Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Cefaleea de tip cluster: De ce apare, cum se poate preveni

Cefaleea de tip cluster: De ce apare, cum se poate preveni

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 9 septembrie 2024 Ultima actualizare: 9 septembrie 2024

Cefaleea de tip cluster sau Sindromul Cluster reprezinta o durere de cap de intensitate crescuta manifestata sub forma de atacuri (perioade de cluster) care pot dura intre o jumatate de ora si 3 ore. Afecteaza mai frecvent persoanele de sex masculin, in afara atacurilor de cefalee, pacientii fiind asimptomatici. Fiind o durere de cap cu o intensitate mare, cefaleea de tip cluster poate dura intre oi jumatate de ora si trei ore, persoanele de gen masculin fiind afectate mai frecvent de aceasta problema. Aceasta durere se manifesta sub forma de atacuri care pot dura intre o jumatate de ora si 3 ore, ea fiind caracterizata printr-o durere de cap de intensitate crescuta, aceasta afectand cu precadere persoanele de gen masculin.

Ce este cefaleea de tip cluster? Cum apare sindromul Cluster la nivelul scoartei cerebrale?

Cefaleea de tip cluster este o forma severa de durere de cap care se manifesta sub forma unor episoade dureroase concentrate intr-o zona specifica a capului, de obicei in jurul ochilor sau a nasului. Aceste dureri de cap sunt de obicei foarte intense si se produc in grupuri sau "clustere" care pot dura cateva saptamani pana la cateva luni. Intre aceste perioade de dureri de cap, simptomele pot fi absente sau foarte usoare. Cefaleea de tip cluster este o forma relativ rara de durere de cap si este mai frecventa la barbati decat la femei.

Care este motivul pentru care apare sindromul Cluster la nivelul cutiei craniene?

Nefiind pe deplin cunoscute, cauzele acestei probleme sunt diverse. Periodicitatea durerii poate indica o disfunctie la nivelul hipotalamusului, iar printre principalii factori care pot influenta o astfel de durere se numara fluctuatiile hormonale, alimentatia, precum si suprasolicitarea intelectuala. Printre factorii de risc care mai pot aparea se mai numara si consumul de alcool, precum si varsta si anume ca persoanele afectate au in mod frecvent o varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani. Un alt lucru care poate influenta foarte mult aparitia acestei probleme este istoricul familial si anume prezenta in familie a unei persoane dragi, aceasta avand o simptomatologie specifica de cefalee de tip cluster, aceasta crescand riscul de a dezvolta afectiunea.

Simptome ale cefaleei de tip cluster

Printre simptomele cele mai frecvente se numara localizarea retroorbitala si anume ca aceasta apare in spatele ochiului. De asemenea, afectarea unilaterala este un alt simptom, aceasta durere manifestandu-se doar intr-o parte a capului. Eritemul ocular de partea durerii si anume inrosirea ochiului este un alt simptom care poate aparea la o persoana care se confrunta cu aceasta problema. Paloarea tegumentara, precum si edematierea hemifetei de aceeasi parte a durerii reprezinta alte simptome pe care o persoana le poate avea in vedere atunci cand are de-a face cu aceasta problema. De cele mai multe ori, durerea apare avand un tipar predefinit, aceasta avand loc zilnic in acelasi interval orar. In unele situatii, pacientul este chiar si trezit pe timpul noptii de aceasta durere. O astfel de cefalee de tip cluster mai este asociata si sensibilitatii la lumina, precum si cu sensibilitatea la sunet.

Care sunt factorii de risc in acest caz?

Afectand in primul rand barbatii, cefaleea de tip cluster este de cele mai multe ori episodica, aceasta sugerand o disfunctie hipotalamica. Spre deosebire de dureri de cap sau migrene, cefaleea de tip cluster poate dura chiar si ani de zile, unii pacienti avand de-a face cu aceasta fara o perioada de remisiune. De cele mai multe ori, cauza este o disfunctie hipotalamica. Consumul de alcool poate fi si el o cauza a aparitiei acestei probleme de sanatate. Este indicat asadar ca persoanele care obisnuiesc sa consume alcool sa aiba in vedere si faptul ca acesta poate influenta si el aparitia acestor simptome. Factorii de risc mai includ si varsta si anume ca persoanele cu o varsta cuprinsa intre 20 si 50 de ani se confrunta de obicei cu aceasta afectiune. Ea se poate insa dezvolta la orice varsta, de aceea trebuie sa tineti cont si de acest lucru. Istoricul familiei este un alt motiv pentru care aceasta problema apare. Daca aveti in familie persoane care sufera de aceasta afectiune, atunci riscul este mai mare sa aveti si voi de-a face cu ea.

Care sunt complicatiile Sindromului Cluster?

Desi nu pune viata in pericol, o cefalee de tip cluster poate fi o problema cu care o persoana se poate confrunta pe termen lung. Durerile de cap afecteaza mult stilul de viata, de aceea ele pot crea probleme la locul de munca. Unul dintre simptomele principale este durerea care apare rapid, dar si fara nici un fel de avertisment. Aceasta poate fi insotita si de greata, precum si de o durere unilaterala. Mai puteti sa va confruntati si cu roseata ochiului, capului si a gatului. De asemenea, umflarea nasului, precum si transpiratiile de la nivelul fruntii sunt si ele comune la persoanele care au de-a face cu aceasta problema. Ea mai poate provoca si paloarea pielii, de aceea trebuie sa considerati toate aceste simptome pe care le prezinta aceasta problema de sanatate. Persoanele care au de-a face cu cefaleea de tip cluster sunt susceptibile de a se misca, de asemenea, acestea mai pot avea sensibilitate la lumina si la sunet. In cazul acestor persoane simptomele vegetative precum congestia nazala, lacrimarea, rinoreea, precum si sindromul Horner sunt comune.

Diagnosticarea acestei dureri cronice

Medicul specialist realizeaza examenul neurologic pentru cefalee cluster, acestea detectand semnele fizice ale tulburarii neurologice. Acest examen este de obicei normal la pacientii cu aceasta problema. Medicul se foloseste asadar de o serie de proceduri pentru a evalua functia creierului unui anumit pacient. El poate lua decizia de a face niste teste de imagistica pentru aceasta cefalee cluster. In acest fel, medicul poate recomanda anumite teste pentru ca pacientul sa le faca, astfel incat sa afle mai multe despre starea sa de sanatate.

Forme de tratament pentru cefaleea de tip cluster

Nu exista un remediu pentru aceasta, scopul tratamentului fiind reducerea severitatii durerii. Oxigenul este cel mai comun tratament si anume inhalarea sa prin masti ofera o usurare persoanelor care au de-a face cu aceasta durere. Acesta nu are efecte secundare, singurul dezavantaj fiind necesitatea purtarii unui cilindru de oxigen. Se mai poate realiza o anestezie locala, precum si o operatie. Uneori medicii pot recomanda o interventie chirurgicala persoanelor care se confrunta cu durerile de cap cronice si celor care nu gasesc o ameliorare a problemei luand medicatia pe care ei o recomanda.

 

Relatia de cauzalitate intre migrene si cefalee. De ce apar?

Sunt persoane care au migrene si timp de 72 de ore sau mai mult. Exista un caz cu o persoana care si a dat seama ca are migrene inca de la varsta de 5 ani. In prezent se cunosc mai mult anumiti factori de risc, parte a simptomelor migrenoase, cum ar fi abuzul de alcool, fumatul excesiv, stresul sau lipsa de somn. Dar, totodata, cauzele migrenelor nu sunt intelese in totalitate si s a tot vehiculat ideea ca odata ce esti diagnosticat cu migrene le ai toata viata. Unii medici vorbesc si de faptul ca genetica pare sa joace un rol important si daca unul dintre parinti a fost diagnosticat cu migrene, acesta sa transmita durerile mai departe. In plus, s-a descoperit ca sunt mai multe sanse ca un copil sa sufere de migrene daca mama lui sufera de migrene, decat daca in familie persoana care sufera de migrene este de sex masculin.

Migrenele pot fi cauzate si de schimbari in trunchiul cerebral şi interacţiunile sale cu nervul trigemen, o cale majoră de durere. Dezechilibrele la nivelul substantelor chimice din creier - inclusiv serotonina, dopamina, substante care ajuta la reglarea durerii în sistemul nervos - pot fi, de asemenea elemente de tip catalizator care pot accentua intensitatea crizei de migrene sau pot prelungi durata lor. Cercetatorii britanici au descoperit de exemplu ca in timpul crizelor puternice de migrena nivelul de serotonina scade drastic din organism cu procente cuprinse intre 45% si 65%. Acest lucru poate face ca nervul trigemen sa elibereze substante numite neuropeptide care se deplaseaza catre meninge si de aici poate aparea migrena.

 

Bibliografie:

Mayo Clinic. Retrieved from mayoclinic.org/diseases-conditions/age-spots/basics/definition/con-2003047;

Farris, P. K. (2004, September-October). Combination therapy for solar lentigines [Abstract]. Journal of Drugs in Dermatology;

Ortonne, J. P., Pandya, A. G., Lui, H., & Hexsel, D. (2006). Treatment of solar lentigines [Abstract]. Journal of the American Academy of Dermatology;

Articole similare
Sistemul digestiv: Ce rol are esofagul, afectiuni asociate Sistemul digestiv: Ce rol are esofagul, afectiuni asociate

Esofagul este tubul gol care conecteaza gatul (faringele) la stomac. Peretii esofagului imping alimentele in stomac prin valuri ritmice de contractii musculare, numite peristaltism. Cand esofagul este in repaus, aceste benzi se inchid, astfel incat alimentele si acidul gastric sa nu curga prin esofag din stomac in gura. In timpul inghitirii, se deschid pentru a permite alimentelor sa intre in stomac.

12 februarie 2024
Edited 13 februarie 2024
citește articolul
Sistemul respirator: Ce sunt faringele, afectiunile asociate cu acestea Sistemul respirator: Ce sunt faringele, afectiunile asociate cu acestea

Bucofaringoscopia reprezinta poate cea mai des utilizata metoda de examinare, caz in care se foloseste o spatula linguala, care se introduce in gura pacientului, pe partea laterala, astfel incat sa nu se acopere fasciculul luminos folosit de catre medic.

25 martie 2023
citește articolul
Ficatul: informatii utile, boli asociate cu acest organ Ficatul: informatii utile, boli asociate cu acest organ

Ficatul este un organ de culoare rosiatica-brun inchis, fiind situat in partea dreapta superioara a cavitatii abdominale, sub diafragma si deasupra stomacului, rinichiului drept si intestinelor.

25 martie 2023
Edited 2 septembrie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina