Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Flebita sau tromboflebita - despre inflamatia peretelui venos
Postat in: Sanatatea ta

Flebita sau tromboflebita - despre inflamatia peretelui venos

Flebita – cauze, simptome, tratament

Flebita este o inflamatie a peretelui venos. In multe cazuri, pe langa inflamatie, se formeaza si cheaguri de sange in interiorul venei afectate, iar termenul de flebita este folosit ca sinonim al tromboflebitei.

Flebita poate fi superficiala sau profunda, descrierea depinzand de tipul de vene afectate. Flebitele superficiale sunt, de cele mai multe ori, conditii medicale cu prognoza favorabila, care nu necesita interventie chirurgicala. In schimb, formele profunde, care afecteaza membrele inferioare si superioare, reprezinta un risc ridicat pentru sanatatea bolnavului.

Flebita – cauze

Sunt foarte multe cauze care pot predispune la instalarea flebitei, traumele de la nivelul mainilor si picioarelor fiind cel mai des incriminate. Cu toate acestea, si statul pe scaun perioade lungi in timpul calatoriei cu masina sau cu avionul, administrarea intravenoasa a medicamentelor, imobilizarea dupa interventii chirurgicale, mai ales cele care implica proceduri ortopedice, boala varicoasa, arsurile extinse, anomaliile genetice sau dobandite ale hemostazei si coagularii, nasterea, fumatul, terapia hormonala, obezitatea, stilul de viata sedentar pot duce la aparitia flebitelor.

Flebita – simptome

Exista si cazuri in care flebita nu se manifesta, dar durerea, sensibilitatea, eritemul si inflamatia sunt simptome clasice ale formei superficiale. In flebita profunda pot sa apara si febra si cresterea ritmului cardiac, iar daca localizarea este la nivelul membrelor inferioare, este afectat inclusiv mersul. In functie de tipul flebitei, diagnosticarea se face fie prin examen fizic medical, fie prin scanare cu ultrasunete sau venografie.

Flebita – tratament

Tratamentul flebitei depinde de zona afectata, gravitate, simptome, dar si alte conditii medicale preexistente. In cazul flebitelor superficiale, tratamentul standard include medicatie antiinflamatoare, atat locala, cat si sistemica, aplicarea compreselor calde, ridicarea membrului afectat si mentinerea intr-o pozitie superioara fata de restul corpului, purtarea de ciorapi de compresie elastica, plimbari zilnice.

Flebitele profunde sunt tratate ca urgente medicale si implica si prescrierea de anticoagulante. Recuperarea si ameliorarea simptomelor pot dura cateva saptamani in cazul formei superficiale, pe cand flebita profunda necesita chiar si cateva luni de tratament.

 

7 decembrie 2016

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.