Gymnema sylvestre: o planta indiana cu efecte hipoglicemiante, cum trebuie folosita
Gymnema sylvestre reprezinta o planta care are frunze perene si isi are originea in zonele tropicale din Asia, Africa si Australia. Aceasta este cunoscuta si sub denumirea de „ zahar dulce indian” sau „ distrugatorul de zahar”. Numele sau latin, „gymnema sylvestre”, inseamna „ zaharul dulce al padurii”. Planta aceasta a fost utilizata in mod traditional in sistemele de medicina ayurvedica si alte practici medicinale traditionale cu scopul de a trata anumite afectiuni, inclusiv diabetul. Ceea ce face aceasta planta a fi interesanta este capacitatea acesteia de a modula senzatia de gust dulce. Substantele chimice care se regasesc in frunzele sale pot sa interfere cu receptorii de gust dulce de pe limba, fapt ce poate diminua temporar capacitatea de a detecta dulceata in alimente.
Multumita acestei proprietati, gymnema sylvestre a fost cercetata pentru potentialul sau de a contribui la gestionarea diabetului de tip 2. Se spune despre substantele active din planta ca ar putea ajuta la diminuarea absorbtiei glucozei in intestin si la cresterea sensibilitatii celulelor la insulina, lucru ce ar putea ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange in limitele normale. Cu toate acestea, cercetarile sunt inca in stadii incipiente, iar din acest motiv efectele exacte si siguranta utilizarii acestei plante in tratarea diabetului sau a altor afectiuni necesita mai multe studii. In cazul in care suferiti de diabet sau orice alta afectiune, este esential sa discutati cu un profesionist medical inainte de a incepe orice nou tratament sau supliment, fie acestea si pe baza de plante medicinale.
Ce proprietati medicinale are planta gymnema sylvestre?
Gymnema sylvestre prezinta o multitudine de proprietati medicinale potentiale, acestea fiind legate in mare parte de modul in care aceasta planta poate sa afecteze nivelurile de zahar din sange si alte procese metabolice. Cateva dintre cele mai notabile proprietati medicinale ale acestei plante sunt urmatoarele:
Scaderea nivelului de zahar din sange
Gymnema sylvestre poate contribui la diminuarea absorbtiei glucozei in intestin si la imbunatatirea sensibilitatii celulelor la insulina. Efectele acestea pot ajuta la mentinerea nivelurilor normale de zahar din sange la persoanele care sufera de diabet de tip 2.
Modularea gustului dulce
Substantele chimice care se regasesc in aceasta planta pot sa blocheze temporar receptorii de gust dulce de pe limba, fapt ce poate sa reduca senzatia de dulce din alimente. Aceasta poate sa fie folositoare cu scopul de a reduce pofta de dulciuri si consumul excesiv de zahar. Multumita capacitatii sale de a diminua pofta de dulciuri si de a modela absorbtia glucozei, gymnema sylvestre a fost sugerata pe post de adjuvant in controlul greutatii corporale si in gestionarea obezitatii.
Efecte antiinflamatorii si antioxidante
Exista studii care au aratat despre extractele din aceasta planta ca ar putea prezenta efecte antiinflamatorii si antioxidante, care ar putea sa contribuie la protejarea celulelor si la reducerea riscului de aparitie a unor boli cronice. Unele cercetari preliminare arata faptul ca aceasta planta ar putea prezenta un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol si de trigliceride, insa aceste efecte necesita cercetari mai amanuntite.
Sanatatea sistemului digestiv
In medicina traditionala, aceasta planta a fost utilizata cu scopul de a sustine sanatatea sistemului digestiv, inclusiv pentru a diminua arsurile stomacale, pentru a imbunatati digestia si pentru a ameliora disconfortul abdominal. In medicina traditionala, gymnema sylvestre a fost utilizata cu scopul de a sustine sanatatea sistemului digestiv, dar si pentru a ameliora problemele digestive. Este important de mentionat faptul ca, cercetarile asupra proprietatilor medicinale ale acestei plante sunt in plin curs de desfasurare si nu exista inca suficiente dovezi care sa sustina faptul ca aceasta prezinta cu certitudine toate aceste beneficii. In cazul in care sunteti interesat sa utilizati acest supliment sau oricare alt produs pe baza de plante in scopuri medicinale, este mereu indicat sa discutati cu un medic sau un specialist medical inainte de a lua orice decizie.
Cand este indicata aceasta planta?
Gymnema sylvestre poate sa fie considerata pe post de optiunea adjuvanta in anumite conditii si situatii, cand se este necesar sa fie folosita cu prudenta si sub supravegherea unui profesionist medical. Cateva situatii in care aceasta planta ar putea fi recomandata sunt urmatoarele:
Diabet de tip 2
Gymnema sylvestre a fost cercetata pentru potentialul sau de a contribui la gestionarea diabetului de tip 2. Substantele active care se gasesc in planta pot sa ajute la diminuarea nivelului de zahar din sange si la imbunatatirea sensibilitatii celulelor la insulina. Insa, cu toate acestea, consumul acestei plante nu ar trebui sa inlocuiasca tratamentele standard pentru diabet si planta trebuie sa fie utilizata sub supravegherea unui medic.
Controlul greutatii corporale
Multumita capacitatii sale de a scadea pofta de dulciuri si de a modela absorbtia glucozei, aceasta planta poate fi utilizata ca parte a unui program de control al greutatii corporale. Insa, cu toate acestea, nu ar trebui sa fie considerata pe post de substituent pentru o dieta echilibrata si un stil de viata sanatos. In cazul in care aveti probleme in a controla pofta de dulciuri si vreti sa diminuati consumul de zahar, gymnema sylvestre ar putea fi folosita pe post de suport pentru a atenua aceasta pofta.
Gestionarea nivelului de colesterol si trigliceride
Exista cercetari preliminare care spun despre aceasta planta ca ar putea sa prezinte un efect benefic asupra nivelului de colesterol si de trigliceride in sange. Cu toate acestea, este nevoie de o studiere mai aprofundata a acestui efect pentru a il confirma si pentru a verificati siguranta acestuia. Este necesar sa consultati mereu un medic sau un specialist medical inainte de a incepe un nou tratament pe baza de plante sau suplimente pe baza de plante, inclusiv gymnema sylvestre. Acest lucru este mai ales valabil in cazul oamenilor care prezinta afectiuni medicale preexistente. Un profesionist medical va poate oferi sfaturi personalizate si va poate ajuta in luarea unor decizii informate cu privire la tratamentul pe care urmeaza sa il utilizati.
Cum recunosti busuiocul si ce proprietati similare are cu planta Gymnema
Busuiocul este o planta aromatica folosita atat in scopuri culinare cat si medicinale. Acesta serveste la ameliorarea simptomelor indigestiei, a starilor nervoase si poate ajuta la combaterea insomniei si a oboselii fizice si mentale. La nivel culinar, este folosit in principal pentru a condimenta salate, pizza si mancaruri din paste. Sub denumirea stiintifica de Ocimum basilicum, busuiocul este o planta aromatica originara din Asia, a carei cultivare se extinde practic in intreaga lume. Desi in unele culturi este folosit ca planta medicinala, utilizarea principala a busuiocului este gastronomica sau culinara. Pe de alta parte, ceaiul de busuioc este un remediu bun pentru combaterea afectiunilor digestive si a flatulentei.
Diferite parti ale plantei, cum ar fi frunzele, semintele si florile sale, sunt folosite ca antispasmodice, carminative, digestive, dar si in tratamentul durerilor de cap. In acest sens, planta de busuioc are mai multe componente, cum ar fi polizaharidele (manoza, galactoza, glucoza, fructoza, ramoza, etc.), fractiuni mici de proteine si lipide. In compozitia acizilor grasi, se remarca acidul acidul palmitic si acidul linoleic 9,7%. In plus, busuiocul se caracterizeaza prin valoarea sa nutritiva ridicata, avand vitamina C, E, K, A, vitamine din grupul B, dar si minerale precum fier, magneziu, calciu, zinc.. Contine, de asemenea, compusi bioactivi volatili, cum ar fi linalool, estragol, eucaliptol, tau-cadiol, metil eugenol, printre altele.
Bibliografie:
Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research;
Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014). "Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 70;
"Ocimum tenuiflorum (holy basil) - CABI Invasive Species Compendium"."ITIS Standard Report Page: Ocimum tenuiflorum";
Sundaram, R. Shanmuga; Ramanathan, M; Rajesh, R; Satheesh, B; Saravanan, D (2012). "Lc-Ms Quantification of Rosmarinic Acid and Ursolic Acid in Theocimum Sanctumlinn. Leaf Extract (Holy Basil, Tulsi)". Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies;