Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nucile caju: Beneficiile consumului de caju pentru sanatate

Nucile caju: Beneficiile consumului de caju pentru sanatate

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 14 ianuarie 2025 Ultima actualizare: 14 ianuarie 2025

Nucile caju nu sunt nuci in adevaratul sens al cuvantului in sensul ca ele nu cresc intr-o coaja tare precum nucile europene ci ele apar ca un apendice la capatul unui fruct care seamana cu un mango sau mar. Si fructul se poate consuma, este comestibil. Nucile caju desi originare din Portugalia, ele au fost practic aclimatizate din India si Brazilia cand au fost aduse de conquistadori la mijlocul secolului XVI. 

Copacul care produce nucile caju are nevoie de un climat umed uscat si o temperatura ideala de 25 de grade ziua, iar noaptea nu mai putin de 10 grade Celsius. In plus, solul trebuie sa fie unul nisipos. Pomii de caju infloresc in timpul sezonului uscat, adica in iarna, iar roadele pot fi culese cateva luni mai tarziu. Atunci cand marul pomului se coloreaza intr-o nuanta placuta de rosu inseamna ca nucile sunt gata pentru a fi culese. Fireste, se poate astepta ca merele sa cada de la sine, pentru a fi 100% sigur ca nucile sunt bune pentru consum. Nucile au initial o nuanta de verde, care se schimba in urma prajirii.

Datorita continutului sau nutritiv, nucul caju este considerat un aliment sanatos si este recomandat in dieta zilnica. Consumul regulat de nuci poate ajuta la mentinerea sanatatii creierului si la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Totusi, datorita continutului sau ridicat de calorii, nucile trebuie consumate cu moderatie, in cadrul unei diete echilibrate. Nucile sunt unele dintre cele mai nutritive alimente pentru creier care ajuta organismul sa se refaca dupa munca fizica si mentala. Nucile contin de 50 de ori mai multa vitamina C decat citricele. Nucile contin foarte multe vitamine si minerale precum: vitamina B1 - 26%, vitamina B5 - 16.4%, vitamina B6 - 40%, vitamina B9 - 19.3%, vitamina E - 17.3%, vitamina PP - 24%, potasiu - 19% , siliciu - 200%, magneziu - 30%, fosfor - 41.5%, fier - 11.1%, cobalt - 73%, mangan - 95%, cupru - 52.7%, fluor - 17.1%, zinc - 21.4%. Totodata, continutul caloric este de 656 kcal. Iata care sunt gramajele esentiale:

  • Proteine ​​16.2 g
  • Grasimi 60.8 g
  • Carbohidrati 11.1 g
  • Fibra dietetica 6.1 g
  • Apa 4 g

Ce este caju? Unde gasim caju crud

Asa cum am spus anterior, atunci cand vorbim de caju ne referim practic la niste samburi de nuca care cresc in exteriorul unor fructe care seamana cu merele, perele sau fructele de mango. Nucile de caju consumate crude sunt benefice pentru prevenirea bolilor inimii. Studiile au dovedit ca, prin consumul de caju, se regleaza nivelul colesterolului, se reduc stresul oxidativ si inflamatiile si se imbunatateste activitatea vasculara. Nucile de caju crud ajuta la scaderea colesterolului rau si la cresterea capacitatii de transport a celui bun, acesta din urma fiind responsabil de absorbtia colesterolului din inima si transportul lui la ficat unde este descompus. Studiile au confirmat faptul ca nutrientii din nucile de caju, cum ar fi acizii grasi nesaturati, proteinele, fibrele, vitaminele, mineralele si antioxidantii au proprietati de protectie a inimii, anticancerigene si antiinflamatorii.

Astfel, un pumn de caju crud, ca parte a unei diete zilnice cu consum scazut de grasimi, poate reduce considerabil riscul bolilor de inima. Insa, specialistii recomanda consumul moderat pentru ca nucile de caju sunt bogate in calorii si pot duce la cresterea in greutate. Unde gasim caju crud? Nu trebuie sa ne deplasam pentru el pana in Brazilia sau Portugalia pentru ca exista in Romania o multime de magazine de specialitate dar si farmacii care ofera nuci caju crude pentru persoanele care urmeaza diferite diete

Cum poti folosi corect nucile caju. Caju Beneficii

 

Vitaminele si microelementele din continutul nucilor imbunatatesc imunitatea. 100 grame de nuci au o valoare nutritiva aproximativ egala cu un litru de lapte. Proteina din nuca este foarte usor de absorbit, de aceea se recomanda consumul de nuci pentru persoanele slabite dupa o boala. Cantitatea mare de fier din nuci ajuta la combaterea anemiei. Asa cum am spus intr-un capitol anterior, nucile caju sunt utile pentru bolile sistemului cardiovascular deoarece potasiul si magneziul intaresc peretii vaselor de sange, normalizeaza tensiunea arteriala si scad nivelul colesterolului. Nucile pot fi consumate si de catre persoanele cu diabet, pentru ca au un indice glicemic scazut si nu cresc nivelul zaharului din sange. Magneziul sustine sanatatea sistemului genito-urinar si are un efect diuretic, care este indicat pentru congestie. Vitaminele C și E au proprietati antioxidante, incetinesc procesul de imbatranire si reduc influenta factorilor negativi de mediu.

Nucile caju crude reprezinta un medicament-aliment, deoarece sunt bogate in vitamina E, ajuta la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular, regleaza nivelul colesterolului in sange si are proprietati stimulatoare hormonale, reintineritoare si afrodiziace. Axul nucii, adica acea pojghita care desparte miezul de nuca in doua, este un puternic astringent, are efecte antitusive si antiinfectioase la nivelul cailor respiratorii medii. De asemenea, miezul de nuca, acest aliment minune, are o putere calorica la fel de mare ca si carnea, dar este mult mai sanatos. Nuca este extrem de hranitoare, de aceea este indicat sa fie inclusa in dieta persoanelor slabite de boala, dar si a persoanelor care au o imunitate redusa. Frunzele plantei sunt preparate ca un ceai medicinal pentru congestie la rinichi, boli inflamatorii ale vezicii urinare și stomac. Nuca este utilizata si ca agent antiinflamator. Uleiul obtinut din nuca caju este utilizat in cosmetologie si in productia de sapun natural. Uleiul are efect antiinflamator si este folosit pentru bolile de piele. Coaja de nuc verde este un ingredient de baza ce se afla in produsele farmaceutice si are grija de frumusetea si delicatetea pielii.

Nuca este foarte bogata in calorii, iar cantitatea maxima de nuci pe zi este de 100 de grame. Nucile nu trebuie consumate in exces in special de catre persoanele obeze, deoarece 100 de grame de nuci au 654 kcal. Nucul este un alergen destul de puternic, de aceea ar trebui consumat cu moderatie iar la persoanele care sunt predispuse la alergie trebuie introdus treptat in dieta. De asemenea, in cazul bolilor inflamatorii cronice ale tractului gastro-intestinal, se recomanda consumul cu mare atentie al nucilor si sunt indicate doar cateva bucati. Tinand cont ca acest aliment minune joaca un rol atat de important pentru sanatate, este important sa-i conferiti atentia binemeritata so sa va bucurati din plin nu doar de gustul sau foarte bun, ci si de proprietatile sale uimitoare.

Seleniul sustine sistemul imunitar, cercetatorii observant ca peste 30 de proteine au nevoie de seleniu pentru a functiona la parametri optimi, multe dintre acestea facand parte intocmai din structura sistemului imunitar. Astfel, seleniul lupta impotriva virusurilor, microbilor, bacteriilor si chiar impotriva anumitor tipuri de cancer. De asemenea, seleniul contribuie la intarirea unghiilor, ofera rezistenta parului si elasticitate unghiilor, in special daca este asimilat impreuna cu zincul.Studiile au mai observat ca seleniul contribuie la ameliorarea artritei, a depresiei, prin faptul ca reda buna dispozitie, si, in general, sustine sistemul nervos si sistemul cardiovascular, insa la acest ultim capitol studiile nu au oferit rezultate foarte concludente pentru a fi atestate. Pe de alta parte, seleniul joaca un rol important in stimularea fertilitatii, in special masculine, iar alaturi de vitamina E are rol hepatoprotector si lupta impotriva procesului de imbatranire prematura. Totodata, seleniul are rolul de a preveni intoxicatiile cu mercur.

Cum se comsumi corect nuci caju. Contraindicatii de folosire

Dupa cum am prezentat anterior, nucile caju ofera numeroase beneficii. Cu toate acestea, exista o serie de contraindicatii de consum si cel putin 5 situatii in care nutritionistii recomanda sa evitati consumul de NUCI CAJU. Prima dintre ele are legatura cu indicele de masa corporal. Daca suferi de obezitate NU trebuie sa consumi samburi de caju. Nucile caju sunt extrem de hipercalorice si nu accelereaza metabolismul pentru arderea acestora. De asemenea, daca ai fost diagnosticat cu hipertensiune este bine sa eviti caju crud si mai ales prajit, deoarece poate contribui la cresterea tensiunii. Pentru ca vorbim de nuci, este bine sa le eviti daca te stii cu alergii severe alimentare la diferite tipuri de samburi si seminte pentru ca nucile caju fac parte din categoria numita oleaginoasa si se afla pe lista celor mai cunoscuti alergeni. Totodata, daca ai fost diagnosticat cu nefrita, calculi la rinichi sau probleme ale tractului urinar trebuie sa eviti consumul de caju pentru ca contin saruri de oxalat care accentueaza formarea calculilor renali si biliari. Nu in ultimul rand, exista riscul la persoanele cu pielea mai sensibila sau imuno compromise ca consumul unui cantitati infime de caju sa le declanseze dermatita de contact sub forma de usturimi severe si chiar eczeme purulente.

Bibliografie:

Hinojosa, Leonardo; González, Juan; Barrios-Masias, Felipe; Fuentes, Francisco; Murphy, Kevin; Hinojosa, Leonardo; González, Juan A.; Barrios-Masias, Felipe H.; Fuentes, Francisco (November 2018);

"Quinoa Abiotic Stress Responses: A Review"; Zhang, Heng; Li, Yuanyuan; Zhu, Jian-Kang (26 November 2018). "Developing naturally stress-resistant crops for a sustainable agriculture"; Rasmussen, Claus; Lagnaoui, Aziz; Esbjerg, Peter (5 January 2003);

"Advances in the Knowledge of Quinoa Pests" (PDF). Food Reviews; McGrath, Matt (8 February 2017). "Quinoa genome could see 'super-food' prices tumble". BBC News. Retrieved 9 February 2017; 

Articole similare
Nutritie: De ce se recomanda strugurii negrii pentru consum Nutritie: De ce se recomanda strugurii negrii pentru consum

Strugurii sunt o sursa excelenta de vitamine si substante terapeutice. Desi exista multe soiuri, utilizarea sa atat in forma proaspata, cat si adaugat in preparate dulci ori sarate, cat si in vin, il face un fruct foarte apreciat, fiind un aliment cu proprietati benefice pentru sanatate excelente. Aceste fructe sunt unul dintre alimentele care caracterizeaza dieta mediteraneana. Este fructul unei plante numite vita de vie, iar inca din cele mai vechi timpuri, strugurii au fost unul dintre cele mai cunoscute si apreciate fructe ca atare, precum si sucul sau mustul si vinul obtinut din acestia.

22 octombrie 2024
Edited 22 octombrie 2024
citește articolul
Beneficiile pentru organism oferite de portocalele rosii de Sicilia Beneficiile pentru organism oferite de portocalele rosii de Sicilia

Portocalele rosii de Sicilia sunt cunoscute pentru gustul lor dulce si aromat. Acestea sunt cultivate in principal in regiunile de coasta din Sicilia, in special in provincia Catania, care este considerata capitala portocalelor rosii. Acestea sunt, de asemenea, bogate in nutrienti, precum vitamina C, vitamina A, acid folic si potasiu. Acestea sunt benefice pentru sanatatea generala a corpului, intarind sistemul imunitar, ajutand la mentinerea tensiunii arteriale si a nivelului de zahar din sange.

9 august 2024
Edited 9 august 2024
citește articolul
Nutritie: Capsunile, beneficii pentru organism, contraindicatii de consum Nutritie: Capsunile, beneficii pentru organism, contraindicatii de consum

Pe langa aroma lor delicioasa, capsunile sunt apreciate datorita proprietatilor sale nutritionale recunoscute, deoarece sunt un fruct bogat in antioxidanti, fibre si minerale (magneziu, mangan, potasiu), care ofera flavonoide si vitamine (C, B2, B3, acid folic).

6 iunie 2024
Edited 6 iunie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.