentru bebelusi, si imediat sa fie hidratata pielea cu o crema dermatocosmetica speciala, un produs ideal fiind crema Bioderma Atoderm.
Aceasta este destinata atat copiilor, cat si sugarilor, avand o formula special creata pentru a fi tolerata de pielea micutilor, si, in plus, retine apa in straturile superioare ale epidermei prevenind evaporarea si asigura o rezistenta mai mare a pielii, facand-o mai supla si mai fina. Pe de alta parte, este important ca cel mic sa fie ferit de factorii agresivi de mediu cum sunt poluarea, fumatul, acarienii, polenul, mucegaiul, dar si de parul animalelor de companie si alergenii alimentari. De asemenea, este recomandat ca hainele copilului sa fie doar din materiale naturale, evitandu-se, in schimb, lana, si sa fie spalate cu detergenti destinati persoanelor alergice. Totodata, se recomanda ca temperatura si umiditatea din locuinta sa fie mentinute constante, astfel temperatura sa fie de 23-24 grade Celsius, iar umiditatea de aproximativ 40-60%.
Se recomada tratarea dermatitei atopice cu mare atentie deoarece aproximativ 50% dintre copii astfel diagnosticati tind sa dezvolte ulterior rinita alergica sau astm bronsic. Pe langa aplicarea metodelor mai sus mentionate, de o importanta majora fiind hidratarea pielii, evitarea pruritului se poate face aplicand local comprese cu apa termala. Tratamentul complex se aplica in stadiul cronic al afectiunii, este individualizat si poate fi prescris doar de medicul pediatru, in urma mai multor investigatii. Acesta are la baza, de regula, medicamente antihistaminice, corticosteroizi, imunomodulatoare sau probiotice, insa poate prescrie si antibiotice daca este vorba de o infectie cutanata.
Atunci cand vorbim de dermatita atopica, primul lucru care ne intereseaza, mai ales daca avem copii mici este cat dureaza dermatita atopica la bebelusi si daca exista in farmacii ca si tratament sampon dermatita atopica.
Totodata este important sa cautam eczema la copii imagini ca sa stim care sunt acele vitamine pentru dermatita atopica pentru un tratament eczema maini sau eczema ochi.
Eczema palpebrala este strans legata si corelata de dermatita degete maini si in cazul in care ea se extinde si pe alte zone ale corpului e vital sa cautam un antibiotic pentru eczeme ca sa evitam ca aceasta boala sa se transforme intr-o dermatita inghinala (eczema inghinala). Pe scurt, daca remarcam dermatita pe maini, eczeme pe gat si vrem sa stim eczema cauze, este vital sa cautam in farmacii crema piele atopica pentru eczema cronica.
In farmacii mai putem sa intrebam de dermatita crema si de dermatita atopica bebebelusi crema mai ales atunci cand vorbim de eczema cronica. Ce trebuie sa retii?
Exista dermatita de la transpiratie si exista si dermatita de contact. Totodata, in cazul in care vorbim de dermatita alergica tratament indiferent ca vorbim de adulti sau de copii avem ca alternative crema dermatita copii care poate fi folosita atat pe corp sau ca si crema eczema piele. In plus, daca avem diagnostic de piele atopica copii sau am descoperit dermatita la picioare exista in farmacii unguent dermatita atopica. In cazul in care cautam pe internet dermatita de contact tratament naturist sau daca vrem sa aflam daca dermatita atopica se vindeca este important mai inainte de orice sa ne adresam unui specialist.
Cum poti preveni dermatita. 10 sfaturi de urmat
Dupa cum deja am discutat, dermatita atopica este o boala cronica inflamatorie a pielii, care nu este contagioasa. Chiar daca nu stim cand si ce o poate declansa cu exactitate, odata instalata sau odata diagnosticul confirmat, indiferent ca vorbim de bebelusi, copii sau adulti, sunt cel putin zece lucruri pe care trebuie sa le eviti pentru a diminua impactul acestei afectiuni.
10 lucruri de evitat
1. Nu folosi produse de curatare care au ca ingrediente alergeni potentiali pentru piele
2. Ai grija ca atat tu cat si copilul tau sa aveti incluse produse de hidratare in rutina zilnica. Fie ca vorbim de creme, uleiuri sau balsame, sa avem grija sa alegem produse pe baza de apa, cu texturi non-grase, non-onctuoase.
3. Se recomanda aplicarea de dermatocorticoizi si administrarea antihistaminicelor cu scopul de a reduce inflamatiile cutanate, de a controla senzatia de mancarime si de a preveni suprainfectarea leziunilor astfel riscam suprainfectii cu diferite bacterii precum Staphilococus.
4. Utilizarea unui umidificator – Umiditatea scazuta produce deshidratarea pielii. In lunile uscate se recomanda utilizarea unui umidificator astfel incat umiditatea aerului sa fie cuprinsa intre 40% si 60%.
5. Baile trebuie sa fie rapide, maxim 8 minute iar temperatura apei cat mai apropiata de cea a corpului, maxim 40 de grade. Altfel riscam inflamarea iritatiilor deja prezente. Iar daca apa e prea rece riscam extinderea eruptiilor cutanate.
6. Hainele pe care le purtam atat noi cat si bebelusul sa fie din fibre cat mai naturale din resurse ecologice. De evitat lana si materialele sintetice. Hainele noi se vor spala inainte de prima purtare iar etichetele vor fi taiate pentru a preveni iritarea pielii.
7. Ai grija de igiena mainilor pentru ca sub unghii se pot ascunde bacterii si atunci cand ai senzatii de prurit sa le imprastii pe piele. Totodata trebuie igienizate cat mai des pe langa spalarea lor.
8. Utilizeaza un detergent hipoalergenic, fara parfum, fara balsam sau inalbitor. Detergentul lichid este considerat mai eficient, dizolvandu-se mai repede in apa si avand o remanenta mai mica in tesaturi. Se recomanda dubla clatire a hainelor.
9. Testeaza orice produs dermato inainte pe o portiune mica de piele inainte de a-l folosi pe pielea ta sau a copilului tau
10. Evita temperaturile extreme si diferentele extreme de temperatura daca folosesti aer conditionat in perioada verii si centrala in perioada iernii.
BIBLIOGRAFIE
Chan LS, et al., eds. Complementary and alternative approaches II. In: Atopic Dermatitis: Inside Out or Outside In? Elsevier; 2023;
Eczema and bathing. National Eczema Association. https://nationaleczema.org/eczema/treatment/bathing. Accessed May 9, 2022;
Lebwohl MG, et al. Atopic dermatitis. In: Treatment of Skin Disease: Comprehensive Therapeutic Strategies. 6th ed. Elsevier; 2022;
Eczema in skin of color: What you need to know. https://nationaleczema.org/eczema-in-skin-of-color. Accessed May 9, 2024;
Kelly AP, et al. Atopic dermatitis and other eczemas. In: Taylor and Kelly's Dermatology for Skin of Color. 2nd ed. McGraw Hill; 2023;
Kelly AP, et al. Pediatrics. In: Taylor and Kelly's Dermatology for Skin of Color. 2nd ed. McGraw-Hill Education; 2024;