Exoftalmie: De ce apare, cum se poate corecta, complicatii ale afectiunii
Exoftalmia, cunoscuta si sub numele de proptoza, reprezinta proeminenta unui sau a ambilor globi oculari in fata orbitei. Termenul deriva din limba greaca si semnifica ,,ochi bulbucat”. Aceasta conditie apare ca urmare a unei cresteri excesive a continutului orbital in structura normala a orbitei osoase, care provoaca impingerea globului ocular in fata. Cu toate acestea, nu aceasta este cauza fundamentala. Exista diverse motive pentru declansarea acestei expansiuni, iar originea acestei cresteri a continutului orbital depinde de cauza subiacenta. De asemenea, in functie de cauza principala, exoftalmia poate fi insotita de simptome sistemice.
In unele situatii de exoftalmie, cresterea muschilor oculari si expansiunea tesuturilor adipoase sunt rezultatul acumularii anormale de acid hialuronic in spatiul retro-orbital. Mecanismele traumatice si patogeneza bolilor neoplazice sunt factori de o importanta cruciala care trebuie sa fie luate in considerare in contextul acestei afectiuni. Functia vizuala este frecvent amenintata, putand fi afectata atunci cand nervul optic este comprimat. Din aceasta cauza, interventia medicala rapida este esentiala.
Cauze specifice exoftalmiei
Aceasta afectiune poate aparea din pricina unei conditii preexistente. Printre acestea, o cauza principala este asociata cu afectiunea tiroidiana, cunoscuta sub numele de boala oculara tiroidiana sau boala Graves. Aceasta afectiune afecteaza aproximativ 1 din 3 persoane cu hiperactivitate tiroidiana si este mai frecventa la femei decat la barbati, precum si la persoanele care sunt fumatoare. Boala Graves este o afectiune autoimuna, in care sistemul imunitar ataca tesutul sanatos al organismului in locul celui afectat de factori patogeni. In cazul exoftalmiei cauzate de afectiuni tiroidiene, deoarece sistemul imunitar ataca tesuturile adipoase si muschii din jurul ochilor, acest lucru conduce la umflarea ochilor.
In plus fata de cauzele legate de tiroida, exoftalmia poate fi declansata si de alte motive, cum ar fi leziuni oculare, sangerari in spatele globului ocular, vase de sange anormale in spatele ochiului, infectii ale tesuturilor din orbita sau tumori maligne precum neuroblastomul sau sarcomul. In foarte rare cazuri, exoftalmia poate sa apara si la nou-nascuti. La copii, una dintre cele mai comune cauze ale exoftalmiei este celulita orbitara, o infectie a orbitei, insa este esential sa se excluda si prezenta unei eventuale tumori. Celulita orbitara se manifesta prin proeminenta ochilor, roseata dureroasa a ochilor, umflarea pleoapelor (edem palpebral), vedere dubla si durere la miscarea ochilor.
Pentru a determina cauza, sunt utilizate diverse teste, cum ar fi radiografia de orbita, tomografia computerizata (CT), imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), ecografia si arteriografia carotidiana, in combinatie cu o evaluare oftalmologica completa si investigatii endocrinologice, neurologice si ORL. La adulti, cea mai frecventa cauza de exoftalmie unilaterala sau bilaterala este de obicei legata de afectiunile tiroidiene.
Tratamentul in acest context are ca obiectiv gestionarea atat a bolii de baza (prin reglarea productiei de hormoni tiroidieni de catre glanda tiroida), cat si solutionarea consecintelor acestei afectiuni.Exoftalmia unilaterala este adesea cauzata de factori locali, indicand un proces patologic restrans la orbita sau raspandit din zonele invecinate. Aceasta poate sa fie rezultatul urmatoarelor conditii:
Inflamatorii (periostita, celulita orbitara si pseudotumori inflamatorii), manifestate prin umflarea si roseata pleoapelor, precum si simptome generale precum febra si frisoane.
Traumatice (plagi orbitare, rupturi de muschi extrinseci, hematom orbitar)
Tumorale (tumori benigne sau maligne ale orbitei)
Vasculare (varice orbitare, angioame ale orbitei, anevrisme)
In schimb, exoftalmia bilaterala are in majoritatea cazurilor o cauza generala, fiind determinata de deformarea peretilor ososi si de starea infiltrativa a tesuturilor orbitare. Aceasta poate sa fie un simptom al unor afectiuni, precum:
Rahitism, hidrocefalie
Neoplazii (limfom malign, neuroblastom)
Inflamatii (tromboflebite de sinus cavernos) – orbita este conectata cu toate sinusurile anterioare si posterioare ale fetei si ale craniului, astfel ca orice proces inflamator din regiunea dentala, craniul sau sinusurile poate afecta orbita si viceversa.
Boli endocrine (oftalmopatia distiroidiana in boala Basedow-Graves, acromegalie) - exoftalmia tiroidiana este adesea bilaterala, dar poate fi si unilaterala, fiind insotita de semne sistemice de hipertiroidism (tahicardie, transpiratii excesive, crestere a poftei de mancare).
Afectiuni sanguine (leucemii, scorbut).
Simptomele bolii
Exoftalmia poate fi prezenta izolat sau poate fi insotita de alte simptome precum vedere dubla (diplopie), strabism, scaderea acuitatii vizuale, lacrimare excesiva sau senzatie de ochi uscat, roseata oculara, cresterea presiunii intraoculare, dureri oculare si retractie a pleoapelor. Cand exoftalmia afecteaza ambii ochi, evolutia sa este adesea lenta, iar aspectul proeminent al ochilor devine vizibil dupa un interval considerabil de timp, pe masura ce afectiunea devine mai pronuntata. Aceasta manifestare este frecvent intalnita in cadrul unor afectiuni generale, cum ar fi hipertiroidia (boala Basedow-Graves), dar poate fi, de asemenea, asociata cu infectii, inflamatii sau tumori.
Observarea unei exoftalmii unilaterale este mai usoara decat in cazul celei bilaterale, datorita asimetriei evidente ce apare intre cei doi ochi. Avand in vedere diversitatea manifestarilor, este important sa fim atenti la sanatatea ochilor intregii familii. Programarea pentru o consultatie la un specialist in oftalmologie poate oferi o perspectiva mai clara asupra starii de sanatate a ochilor si a eventualelor afectiuni asociate cu acestia. Complicatiile exoftalmiei sunt adesea legate de cauza principala a afectiunii. Umflarea excesiva a ochilor poate duce la uscaciunea corneei si la dezvoltarea de complicatii precum keratopatia, conjunctivita sau ulcerarea corneei. In unele cazuri, exoftalmia poate afecta si vederea pacientului, avand consecinte grave.
Tratament pentru exoftalmie
Tratamentul exoftalmiei trebuie sa abordeze cauza de baza a afectiunii. Modificari ale stilului de viata, tratamente alternative, administrarea de medicamente sau interventii chirurgicale pot fi luate in considerare, in functie de severitatea si cauza exoftalmiei. Pacientii trebuie sa fie educati cu privire la afectiunea lor, sa inteleaga tratamentele disponibile si sa realizeze monitorizari regulate pentru a preveni si gestiona complicatiile. O atentie deosebita trebuie acordata cauzei principale a exoftalmiei, pentru a se obtine cele mai bune rezultate in tratament si pentru a se evita complicatiile grave. In cazul exoftalmiei cauzata de boala Basedow-Graves, optiunile de tratament includ:
Terapie medicala pentru a inhiba sinteza hormonilor tiroidieni.
Interventie chirurgicala pentru indepartarea tesutului tiroidian.
Tratament cu iod radioactiv pentru a controla productia excesiva de hormoni tiroidieni.
In cazul exoftalmiilor de natura infectioasa, abordarea terapeutica implica:
Antibiotice cu spectru larg pentru a trata infectia.
Utilizarea de medicamente antiinflamatoare pentru a reduce inflamatia asociata.
Exoftalmiile de origine tumorala necesita o abordare personalizata:
Tratament chirurgical pentru a indeparta tumora.
Radioterapie sau chimioterapie in functie de tipul si stadiul tumorii.
In cazul anomaliilor vasculare si exoftalmiilor traumatice, interventia neurochirurgicala poate fi necesara pentru a corecta problemele legate de structura vaselor sau pentru a rezolva efectele traumei. Tratamentul exoftalmiei se adapteaza fiecarei situatii specifice, cu scopul de a ameliora simptomele, de a rezolva cauza subiacenta si de a imbunatati starea generala a pacientului. Este esential ca tratamentul sa fie initiat si supervizat de catre specialisti medicali din domenii diferite, cum ar fi endocrinologi, oftalmologi, neurochirurgi sau oncologi, in functie de natura afectiunii.
De ce exoftalmia te expune riscului de a contacta o inflamatie oculara
Uveita este un termen folosit pentru a descrie inflamatia ochiului. Poate aparea la un singur ochi sau la ambii si poate fi asociata cu inflamatia altor parti ale ochiului si poate dura un timp scurt (uveita acuta) sau un timp lung (uveita cronica). Uveita poate fi grava si poate duce la pierderea permanenta a vederii. De aceea, este important ca aceasta sa fie diagnosticata si tratata cat mai devreme posibil, in mod ideal, inainte de producerea daunelor ireversibile. Uveita afecteaza stratul mijlociu al ochiului, numit uvee. Uveea este alcatuita din trei componente principale: irisul (partea colorata a ochiului), corpul ciliar (care controleaza forma lentilei si secretia de lichid intraocular) si coroida (stratul vascular care furnizeaza nutrienti retinai).
Coroida este un strat mijlociu al peretelui posterior al ochiului. Tine vase de sange care hranesc alte parti ale ochiului, in special retina. Corpul ciliar este un grup de muschi si vase de sange care schimba forma lentilei, astfel incat ochiul sa se poata concentra. De asemenea, face un fluid numit umor apos. Umorul apos este un fluid clar, apos, care se umple si circula prin parti din fata ochiului. Irisul este partea colorata a partii din fata a ochiului. Controleaza lumina care intra in ochi controland dimensiunea deschiderii ochiului. Inflamarea uveei poate fi asociata cu inflamatia altor parti ale ochiului: cornee, sclera, retina, nerv optic.
BIBLIOGRAFIE:
Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research;
Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014). "Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 70;