Ce este chimionul si ce proprietati are pentru sanatate
Chimionul este un condiment obtinut din semintele uscate ale unei plante cunoscute sub numele de Cuminum cyminum, facand parte din aceeasi familie ca si patrunjelul. Acesta este unul dintre cele mai populare condimente si este utilizat in mod obisnuit in bucatariile din America Latina, Orientul Mijlociu, Africa de Nord si India, printre multe altele. Planta originara din Asia, chimionul se poate regasi pe piata romaneasca sub forma de seminte, macinat, dar si sub forma de ceai. In comparatie cu chimenul, chimionul are semintele mai iuti, mai mari si mai deschise la culoare.
Conform datelor mai multor studii, s-a demonstrat ca aceasta planta reduce concentratiile plasmatice totale si colesterolul LDL (colesterol ”rau”), crescand insa nivelurile plasmatice de colesterol cu lipoproteine cu densitate mare HDL (colesterol ”bun”), la subiectii cu supraponderabilitate/obezitate, diabet zaharat de tip 2. De asemenea, in cadrul altor cercetari s-a relevat faptul ca apar efecte si asupra stresului oxidativ si a reducerii inflamatiei.
Patru studii randomizate controlate au evaluat proprietatea antioxidanta a consumului de chimion la subiectii cu exces de greutate, hipercolesterolemie, sindrom metabolic sau diabet de tip 2. Desi semintele de chimion sunt utilizate pe scara larga ca si condiment pentru aroma lor distinctiva, ele sunt, de asemenea, utilizate in mod obisnuit in medicina traditionala pentru a trata o varietate de boli, inclusiv diaree cronica si dispepsie, gastrita acuta, diabet si cancer. Literatura de specialitate prezinta dovezi ample pentru activitatile biologice si biomedicale ale chimionului, care au fost in general atribuite constituentilor sai bioactivi, cum ar fi terpenele, fenolii si flavonoidele. Cele mai multe dintre beneficiile pe care chimionul le-ar avea au de-a face cu digestia, sistemul imunitar si circulatia. Unele beneficii ale chimionului pot fi demonstrate prin studii clinice, in timp ce altele raman greu de dovedit.
Beneficii ale consumului de chimion
Contine antioxidanti
Semintele de chimion contin substante care care functioneaza ca si antioxidanti. Asta inseamna ca acesti compusi impiedica radicalii liberi mici care ataca celulele sanatoase sa aiba succes. Antioxidantii va ajuta sa va simtiti mai sanatosi si mai energici si va ajuta sa preveniti imbatranirea prematura a pielii.
Are proprietati anticancerigene
Chimionul pare sa aiba capacitatea de a impiedica multiplicarea celulelor canceroase, potrivit unor experimente. Intr-un studiu, sobolanii care au fost hraniti cu chimion au fost protejati de cancerul de colon. Cercetatorii au descoperit ca din noua plante si condimente populare, busuiocul si chimionul au fost cele mai puternice plante care lupta impotriva cancerului.
Poate ajuta la tratarea diareei
Practicantii medicinei traditionale au recomandat chimionul pentru tratamentul diareei timp de secole. Medicina occidentala incepe si ea sa foloseasca acest beneficiu al chimionului. Un extract din seminte de chimion a fost dat sobolanilor care se confruntau cu diaree. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca extractul a ajutat la vindecarea simptomelor.
Ajuta la controlul zaharului din sange
Chimionul a fost folosit ca parte a unui studiu pe baza de plante pentru diabet. Medicamentul a ajutat cu succes persoanele cu diabet zaharat sa-si gestioneze nivelurile de zahar din sange. Animalele diabetice din studiile de laborator s-au dovedit, de asemenea, a beneficia de consumul de chimion. Este in general acceptat faptul ca uleiul de chimion este un agent hipoglicemic.
Lupta impotriva bacteriilor si parazitilor
Uleiul extras din semintele de chimion a fost folosit ca un agent antibacterian si antiseptic. Uleiul ucide chiar si tulpini de bacterii care sunt rezistente la alte antiseptice. Cercetatorii cred ca planta ar putea ajuta la uciderea bacteriilor daunatoare care incearca sa atace sistemul imunitar. Acest lucru poate explica de ce chimionul a fost folosit ca un conservant in alimente.
Stimuleaza digestia
Cercetarile au demonstrat faptul ca datorita consumului de chimion, se poate imbunatati activitatea enzimelor digestive. Prin urmare, digestia se va imbunatati. In plus, chimionul contribuie la eliminarea bilei, favorizand astfel digerarea anumitor nutrienti si grasimi de la nivelul intestinului. Alte studii concluzioneaza faptul ca persoanele care sufera de sindromul colonului iritabil pot gasi alinare in consumul de chimion, deoarece acesta inlatura spasmele digestive, crampele, senzatia de balonarea si greata.
Regleaza nivelul colesterolului
Datorita actiunii sale hipolipidemice, chimionul este capabil de a regla nivelul grasimilor prezente in sange, care odata ce se mareste, cauzeaza in special aparitia afectiunilor cardiace. In cadrul unui studiu s-a concluzionat faptul ca 3 g de pudra de chimion amestecate cu iaurt pot reduce valorile colesterolului ”rau”, precum si pe cele ale trigliceridelor.
Actiune antiinflamatoare
Substantele active continute de chimion au efect antiinflamator, iar astfel se poate reduce inflamatia si durerea din organism. Uleiul de chimion este considerat a fi mai bun pentru tratarea inflamatiilor.
Favorizeaza pierderea in greutate
Mai multe studii de grup au analizat modalitatile in care chimionul va poate ajuta sa pierdeti in greutate. Sunt necesare mai multe cercetari, dar rezultatele acestor studii sunt promitatoare. Femeile supraponderale carora li s-a administrat pulbere de chimion si au consumat o dieta sanatoasa au prezentat scaderi ale numarului de kilograme.
Imbunatateste memoria
Chimionul poate ajuta organismul prin stimularea sistemului nervos central, pentru a fi mai eficient. Acest lucru poate duce la o memorie mai clara si un control mai mare asupra membrelor. Chimionul ar putea fi chiar capabil sa ajute la tratarea bolii Parkinson datorita contributiei sale la functia sistemului nervos central al organismului.
Proprietati afrodisiace
Chimionul negru este de ajutor femeilor care se confrunta cu un ciclu menstrual neregulat, insa pentru barbati, chimionul contribuie la sporirea libidoului.
Alunga durerile dentare
Uleiul de chimion poate ajuta in cazurile de dureri dentare, inlaturand disconfortul generat de inflamatia dentara.
Ingredient in cosmetice
Unele produse cosmetice integreaza in compozitie chimionul, acesta fiind considerat un remediu pentru eczeme, negi, ten uscat.
Previne stresul oxidativ
Datorita prezentei antioxidantilor precum fenoli, alcaloizi, terpene si flavonoide, chimionul poate reduce daunele produse de radicalii liberi prezenti in corp, reducandu-se astfel riscul aparitiei afectiunilor cronice.
Persoanele care sunt nevoite sa adopte o dieta saraca in sodiu, chimionul poate compensa sarea datorita gustului sau intens. Semintele si pulberea de chimion se pot folosi intr-o varietate de retete, de la sosuri, supe, la carne ori alte preparate. O lingurita de chimion furnizeaza organismului 7,69 mg de magneziu, 1,39 mg de fier si 19.6 mg de calciu.
Semintele de canepa, inrudita cu chimionul, si efectele terapeutice
Uleiul de canepa este si el foarte valoros, fiind folosit atat in bucataria, cat si in medicina traditionala chineza de peste 3000 de ani. Dincolo de acest aspect, exista si alte beneficii pentru sanatate:
Sursa de nutrienti – semintele de canepa sunt considerate o sursa incredibila de nutrienti, fiind mai ales bogate in Omega-3 si Omega-6, in proteine de inalta calitate, vitamina E si minerale precum: fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, sulf, calciu, fier si zinc. Acestea pot fi consumate crude sau coapte.
Semintele de canepa pot reduce riscul de boli cardiovasculare – bolile cardiovasculare sunt pe primul loc in randul cauzelor de mortalitate la nivel mondial. Dimensiunea acestei situatii a determinat numeroase studii, inclusiv in ceea ce priveste o alimentatie echilibrata, care sa reduca prevalenta acestor afectiuni.
Astfel, exista mai multe date care atribuie semintelor de canepa actiune cardioprotectoare, datorita continutului in arginina si acid gama-linoleic. Arginina este utilizata de organism pentru a produce oxid nitric, responsabil pentru dilatarea vaselor de sange, ce duce la scaderea tensiunii arteriale. Acidul gama-linoleic este legat de reducerea proceselor inflamatorii, fapt ce poate scadea riscul de boli cardiovasculare. Mai mult, studii pe animale au demonstrat ca semintele si uleiul de canepa pot regla tensiunea arteriala, impiedica formarea trombilor si ajuta inima sa se refaca dupa un infarct miocardic.
Semintele si uleiul de canepa indicate in afectiuni dermatologice – semintele si uleiul de canepa sunt bogate in acizi grasi, cu o proportie de 3:1 (Omega-6 la Omega-3), acizi care au un efect benefic in tratarea eczemelor si a pielii uscate, reducand simptomele si nevoia de medicatie.
Bibliografie:
Hadi A, et al. (2018). Cumin (Cuminum cyminum L.) is a safe approach for management of lipid parameters: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials;
Taghizadeh M, et al. (2016). The effect of Cumin cyminum L. plus lime administration on weight loss and metabolic status in overweight subjects: A randomized double-blind placebo-controlled clinical trial;
Zare R, et al. (2014). Effect of cumin powder on body composition and lipid profile in overweight and obese women;