Afinele: beneficii si proprietati pentru organism
Afinul este un arbust bogat ramificat, iar ramurile sale au permanenta culoarea verde. Face parte din familia ericaceelor. Se prezinta ca un arbust scund, inaltimea sa fiind de numai 50 cm, maxim poate atinge inaltimea de 70 cm. Fructele sunt de culoare neagra,sau ceva mai deschis, cu o nuanta de albastrui-metalizat atunci cand sunt coapte si sunt de un alb pal care se transforma intr-un verde strident atunci cand se formeaza. Afinul creste in zonele muntoase si il gasim in depresiuni situate la altitudini mai mari de 800 metri. Planta creste si in zonele umbroase din zonele alpine.
Fructele dar si frunzele de afin contin substante extrem de benefice pentru sanatate precum: tanini, mirtilina si neomirtilina. Datorita mirtilinei si neomirtilinei, afinul poate fi considerat o sursa exceptionala de insulina – insulina vegetala. Practic fructele de afine pot fi consumate de persoanele care sufera de diabet zaharat de tip I si II pentru ca le ajuta sa isi regleze productia de insulina si le ajuta sa evite crizele de insulina. Taninul se gaseste nu numai in frunze, ci si in fructe si datorita culorii negre fructul contine si o cantitate ridicata de resvevatrol care este un antioxidant puternic. In plus, afinele sunt bogate in pectine, vitamina A si sunt o sursa importanta de vitamina C.
Atat frunzele, cat si fructele de afin au actiune astringenta si contribuie la reducerea zaharului din sange (diabet). De altfel, afinul este cunoscut ca un insotitor benefic in tratamentele privind diabetul. Afinul este, totodata, si un activ agent antidiareic, diuretic, dezinfectantintern, antihemoragic. Specialistii afirma ca tratamentul cu ceaiuri de afin contribuie la cresterea acuitatii vizuale, mai ales pe timp de noapte. Despre toate beneficiile acestei plante vom discuta in randurile care urmeaza.
Ce trebuie sa stii despre afine inainte de a le consuma crude
Consumul regulat de afine poate aduce beneficii interesante pentru sanatate. Motivul este cantitatea mare de antioxidanti pe care aceste mici fructe de padure albastre o au in interior si care exercita un rol benefic asupra organismului. Afinele ajuta la ingrijirea inimii, a corpului si chiar a mintii. Afinele sunt bogate in compusi fenolici, cum ar fi acizii hidroxicinamici, flavonoidele si mai mult de 20 de antociani. Mai multe studii pe animale au sugerat ca afinele sau continutul lor de polifenoli cu activitati antioxidante puternice pot imbunatati functia cognitiva, luptand impotriva inflamatiei si controland obezitatea. In compozitia lor chimica, s-a constatat ca fiecare 100 grame de afine contin: Substante nutritive, cum ar fi carbohidratii (fibre si zaharuri), minerale precum Potasiu (77 mg), fosfor (12 mg), magneziu si calciu (6 mg) si sodiu (1 mg), iar in proportie mai mica fier, zinc, cupru, mangan si seleniu. Vitaminele care ies in evidenta sunt vitamina C cu 9,7 mg si vitamina B7 cu 6 mg si apoi, in proportie mai mica, vitaminele ramase din complexul B, vitamina E si K. Tot in afine mai intalnim flavonoide (antocianine si proantocianidine) si antioxidanti, cum ar fi alfa-carotenul, beta-carotenul si luteina si zeaxantina.
Beneficiile afinelor
Promoveaza prezenta colesterolului ”bun” - Afinele sunt fructele cu cea mai mare cantitate de antioxidanti si sunt considerate a fi unul dintre cele mai bune alimente pentru combaterea colesterolului. Afinele cresc sinteza de colesterol ”bun” (HDL).
Pot imbunatati relatiile sexuale - Afinele pot ajuta in cresterea productiei de oxid nitric, un neurotransmitator ce contribuie la potenta masculina si, prin urmare, viata sexuala se poate imbunatati.
Ajuta la intarirea oaselor si dintilor - Mineralele esentiale continute in aceste fructe mici sunt utile pentru a proteja densitatea osoasa si sanatatea dintilor. Consumarea acestora in mod regulat ajuta la prevenirea osteoporozei si a infectiilor care afecteaza sanatatea dentara.
Protejeaza sanatatii inimii - Afinele pot ajuta la protejarea sanatatii cardiovasculare. Pe deoparte, aportul sau imbunatateste unii dintre factorii de risc pentru accidente cardiovasculare, cum ar fi colesterolul ridicat sau tensiunea arteriala ridicata. Dar se crede, de asemenea, ca antocianinele prezente in acest fruct ar putea ajuta direct la protejarea impotriva unor probleme cardiace.
Pot contribui la prevenirea diabetului - Persoanele cu niveluri necontrolate de glucoza din sange sau cu risc de diabet pot gasi un aliat mare in aceste fructe. Afinele contin fibre, antioxidanti si unii compusi care ar imbunatati sensibilitatea la insulina si ar putea imbunatati gestionarea zaharului din sange.
Imbunatatirea memoriei - Conform unor studii pe animale, s-a constatat ca exista o relatie interesanta intre consumul regulat de afine si buna functionare a memoriei. Totul indica faptul ca antioxidantii din componenta afinelor minimizeaza stresul oxidativ si reduc daunele celulare care genereaza dificultati cognitive.
Protectia sanatatii vizuale - Aceste fructe contin carotenoide si cantitati semnificative de vitamina E, ambele fiind necesare pentru a imbunatati capacitatea vizuala si pentru a preveni dezvoltarea afectiunilor oculare. Efectul sau puternic antioxidant protejeaza ochii, iar acest lucru reduce sansele de a dezvolta boli, cum ar fi cataracta si degenerescenta maculara.
Prevenirea imbatranirii premature - Combinarea obiceiurilor alimentare bune (cum ar fi consumul de afine) cu un stil de viata sanatos ar putea preveni dezvoltarea imbatranirii premature. Consumul regulat de fructe are beneficii interesante in prevenirea imbatranirii premature pe plan intern si extern. Substantele sale antioxidante reduc riscul bolilor cronice derivate din inflamatia excesiva si stresul oxidativ: cataracta, probleme cardiovasculare, degenerare legata de imbatranire sau deteriorarea sistemului imunitar. Compusii afinelor opresc deteriorarea celulelor care accelereaza deteriorarea pielii. Atat fructele, cat si sucul natural pot completa obiceiurile pentru a evita ridurile si imperfectiunile asociate cu varsta.
Scaderea colesterolului - Dislipidemia si tensiunea arteriala ridicata sunt factori de risc importanti pentru bolile cardiovasculare si accidentul vascular cerebral. In ultimele decenii, alimentele au devenit un factor foarte important in prevenirea acestor boli, care au devenit una dintre principalele cauze de mortalitate si morbiditate din lume. Un sfat bun este sa adaugati o multime de fructe si legume in dieta zilnica. Fructele de padure, cum ar fi afinele, sunt remarcate pentru prezenta ridicata a quercetinei, antocianinelor si a altor compusi fenolici. Rezultatul este o scadere a nivelului de colesterol LDL si o protectie mai mare impotriva oxidarii, ceva esential in prevenirea acestor patologii.
Sursa bogata de Vitamina C - Afinele ofera o cantitate generoasa de vitamina C, care actioneaza ca un antioxidant, in plus fata de a ajuta la absorbtia fierului, contribuie la functionarea sistemului imunitar si participa la producerea de colagen, o proteina necesara pentru vindecarea ranilor.
Actiune vasoprotectoare - De fapt, acest fruct favorizeaza microcirculatia generala. Produce o imbunatatire a circulatiei venoase si amelioreaza problemele legate de picioarele grele si umflaturi, edem, celulita, fragilitate capilara, varice etc.
Cum sa introduceti afine in dieta zilnica
Odata cu extinderea cultivarii acestui fruct, astazi afinele pot fi regasite in numeroase magazine, dar si in piete. Afinele au o aroma usoara si dulce si o textura usor crocanta. Ele pot fi savurate singure si, de asemenea, introduse intr-o varietate de preparate. Afinele proaspete si intregi sunt o gustare perfecta pentru mijlocul diminetii sau dupa-amiezii. Acestea pot fi combinate cu alte fructe de padure, cum ar fi capsuni, zmeura si mure. Acestea pot fi adaugate in smoothie-uri, iaurt sau bauturi vegetale. Ele sunt o optiune buna pentru a indulci un iaurt sau pentru a se amesteca cu fulgi de ovaz. Cu afine congelate puteti face inghetata mai sanatoasa si sorbet de fructe, iaurt. In cele din urma, daca va plac foarte mult sau aveti o cantitate consistenta de afine, le puteti folosi pentru a face gemuri si compoturi. Este, de asemenea, obisnuit ca afinele sa fie introduse in preparate dulci, cum ar fi briose, prajituri sau clatite.u In plus fata de includerea afinelor in dieta si respectand orientarile dietetice pentru o dieta sanatoasa, este recomandat sa faceti exercitii in mod regulat pentru a ajuta la prevenirea obezitatii si pentru a mentine o greutate corporala ideala. Se recomanda consumul zilnic a mai multor portii de fructe, de preferat sa existe o varietate a acestora, astfel incat sa se asigure un aport sporit de nutrienti.