Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Exfolierea pielii: beneficii, tipuri de exfoliere in functie de ten

Exfolierea pielii: beneficii, tipuri de exfoliere in functie de ten

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 10 februarie 2022 Ultima actualizare: 24 noiembrie 2023

Exfolierea este procesul de inlaturare a celulelor moarte care se afla in stratul superior al pielii si poate fi facuta mecanic, prin folosirea unor particule abrazive, sau chimic, prin folosirea unor acizi slabi. De ce avem nevoie de ea si ce trebuie sa facem sa evitam exfolierea pielii in exces poti afla din acest material.

Ce inseamna exfolierea pielii? Cum se realizeaza un proces de exfoliere 

De ce are nevoie pielea ta de exfoliere? Cand apare exfolierea pielii de pe degete

De ce se exfoliaza pielea? Tratament pentru exfolierea pielii de pe maini

Beneficii exfolierea fetei. Cum alegi un exfoliant fata 

Cum alegi un tratament de exfoliere ten? Contraindicatii exfoliere

Ce inseamna exfolierea pielii? Cum se realizeaza un proces de exfoliere?

Tu stii ce inseamna exfolierea pielii? Deoarece celulele pielii se reinnoiesc la fiecare 28 de zile, pielea noastra trebuie supusa unui proces de exfoliere care sa indeparteze celulele moarte si sa lase pielea sa radieze. Procedeul de exfoliere presupune indepartarea stratului superficial al pielii format din celulele moarte si impuritati, in urma caruia pielea ta este revigorata, iar atat corpul cat si fata ta vor parea mai netede, mai sanatoase si mai hidratate.

Stratul exterior protectiv al pielii (stratul cornos / stratum corneum) reprezinta partea exterioara a epidermului si serveste ca o bariera fizica care protejeaza corpul de agresiunile externe (ex. radiatiile ultraviolete). Acest strat este format in cea mai mare parte din celule moarte si impuritati si se reinnoieste la doua saptamani. Procesul poate fi totusi incetinit din mai multe cauze (varsta, hormonal, alimentatia, schimbarea anotimpului) care duce la blocarea porilor, eruptii sub piele, riduri sau piele obosita. Procesul de reinnoire poate fi ajutat de noi prin exfolierea mecanica sau chimica a pielii.

De ce are nevoie pielea ta de exfoliere? Cand apare exfolierea pielii de pe degete

Dupa cum am spus anterior, pielea ta are nevoie de exfoliere dar totul trebuie facut atent si in niciun caz nu e sanatos cand pielea se exfoliaza singura in exces de pe degete de exemplu, mai ales cand apare exfolierea pielii de pe degete.

Exista mai multe motive responsabile pentru aparitia acestei probleme de piele. Unele dintre cauzele cunoscute sunt pielea uscata, arsurile solare, eczemele, psoriazisul, vremea rece si uscata, spalarea frecventa a mainilor, folosirea de produse chimice concentrate, si alergiile.
Infectiile, cum ar fi unele tipuri de infectii cu stafilococi, fungice, deficiente de vitamine si alte afectiuni pot contribui, de asemenea, la aceasta problema.

Cojirea varfului degetelor este de obicei o problema temporara care se va vindeca in cateva zile, atunci cand este generat un nou strat de piele. Cu toate acestea, in cazul in care degetele cojite sunt o problema pentru tine, exista cateva tratamente naturale pe care le puteti incerca la domiciliu pentru a accelera procesul de vindecare.

Fie ca vorbim de exfoliere chimica, de exfoliere piele picioare, de descuamarea pielii fetei sau pur si simplu de exfoliere fata sau  exfoliere piele, trebuie sa fim atenti la produsele pe care le alegem.

De ce se exfoliaza pielea? Tratament pentru exfolierea pielii de pe maini

Desi pielea se poate exfolia ca urmare a multor cauze, cum ar fi atunci cand este deshidratata sau suspusa arsurilor solare, exfolierea pielii degetelor poate fi un semn al unei afectiuni importante. In cele mai multe cazuri insa, etiologia descuamarii pielii degetelor nu aduce cu sine motive majore de ingrijorare. Cu toate astea este bine sa consulti un medic dermatolog inainte de a alege un tratament pentru exfolierea pielii de pe maini.

Eczema mainilor, denumita si dermatita, este intalnita frecvent la persoane care lucreaza cu mainile, venind in contact cu substante chimice in cea mai mare parte a timpului, cum ar fi hairstylistii, mecanicii auto sau oamenii care lucreaza in agricultura. De aceea, persoanele care sunt expuse cu regularitate la substante chimice ar trebui sa foloseasca imbracaminte protectoare si sa isi hidrateze mainile cu regularitate. 

De asemenea, este indicat sa isi spele mainile cu sapun fara parfum, sa isi usuce mainile de fiecare data cand acestea se umezesc si sa foloseasca produse de hidratare cu un continut ridicat de ulei dupa spalarea mainilor. Purtarea manusilor atunci cand acest lucru este necesar poate fi un gest foarte important. 

Eczema mainilor contraindica folosirea dezinfectantilor pe baza de alcool, spalarea de mana a hainelor si purtarea inelelor in timpul spalarii mainilor.

In cele mai multe dintre cazuri, exfolierea pielii este cauzata de arsurile solare sau de pielea uscata, afectiuni pe care le poti trata cu lotiuni hidratante, gel de aloe vera, frunze de menta. Daca nu te-ai expus la soare in ultima vreme si nu stii de ce se exfoliaza pielea in mod excesiv, consulta-te cu un medic dermatolog.

Beneficii exfolierea fetei. Cum alegi un exfoliant fata

Exfolierea, daca este facuta corect, mai ales exfolierea fetei te va ajuta sa imbunatatesti aspectul general al pielii si, in mod specific, contribuie la rezolvarea diverselor probleme ale tenului, precum cicatrice sau pori mariti. Iata care sunt beneficiile tratamentelor de exfoliere inainte de a alege un exfoliant fata:

Micsoreaza dimensiunea porilor

Porii sunt, practic, mici orificii in piele unde cresc firele de par si unde se pot aduna impuritati si celule epiteliale moarte. Cu cat se aduna mai multe depuneri, cu atat se maresc si porii, pentru a avea loc pentru ele, iar pielea capata un aspect inestetic. Prin exfoliere, sunt eliminate pielea moarta si impuritatile, iar porii se vor micsora.

Te ajuta sa scapi de acnee si de urmele ei

Acneea poate aparea din cauza unor factori interni, precum un dezechilibru hormonal, dar si din cauza unor factori externi, precum acumularea de sebum si praf in pori. Prin exfolierea constanta, se elimina aceste impuritati si poate fi prevenita aparitia cosurilor. Cosurile pot lasa urme rosii sau cicatrice, care pot persista aproximativ o saptamana. Prin exfoliere, elimini celulele moarte de piele si incurajezi regenerarea tenului.

Cum alegi un tratament de exfoliere ten? Contraindicatii exfoliere

Exfolierea pielii este un proces normal, dar in anumite cazuri trebuie sa fim atenti la anumite aspecte si trebuie sa tinem cont de sfaturile dermatologilor. Ce trebuie sa tii minte.

Nu exfolia imediat inainte si dupa soare

Tenul proaspat exfoliat e un ten sensibil la razele UVA/UVB, de aceea aplicarea unei creme cu protectie solara maxima si mai ales cu foto-protectie este esentiala pentru a evita aparitia petelor, iritatiilor alergice si arsurilor solare. Pe de alta parte, tenul proaspat expus la soare, rosu, bronzat, poate avea de suferit in urma unei exfolieri prea agresive, poate ramane cu cicatrici sau pete. Cel mai bine e sa exfoliem fata toamna si primavara si sa dam pauza acestei proceduri pe durata verii.

Nu exfolia tenul acneic, iritat

Tenul acneic poate beneficia in urma unor proceduri cosmetice ce presupun si exfolierea pielii, dar acestea trebuie realizate la un salon cosmetic, de catre personal specializat, altfel leziunile acneice pot fi agravate, nu vindecate.

Nu folosi mai multe exfoliante simultan

Pentru a nu face pielii mai mult rau decat bine, nu vom supune tenul mai multor proceduri de exfoliere simutan. Nu combina, asadar, exfolierea mecanica (cu scrub) cu cea chimica (cu acizi).

Exfolierea mecanica, o excelenta procedura de curatare si revitalizare a tenului, se realizeaza aplicand exfoliantul pentru fata cu miscari circulare lente (dinspre barbie catre frunte si dinspre mijlocul fetei catre exterior). Se va evita exfolierea zonei delicate din jurul ochilor, acea piele sensibila poate fi usor vatamata de agentii abrazivi.

Dupa cum am spus anterior, Exista cinci tipuri de ten, motiv pentru care este important sa depistam in care categorie ne incadram pentru a-l ingriji in mod corespunzator. Totodata trebuie sa tinem cont de tipul de ten inainte de a incepe un tratament de exfoliere pentru ca exista si contraindicatii exfoliere in cazul anumitor tipuri de ten.

1. Tenul normal

Tenul normal este echilibrat si se intalneste indeosebi la tineri, urmand sa-si piarda din atribute si caracteristici odata cu inaintarea in varsta. Pielea este supla, neteda, catifelata si moale la atingere, cu o textura deosebit de elastica. Tenul normal este caracterizat printr-o piele curata, nu prezinta puncte negre sau cosuri si nici zone cu exces de sebum sau foarte uscate.

2. Tenul uscat

Tenul uscat este caracterizat de o piele aspra, terna, rigida si lipsita de elasticitate, cu tendinta de ridare, iritare si chiar descuamare. Acest tip de piele are particularitatea de a nu retine apa, iar glandele sebacee secreta sebum in cantitati mici.

3. Tenul gras

Tenul gras este foarte usor de recunoscut, acesta avand un aspect lucios si uleios. Tenul gras prezinta pori dilatati si comedoane si este expus aparitiei punctelor negre. Avatanjul sau este ca se rideaza destul de greu ca greu ca urmare a sebumului produs din abundenta de glandele sebacee.

4. Tenul mixt

Tenul mixt este cel mai comun tip de ten si este o combinatie intre tenul uscat si tenul gras, in sensul ca pe zona T, adica zona formata din frunte, barbie si pometi, pielea este lucioasa si uleioasa, in timp ce pe restul fetei este mata, aspra si rigida.

5. Tenul sensibil

Tenul sensibil este tipul de ten cel mai predispus la dezvoltarea acneei si a alergiilor. Este caracterizat de o pielea fina, delicata, capilare fragile, care se pot sparge usor, si prezinta tendinta de inrosire si iritatie.

Testul tipului de ten

Se poate sa nu-ti dai seama doar privindu-te in oglinda ce tip de ten ai, delimitarea intre tenul mixt si cel uscat sau gras fiind destul de fina. In plus, in functie de anotimp, tenul isi poate schimba caracteristicile si te poate poate bulversa. Pentru a indeparta orice urma de indoiala, supune-te unor teste simple si rapide!

Testul 1. Dimineata, imediat ce te-ai dat jos din pat, ia o hartie de matase sau un servetel uscat si tamponeaza-ti zona T. Daca aceasta se imbina de sebum, tenul tau este fara indoiala unul gras. Daca este curata, tenul tau este uscat, iar daca urmele de grasime sunt putine si discontinue, tenul tau este mixt.

Testul 2. Pentru a te convinge ca rezultatul de la primul test este sigur, fa acelasi lucru inlocuind hartia de matase sau servetelul cu pudra de talc pe care sa o aplici rapid pe toata fata. Daca in urmatoarele minute aceasta se va umezi integral, atunci tenul tau este gras. Daca se va umezi doar in zona T atunci tenul tau este mixt, iar daca isi va pastra textura, atunci ai tenul uscat.

Testul 3. Pentru acest test ai nevoie de o zi in care sa stai acasa, sa nu te expui aerului de afara, razelor solare sau cosmeticelor. Dimineata te vei spala pe fata doar cu apa si te vei tampona usor cu un prosop moale. Daca pe parcursul zilei, - in general dupa patru ore apare raspunsul, pielea te strange, atunci ai tenul uscat, iar daca devine lucioasa, tenul tau este gras. Daca sebumul apare doar pe zona T, fara indoiala ca ai un ten mixt.

Cum poate influenta exfolierea evolutia ridurilor de expresie

Ridurile de expresie sunt contractii ale muschilor de sub piele care apar atunci cand suntem concentrati sau cand ne miram, atunci cand zambim sau cand suntem nervosi. Practic, orice grimasa a fetei implica o reasezare a liniilor tenului.  Avem riduri inclusiv in zona degetelor. Poate ati observat ca atunci cand incordati un deget pielea de la articulatii se contracta sau se dilata dupa caz. In general, ridurile de expresie se formeaza intre sprancene, pe partea laterala a narilor, pe frunte sau in colturile ochilor. 

Ridurile de expresie apar adesea pe frunte, chiar daca in prima faza sunt riduri dinamice – adica apar doar in timpul unei expresii faciale. Acest lucru se intampla pentru ca fruntea este mai expusa decat alte zone radiatiilor UV, dar si pentru ca nu exista tesuturi adipoase sub pielea de pe frunte, care sa ii ofere sustinere. In plus, aparitia ridurilor este influentata si de alti factori cum ar fi alimentatia, stresul sau unele obiceiuri pe care avem si care pot favoriza aparitia ridurilor de expresie. 

Fumatul, de pilda, ne face sa ne tinem buzele intr-un anumit fel, de mai multe ori pe zi. Avand in vedere ca fumul de tigara restrictioneaza si fluxul sanguin de la nivelul pielii, nu e de mirare ca ridurile din jurul gurii apar mai timpuriu la fumatori. Un alt obicei care poate cauza riduri in jurul gurii este acela de a consuma bauturi cu paiul. La fel ca si in cazul tigarilor, buzele se muleaza pe pai, modificandu-si forma si permitand aparitia unor “santuri” la nivelul pielii.

Bibliografie:

https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2020;
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022; 

Articole similare
Albastrea: beneficii, utilizare si modalitati de consum Albastrea: beneficii, utilizare si modalitati de consum

Potrivit ultimelor cifre, in Romania exista in prezent aproape 1200 de specii de plante medicinale, iar multe dintre ele sunt folosite inca de pe vremea dacilor in diferite afectiuni precum: raceala, infectii virale, probleme digestive sau insomnii.

16 mai 2024
Edited 17 mai 2024
citește articolul
Alergia la ambrozie: cauze, simptome, tratament Alergia la ambrozie: cauze, simptome, tratament

Alergia la ambrozie creeaza dezechilibre care pot fi fatale persoanelor care sunt alergice la aceasta planta si pot intra in soc anafilactic. Paradoxal, Aerul are 21% oxigen si peste 78% azot, iar organismul are nevoie doar de 5%. Totul tine de cantitatea de dioxid de carbon care trebuie evacuat. Altfel spus, nu avem nevoie sa respiram ca sa luam oxigen din atmosfera ci ca sa eliminam dioxidul de carbon din sange care e toxic iar persoanele care au alergii nu mai pot sa faca acest proces.

4 februarie 2023
Edited 6 februarie 2023
citește articolul
Afinele: beneficii si proprietati pentru organism Afinele: beneficii si proprietati pentru organism

Afinele sunt extrem de recomandate persoanelor care au carenta de Vitamina C. Fructele de afin contin substante precum: tanini, mirtilina, neomirtilina. 

4 februarie 2023
Edited 6 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.