Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Planta de coada calului si beneficiile sale medicinale

Planta de coada calului si beneficiile sale medicinale

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 4 ianuarie 2023 Ultima actualizare: 30 martie 2023

Coada calului (Equisetum arvense) este o feriga perena care apartine genului Equisetaceae. Creste in zonele salbatice din nordul Europei si in America de Nord si Centrala, precum si in alte locuri umede cu clima temperata. Coada calului are o tulpina lunga, verde, dens ramificata, care creste din primavara pana in toamna. Coada calului este o planta medicinala foarte frecvent folosita ca remediu naturist pentru tratarea retentiei de lichide, pentru pierderea in greutate si pentru intarirea oaselor. Aceasta planta are proprietati diuretice si antiinflamatorii, motiv pentru care este utilizata pentru a ajuta la tratarea pietrelor la rinichi si a infectiilor urinare. Cum ne ajuta aceasta planta si care sunt beneficiile ei pentru piele si ten descopera in acest material.

Cum a fost descoperita planta de Coada Calului? Primele utilizari

Coada-calului este cunoscuta si folosita inca din antichitate in medicina traditionala ca si sursa de acid salicilic (substanta activa continuta in Aspirina moderna). Practic, primii medicini din Grecia Antica si Roma Antica foloseau aceasta planta in starile febrile, infectii sau pentru stabilizarea ritmului cardiac. 

Coada-calului este folosita pentru vindecarea contuziilor (umflaturi, vanatai), cicatrizarea ranilor, ulcerului varicos, bubelor, edemelor la picioare atat de frecvente in climacterium, degeraturilor, eczemelor, neurodermitelor, combaterea transpiratiei excesive a picioarelor. De asemenea, datorita actiunii diuretice a ceaiului, acesta este indicat in prevenirea calculozei renale (spala rinichii si caile urinare).Exista scrieri in medicina din Germania de la final de secol XVI despre aceasta planta si in care se vorbeste despre tratamentul artrozei sub forma de ceai de Coada Calului. In prezent aceasta planta se regaseste in diverse suplimente si medicamente.

Ce contine ceaiul de Coada Calului? Cum se utilizeaza corect

Inainte de a incepe trebuie precizat faptul ca ceaiul de Coada Calului este folosit de mii de ani si cu toate acestea trebuie sa intelegem ca trebuie consumat cu moderatie datorita substantelor pe care le contine planta. Una dintre cele mai cunoscute substante din planta este oxidul salicic urmat de gluteolina, nicotina, palustrina si palustridina, fitosterina, beta-sitosterol, acid malic, acid oxalic, gliceride ale acizilor stearic, linoleic, linolic, oleic, dimetil sulfone, vitamina C, urme de ulei volatil, saruri de potasiu.

Sporii contin acizii cu lant lung alfa, omega-dicarboxilici, prezenti in fractiunea lipidica. Principiile active din coada-calului au actiune antimicrobiana, antiseptica, antiinflamatoare, maresc rezistenta tesutului conjunctiv, activeaza circulatia locala. Planta este indicata pentru uzul intern, sub forma de ceai cu actiune diuretica, sau extern, sub forma de comprese si bai.

Ce boli trateaza planta de Coada Calului? 

Asa cum am spus de la inceput, planta de Coada Calului are multiple beneficii pentru sanatate. Ceaiul de coada calului are efecte diuretice datorita cantitatilor mari de flavonoide (cum ar fi quercetina si apigenina), fenoli (compusi organici) si saruri minerale. Toate acestea ajuta la cresterea productiei si eliminarii lichidelor din organism prin urina. In acest fel este tratata retentia de lichide.

Multi specialisti recomanda ceai de coada calului pentru contributia sa in procesul de slabire. Aceasta planta sustine pierderea in greutate datorita compozitiei sale de substante antioxidante, antiinflamatoare, detoxifiante si diuretice, cum ar fi flavonoidele si acidul cafeic. Aceste substante ajuta la arderea grasimilor localizate si ajuta la eliminarea lichidelor care pot provoca crestere in greutate. In plus, acidul cafeic care se gaseste in coada calului are efect termogenic care ajuta la stimularea metabolismului si la arderea grasimilor, ducand in cele din urma la pierderea in greutate.

Ceai de coada calului contribuie la reducerea tensiunii arteriale datorita proprietatilor sale diuretice, care favorizeaza eliminarea lichidelor acumulate din organism. Acest lucru are ca rezultat o reducere a nivelului fluidelor din vasele de sange, proces care provoaca prin urmare reducerea efortului pe care inima trebuie sa-l depuna pentru a pompa sangele, scazand automat tensiunea arteriala.

In plus, rezultatele unor studii efectuate in laborator au aratat ca ceaiul de coada calului poate preveni slabirea oaselor. Ba mai mult, se pare ca poate stimula cresterea si regenerarea acestora. De aceea, persoanele cu probleme osoase pot bea ceai de coada calului pentru a preveni aparitia unor afectiuni grave, cum ar fi osteoporoza, osteopenia si rahitismul.

Cum se foloseste planta in suplimente farmaceutice?

Multe produse care contin extract de Coada-Calului sunt folosite cu succes in diferite game de produse dermatocosmetice, in special in produsele destinate ingrijirii parului si pentru preventia calvitiei. Cauzele caderii parului pot fi mult mai complexe decat te-ai putea astepta. Printre acestea amintim ereditatea, diferite tipuri de medicamente, stresul si menopauza. Indiferent de cauza, poti opri acest proces in timp util cu ajutorul unei solutii care cuprinde peste 20 de substante active. Forcapil anti caderea parului este obtinut din extracte de coada calului, vitaminele B8, B5, B6 si zinc. Se recomanda consumul unui singur comprimat pe zi, dupa micul dejun. Pentru obtinerea celor mai bune rezultate, este indicat sa utilizezi produsul pe o perioada de minim 3 luni. 

Un alt produs care contine extract de Coada Calului este Aspasia. Aspasia este un supliment alimentar care contribuie la regenerarea parului, a unghiilor dar si a pielii. Acest produs este recomandat in special femeilor deoarece contribuie la mentinerea aspectului general mai tanar si reduce ridurile.  Elementele din compozitia sa ajuta la refacerea pielii, previn formarea de noi riduri si contribuie la formarea normala a colagenului. In plus, Aspasia fortifica structura parului si il ajuta sa-si pastreze culoarea naturala mai mult timp.

Contraindicatii ceai Coada Calului. Cum trebuie consumat

Specialistii avertizeaza asupra pericolului pe care ceaiul de Coada Calului il poate avea asupra organismului daca e consumat prea des si in cantitati prea mari. De exemplu, daca e baut zilnic timp de o saptamana, de cel putin o data pe zi, poate provoca dureri puternice de cap sau chiar pancreatita, in anumite cazuri. Prin urmare, cei care vor sa bea ceai de coada calului trebuie sa discute in prealabil cu un medic sau cu un specialist cu experienta in plante medicinale.

Din secretele plantelor medicinale

In loc de final, din secretele altor plante medicinale din Romania si nu numai. De exemplu, putini stiu ca Pufulita este o planta cu flori mici extrem de raspandita in multa tari din Europa Centrala si de Est, Asia de Nord-Est, si unele parti ale Americii. Este o planta iubitoare de soare si umiditate. In Romania o intalnim de preferinta pe marginea vailor raurilor, precum si pe langa marginile lacurilor de munte. Tulpina sa poate ajunge la o inaltime maxima de 80 de cm si este acoperita cu perisori fini. Frunzele acestei plante sunt cu design lanceolat, iar florile sunt mici si au o culoare care variaza intre roz-deschis pana la violet deschis.

Florile si semintele acestei plante contin diferite tipuri de taninuri, acid cafeic, acid ursolic, polifenoli, saponine triterpenice, saponine steroidice, antociani, zaharuri, aminoacizi esentiali, ulei volatil, vitamina C, saruri minerale, aminoacizi, pectine si opt acizi grasi: palmitic, palmitoleic, stearic, oleic, arahidonic, arahidic, linoleic si linolenic etc. Datorita multitudinilor de substante active, planta are numeroase intrebuintari si beneficii in situatii precum decongestionarea nazala, are efect astringent puternic, proprietati antiinflamatorii, este dezinfectanta, stimuleaza secretia bilei lenese, si este un reconstituent al celulelor hepatice si un ajutor in cazul prostatei.

Altfel spus, planta se recomanda ca adjuvant pentru afectiuni hepatice, biliare, splenice, cancer de prostata, ciroze hepatice, cistite, dischinezie biliara, enterite, hepatite, hepatite cronice chiar evolutive, hipertensiune arteriala, hipocolesterolemie, intoxicatii gastro-intestinale, litiaze urinare, nefrite, pancreatite, prostatite, ulcer gastric si duodenal.

Musetelul se stie ca poate sa calmeaza durerile si reduce inflamatiile. Specialistii spun ca ceaiul de musetel coaguleaza sangele daca este combinat cu aspirina, medicamente antidepresive sau anticoagulante;

Ceaiul de sunatoare este contraindicat in cazul in care iei medicamente pentru raceala. De asemenea, sunatoarea nu se foloseste in combinatie cu medicamentele antidepresive;

Ceaiul de ginkgo biloba care este folosit pentru imbunatatirea circulatiei si a capacitatii de concentrare, subtiaza sangele si nu trebuie consumat in combinatie cu alte medicamente si o cantitate prea mare de timp;

Ceaiul de echinaceea este foarte bun pentru tratarea racelilor, insa nu trebuie consumat de cei care sufera de astm, artrita reumatoida, diabet de tip 1 pentru ca poate provoca dureri abdominale si crampe musculare;

Ceaiul de ginseng este folosit pentru imbunatatirea sistemului imunitar, este periculos pentru cei care sufera de diabet, intrucat poate scadea nivelul de zahar din sange cu multe peste limitele normale daca este consumat mult timp;

Sofranul reduce inflamatiile si durerile cauzate de artrita, dar nu trebuie combinat cu anticoagulantele, pentru ca poate provoca sangerari interne.

Ceaiul de lemn dulce, recomandat pentru indigestie, nu trebuie combinat cu alte diuretice sau laxative, pentru ca afecteaza drastic nivelul de potasiu din organism.

BIBLIOGRAFIE:

Journal of Animal Science: "Feeding with chicory roots reduces the amount of odorous compounds in colon and rectal contents of pigs.";
Journal of Biosciences: "Applications of inulin and oligofructose in health and nutrition.";
Journal of Food Science: "Roasted Chicory Aroma Evaluation by Gas Chromatography/Mass Spectrometry/Olfactometry.";
Journal of Nutrition: "Dietary Chicory Inulin Increases Whole-Body Bone Mineral Density in Growing Male Rats," "The Water-Soluble; Extract of Chicory Influences Serum and Liver Lipid Concentrations, Cecal Short-Chain Fatty Acid Concentrations and Fecal Lipid;

Articole similare
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii

Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase. Ceaiul de cimbrisor da o senzatie placuta in stomac.

28 mai 2024
Edited 28 mai 2024
citește articolul
Ceaiul de sunatoare: beneficii pentru organism, piele si ten Ceaiul de sunatoare: beneficii pentru organism, piele si ten

Sunatoarea este o planta erbacee (plantele erbacee sunt cele care nu au o tulpina lemnoasa, ci una subtire, moale si, de regula, verde) care creste in Europa, America, Australia, Noua Zeelanda si Asia de Est, gasindu-se preponderent in zonele de campie si de deal.

3 ianuarie 2022
Edited 6 februarie 2023
citește articolul
Lavanda: mod de utilizare, beneficii, proprietati Lavanda: mod de utilizare, beneficii, proprietati

Lavanda este o planta cu flori colorate intens in violet sau note de mov si face parte din familia Lamiaceae. Planta este nativa din regiunea sud-mediteraneana a continentului european si se mai intalneste pe coasta de Nord a Africii sau in zona tropicala din regiunile sud-estice ale Indiei.

19 iulie 2021
Edited 7 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina