Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Albastrea: beneficii, utilizare si modalitati de consum

Albastrea: beneficii, utilizare si modalitati de consum

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 16 mai 2024 Ultima actualizare: 17 mai 2024

Atunci cand vorbim de plante medicinale, nu putem sa nu ne gandim si la multimea de plante medicinale din Romania. Tara noastra este cunoscuta pentru bogatia de plante si arbusti cu proprietati terapeutice. Potrivit ultimelor cifre, in Romania exista in prezent aproape 1200 de specii de plante medicinale, iar multe dintre ele sunt folosite inca de pe vremea dacilor pentru stari gripale, infectii virale, leziuni, dureri stomacale, plagi, rani infectate sau insomnii. De la coada calului la coada șoricelului, de la cicoare la ciubotica cucului, plantele medicinale cresc peste tot, inclusiv pe marginea drumurilor din zonele rurale. Chiar daca azi tehnologia si inovatia in domeniul medical au cunoscut un avant important, in continuare in anumite comunitati unde avantajele civizilatiei inca nu au ajuns se folosesc pentru diferite afectiuni plantele medicinale. De exemplu, studiile arata ca in continuare in comunitatile cu sub 1000 de oameni pe arii de zeci de km2 impotriva viermelui de galbeaza sunt folosite plante cu flori galbene, precum musetelul sau rostopasca, contra hemoragiilor sunt culese specii cu flori sau fructe rosii, contra bolilor de inima specii cu frunze sau fructe cordiforme, contra umflaturilor sau inflamatiilor plante cu fructe veziculoase ori tulpini cu noduri proeminente.  Ce beneficii au florile de albastrele pentru sanatate descopera in acest material.

Benficii oferite de florile de albastrele

Albastrelele cresc in zonele cu clima temperata, fiind considerate a fi plante medicinale, in ciuda aspectului acestora ce poate conduce cu gandul ca aceste plante sunt pur decorative. Florile de albastrele au multiple beneficii pentru sanatate, considerate a fi eficiente pentru efectele diuretice si astringente pe care le produc, printre altele. Albastrelele sunt bogate in substante precum poliene, centaurina, glicozide, iar in componenta acestor flori se afla cantitati generoase de mangan si saruri de potasiu. Pentru organismul uman, substantele benefice regasite in florile de albastrele sunt cianina, taninul, centaurina si pelargonina. Produsele pe baza de flori de albastrele asigura proprietati spasmolitice, dezinfectante, antiinflamatoare, tonice, calmante si antidiareice.

  • Ajuta ficatul si bila - Planta ajuta la detoxifierea ficatului, insa sunt de folos si pentru stimularea secretiilor biliare, putand ajuta chiar si in afectiuni precum dischinezia biliara. De asemenea, florile de albastrele sunt de mare ajutor in ameliorarea simptomelor provocate de indigestie, reusind, totodata sa inlature diareea.
  • Eficiente pentru combaterea infectiilor tractului urinar - Florile de albastrele ajuta la eliminarea reziduurilor din organism, stimuland functionarea aparatului excretor. De asemenea, acestea au proprietatea de a stimula secretia de urina. Ceaiul din aceste flori se poate astfel consuma in episoadele cand apar infectii urinare.
  • Calmeaza tusea - Ceaiul si tinctura de albastrele pot favoriza scaderea temperaturii corporale ridicate cauzate de gripe si viroze sezoniere. Florile de albastrele sunt, de asemenea, eficiente pentru calmarea tusei si a bronsitelor, deoarece au o actiune mucolitica.
  • Favorizeaza diminuarea iritatiilor pielii - Florile de albastrele sunt utile pentru tratarea simptomelor cutanate, cauzate de intepaturile de insecte, a pruritului, eczemelor zemuinde, dar pot fi utilizate si pentru leziunile ulcerate. Albastrelele sunt adesea integrate in compozitia produselor cosmetice, iar asta deoarece au actiune anti-rid, tonica, revigoranta. O baie cu flori de albastrele exercita un efect imediat asupra tonusului pielii.
  • Combat diareea - Florile de albastrele au actiune astringenta, antibacteriana si antiinflamatoare, astfel ca ceaiul din aceasta plata se poate consuma pentru combaterea diareei.
  • Amelioreaza tulburarile tractului gastrointestinal - Ceaiul de albastrele este benefic pentru ameliorarea simptomelor cauzate de indigestie, precum si in cazul altor afectiuni digestive.
  • Reduc inflamatiile si durerile articulare - De asemenea, ceaiul de albastrele se poate consuma pentru calmarea durerilor articulare cauzate de reumatism, artrita, guta. Odata ce inflamatia din organism se reduce, creste si apararea sistemului imunitar.

Afectiuni in care se pot utiliza preparatele pe baza de albastrele

Medicii recomanda florile de albastrele administrate in concentratii adecvate in capsule sau sub forma de ceai in diferite afectiuni si probleme medicale precum: Ulceratii supurative, Xeroze cutanate, Uscaciunea tegumentelor, Taieturi sau plagi din cauza unor accidentari, Psoriazis, Iritatii oculare, Combaterea lipsei apetitului, Pleoape cazute, Infectii intestinale, Eczeme purulente, 
Dureri de cap cauzate de oboseala oculara.

Utilizare si modalitati de consum ale florilor si frunzelor de albastrele

Tinctura de albastrele - Se poate obtine prin amestecarea a 100 g de flori uscate cu 1l de vin, iar compozitia rezultata se lasa la macerat pentru 24 ore, dupa care se strecoara. Tinctura rezultata are efecte in ameliorarea simptomelor gutei si reumatismului, insa are si proprietati diuretice. Modalitatea de utilizare este consumul preparatului cu 30 de minute inante de masa.

Ceai de albastrele - Acesta se obtine dintr-o lingura de flori uscate peste care se adauga 250-300 ml de apa clocotita, amestecul lasandu-se la infuzat timp de aproximativ 10 minute. Ceaiul se strecoara, servindu-se 2 sau 3 cani, la temperatura camerei. Preparatul are efecte in impiedicarea depunerii calculilor renali (pietre la rinichi).

Utilizare externa - Florile de albastrele se pot aplica sub forma de comprese, cataplasme, spalaturi, avand efecte antiseptice, calmante, emoliente, dar si bacteriostatice, fiind utilizate pentru ameliorarea leziunilor pielii.

Cataplasme cu albastrele - Acestea se obtin prin oparirea florilor maruntite, iar rezultatul se poate aplica pe zonele afectate ale pielii, evitandu-se insa contactul cu ochii.

Comprese cu albastrele - Se pot obtine dintr-un ceai concentrat facut din florile de albastrele (2 linguri de flori uscate se amesteca cu 100-150 ml de apa clocotita), iar apoi se imbiba comprese sterile in lichidul rezultat. Florile se vor lasa la infuzat aproximativ 10-15 minute, iar cand ceaiul atinge temperatura camerei, se va strecura.

Bai cu albastrele - Baile de abur cu flori de albastrele se pot face pentru ameliorarea acneei, precum si in diminuarea punctelor negre. Compusii plantei exercita un efect tonic asupra pielii, revigorand-o. De asemenea, aceasta metoda imbunatateste aspectul ridurilor. Baile de abur constau in expunerea pentru 10-15 minute la aburii generati de ceaiul de albastrele ce se toarna intr-un vas.

Mod de folosire a florilor de albastrele

  • Afectiuni oculare – extern se pot aplica cataplasme cu infuzii caldute, timp de 2-2 ori pe zi, minimum 30 de minute;
  • Afectiuni ale vezicii urinare si renale – se consuma 2 sau 3 cani de ceai pe zi, inainte de masa cu 15 minute;
  • Anorexie – se utilizeaza tinctura de albastrele, inainte de masa;
  • Blefarita – extern se pot aplica cataplasme cu infuzie calda;
  • Bronsite – pentru acestea se utilizeaza tinctura de albastrele;
  • Cearcane – comprese reci cu decoct se aplica de 2 ori pe zi, mentinand ochii inchisi;
  • Afectiuni intestinale – se consuma ceaiul de albastrele, acesta ajutand in refacerea florei intestinale, pe langa efectul sau astringent. Pentru diaree se consuma 1 lingurita de tinctura, de 3 ori pe zi, diluata in 100 ml apa;
  • Dureri de cap cauzata de oboseala oculara –se aplica cataplasme pe ochii inchisi, iar intern se poate administra tinctura;
  • Pentru eczeme purulente – se amesteca 1 lingurita de tinctura cu 100 ml apa, iar rezultatul se aplica de mai multe ori in decursul zilei;
  • Hemoroizi – extern se aplica cataplasme locale, iar intern se poate consuma tinctura, infuzie;
  • Pentru frumusetea capilara se va spala parul cu ceai de albastrele, acesta contribuind la sanatatea firelor de par.

Contraindicatii ale florilor de albastrele

In ceea ce priveste contraindicatiile preparatelor pe baza de albastrele, acestea nu se recomanda femeilor insarcinate sau celor care alapteaza, dar nici persoanelor care au alergii la polen de galbenele, crizanteme sau margarete. Desi preparatele pe baza de albastrele au beneficii extinse, acestea nu inlocuiesc un tratament medical medicamentos. De asemenea, se recomanda utilizarea acestor produse in paralel cu alte metode de tratament. In cazul persoanelor care prezinta afectiuni, se recomanda consultarea medicului curant.

Bibliografie:

Chen VB, Arendall WB, 3rd, Headd JJ, Keedy DA, Immormino RM, Kapral GJ, Murray LW, Richardson JS, Richardson DC. MolProbity: all-atom structure validation for macromolecular crystallography. Acta Crystallogr D Biol Crystallogr. 2010;

Cheng LW, Onisko B, Johnson EA, Reader JR, Griffey SM, Larson AE, Tepp WH, Stanker LH, Brandon DL, Carter JM. Effects of purification on the bioavailability of botulinum neurotoxin 2008;

Couesnon A, Pereira Y, Popoff MR. Receptor-mediated transcytosis of botulinum neurotoxin A through intestinal cell monolayers. Cell Microbiol. 2018;

Emsley P, Lohkamp B, Scott WG, Cowtan K. Features and development of Coot. Acta Crystallogr D Biol Crystallogr. 2010;

Gu S, Jin R. Assembly and function of the botulinum neurotoxin progenitor complex. Curr Top Microbiol Immunol. 2013;

Articole similare
Florile de soc: Proprietati, beneficii si ce afectiuni pot trata Florile de soc: Proprietati, beneficii si ce afectiuni pot trata

Florile de soc sunt bogate in glicozide, taninuri, flavonoide, caroten, rutin si vitamina C. Fructele de soc contin alcaloizi, caroteni, taninuri, acizi organici si vitaminele A, B si C. Socul este utilizat pentru inflamatia sinusurilor (sinuzita), raceli, gripa, bronsita, diabet si constipatie. Este, de asemenea, utilizat pentru a creste productia de urina (ca diuretic), pentru a stimula transpiratia sau pentru a opri sangerarea.

3 septembrie 2024
Edited 3 septembrie 2024
citește articolul
Florile de muscata: Beneficii pentru organism, contraindicatii de consum Florile de muscata: Beneficii pentru organism, contraindicatii de consum

Este important sa consulati un specialist inainte de a utiliza muscata in orice scop terapeutic, deoarece aceasta poate interactiona cu alte medicamente sau poate avea efecte secundare. De asemenea, trebuie sa aveti grija sa nu utilizati cantitati prea mari de ulei esential de muscata, deoarece acesta poate fi toxic pentru organism.

16 mai 2024
Edited 17 mai 2024
citește articolul
Florile de tei: Beneficii pentru organism, cum trebuie sa le folosesti Florile de tei: Beneficii pentru organism, cum trebuie sa le folosesti

Florile de tei se culeg cu tot cu frunze doar pe timp insorit la sfarsitul lunii iunie, la scurt timp dupa inflorire. Acestea se pun la uscat in locuri racoroase si intunecoase. In 7 zile, acestea sunt uscate si numai bune de folosit pentru ceai. Din florile de tei se face un ceai foarte bun care face adevarate minuni atat pentru minte, cat si pentru trup si suflet.

5 aprilie 2023
Edited 5 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina