Alergia la ambrozie: cauze, simptome, tratament

Ambrozia este o planta invaziva, usor de recunoscut prin frunzele sale asemanatoare cu cele ale unei ferigi. Problema majora? Produce cantitati mari de polen alergenic.
Polenul de ambrozie este principalul responsabil pentru alergiile respiratorii din lunile de toamna. Simptomele incep adesea la final de august si ating un varf in septembrie si octombrie. Sezonul alergiilor scade abia odata cu primele ingheturi, cand planta moare.
Ce o face atat de periculoasa? Particulele de polen sunt extrem de usoare si pot fi purtate de vant pe distante de sute de kilometri. Asta explica de ce numarul persoanelor alergice la ambrozie este in continua crestere, chiar si in zone unde planta nu este vizibil prezenta.
De ce apare alergia la ambrozie?
Alergia la ambrozie cunoscuta si ca febra fanului este, in esenta, un raspuns excesiv de sensibil al sistemului imunitar la polenul de ambrozie. Cand inhalati polenul, corpul se apara de ”invadator” (chiar daca este inofensiv) prin producerea de substante chimice numite histamine. Acestea sunt cele care provoaca o reactie alergica, care, la randul sau, provoaca simptomele alergice pe care le cunoasteti atat de bine. Acest tip de alergie poate declansa si o lacrimare excesiva la nivelul ochilor si pentru a preveni deshidratarea acestora se recomanda utilizarea de picaturi de ochi pentru alergii.
Factori care pot declansa reactii adverse din cauza alergiei la ambrozie
Particulele de polen eliberate de ambrozie si care sunt ulterior purtate de vant, patrund in caile respiratorii, iar organismul intra in alerta deoarece detecteaza posibilul alergen, incercand anihilarea acestuia prin intermediul unui raspuns imun. Alergia la ambrozie apare din pricina expunerii pe perioade extinse de timp, la polenul plantei.
Cantitatea de polen eliberata de ambrozie si purtata de vant, ajunge in caile respiratorii. Organismul detecteaza “intrusul” si incearca anihilarea lui printr-un raspuns imun. 30 de graunciori de polen/m3 pot genera o reactie alergica, iar in cazul persoanelor cu o anumita sensibilitate, 1-2 graunciori de polen/m3 sunt suficienti pentru declansarea alergiei.
- Ingerasul PufyPUF Propolis si Musetel spray, 20 mlPret 12,88 Lei Pret vechi 18,40 Lei
- Ingerasul Imunostimulent, 200ml, Dacia PlantPret 17,08 Lei Pret vechi 24,40 Lei
Cum recunosti alergia la ambrozie
Simptomele alergiei la ambrozie se aseamana cu cele ale altor alergii, iar acestea includ:
- Ochii iritati
- Mancarime in gat si/sau nas
- Congestie nazala (nas infundat)
- Anosmie (pierderea mirosului)
- Cefalee (dureri de cap)
- Episoade frecvente de stranut
- Lacrimare excesiva
- Somnolenta
- Secretii nazale apoase.
Aceste simptome pot indica si prezenta rinoconjunctivitei alergice, care apare atunci cand organismul ce este expus la un alergen, genereaza un raspuns imunitar exagerat fata de acesta, iar in cazul de fata alergenul este polenul ambroziei. Rinita alergica sezoniera cauzata de ambrozie poate aparea atat la adulti, cat si la copiii mai mici, manifestandu-se prin secretii apoase, congestie nazala, stranut, tuse, dar si prurit (mancarimi) in zona nasului si a ochilor. Pentru a ameliora simptomele alergiei la ambrozie se recomanda pastile alergie pentru a contracara cele mai suparatoare reactii alergice.


Persoanele care au alergie la ambrozie sunt mai predispuse in a avea si astm, edem, urticarie, leziuni cutanate. Cele mai severe forme de alergie la ambrozie, care au un debut spontan, adica persoana in cauza nu a mai avut alergie la aceasta planta, cauzeaza aparitia socului anafilactic, care, netratat in cel mai scurt timp posibil poate cauza decesul. Simptomatologia alergica este foarte asemanatoare cu cea produsa de simptomele infectioase virale (raceli) si consta in implicarea nazooculara (stranut in salva, mancarime in nas si ochi, roseata a ochilor, mucus nazal transparent si congestie nazala) si ocazional tuse si astm.
Cum se pune diagnostic de alergie la ambrozie
Diagnosticul este confirmat de catre medicul alergolog, dupa ce pacientului i s-a efectuat un examen clinic si un test cutanat in care a fost aplicata o cantitate mica de alergen pe piele. Rezultatul testului se poate observa in aproximativ 15 minute. De asemenea, specialistul poate recomanda si alte investigatii de laborator, de exemplu cele ce determina anticorpii lgE specifici la ambrozie.


Tratament pentru alergia la ambrozie, se axeaza pe inlaturarea ori ameliorarea simptomelor, deoarece alergia la ambrozie se trateaza cu tratament simptomatic, adica nu se va inlatura cauza, ci simptomele. Medicamentele prescrise au rolul de a limita manifestarile rinitei alergice, astmului alergic, rinoconjunctivitei alergice. In urma anamnezei, medicul alergolog va recomanda si efectuarea altor teste, urmand ca ulterior sa conceapa un plan de tratament eficient, care sa imbunatateasca calitatea vietii pacientului.
Cum se trateaza alergia la ambrozie
Tratament farmacologic include, de regulaꓽ Antihistaminice orale, In unele cazuri, medicul poate recomanda corticosteroizi inhalatori sau Imumoterapia alergen specifica. Ultima este o forma terapeutica ce are o actiune asupra cresterii tolerantei organismului, in fata alergenilor. Avantajul acestei metode are efecte asupra mecanismelor imunologice subiacente. concret, prin imunoterapie alergen specifica nu se trateaza doar simptomele, ci se actioneaza si asupra cauzei, iar rezultatele obtinute se mentin pe termen lung.
Acest tip de tratament se poate administra atat injectabil, prin vaccinare, cat si sub forma orala, iar durata administrarii este, in general, intre 3 si 5 ani. Imunoterapia alergen specifica este deosebit de utila si pacientilor care au astm si care manifesta si componenta alergica. Astfel, in cazul acestei categorii, terapia reduce episoadele acute, precum si simptomele. Cu toate beneficiile sale, imunoterapia alergen specifica este contraindicata femeile insarcinate, persoanelor care au afectiuni cardiovasculare severe, afectiuni autoimune, dar si cele care urmeaza un tratament medicamentos ce include beta-blocante.
De ce alergia la ambrozie afecteaza respiratia?
Respiratia este unul dintre procesele vitale ale existentei umane. Prin respiratie aducem oxigenul vital proceselor celulare in organism si eliminam dioxidul de carbon. Dar sunt cateva aspecte mai putin cunoscute despre respiratie. Stiai de exemplu ca espiratia pe gura poate, in timp, crea o micsorare a maxilarului. De aici rezultand dinti strambi (sau o recadere a maxilarului dupa ce aparatul dentar este eliminat). De aceea e important sa invatam sa respiram corect pe nas si daca este nevoie sa facem operatie pentru deviatie de sept. In plus, respiratia pe gura este principala cauza la copiii care sunt peltici, atunci cand vorbesc. Trezitul in timpul noptii pentru a urina este, cel mai probabil, o urmare a respiratiei cu gura deschisa. Respiratia pe gura provoaca micsorarea vezicii urinare, ceea ce face sa se simta ca si cum ai avea nevoie urgent la baie.
Totodata, cu cat respiri mai des (hiperventilatie) cu atat mai infometat te vei simti si cu atat mai acidic va deveni corpul tau. De aceea e important sa existe un echilibru in procesele respiratorii. Pe scurt, respiratia ar trebui sa se realizeze doar la intensitatea in care puteti tine gura inchisa. Pentru ca e important ca ea sa se realizeze pe nas pentru ca acolo se pot filtra particulele periculoase. In mod natural noi ne schimbam partile pe care dormim aproximativ la fiecare 30 de minute, iar acest lucru se datoreaza in principal echilibrarii respiratiei prin fiecare dintre nari. Nasul are un sistem de filtrare cu 4 etape. Prin respiratia pe gura mergi direct la etapa a 4-a. Acest lucru duce cu usurinta la dureri in gat, amigdalita si chiar infectii ale urechii.
Care e legatura dintre problemele respiratorii si alergia la ambrozie? Conform cercetatorilor, incidenta tot mai mare a bolilor alergice in general a fost legata de expunerea mai mica la germeni. Potrivit acestora, aceasta scadere a expunerii la agenti virulenti s-a datorat cresterii igienei personale, scaderii dimensiunii familiei si contactului mai limitat cu animalele. Prin urmare, animalele de companie, familia numeroasa, dar si locuitul in zone rurale a ajutat sistemul imunitar sa se adapteze in mod corespunzator, astfel incat sa nu reactioneze prea mult la stimulii mediului.
Conform acestei ipoteze, sistemul imunitar, in absenta expunerii repetate la substante nocive, reactioneaza si este stimulat excesiv impotriva substantelor externe care ar trebui sa fie initial inofensive pentru om, precum este polenul, conducand la dezvoltarea alergiilor. Aceasta teorie ar explica de ce exista mai multe hipersensibilitate si boli autoimune in tarile dezvoltate decat in tarile subdezvoltate.
Cu toate acestea, acest lucru este doar o ipoteza despre cauzele cresterii diferitelor boli alergice si autoimune. Polenul ce se raspandeste in orase este acoperit cu particule poluante, cum ar fi motorina, care cresc capacitatea polenurilor de a sensibiliza mai multi pacienti si de a induce un raspuns alergic mult mai mare. In plus fata de alergii, aerul contaminat poate scadea capacitatea pulmonara si chiar poate afecta dezvoltarea plamanilor copiilor. Alti factori care influenteaza aparitia hipersensibilitatii la polen sunt istoricul familial de alergie si fumatul.


Sursa foto: pixabay
Bibliografie:
Saust LT, Bjerrum L, Siersma V, Arpi M, Hansen MP. Quality assessment in general practice: diagnosis and antibiotic treatment of acute respiratory tract infections, 2022 Dec;
Kronman MP, Zhou C, Mangione-Smith R. Bacterial prevalence and antimicrobial prescribing trends for acute respiratory tract infections. Pediatrics. 2024 Oct;
Bai L, Su X, Zhao D, Zhang Y, Cheng Q, Zhang H, Wang S, Xie M, Su H. Exposure to traffic-related air pollution and acute bronchitis in children: season and age as modifiers. J Epidemiol Community Health. 2023 May;
Altiner A, Wilm S, Däubener W, Bormann C, Pentzek M, Abholz HH, Scherer M. Sputum colour for diagnosis of a bacterial infection in patients with acute cough. Scand J Prim Health Care. 2023;
Ward JI, Cherry JD, Chang SJ, Partridge S, Lee H, Treanor J, Greenberg DP, Keitel W, Barenkamp S, Bernstein DI, Edelman R, Edwards K., APERT Study Group. Efficacy of an acellular pertussis vaccine among adolescents and adults. N Engl J Med. 2023 Oct 13;