Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Farmacist Miruna Mocanu: Cum sa tratezi pielea cu tendinta atopica

Farmacist Miruna Mocanu: Cum sa tratezi pielea cu tendinta atopica

Miruna Mocanu
de , Farmacist
Data publicării: 30 martie 2023 Ultima actualizare: 7 septembrie 2023

Numita si eczema, dermatita atopica este o afectiune dermatologica inflamatorie, cu caracter cronic si recurent. Ea afecteaza persoanele care au predispozitie genetica in acest sens si apare ca o reactie exagerata a sistemului imunitar la factori de mediu, precum: alimente cu potential alergen (arahide, capsuni, fructe de mare s. a.), detergenti si sapunuri cu formule dure, care dezechilibreaza pH-ul pielii si o usuca excesiv, haine din tesaturi care irita pielea (fibre sintetice, lana).

Dermatita atopică se exprima, in prima faza, prin eruptii rosietice, care provoaca un disconfort puternic din cauza senzatiei intense de mancarime. In faza urmatoare, zonele de piele afectate se ingroasa, se usuca si supureaza, formand basici. Dermatita atopică se inregistreaza mai des in randul copiilor decat in randul adultilor – 10-20 % fata de 1-3%. Ea se poate asocia cu rinita alergica sau cu astmul bronsic. Dermatita atopică apare, de obicei, in jurul varstei de 3 luni. Insa poate debuta si mai devreme sau mai tarziu.

Leziunile produse de afectiune sunt umede sau pline cu lichid la copiii pana in 2 ani si devin din ce in ce mai uscate (aspre si cu aspect de solzi) odata cu varsta. La nou-nascuti, boala se localizeaza in special pe obraji, pe barbie si in spatele urechilor, iar la copiii mai mari, pe gat, in jurul incheieturilor mainilor, in jurul coatelor si in spatele genunchilor. Despre aceasta problema care afecteaza tot mai multi oameni ne povesteste farmacist Miruna Mocanu.

Pielea cu tendinta atopica: Cauze, simptome și tratamente

Dermatita atopica este o problema cutanata din ce in ce mai des intalnita, nu doar in randul copiilor ci si al adultilor, si se manifesta prin xeroza (uscaciune extrema a pielii), prurit (senzatia de mancarime) si un disconfort cutanat uneori intens. Dermatita atopica este asociata cu factori genetici dar si de mediu, astfel, predispozitia genetica cauzeaza modificarea barierei cutanate, care are rol de protectie, si este declansata o sensibilitate crescuta la factorii externi.

Pielea deshidratata se confrunta cu o lipsa de apa iar pielea uscata cu tendinta atopica se confrunta cu o lipsa a lipidelor din stratul cornos, mai exact o lipsa a ceramidelor, elemente grase care asigura etanseitatea barierei cutanate. Lipsa lipidelor este motivul principal pentru care pielea cu tendinta atopica este mai vulnerabila la agresiunile externe si este asociata cu o reactivitate a sistemului imunitar de aparare.

Dermatita atopica este o afectiune inflamatorie a pielii care evolueaza, de cele mai multe ori, treptat. Dermatita atopica este cel mai frecvent intalnit tip de eczema si este declansata de factori externi cu potential alergenic. Poate aparea la copii dupa varsta de 3 luni dar si la adulti, atunci cand intra in contact cu alergeni externi.

Expunerea prelungita la aer uscat, caldura sau frig extrem, contactul direct cu unele tipuri produse de ingrijire (cum ar fi sapun, sampon sau gel de dus), contactul direct cu detergenti de rufe sau balsam de rufe cu aditivi chimici, produse de curatenie, metale, produse care contin formaldehida, izotiazolinona, cocamidopropil betaina, parafenilen-diamina, anumite metale precum nichelul si chiar acarienii de praf pot declansa un episod sever de eczema atopica.

Predispozitia genetica este extrem de importanta in evolutia dermatitei atopice. Aceasta afecteaza in aceiasi masura atat femeile cat si barbatii, mai ales la o varsta mai tanara. Copiii se nasc cu piele normala si, in jurul varstei de 3 luni, intervin modificarile la nivelul acesteia care determina modul in care bariera de protectie interactioneaza cu mediul extern dar si hiperactivitatea sistemului imunitar care conduce la aparitia eczemei atopice.

Marea majoritate a dermatitelor atopice dispar in timpul copilariei, 50% dintre ele inainte de varsta de 5 ani, dar pot continua pana la varsta adulta in 10-15% dintre cazuri. Deoarece dermatita atopica este, in primul rand, o predispozitie genetica, riscurile de a dezvolta o piele atopica sunt mai mari daca unul dintre parintii are piele atopica. Astfel, riscurile ca un copil sa dezvolte dermatita atopica sunt de la 50-70% daca unul dintre parinti are piele cu tendinta atopica si de 80% daca ambii parinti sufera de aceasta afectiune.

Un lucru important de retinut este ca eczema si simptomele acesteia sunt diferite pentru fiecare persoana in parte. Eczema atopica poate arata complet diferit pe un adult fata de un copil, chiar daca gradul de severitate este acelasi. Uneori, pot fi confundate simptomele psoriazisului cu cele ale eczemei atopice, desi cele doua afectiuni sunt diferite. De aceea este important ca diagnosticarea sa fie facuta de catre un medic dermatolog.

Simptomele principale ale dermatitei atopice sunt caracterizate de xeroza (uscaciunea pielii) si prurit (senzatia de mancarime). Simptomele de dermatita atopica de la nivelul fetei se disting prin aspectul solzos al pielii si petele rosii. Alte semne ale eczemei atopice sunt petele rosiatice (care se instaleaza cel mai frecvent in zona gleznelor, la incheieturi, pe brate, picioare, piept si pleoape), pielea sensibila si inflamata, pielea extrem de uscata si crapata, uneori chiar pustule care pot contine urme de lichid.

Desi nu poate fi vindecata complet, exista insa tratamente care amelioreaza simptomele eczemei atopice. Planul de tratament este individualizat, adaptat fiecarei persoane in parte, prescris de catre medicul dermatolog in functie de severitatea afectiunii. Tratamentele pot include creme hidratante, medicamente topice pe baza de prescriptie medicala, imunosupresoare sau injectabile. Atunci cand este urmat un tratament adecvat si o rutina corecta de ingrijire zilnica a pielii, eczema atopica poate fi gestionata in mod eficient si tinuta sub control. 

Augustinus Bader The Body Lotion, dezvoltată cu o tehnologie de blocare în interior a apei, hidratează și hrănește în profunzime. Ajută la întărirea barierei pielii și previne pierderea transepidermică de apă menținând pielea moale și suplă. The Body Lotion este formulată cu ingrediente naturale din surse sustenabile și tehnologia patentată TFC8®, îmbogățită cu acizi grași esențiali, minerale și antioxidanți. Tehnologia TFC8® ghidează nutrienții cheie și ingredientele naturale puternice către piele, creând și susținând un mediu optim pentru reînnoirea celulară. Compus din aminoacizi naturali, vitamine de calitate superioară și molecule sintetizate care se găsesc în mod natural în organism, TFC8® hrănește și protejează pielea în timp ce adoptă o abordare personalizată pentru a susține potențialul înnăscut de reînnoire a pielii.

Tot legat de rutina de ingrijire a pielii, la clinica pe care o coordonez am adus tehnologia VisioLab. VisioLab este un instrument care fotografiaza stiintific fata la rezolutie inalta si apoi analizeaza componentele acesteia. Rezultatele sunt calculate in timp real, astfel incat expertul Biologique sa le poata interpreta instantaneu. Ea isi va putea ajusta prescriptia de produse si tratamente de salon, personalizandu-le pentru a se potrivi perfect cu Skin Instant.

Skin Instant este prima etapa a Metodologiei Biologique Recherche si este un instrument de diagnostic unic care va identifica toate problemele tenului. Tehnologia revolutionara consta dintr-un ansamblu de 5 sonde stiintifice de masurare (hidratare, pierderi insensibile de apa, elasticitate, pigmentare, sebumetrie) conectate la un computer care ruleaza software-ul de diagnostic si analiza dezvoltat exclusiv de Biologique Recherche. Bazat pe analiza dermo-cosmetica a unui expert si pe masuratori obiective, Skin Instant ofera o selectie de produse si tratamente care se potrivesc perfect cu tenul persoanei respective.

BIBLIOGRAFIE

Chan LS, et al., eds. Complementary and alternative approaches II. In: Atopic Dermatitis: Inside Out or Outside In? Elsevier; 2023. 
Eichenfield LF, et al. Current guidelines for the evaluation and management of atopic dermatitis: A comparison of the Joint Task Force Practice Parameter and American Academy of Dermatology guidelines. Journal of Allergy and Clinical Immunology; 
Eczema and bathing. National Eczema Association. https://nationaleczema.org/eczema/treatment/bathing. Accessed May 9, 2022.
Lebwohl MG, et al. Atopic dermatitis. In: Treatment of Skin Disease: Comprehensive Therapeutic Strategies. 6th ed. Elsevier; 2022. 
Eczema in skin of color: What you need to know. https://nationaleczema.org/eczema-in-skin-of-color. Accessed May 9, 2019.
Kelly AP, et al. Atopic dermatitis and other eczemas. In: Taylor and Kelly's Dermatology for Skin of Color. 2nd ed. McGraw Hill; 2016. 
Kelly AP, et al. Pediatrics. In: Taylor and Kelly's Dermatology for Skin of Color. 2nd ed. McGraw-Hill Education; 2016. 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...