Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Uveita: inflamatia oculara si optiuni de tratament

Uveita: inflamatia oculara si optiuni de tratament

Data publicării: 21 iulie 2023

Uveita este un termen folosit pentru a descrie inflamatia ochiului. Poate aparea la un singur ochi sau la ambii si poate fi asociata cu inflamatia altor parti ale ochiului si poate dura un timp scurt (uveita acuta) sau un timp lung (uveita cronica). Uveita poate fi grava si poate duce la pierderea permanenta a vederii. De aceea, este important ca aceasta sa fie diagnosticata si tratata cat mai devreme posibil, in mod ideal, inainte de producerea daunelor ireversibile. Uveita afecteaza stratul mijlociu al ochiului, numit uvee. Uveea este alcatuita din trei componente principale: irisul (partea colorata a ochiului), corpul ciliar (care controleaza forma lentilei si secretia de lichid intraocular) si coroida (stratul vascular care furnizeaza nutrienti retinai).

Coroida este un strat mijlociu al peretelui posterior al ochiului. Tine vase de sange care hranesc alte parti ale ochiului, in special retina. Corpul ciliar este un grup de muschi si vase de sange care schimba forma lentilei, astfel incat ochiul sa se poata concentra. De asemenea, face un fluid numit umor apos. Umorul apos este un fluid clar, apos, care se umple si circula prin parti din fata ochiului. Irisul este partea colorata a partii din fata a ochiului. Controleaza lumina care intra in ochi controland dimensiunea deschiderii ochiului. Inflamarea uveei poate fi asociata cu inflamatia altor parti ale ochiului: cornee, sclera, retina, nerv optic.

Tipuride uveita

Exista mai multe tipuri de uveita, in functie de partea uveei care este afectata:

Uveita anterioara sau irita: Este inflamatia irisului si a portiunii anterioare a corpului ciliar. Poate fi asociata cu simptome precum ochi rosu, sensibilitate la lumina (fotofobie), vedere incetosata si senzatie de corp strain in ochi.
Uveita intermediara sau ciclita: Este inflamatia zonei intermediare a corpului ciliar si a vitrosului (gelul transparent care umple spatiul dintre lentila si retina). Simptomele pot include vedere incetosata, pete in campul vizual si prezenta pluteselor (puncte intunecate sau filamente transparente care deranjeaza vederea).
Uveita posterioara sau coroiditaꓽ Afecteaza coroidea si retina posterioara. Simptomele includ vedere incetosata, pete in campul vizual, senzatie de corpuri straine in ochi si distorsiuni ale vederii.
Uveita difuza sau panuveita: Este o forma extinsa a inflamatiei care afecteaza toate partile uveei. Poate cauza simptome severe, inclusiv pierderea vederii si complicatii oculare grave.
De ce apare?
Cauza uveitei este adesea necunoscuta (idiopatica) in cel putin o treime din cazuri. Inflamatia ar putea fi cauzata de:

Leziuni oculare sau interventii chirurgicale
Infectie
Boli autoimune sau tulburari inflamatorii sistemice care afecteaza intregul corp
Cum se manifesta uveita
Simptomele de uveita pot aparea rapid intr-o forma acuta (dureaza mai putin de sase saptamani) sau lent intr-o forma cronica (dureaza mai mult de sase saptamani). Aceste simptome se pot agrava rapid si, de asemenea, pot afecta unul sau ambii ochi.

Semnele si simptomele uveitei includ:

Roseata ochilor
Dureri de ochi
Sensibilitate la lumina
Vedere incetosata
Pete intunecate si plutitoare in campul vizual
Scaderea acuitatii vizuale
Este important sa se consulte un medic oftalmolog daca apar simptome de uveita sau alte probleme oculare. Numai un specialist poate face un diagnostic corect si poate recomanda tratamentul adecvat pentru a controla inflamatia oculara si a preveni complicatiile. Un diagnostic precoce si tratamentul adecvat pot ajuta la mentinerea sanatatii ochilor si la prevenirea deteriorarii permanente a vederii.

Optiuni de tratament
Tratamentul uveitei implica de obicei administrarea de medicamente antiinflamatoare, precum corticosteroizii, pentru a controla inflamatia si a preveni complicatiile. In plus, tratamentul poate include gestionarea simptomelor, cum ar fi utilizarea de picaturi oculare pentru a reduce disconfortul sau fotofobia. Scopul tratamentului este de a trata inflamatia si de a se consulta ochii in mod regulat pentru a se ajuta la prevenirea deteriorarii si pierderii vederii. Medicii trateaza uveita pentru a calma durerea, pentru a preveni pierderea vederii de inflamatii si complicatii ale uveitei si pentru a trata cauza uveitei, daca este cunoscuta. Este important sa urmati cu atentie instructiunile medicului si sa continuati tratamentul chiar daca simptomele s-au ameliorat. Tratamentul uveitei trebuie sa continue atat timp cat inflamatia este activa.

Tratarea uveitei anterioare

Corticosteroizi topici: Medicii folosesc de obicei corticosteroizi topici sub forma de picaturi de ochi sau unguente pentru a reduce inflamatia ca prim pas, cu exceptia cazurilor in care tratamentul problemei de baza este prioritatea principala. Daca uveita nu raspunde la picaturi sau unguente, medicul poate injecta steroizi.

Picaturi de ochi pentru largirea pupilei: Pierderea vederii de la irita (uveita anterioara) poate fi de obicei prevenita daca este diagnosticata si tratata la timp. Aceste picaturi pentru ochi pot ajuta, de asemenea, la prevenirea irisului de la “ lipire ” la lentila ochiului, o complicatie a uveitei anterioare.

Daca uveita anterioara provoaca o presiune crescuta in ochi, medicul poate prescrie picaturi pentru ochi care ajuta la scaderea presiunii oculare pentru a preveni deteriorarea nervului optic.

Tratarea uveitei intermediare si posterioare

Antibiotice, antivirale sau alte medicamente: Daca uveita este cauzata de o infectie bacteriana, virala sau fungica, atunci tratamentul pentru aceasta afectiune va implica agenti antiinfectiosi. Poate fi tratata cu sau fara corticosteroizi. Pentru cauze non-infectioase, scopul terapiei este de a controla rapid inflamatia. Acest lucru se poate face prin utilizarea corticosteroizilor. Daca inflamatia este doar intr-un singur ochi, medicul poate incerca mai intai o injectie de steroizi in exteriorul globului ocular. Daca ochiul nu raspunde sau in cazurile in care sunt implicati ambii ochi, medicul va prescrie pastile de corticosteroizi.

Daca inflamatia este foarte severa si / sau pacientul nu poate lua pastile, medicul va administra steroizi printr-o cale de administrare IV. Efectele secundare ale utilizarii corticosteroizilor trebuie discutate cu profesionistul dumneavoastra. Medicii stiu ca utilizarea pe termen lung a corticosteroizilor poate avea reactii adverse grave la pacientii (in special la copii), deci un obiectiv comun al tratamentului cu uveita este scaderea lenta a dozei de steroizi si apoi oprirea completa a tratamentului. Medicii lucreaza pentru a aduce inflamatia sub control cu cea mai mica cantitate de steroizi necesari.

Corticosteroizi – implant: Multi pacienti cu uveita posterioara non-infectioasa cronica pot beneficia de o terapie care implica un implant medicamentos cu actiune lunga. Produsul medicamentos este implantat chirurgical in ochi si este conceput pentru a elibera steroizi direct in spatele ochiului. Aceasta procedura urmareste sa reduca sau sa elimine multe dintre reactiile adverse comune corticosteroizilor orali.

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene: Pentru unii pacienti cu uveita cronica, medicii pot prescrie antiinflamatoare nesteroidiene. Aceste medicamente pot fi o modalitate eficienta de a trata inflamatia pe o perioada mai lunga de timp. Este important ca uveita sa fie diagnosticata si tratata cat mai repede de catre un medic oftalmolog, deoarece o gestionare adecvata a acestei afectiuni poate ajuta la prevenirea complicatiilor grave si la mentinerea sanatatii ochilor.

Diplopie: Cum apare vederea dubla, metode de preventie si tratament

Diplopia este un termen medical care se refera la perceptia dubla a obiectelor atunci cand doar un obiect ar trebui sa fie vazut. Este, asadar, o afectiune a vederii in care imaginea unui obiect este perceputa ca fiind dubla. Diplopia poate aparea intr-unul sau in ambele ochi si poate fi prezenta in orice directie a privirii (orizontala, verticala sau diagonala). Aceasta poate fi persistenta sau poate aparea doar in anumite conditii, cum ar fi atunci cand privim intr-o anumita directie sau cand deschidem sau inchidem un ochi.

Cauzele diplopiei pot fi variate si pot include afectiuni ale ochilor in sine, cum ar fi strabismul (ochi indreptat intr-o alta directie decat celalalt), anomalii ale muschilor oculari care controleaza miscarea ochilor, inflamatia sau leziunile nervilor care controleaza miscarea ochilor, traume la nivelul capului sau al ochilor, infectii, tumori sau alte afectiuni ale creierului. Diplopia poate fi un simptom al unei afectiuni mai grave si ar trebui evaluata si tratata de un medic oftalmolog sau de un specialist in neurologie. Tratamentul diplopiei depinde de cauza subiacenta si poate include corectia optica cu ochelari, exercitii pentru ochi, terapie ocupationala, medicamente sau interventii chirurgicale.

Primele semne de diplopie

Bibliografie:

Centers for Disease Control and Prevention. Vision Health Initiative. Common Eye Disorders and Diseases. (https://www.cdc.gov/visionhealth/basics/ced/index.html) Assessed 1/14/2022.
American Academy of Ophthalmology. Eye Health A-Z. (https://www.aao.org/eye-health/a-z) Assessed 1/14/2022.
National Institutes of Health. National Eye Institute. Keep Your Eyes Healthy. (https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/healthy-vision/keep-your-eyes-healthy) Assessed 1/14/2022.
Centers for Disease Control and Prevention. Vision Loss: A Public Health Problem. 

Articole similare
Nutritie: Cum te ajuta ceaiul de patlagina, contraindicatii Nutritie: Cum te ajuta ceaiul de patlagina, contraindicatii

Patlagina este o planta care aduce beneficii sanatatii noastre in multe feluri. Desi este intotdeauna cel mai bine sa ne consultam cu medicul nostru daca putem sau ar trebui sa urmam un tratament naturist cu preparate din aceasta planta. Nu se stie data exacta cand a inceput sa fie folosita planta de patlagina in Europa, dar exista scrieri inca din Evul Mediu, din secolul XI. Patlagina este o planta foarte comuna, intalnita de cele mai multe ori in gradinile, parcurile neamenajate sau chiar pe terenurile virane din preajma marilor orase, este o buruiana pe care oamenii la sate o lasa sa creasca pe marginea drumurilor, in gradini, in curtile oamenilor datorita proprietatilor tamaduitoare. 

19 septembrie 2023
Edited 20 septembrie 2023
citește articolul
Nutritie: Principalele beneficii ale consumului de mango Nutritie: Principalele beneficii ale consumului de mango

Mango este un fruct bogat in aminoacizi, vitaminele C si E, flavonoide, beta-caroten, niacina, calciu, fier, magneziu si potasiu. De fapt, se estimeaza ca o singura bucata de mango de aproximativ 200 g poate furniza aproximativ 60 mg de vitamina C si pana la 35 mg de vitamina A. Un mango intreg contine aproximativ 202 de calorii, iar in plus fata de cantitatea mica de calorii continute de acesta, fructul este lipsit de grasimi, sodiu si colesterol. Exista mai mult de 20 de minerale si vitamine diferite in mango, ceea ce il face un superaliment. 

15 septembrie 2023
Edited 18 septembrie 2023
citește articolul
Nutritie: Ce fructe exotice te pot ajuta sa pierzi in greutate Nutritie: Ce fructe exotice te pot ajuta sa pierzi in greutate

Mai mult de 80% din compozitia mangostanului este apa, astfel incat luand acest superaliment, se ajuta la hidratarea organismului si la mentinerea nivelurilor acestui lichid in organism. In plus, procentul sau il face sa aiba atat de putine calorii si este un aliat bun pentru a pierde in greutate.

21 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...