Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Flebita sau tromboflebita - despre inflamatia peretelui venos

Flebita sau tromboflebita - despre inflamatia peretelui venos

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 7 decembrie 2016 Ultima actualizare: 12 ianuarie 2023

Flebita – cauze, simptome, tratament

Flebita este o inflamatie a peretelui venos. In multe cazuri, pe langa inflamatie, se formeaza si cheaguri de sange in interiorul venei afectate, iar termenul de flebita este folosit ca sinonim al tromboflebitei.

Flebita poate fi superficiala sau profunda, descrierea depinzand de tipul de vene afectate. Flebitele superficiale sunt, de cele mai multe ori, conditii medicale cu prognoza favorabila, care nu necesita interventie chirurgicala. In schimb, formele profunde, care afecteaza membrele inferioare si superioare, reprezinta un risc ridicat pentru sanatatea bolnavului.

Flebita – cauze

Sunt foarte multe cauze care pot predispune la instalarea flebitei, traumele de la nivelul mainilor si picioarelor fiind cel mai des incriminate. Cu toate acestea, si statul pe scaun perioade lungi in timpul calatoriei cu masina sau cu avionul, administrarea intravenoasa a medicamentelor, imobilizarea dupa interventii chirurgicale, mai ales cele care implica proceduri ortopedice, boala varicoasa, arsurile extinse, anomaliile genetice sau dobandite ale hemostazei si coagularii, nasterea, fumatul, terapia hormonala, obezitatea, stilul de viata sedentar pot duce la aparitia flebitelor.

Flebita – simptome

Exista si cazuri in care flebita nu se manifesta, dar durerea, sensibilitatea, eritemul si inflamatia sunt simptome clasice ale formei superficiale. In flebita profunda pot sa apara si febra si cresterea ritmului cardiac, iar daca localizarea este la nivelul membrelor inferioare, este afectat inclusiv mersul. In functie de tipul flebitei, diagnosticarea se face fie prin examen fizic medical, fie prin scanare cu ultrasunete sau venografie.

Flebita – tratament

Tratamentul flebitei depinde de zona afectata, gravitate, simptome, dar si alte conditii medicale preexistente. In cazul flebitelor superficiale, tratamentul standard include medicatie antiinflamatoare, atat locala, cat si sistemica, aplicarea compreselor calde, ridicarea membrului afectat si mentinerea intr-o pozitie superioara fata de restul corpului, purtarea de ciorapi de compresie elastica, plimbari zilnice.

Flebitele profunde sunt tratate ca urgente medicale si implica si prescrierea de anticoagulante. Recuperarea si ameliorarea simptomelor pot dura cateva saptamani in cazul formei superficiale, pe cand flebita profunda necesita chiar si cateva luni de tratament.

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina