Iritatiile capilare: Ce sunt, de ce apar, cum se pot preveni

Cuperoza este o problema dermatologica caracterizata prin roseata, iritatii si capilare dilatate, sub forma de filamente. Aceste semne apar, mai presus de toate, pe pometi si pe aripioarele nasului, in tonuri rosiatice sau violet. Desi roseata faciala este normala in unele cazuri, mai ales ca urmare a frigului iarna sau a soarelui vara, daca aceasta devine permanenta, provocand un efect inestetic, se poate vorbi de cuperoza. Cuperoza este o afectiune mai frecventa la persoanele cu piele sensibila, deoarece este un tip de piele care este, de obicei, mai reactiva si predispusa la roseata. De asemenea, afecteaza femeile mai mult decat barbatii si exista, de asemenea, o predispozitie genetica. Nu este o afectiune grava a pielii, dar este important sa se stabileasca un diagnostic si tratament cat mai curand posibil pentru a preveni raspandirea rosetii in timp.
Cauze ale iritatiilor capilare
Cuperoza se produce printr-o modificare a microcirculatiei sangelui capilarelor care iriga pielea obrajilor, nasului si barbiei. Aceste vase mici au foarte putina elasticitate. Prin urmare, atunci cand sunt supuse unor factori care produc contractii si vasodilatatii recurente, ajung sa fie dilatate permanent, devenind mai vizibile prin piele. Deoarece cuperoza este cauzata de o conditie a microcirculatiei in care vasele de sange sunt dilatate, orice factor care provoaca dilatarea poate produce cuperoza la persoanele care sunt predispuse. Unii factori care pot influenta sunt:
- Schimbari bruste de temperatura: Variatiile de temperatura produc contractia si dilatarea vaselor de sange, iar uneori acestea pot provoca pierderea elasticitatii vaselor;
- Caldura intensa, vant, frig, etc.: Acesti factori climatici favorizeaza schimbarile vasculare;
- Umflaturile sau vanataile mici de pe piele pot provoca, de asemenea, aparitia si mentinerea rosetii;
- Fumatul, deoarece, in plus fata de alte efecte daunatoare asupra sanatatii, afecteaza microcirculatia;
- Consumul excesiv de alcool este, de asemenea, asociat cu probleme circulatorii;
- Aplicarea pe piele a produselor iritante, care sunt cosmetice sau nu, cum ar fi sapunuri, scruburi, creme, apa cu mult clor sau foarte calcaroasa;
- Expunerea la soare sau lampi UVA;
- Stresul, nervii sau emotiile intense dilata, de asemenea, vasele de sange;
- Alimente si bauturi calde, picante sau foarte picante: Acestea sporesc caldura corporala si vasodilatatia;
- Patologii, cum ar fi hipertensiunea arteriala si diabetul, care sunt legate de circulatia sangelui;
- Modificari hormonale: Sarcina, menopauza, ciclul menstrual;
Simptomele iritatiilor capilare
Principalul simptom al cuperozei este aparitia capilarelor mici dilatate care, pe fata, formeaza un fel de panza de paianjen cu nuante rosiatice, ceea ce este cunoscut sub numele de telangiectazie. Roseata zonei se datoreaza unei cresteri a fluxului sanguin care apare atunci cand arteriolele si venulele sunt dilatate. Aceste vase mici isi pierd elasticitatea si ajung sa se dilate, fara a reveni la dimensiunea normala. In plus, roseata si venele mici de paianjen care apar pe fata pot fi uneori insotite de un sentiment de caldura si arsura resimtite la nivelul fetei. Pentru a preveni cuperoza, evitati factorii care o pot declansa, mentionati mai sus. La persoanele cu cuperoza este esential sa se evite expunerea la soare fara protectie adecvata. Tutunul si alcoolul ar trebui, de asemenea, sa fie evitate si sa se consume cat mai multe alimente bogate in antioxidanti si vitamine.
Tratamente pentru cuperoza
Dermatologul va fi cel care va stabili cel mai bun tratament in functie de tipul si gradul de cuperoza pe care pacientul il sufera. Cel mai bine este sa o preveniti, evitand toti acei factori care ii pot influenta aspectul. Dar, pe de alta parte, este important sa urmati o ingrijire cosmetica specifica cu produse care ajuta la reducerea rosetii pielii, precum si la hidratarea acesteia si la eliminarea tensiunii.
Curatarea fetei
Ar trebui sa fie efectuata zilnic, dimineata si seara. Cu toate acestea, deoarece pielea este foarte sensibila si rosie, nu este recomandat sa se utilizeze produse ce contin sapun, de preferinta fara componente iritante. Curatarea zilnica a pielii este o baza a oricarei rutine, iar pacientii diagnosticati cu aceasta afectiune ar trebuie sa integreze in rutina de ingrijire numai produse destinate tenului cuperozic. De asemenea, trebuie sa utilizati un demachiant usor, fara alcool, parfum sau alte ingrediente iritante.
Exista produse specifice pentru pielea cu cuperoza care, in plus fata de efectuarea curatarii blande, contin activi care hidrateaza si calmeaza pielea rosie. Evitati produsele exfoliante, cel putin cele care exfoliaza chimic si mecanic, deoarece pe pielea cu cuperoza, care este mai subtire si sensibila, poate provoca iritatii si chiar rani. Daca este necesar, optati pentru un scrub enzimatic care, actionand in mod similar cu exfolierea naturala a pielii, nu este atat de agresiv pentru pielea sensibila.
Hidratarea pielii
Odata ce pielea este curatata, trebuie hidratata, deoarece pielea cu cuperoza este mai subtire si are o tendinta mai mare de uscare. In plus fata de realimentarea cu apa si lipide, pielea trebuie tratata cu creme care stimuleaza circulatia, previn dilatarea capilara, amelioreaza senzatia de caldura si iritatie calma. De asemenea, unele suplimente nutritive, cum ar fi B3 si antioxidanti pot ajuta, insa medicul dermatolog va decide daca acestea sunt benefice pentru situatia pacientului.
Produse speciale pentru machiaj
Pielea cu cuperoza necesita creme BB specifice pentru acest tip de piele. Nu numai ca acestea corecteaza si ascund roseata, dar va ajuta pacientul sa obtina un aspect estetic imbunatatit. In plus, aceste produse actioneaza ca o bariera impotriva frigului, soarelui, poluarii. Ar trebui sa alegeti produse hipoalergenice si, daca este posibil, specifice pentru ten cuperozic.
Protectia solara
Este un pas esential ce se include in rutina zilnica. Radiatiile solare pot provoca cuperoza, dar cauzeaza, de asemenea, uscarea pielii, accelerand aparitia imbatranirii premature, precum si favorizarea formarii sau accentuarii ridurilor. Ar trebui sa va protejati pielea de soare in fiecare zi, in toate anotimpurile, chiar daca nu este soare, intrucat radiatiile sunt prezente indiferent de anotimp.
Retineti ca radiatiile solare UVA, UVB si infrarosii (IR) pot fi declansatoarele cuperozei. Prin urmare, se impune folosirea zilnica a unui produs cu factor de protectie ridicat. Textura acestuia trebuie sa fie lejera, confortabil de aplicat si sa nu contina produse iritante (alcool denaturat, parfum). Daca ati fost diagnosticat cu cuperoza, trebuie sa mentineti o ingrijire faciala adecvata cu produse specifice, sa includeti in dieta fructe si legume si, de asemenea, sa evitati sau sa diminuati contactul cu factorii declansatori.
Ce presupune un tratament pentru rozacee cuperozica
Cand vorbim de un tratament rozacee cuperoza, ne gandim poate la acneea rozacee tratament, trebuie sa ne gandim la mai multe aspecte. Exista mai multe tratamente care pot ajuta la tinerea sub control a inrosirii pielii si a cosurilor si la prevenirea simptomelor mai severe – dilatarea vaselor de sange si umflarea si ingrosarea pielii nasului sau a barbiei.
In functie de simptome, medicul poate prescrie creme si geluri speciale. Tratamentul de prima linie este antibioticul topic metronidazol (MetroCream, MetroGel). O alta optiune este acidul azelaic (Finacea) pentru cosurile inflamate ale rozaceei usoare si moderate. Cel mai nou preparat, brimonidinum (Mirvaso), ajuta temporar la calmarea rosetei faciale. Crema cu ivermectină este de asemenea eficientă. Corticosteroizii aplicați pe piele tind să înrăutățească rozaceea.
Sunt cazuri cand se poate apela la terapia cu laser. Acest tratament distruge vasele de sange dilatate care duc la aparitia liniilor rosii (telangiectazii) si a petelor. Tratamentele eficiente includ laserul cu lumina pulsata galbena, laserul cu lumina pulsata verde si lumina intens pulsata. De obicei sunt necesare mai multe sesiuni, la interval de sase pana la 12 saptamani. Pentru telangiectazii, se pot folosi in afara tratamentelor laser și electrocauterizarea.
Bibliografie:
Acral peeling skin syndrome. MedlinePlus. https://medlineplus.gov/genetics/condition/acral-peeling-skin-syndrome/. Accessed April 5, 2022;
Erythroderma (exfoliative dermatitis). Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/dermatitis/erythroderma. Accessed April 5;