Igiena intima: Ce este rafeul scrotal, boli asociate
Problemele sexuale ale barbatilor, chiar daca mult timp au fost un subiect tabu, sunt la fel de vechi precum specia umana. Nu intamplator exista o multime de tratate medicinale inca din antichitate care vorbesc de aceste probleme si care prezinta diferite tratamente si remedii bazate pe plante si alte tehnici medicale. Putin stiu de exemplu ca in prezent, in Romania, potrivit Asociatiei Romane de Medicina a Sexualitatii, un barbat roman din patru cu varsta cuprinsa intre 25 si 45 de ani, se confrunta cu disfunctii erectile. In special disfunctia erectila completa creste cu peste 5% la unii barbati de peste 40 de ani, iar procentul creste exponential si ajunge la 15 – 20% la barbatii care se apropie de varsta de 70 de ani.
Monoxidul de azot dar si alti poluanti au un impact negativ asupra potentei barbatilor. Disfunctia erectila (impotenta) difera ca severitate, unii barbati avand o incapacitate totala pentru a avea o erectie fara un ajutor medical, iar altii pot mentine o erectie doar cateva secunde. Problemele sexuale si disfunctiile erectile ale barbatilor au un impact negativ pentru viata lor sociala si familiara.
Ce este scrotul si ce boli sunt asociate cu acesta
Scrotul (bursa scrotala, punga scrotala) reprezinta o formatiune anatomica a aparatului genital masculin, in forma de sac voluminos, nepereche si median, contine testiculele cu canalele si anexele sale. Scrotul deriva din peretele anterior al abdomenului, amplasat inferoposterior de radacina penisului. La exterior apare ca o punga cutanata pediculata si suspendata de regiunea pubiana. Forma si dimensiunile scrotului se modifica odata cu varsta.
Pe linia mediana se observa o sutura, o creasta mica a pielii, numita rafeul scrotal, care divizeaza anteroinferior intregul scrot in doi lobi. In profunzime, rafeul scrotal se continua cu un sept, separand interiorul in doua camere, numite burse, in care se gaseste cate un testicul. Rafeul scrotal se continua pe penis cu rafeul penian pana la frenul preputului. Scrotul este asimetric, unul dintre lobi, de regula cel stang, fiind mai coborat, pentru a evita compresia testiculelor in caz de impact.
Pe scurt, scrotul este acoperirea pielii care cuprinde si stocheaza testiculele, vasele de sange, o parte a cordonului spermatic si caile excretoare din afara abdomenului la barbati. Este format din sase straturi. Deoarece pielea care acopera scrotul este foarte flexibila, favorizeaza contractarea muschilor inaintea stimulilor, cum ar fi frigul. Functia principala a scrotului este de a mentine o temperatura adecvata pentru testicule pentru a produce sperma.
Acest lucru se realizeaza prin intermediul a doi muschi care lucreaza impreuna. Spermatozoizii parasesc testiculele prin epididim, care apoi se scurge in vasele deferente. Epididimul si portiunile inferioare ale vaselor deferente sunt situate in scrot. Vasele de sange care alimenteaza si dreneaza testiculele se leaga de vasele deferente, creand continutul cordonului spermatic. Ca si in alte parti ale penisului, infectii si boli pot aparea, de asemenea, in scrot. Cele mai frecvente sunt:
Mase scrotale
Masele scrotale pot fi maligne si, prin urmare, pot prezenta celule canceroase sau pot fi benigne, adica celulele nu sunt canceroase. Masele scrotale pot fi acumulari de lichide, cresteri anormale ale tesuturilor sau continuturi normale de scrot care au devenit inflamate, umflate sau intarite. Pentru masele scrotale, este necesara o examinare medicala, chiar daca nu provoaca durere sau alte simptome. Masele scrotale pot fi canceroase sau cauzate de alte boli care afecteaza functionarea si sanatatea testiculelor.
Exista patru tipuri de mase scrotale benigne:
Hematocel: Acesti noduli apar atunci cand exista o acumulare de sange in scrot.
Hidrocel: In aceste cazuri, cauza maselor se datoreaza acumularii de lichid in scrot.
Spermatocel: Barbatii care au sparmatocel au o masa asemanatoare chistului. In aceste cazuri, continutul chisturilor este fluid.
Varicocel: In cele din urma, aceasta varietate de masa scrotala benigna apare deoarece exista o vena varicoasa situata de-a lungul cordonului spermatic.
Spermatocel (chist)
Un spermatocel este un sac anormal (chist) care se formeaza in epididim, micul tub spiralat situat in partea de sus a testiculului care colecteaza si transporta sperma. Un spermatocel, care este de obicei nedureros si nu este canceros, este adesea umplut cu un lichid laptos sau clar care contine sperma. Cauza exacta a patologiei este neclara, dar ar putea fi cauzata de un blocaj intr-unul dintre canalele care transporta sperma. Un spermatocel de obicei, nu provoaca simptome sau semne si poate ramane intr-o dimensiune stabila. Daca devine complicat, se pot resimti urmatoarele:
Durere sau disconfort la nivelul testiculului afectat
Greutate in testiculul afectat
Umflarea in spatele si deasupra testiculului
Hidrocel
Hidrocelul apare daca exista exces de lichid intre straturile sacului care inconjoara fiecare testicul. Este normal sa aveti o cantitate mica de lichid in acest spatiu, dar un exces de hidrocel duce adesea la inflamarea dureroasa a scrotului. La adulti, hidrocelul apare de obicei din cauza unui dezechilibru in productia sau absorbtia fluidelor, adesea ca urmare a ranirii sau infectiei scrotului.
Hidrocelul este frecvent la nou-nascuti. In timpul dezvoltarii copilului in uter, testiculele coboara din abdomen printr-un canal catre scrot. Hidrocelul apare atunci cand acest canal nu se inchide. Fluidul se scurge din abdomen prin canalul deschis si devine prins in scrot. Acest lucru face ca scrotul sa se umfle. Cele mai multe cazuri de hidrocel dispar la cateva luni dupa nastere. Uneori, un hidrocel poate aparea cu o hernie inghinala.
Hematocel
Hematocelul apare atunci cand exista sange intre straturile sacului care inconjoara fiecare testicul. Cea mai probabila cauza este o leziune traumatica, cum ar fi o lovitura directa la testicule.
Varicocel
Este dimensiunea crescuta a venelor scrotului care transporta sange sarac in oxigen din fiecare testicul si epididim. Este cel mai adesea prezent pe partea stanga a scrotului, deoarece sangele circula diferit pe fiecare parte. Aceste vene sunt situate de-a lungul cordonului care tine testiculele unui barbat (cordonul spermatic). Un varicocel se formeaza atunci cand valvele din interiorul venelor de-a lungul cordonului spermatic impiedica circulatia sangelui in mod corespunzator. Sangele se acumuleaza, ducand la umflarea si dilatarea acestor vene (acest lucru este similar cu varicele de la picioare).
De cele mai multe ori, varicocelul se dezvolta incet, fiind mai frecvent la barbatii cu varsta cuprinsa intre 15 si 25 de ani, iar patologia este cel mai adesea vazuta pe partea stanga a scrotului. Aparitia brusca a unui varicocel la un barbat mai in varsta poate fi cauzata de o tumoare la rinichi care poate bloca fluxul sanguin catre o vena. Simptomele includ:
Vene largite, rasucite in scrot
Durere sau disconfort
Tumora testiculara nedureroasa, inflamatie a scrotului sau umflatura in scrot
Posibile probleme de infertilitate sau scaderea numarului de spermatozoizi
Unii barbati insa nu au simptome.
Torsiune testiculara
Torsiunea testiculara apare atunci cand exista o extindere anormala a scrotului. Aceasta patologie poate aparea la barbati la orice varsta si poate fi localizata pe ambele parti ale scrotului (chiar si in ambele), provocand dureri mari la barbati. Cand apare, testiculul sufera o torsiune testiculara. In aceste circumstante, alimentarea cu sange este intrerupta si, daca nu este corectata rapid, poate provoca necrozarea, iar ulterior pierderea testiculului.
Orhita
Este caracterizata de o inflamatie a testiculului cauzata de un traumatism (lovitura) sau de o infectie. Printre simptomele acestei afectiuni se numara si durerea, precum si umflarea testiculului. Daca orhita nu este tratata, aceasta patologie poate conduce la imposibilitatea de a avea copii.
Epididimita
Epididimul este un tub situat in spatele testiculelor, avand rol de productie si de depozitare a spermei. Inflamatia acestuia se manifesta prin congestie scrotala (scurgeri) si durere, afectiunea fiind cunoscuta sub denumirea de epididimita. In general, epididimita este cauzata de o infectie bacteriana, inclusiv infectii bacteriene cu transmitere sexuala, cum ar fi chlamydia. In cazuri rare, epididimita este cauzata de o infectie virala.
Hernie inghinala
Este o boala in care o parte a intestinului subtire trece printr-o deschidere sau un punct slab in tesutul care separa abdomenul de zona inghinala. La sugari, hernia inghinala apare de obicei, deoarece calea de la abdomen la scrot nu s-a inchis in timpul dezvoltarii. O hernie inghinala arata ca o umflatura in scrot sau mai mare in zona inghinala.
Cancerul testicular
Cancerul testicular este o tumoare care contine tesut testicular anormal, care se poate simti, de obicei, ca un nodul ferm in scrot. In timp ce unii barbati simt durere sau au inflamatie, majoritatea tumorilor nu provoaca simptome. Scrotul contine testiculele si parti ale cordonului spermatic. Testiculele sunt locul de productie a spermei si, ca atare, formeaza componenta esentiala a sistemului reproducator masculin.