Nutritie: Ce trebuie sa stii despre gatitul alimentelor la cuptor
Gatitul ne permite sa digeram anumite componente pe care nu le-am putea asimila in conditii normale. Prin urmare, consideram ca actiunea caldurii este extrem de importanta ca tratament tehnologic, atat sanitar, cat si pur culinar. In plus, exista alimente cum ar fi carnea, pestele sau chiar ouale, care contin in mod natural o incarcatura microbiana semnificativa. Datorita gatirii lor, garantam siguranta alimentara, deoarece caldura elimina majoritatea agentilor patogeni implicati in dezvoltarea otravirii alimentare.
Cat de sanatos este gatitul la cuptor?
Pe scurt, modul de gatire influenteaza in mod semnificativ alimentele prin intermediul unor factori cheie, in principal temperatura aplicata alimentelor, care este, de asemenea, strans legata de generarea anumitor componente nedorite atunci cand supragatim un aliment.
Este sanatos daca se folosesc ingrediente sanatoase
Gatitul la cuptor poate fi o optiune sanatoasa atunci se respecta timpul de coacere in functie de aliment si cand se folosesc ingrediente sanatoase. In general, coacerea este o metoda sanatoasa de gatit, deoarece nu implica adaugarea de grasimi sau uleiuri suplimentare si ajuta la mentinerea valorii nutritionale a alimentelor. Cu toate acestea, daca adaugati ingrediente bogate in grasimi sau carbohidrati rafinati, cum ar fi branza topita, sosuri bogate sau paine alba, gatitul la cuptor poate deveni o optiune mai putin sanatoasa.
Trebuie sa preparam alimente ce abunda in nutrienti
Pentru a face gatitul la cuptor mai sanatos, alegeti ingrediente bogate in nutrienti, cum ar fi legumele, fructele, proteinele slabe, cerealele integrale si limitati sau evitati ingrediente procesate sau bogate in grasimi. De asemenea, este important sa gatiti carnea la temperaturi corespunzatoare si sa o lasati la cuptor doar pentru timpul necesar.
Gatitul la cuptor - beneficii
Exista multe modalitati de a pregati alimente, cum ar fi fierberea, aburirea, prajirea, printre altele, dar exista unul in special care va ofera beneficii mari pentru sanatate: coacerea. Coacerea nu este doar pentru paine sau deserturi, dar puteti gati carne, legume sau paine. Si daca aveti cuptorul potrivit, puteti coace chiar prin convectie, adica mai rapid si mai uniform, sau chiar sa coaceti alimente ce, in general, se prajesc, fara a utiliza cantitati uriase de ulei. Fara indoiala, cuptorul este una dintre cele mai versatile tehnici de gatit care exista, permitand crearea unui numar mare de diferite tipuri de preparate culinare.
Mai exact, si ca urmare a acestei versatilitate mare, ne este dificil sa clasificam legumele coapte ca o metoda de gatit mai mult sau mai putin sanatoasa, deoarece, de exemplu, nu este acelasi lucru sa gatim legume coapte ca atunci cand coacem un blat de tort. Asadar, gatitul alimentelor in cuptor poate fi perfect sanatos, atat timp cat alegem ingrediente de buna calitate nutritionala si nu abuzam de ulei sau alte ingrediente foarte calorice.
Alimentele vor fi gatite cu un continut scazut de grasimi
Alimentele coapte sunt considerate mai sanatoase datorita continutului scazut de grasimi. Cand gatiti astfel, mancarea necesita doar o cantitate mica de ulei pentru a incepe procesul de coacere sau se pot prepara alimentele si fara ulei, doar cu hartie de copt. In plus, deoarece gatitul are loc intr-un mediu inchis, nu se pierde caldura, ceea ce ajuta la arderea si eliberarea grasimii naturale din interiorul alimentelor in timpul gatitului, astfel incat uneori nu este necesar uleiul.
Se pastreaza nutrientii
Deoarece mineralele si unele vitamine sunt solubile in apa, acestea pot fi pierdute sau filtrate pe masura ce alimentele sunt fierte. Coacerea, pe de alta parte, utilizeaza caldura uscata care pastreaza minerale si vitamine, cum ar fi B si C, sau vitamine solubile in grasimi, cum ar fi A, D, E si K, care altfel s-ar infiltra in uleiul de gatit atunci cand alimentele se prajesc. Din aceste motive, alimentele coapte sunt mai nutritive.
Va ajuta sa mentineti o greutate sanatoasa
Cand alimentele sunt prajite, acestea absorb uleiul, iar cand alimentele prajite sunt ingerate, cresc continutul de grasimi si calorii din organism, ceea ce contribuie la cresterea in greutate. In schimb, coacerea necesita putin ulei sau deloc si elibereaza cea mai mare parte a grasimilor naturale din alimente.
Imbunatateste aroma si textura ingredientelor
Alimentele coapte au o textura, aroma si gust foarte speciale si atractive. Aceasta modalitate de gatit ne permite sa experimentam arome de condimente pentru peste, carne si legume, pe care in alt mod de gatit nu le-am resimti atat de intens ca si gust. Prepararea alimentelor la cuptor intensifica aroma, iar acest lucru se intampla deoarece caldura permite scaderea umiditatii si o crestere a densitatii alimentelor, ceea ce permite intensificarea aromelor. Temperatura ce se distribuie uniform pe parcursul coacerii si gatitul lent oferit de cuptor fac ingredientele mai suculente si irezistibile pentru papilele noastre gustative.
Economisiti timp
Retetele ce se fac prin coacere va vor permite sa reduceti in multe cazuri timpul si munca in bucatarie. Doar pregatiti ingredientele, asezati-le in tava, iar in timpul necesar coacerii, va puteti ocupa de alte sarcini sau pur si simplu va relaxati. Puteti gati o gama larga de retete, variind de la puiul picant cu fructe sau legume, cartofi sau peste, de exemplu. Cuptorul este un aparat versatil care va va ajuta sa inovati cu texturi si arome care, probabil, cu alte tehnici de gatit ar fi mai complicat de preparat.
Cel mai mare dezavantaj al utilizarii cuptorului este costul sau, indiferent daca functioneaza cu electricitate sau pe gaz, deoarece este unul dintre cei mai mari consumatori din intreaga locuinta. Cu toate acestea, exista trucuri pe care le puteti face, iar unul dintre acestea este de a gati in acelasi timp mai multe feluri de mancare in diferite tavi, pentru a prepara mancare pentru mai multe zile. In acest fel, veti profita de gatit sanatos alimentele si nu va veti face griji cu privire la meniul zilnic.
Metodele de gatit au caracteristici si particularitati diferite in ceea ce priveste procesul, posibila modificare a nutrientilor si generarea de compusi nedoriti. Cu toate acestea, nicio tehnica culinara nu este daunatoare in sine, insa conteaza ce alimente se prepara. Este important sa pretuim tot ceea ce ofera diferitele tehnici de gatit si sa le adaptam preferintelor noastre gastronomice. Trebuie sa tinem cont de faptul ca cel mai important lucru este calitatea nutritionala a alimentelor pe care le gatim.
Ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa treci la un regim hipocaloric
Este recomandat sa se monitorizeze aportul de zahar prin alte alimente. Ceva la fel de simplu ca eliminarea zaharului din cafea, ceai sau iaurt, ne permite sa reducem caloriile zilnice. Mierea este considerata a fi o alternativa mult mai sanatoasa pentru indulcirea preparatelor, insa si aceasta trebuie consumata cu moderatie.
Iaurtul este un aliat excelent in orice dieta de slabire si pentru oricine in general, insa nu si pentru cei care sunt alergici sau au intoleranta la lactate. Intotdeauna in versiunea sa naturala, adica nu alegem iaurt cu fructe, atat iaurtul, cat si branza proaspata degresata sunt alimente bogate in proteine, satioase si scazute in calorii.
Sosul de rosii este de preferat sa fie facut in casa si sa renuntam ori sa consumam cat mai putin produsele care sunt disponibile in supermarket. Variantele din comert contin zahar, precum si aditivi si conservanti care nu au beneficii pentru sanatate. Cele mai multe sosuri regasite in comert contin mai multe calorii decat ati putea crede, plus ca recurg prea mult la excesul de sare, zaharuri si ingrediente nesanatoase.
Cum alegi produsele pentru o alimentatie echilibrata
Bibliografie:
Wright, Margaret E.; Chang, Shih-Chen; Schatzkin, Arthur; Albanes, Demetrius; Kipnis, Victor; Mouw, Traci; Hurwitz, Paul; Hollenbeck, Albert; Leitzmann, Michael F. (15 February 2007). "Prospective study of adiposity and weight change in relation to prostate cancer incidence and mortality";
"Defining Adult Overweight and Obesity". Centers for Disease Control and Prevention. 7 June 2021. Archived from the original on 28 September 2021;
"Metabolic syndrome – PubMed Health". Ncbi.nlm.nih.gov. National Center for Biotechnology Information. Archived from the original on 5 February 2011;