Hidrosalpinx: cauze, simptome si optiuni de tratament
Hidrosalpinx este o afectiune medicala care afecteaza trompele uterine la femei. Apare atunci cand un tub uterin este blocat si umplut cu un fluid, de obicei din cauza inflamatiei sau a unei infectii. Termenul "hidrosalpinx" este derivat din cuvinte grecesti: "hidro" care inseamna apa si "salpinx" care inseamna tub. Trompele uterine sunt locul de intalnire pentru ovule si sperma si mecanismul prin care ovulul fertilizat calatoreste in uter.
Daunele aduse acestui pasaj minuscul si delicat pot inhiba conceptia si sarcina. Hidrosalpinx afecteaza de obicei ambele trompe uterine (chiar si atunci cand este afectat un singur tub, exista de obicei unele daune reziduale la celalalt). Poate fi foarte dificil pentru o femeie sa ramana insarcinata in mod natural, daca are hidrosalpinx. Blocarea impiedica tubul uterin sa actioneze ca o conducta pentru ovul. Ovulul si sperma s-ar putea sa nu se poata intalni sau ovulul fertilizat poate sa nu poata ajunge la uter.
Cauze pentru hidrosalpinx
Infectii cu transmitere sexuala: Infectiile cu chlamydia si gonoreea sunt cauze frecvente ale hidrosalpinxului. Aceste infectii pot provoca inflamatii si cicatrizari in trompele uterine, blocand fluxul normal al lichidului si ducand la acumularea acestuia. Infectii pelvine: Alte infectii pelvine, cum ar fi infectiile uterine sau infectiile tubo-ovariene, pot duce, de asemenea, la hidrosalpinx.
Endometrioza: Endometrioza, o afectiune in care tesutul similar endometrului creste in afara uterului, poate afecta si trompele uterine si poate contribui la formarea hidrosalpinxului.
Traumatisme sau interventii chirurgicale anterioare: Traumatismele sau interventiile chirurgicale anterioare, cum ar fi chirurgia pelvina sau cezariana, pot provoca deteriorarea sau blocarea trompelor uterine, favorizand dezvoltarea hidrosalpinxului.
Cea mai frecventa cauza a hidrosalpinxului este o infectie pelvina anterioara, in special o infectie cu transmitere sexuala, cum ar fi Chlamydia sau Gonoreea. Aceste infectii pot duce la cicatrizarea si blocarea tuburilor uterine. Infectiile anterioare pot provoca hidrosalpinx. Chirurgia anterioara in zona pelvina, in special a tuburilor uterine, poate fi si aceasta o cauza. Alte cauze includ endometrioza, adeziunile din regiunea pelvina, unele tumori si alte infectii, cum ar fi din apendicita sau boala inflamatorie pelvina. Hidrosalpinx rezulta in mod obisnuit dintr-o infectie netratata de mult timp in tuburile uterine. O serie de situatii pot duce la infectia cu tubul uterin, inclusiv:
Efectele reziduale ale unei boli cu transmitere sexuala anterioara, cum ar fi clamidia sau gonoreea
Apendicele rupt anterior
Construirea excesiva a tesuturilor datorita endometriozei
Hidrosalpinx poate duce la probleme de fertilitate, deoarece trompa uterina blocata si marita poate impiedica sperma sa ajunga la ovul sau sa impiedice ovulul fertilizat sa calatoreasca in uter pentru implantare. Se estimeaza ca aproximativ 30-40% dintre femeile cu hidrosalpinx sunt infertile.
Simptome
Majoritatea femeilor nu observa niciun simptom, cu exceptia incapacitatii de a ramane insarcinata. Altele pot suferi dureri in pelvis sau abdomenul inferior sau pot avea o descarcare vaginala decolorata sau lipicioasa. O sarcina ectopica este un indiciu ca poate fi prezent hidrosalpinxul. Cele care prezinta simptome de hidrosalpinx pot avea secretii vaginale neobisnuite si dureri abdominale si pelvine care se pot agrava in timpul unei perioade menstruale. Simptomele comune includ:
Infertilitate
Durere in abdomenul inferior
Descarcarea vaginala
Daca o femeie suspecteaza ca ar putea avea hidrosalpinx sau se confrunta cu oricare dintre simptomele asociate, ar trebui sa se consulte cu un medic ginecolog. Diagnosticul de hidrosalpinx implica de obicei o combinatie de evaluare a istoricului medical, examinare fizica, teste imagistice si uneori laparoscopie.
Optiuni terapeutice pentru hidrosalpinx
Optiunile de tratament pentru hidrosalpinx depind de diversi factori, inclusiv gravitatea simptomelor, dorinta de sarcina si cauza de baza. Iata cateva abordari comune:
Antibiotice: Daca exista o infectie activa, antibioticele pot fi prescrise pentru a trata cauza de baza si pentru a reduce inflamatia.
Chirurgie: In unele cazuri, poate fi efectuata o interventie chirurgicala pentru a indeparta tubul uterin afectat (s). Acest lucru se face de obicei laparoscopic, o tehnica chirurgicala minim invaziva.
Fertilizare in vitro: Pentru femeile care doresc sarcina si au hidrosalpinx bilateral, se poate recomanda FIV. FIV ocoleste tuburile uterine prin preluarea oualor direct din ovare si fertilizarea lor intr-un laborator inainte de transferul embrionilor in uter.
Pentru a creste succesul FIV si a avea o sarcina sanatoasa, se poate recomanda ca portiunea deteriorata a trompelor uterina sa fie indepartata in intregime inainte de tratament. In unele cazuri, medicamentele care imbunatatesc fertilitatea pot avea efectul negativ de a provoca acumularea de lichide in tuburile uterine. Tuburile blocate, pline de lichid, se pot scurge si in uter, prezentand un risc de infectie dupa transferul embrionului.
Din cauza schimbarilor scazute de succes cu incercari de reconstructie chirurgicala a tuburilor si din cauza riscului crescut de sarcina ectopica, majoritatea femeilor care sufera daune tubare semnificative sunt sfatuite sa se deplaseze direct la FIV. Iritarea si / sau adeziunile asociate cu hidrosalpinxul par sa reduca posibilitatea de a se produce conceptia prin tubul sanatos.
Cand pacientele opteaza direct pentru tratamentul cu FIV, fara a indeparta chirurgical tubul uterin infectat, sarcina si ratele de succes ale nasterilor vii sunt mult mai mici. Acesta este motivul pentru care multi specialisti in fertilitate sugereaza indepartarea chirurgicala a hidrosalpinxului inainte de inceperea tratamentului cu FIV. Ratele de succes ale FIV sunt mai mici atunci cand este prezenta un hidrosalpinx.
O alta optiune este blocarea artificiala a tubului afectat la capatul uterin, deci este mai putin probabil sa afecteze mediul uterin. La prima vedere, ar parea logic ca o procedura FIV sa conduca la o sarcina de succes, chiar si cu hidrosalpinx. In fond, daca faceti FIV, fertilizati artificial oul, deci nu ar trebui sa conteze ca aveti un blocaj al tubului uterin, deoarece specialistul in fertilitate implanteaza manual oul fertilizat direct in uter.
Cu toate acestea, exista o singura problema. Lichidul hidrosalpinx poate provoca de fapt o rata mai mare de 50% de infertilitate chiar si cu FIV. Doar a fi in vecinatatea hidrosalpinxului poate fi toxic pentru embrion si va duce adesea la o implantare nereusita in uter. Deoarece corelatia exista, femeile cu un hidrosalpinx care incearca sa conceapa un copil ar trebui sa aiba problema corectata chirurgical inainte de a incerca sarcina, cu sau fara FIV. In functie de starea de sanatate individuala si de istoricul medical personal, medicul poate recomanda tratament chirurgical si FIV.
Boli asociate cu emisferele cerebrale. Legatura dintre tiroida si boli ale organelor genitale
Functiile creierului sunt pe cat de admirabile, pe atat de extraordinare. Acestea depind de miliarde de neuroni si de comunicarea interna dintre ei. Creierul genereaza gandire, credinte, amintiri, comportament si dispozitie. Este, de asemenea, ”sediul gandirii si inteligentei si centrul de control al intregului organism. Coordoneaza capacitatea de miscare, atingere, mirosul, gustul, auzul si vederea. Permite oamenilor sa formeze cuvinte, sa vorbeasca si sa comunice, sa inteleaga si sa efectueze operatii numerice, sa compuna si sa aprecieze muzica, sa vizualizeze si sa inteleaga formele geometrice, sa planifice si chiar sa-si imagineze lucruri.
Creierul analizeaza toti stimulii, atat cei care provin din organele interne, cat si cei care vin din exterior, suprafata corpului, ochii, urechile, nasul si gura. Apoi reactioneaza la acesti stimuli prin corectarea posturii corpului, a miscarii membrelor si a frecventei functiei organelor interne. Este, de asemenea, organul care determina starea de spirit, nivelurile de constiinta si vigilenta.
Capacitatea creierului uman este unica, nici macar computerele nu se apropie de abilitatile sale. Cu toate acestea, o astfel de sofisticare vine la un pretꓽ creierul are nevoie de ”hrana” constanta. Aceasta necesita un flux foarte mare si continuu de sange si oxigen, care reprezinta aproximativ 25% din productia cardiaca. Consumul total de energie al creierului nu se schimba prea mult in timp, dar anumite zone ale creierului consuma mai multa energie in perioadele de activitate crescuta (de exemplu, atunci cand incercati sa invatati o limba noua sau cand invatati o sarcina noua, cum ar fi patinajul). O intrerupere a fluxului de sange catre creier pentru mai mult de 10 de secunde cauzeaza pierderea constiintei.
Bibliografie:
Selimbeyoglu, Aslihan; Parvizi, J (2010). "Electrical stimulation of the human brain: perceptual and behavioral phenomena reported in the old and new literature". 2010;
Schwartz, J.H. Appendix D: Consciousness and the Neurobiology of the Twenty-First Century. In Kandel, E.R.; Schwartz, J.H.; Jessell, T.M. Principles of Neural Science, 4th Edition, 2020;
Lilienfeld, S.O.; Lynn, S.J.; Ruscio, J.; Beyerstein, B.L. 50 Great Myths of Popular Psychology: Shattering Widespread Misconceptions about Human Behavior. John Wiley & Sons. 2011;
McDaniel, M. (2005). "Big-brained people are smarter" (PDF). Intelligence. 33 (4): 337–346. doi:10.1016/j.intell.2004.11.005. Archived (PDF) from the original on September 6, 2014;