Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Exista tratament pentru paduchi la copii?

Exista tratament pentru paduchi la copii?

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 10 octombrie 2017 Ultima actualizare: 12 ianuarie 2023

Paduchii sunt insecte de mici dimensiuni, de marimea unei seminte de susan, care infecteaza scalpul uman determinand aparitia pediculozei capilare. Acestia se hranesc cu sange, moment in care injecteaza saliva, fapt ce creaza mancarimi puternice pe pielea capului.

Cauzele aparitiei paduchilor

Paduchii nu zboara si nu sar, asemenea puricilor, insa pot fi contactati cu usurinta de la o alta persoana purtatoare. Este de ajuns un simplu contact direct cu persoana infectata, cu hainele, accesoriile de par sau alte materiale textile pe care persoana respectiva le-a folosit. Paduchii nu pot fi luati de la animalele de companie si pot trai pana la 30 de zile pe scalpul uman si pana la 2 zile in alt mediu decat cel capilar. Acestia se dezvolta in trei etape. Initial apare lindina, oul pe care femela il depune la baza firului de par, acolo unde conditiile de temperatura sunt prielnice. Dupa aproximativ 7 zile, aceasta se transforma in nimfa, o forma de paduchi imaturi care ajung intr-o saptamana la maturitate si se granesc cu sangele de la nivelul scalpului. Oul eclozat are o culoare bej-albicios si se afla la o distanta de 2-3 cm de radacina firului de par, iar paduchii au o culoare gri-albicioasa.

Paduchii la copii

Paduchii apar cel mai frecvent in randul copiilor, in special a celor cu varsta pana in 12 ani, fetitele, avand parul mai lung, fiind mult mai expuse. Paduchii nu sunt un semn al igienei precare sau al saraciei, insa copiii ii contacteaza mai usor deoarece interactioneaza mai mult si in mod direct cu alti copii. Cele mai dese cazuri de pediculoza capilara se intalnesc in gradinita, motiv pentru care preventia este importanta. Astfel, copiii nu trebuie sa foloseasca obiectele vestimentare, in special hainele, prosopul, perna, palaria, caciula si fularul, celorlalti copii. De asemenea, pieptenele sau peria reprezinta obiecte cu grad usor de contaminare, lindinile putand rezista aici, in perioada de incubare, chiar si o luna, daca temperatura este sub 30 grade. Parintii trebuie sa controleze in mod regulat parul celor mici, deoarece nu intotdeauna infectarea este insotita de mancarime. In cazurile grave, apar leziuni cauzate de scarpinatul excesiv, care pot determina suprainfectarea. Zonele cele mai predispuse sunt ceafa si partile laterale ale capului.

Tratament contra paduchilor

Infectarea cu paduchi poate provoca insomnii si stari de iritabilitate, iar intarzierea tratamentului poate avea implicatii psihice negative asupra copiilor, de exemplu autoizolarea, si in special asupra fetitelor care vor fi nevoite sa se tunda. Cu toate ca exista remedii naturale, de exemplu folosirea gazului sau otetului, acestea pot fi traumatizante pentru copii si prea putin eficiente. Cel mai bun tratament contra paduchilor sunt produsele special create sa anihileze pediculoza capilara. Gama Paranix pune la dispozitie sampon, spray si pieptene pentru indepartarea paduchilor si a oualelor, avand la baza o formula puternica, fara insecticide, ce actioneaza pe doua directii: sufoca si deshidrateaza paduchii si lindinile, fara ca acestea sa poata dezvolta rezistenta. Se recomanda ca toti membrii familiei sa foloseasca produse contra paduchilor si, concomitent, sa fie dezinfectate obiectele care au intrat in contact cu persoana contaminata.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina