Nutritie: Beneficiile pentru organism ale consumului de unt de arahide
Untul de arahide este o alegere tartinabila populara si o sursa buna de proteine. Cu toate acestea, poate fi periculos pentru persoanele alergice la alune, iar unele marci sunt bogate in grasimi si zaharuri adaugate. Pentru multi iubitori de unt de arahide, are un gust delicios, iar textura este pur si simplu uimitoare - in special felul in care se lipeste de cerul gurii inainte de a se topi. Desigur, nu toata lumea se poate bucura de arahide. Unii oameni sunt alergici la alune si pot fi chiar mortale pentru un mic procent din populatie.
Untul de arahide este un aliment relativ neprocesat. Practic, sunt doar arahide, adesea prajite, macinate pana se transforma intr-o pasta. Cu toate acestea, acest lucru nu este neaparat adevarat pentru multe marci comerciale de unt de arahide. Untul de arahide este practic o pasta facuta din alune. Multe produse de calitate inferioara contin si zahar adaugat si uleiuri vegetale.
Pe langa beneficiile nutritionale, untul de arahide este si un aliment convenabil si versatil pentru sportivi. Poate fi adaugat la smoothie-uri, fulgi de ovaz sau paine prajita pentru o gustare rapida si usoara. Este, de asemenea, o optiune excelenta pentru cei care au nevoie sa se alimenteze rapid dupa un antrenament.
De ce este potrivit untul de arahide pentru sportivi?
In calitate de atlet sau pasionat de fitness, este cruciala alimentatia pentru atingerea performantei de varf. Trebuie sa va alimentati corpul cu nutrientii potriviti pentru a tine pasul cu antrenamentele intense. Pentru a preveni ranirea si pentru a promova recuperarea. Un aliment care poate fi un plus benefic pentru dieta ta de antrenament este untul de arahide.
Nu numai ca este delicios si versatil, dar are si un avantaj atunci cand vine vorba de macronutrienti si micronutrienti esentiali. Deci, cum beneficiaza acesti nutrienti performanta atletica? Proteinele ajuta la refacerea muschilor si la reducerea durerilor musculare. Grasimile sanatoase ofera energie sustinuta si sustin echilibrul hormonal. Carbohidratii alimenteaza organismul pentru exercitii fizice si ajuta la recuperare.
Micronutrientii precum magneziul, potasiul si vitamina E ajuta la sustinerea functiei musculare, echilibrul fluidelor si protectia celulelor. Untul de arahide este o alegere tartinabila populara si o sursa buna de proteine. Cu toate acestea, poate fi periculos pentru persoanele alergice la alune. Unele marci sunt bogate in grasimi si zaharuri adaugate.
Untul de arahide este o sursa buna de proteine avand carbohidrati putini
Untul de arahide este o sursa de energie destul de echilibrata care furnizeaza toti cei trei macronutrienti majori. Cei trei fiind proteina, carbohidratii si grasimile. Pentru 100g de unt de arahide avem: Carbohidrati: 22 de grame de carbohidrati (14% din doza zilnica recomandata), Proteine 22,5 grame de proteine (14% din doza zilnica recomandata),
Grasimi: 51 de grame de grasime ( 72% din doza zilnica recomandata);
Chiar daca untul de arahide este destul de bogat in proteine, are un continut scazut de aminoacid esential metionina. Alunele apartin familiei leguminoase, care include si fasole, mazare si linte.
Proteina din leguminoase este mult mai mica in metionina si cisteina in comparatie cu proteina animala. Deficienta de metionina este de obicei asociata cu o deficienta totala de proteine sau cu anumite stari de boala. Deficitul de metionina este extrem de rara pentru persoanele care sunt in general sanatoase. Pe de alta parte, se crede ca aportul scazut de metionina are unele beneficii pentru sanatate.
Untul de arahide pur conține doar 20% carbohidrați, ceea ce îl face potrivit pentru o dietă săracă în carbohidrați. De asemenea, provoacă o creștere foarte scăzută a zahărului din sânge. Este o opțiune bună pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Aceste beneficii au fost parțial atribuite acidului oleic, una dintre principalele grăsimi din alune. Antioxidanții pot juca, de asemenea, un rol important.
Untul de arahide este o sursa buna de grasimi sanatoase
Deoarece untul de arahide este foarte bogat in grasimi, o portie de 100 de grame contine o doza mare de 597 de calorii .In ciuda continutului lor ridicat de calorii, consumul de cantitati moderate de unt de arahide este perfect intr-o dieta de slabire.
Untul de arahide este bogat in grasimi sanatoase pentru inima si este o sursa buna de proteine. Poate fi o optiune buna pentru vegetarieni sau cei care urmeaza o dieta pe baza de plante. Jumatate din grasimea din untul de arahide este alcatuita din acid oleic. Este un tip sanatos de grasime mononesaturata care se gaseste si in cantitati mari in uleiul de masline.
Acidul oleic a fost asociat cu mai multe beneficii pentru sanatate, cum ar fi sensibilitatea imbunatatita la insulina. Untul de arahide contine, de asemenea, putin acid linoleic, un acid gras esential omega-6 abundent in majoritatea uleiurilor vegetale. Unele studii sugereaza ca un aport ridicat de acizi grasi omega-6, comparativ cu omega-3, poate creste inflamatia si riscul de boli cronice.
Untul de arahide este o sursa buna de antioxidanti
La fel ca majoritatea alimentelor reale, untul de arahide conține mai mult decât vitaminele și mineralele de bază. De asemenea, conține o mulțime de alți nutrienți biologic activi, care pot avea unele beneficii pentru sănătate. Untul de arahide este destul de bogat în antioxidanți precum acidul p-cumaric. De asemenea, conține resveratrol, care este asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă și alte boli cronice la animale.Resveratrolul are multe alte beneficii potențiale, deși dovezile umane sunt încă limitate.
Concluzie
Untul de arahide este o optiune pe care majoritatea sportivilor o aleg din cauza resurselor pe care le ofera. Exista o multime de lucruri bune despre untul de arahide, dar si cateva negative. Este destul de bogat in nutrienti si o sursa decenta de proteine. De asemenea, este incarcat cu fibre, vitamine si minerale. Desi acest lucru nu pare la fel de semnificativ daca luati in considerare incarcatura mare de calorii.
Este perfect sa incorporezi cantitati moderate de unt de arahide intr-o dieta sanatoasa. Dar principala problema cu untul de arahide este ca este atat de greu de rezistat. Este putin probabil ca un consum moderat de unt de arahide sa aiba efecte negative majore. Este mai important sa evitati sifonul zaharat, grasimile trans si alte alimente foarte procesate, daca este posibil.
De ce are nevoie organismul nostru de L-Carnitina
Deficitul secundar de carnitina poate sa apara ca un efect secundar al insuficientei renale sau pe fondul unor probleme care reduc absorbția carnitinei cum ar fi folosirea de antibiotice sau malnutritia. L- carnitina poate interactiona cu antibiotice precum pivampicilina. Administrarea concomitenta a acestor medicamente cu un supliment de carnitina poate contribui la aparitia deficitului de carnitina. De asemenea, tratamentul cu anticonvulsive, acid valproic, fenobarbital, fenitoina sau carbamazepina reduce nivelul carnitinei din sange.
Uneori este posibil ca nivelul de L-Carnitina din organism sa scada intr-o anumita masura, mai ales ca valorile sunt influentate de cat de multa carne mananci si de cat de multa energie produce corpul tau. Specialistii spun ca persoanele varstnice ar avea de beneficiat de pe urma suplimentelor cu L-Carnitina. Cercetarile arata ca nivelurile de L-Carnitina tind sa scada vertiginos pe masura ce inaintam in varsta. In cadrul unui studiu, 2 grame de L-Carnitina au redus oboseala si au stimulat functia sistemului muscular in cazul persoanelor varstnice. Alte cercetari arata ca acetil-L-carnitina poate totodata contribui la sanatatea creierului si la functia cerebrala, pe masura inaintarii in varsta.
Tot ce vrei sa stii despre L- Carnitina
Bibliografie:
Hoffman JR, Falvo MJ. Protein - Which is Best? J Sports Sci Med. 2004 Sep;
Jood S, Kapoor AC, Singh R. Amino acid composition and chemical evaluation of protein quality of cereals as affected by insect infestation 1995;
LaPelusa A, Kaushik R. StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): Nov 21, 2021;
Wu G. Amino acids: metabolism, functions, and nutrition. Amino Acids. 2009 May;
Koning TJ. Amino acid synthesis deficiencies. Handb Clin Neurol. 2013;
Guedes RL, Prosdocimi F, Fernandes GR, Moura LK, Ribeiro HA, Ortega JM. Amino acids biosynthesis and nitrogen assimilation pathways: a great genomic deletion during eukaryotes evolution. BMC Genomics. 2011 Dec 22;
D'Souza G, Waschina S, Pande S, Bohl K, Kaleta C, Kost C. Less is more: selective advantages can explain the prevalent loss of biosynthetic genes in bacteria. Evolution. 2014 Sep;