Indigestia: cauze, simptome si remedii
Indigestia sau dispepsia non-ulceroasa, cum mai este numita, in termeni de specialitate, este una dintre cele mai intalnite afectiuni intestinale. Ea poate sa apara inca de la varste fragede si exista si cazuri cand ea se manifesta si pentru persoanele de varsta a-III-a. Indigestia deranjeaza stomacul, de obicei, atunci cand mancam prea mult deodata sau prea repede, fara sa mestecam suficient, ori cand nu ne prieste vreun aliment dintre cele consumate. Insa, in zilele noastre, si luarea mesei intr-un context stresant, oboseala accentuata, consumul excesiv de alcool si fumatul in timpul mesei ori imediat dupa aceea sunt factori care afecteaza tot mai des digestia. De asemenea, la orice varsta, obezitatea, prin presiunea pe care o creeaza in abdomen, se asociaza adesea cu aparitia indigestiilor si refluxului gastro-esofagian.
Cum apare indigestia?
Ce factori de risc te predispun la indigestie?
Care sunt simptomele indigestiei?
Cum se trateaza indigestia?
Cum apare indigestia?
Dupa cum am spus, indigestia apare inclusiv la copii si bebelusi. In cazul bebelusilor, cel mai vocal simptom dat de problemele de digestie sunt colicile abdominale. Ele apar mai ales din cauza unor erori in tehnica de hranire sau unor intolerante alimentare, dar pot fi influentate si de starea emotionala a parintilor sau a celor care ii hranesc. In cazul copiilor mai mari si al adolescentilor, indigestiile se manifesta printr-un disconfort in zona abdomenului superior: senzatie de prea plin in stomac si de arsura gastrica, stari de greata – asociate uneori cu varsaturi –, balonare – asociata cu regurgitarea, cu eructatii si/sau cu flatulenta si, uneori, cu diaree.
Ce factori de risc te predispun la indigestie?
Atunci cand vorbim de indigestie, indiferent ca vorbim de adulti sau copii, factorii de risc care pot duce la indigestie includ urmatoarele actiuni:
• Ingerarea prea rapida a alimentelor (Atunci cand mananci in cantitati prea mari sau prea repede, nu-i dai stomacului ocazia de a procesa alimentele in mod natural si te expui pericolului reprezentat de eroziunile le nivelul mucoasei gastrice);
• Stresul emotional in timpul meselor care determina reactii adverse la nivelul sistemului digestiv (Atunci cand mananci sub influenta unui stres emotional puternic, primele semne prin care organismul iti spune ca nu se simte confortabil sunt sughitul si senzatia de balonare. Cand mancarea ajunge in stomac mestecata insuficient, sistemul digestiv este suprasolicitat, iar indigestia se manifesta sub forma refluxului gastroesofagian. Mai mult, un studiu din publicatia medicala Karger evidentiaza o relatie directa intre refluxul esofagian si o afectiune a esofagului numita Barett, prin care mucoasa esofagiana este predispusa la adenocarcinom. Un indiciu al indigestiei cauzate de mancatul sub influenta unui stres emotional este senzatia de greata, insotita de regurgitare si de varsaturi);
• Consumul exagerat de alimente bogate in fibre;
• Consumul exagerat de alcool, cafea sau tutun;
• Alimentele condimentate, unsuroase sau cu continut ridicat de grasimi (Consumul exagerat de alimente grase, prajite sau picante poate contribui la disconfortul cauzat de indigestie);
• Abuzul de medicamente (Medicamentele fara reteta unt recomandate in cazul durerilor de cap, de spate si musculare, precum si in ameliorarea durerilor cauzate de interventiile chirurgicale sau de entorse. Dar, in cazul administrarii lor pe cale orala, intr-un mod neconform cu cel recomandat de producator si prescris de medic, medicamentele antiinflamatoare pot amplifca aciditatea stomacului si pot amplifica tranzitul intestinal, crescand riscul de aparitie al episoadelor de indigestie).
Care sunt simptomele indigestiei?
Simptomele indigestiei variaza ca intensitate de la un individ la altul. Unele persoane prezinta simptome usoare cum ar fi senzatia de plenitudine deranjanta si reflux gastroestrofagian, in timp ce alte persoane pot prezenta balonare, meteorism, senzatie de arsura in abdomen si dureri. Episoadele de indigestie pot trece rapid si pot reaparea frecvent, chiar zilnic.
Din fericire simptomele indigestiei se pot trata cu medicamente. Mai important este faptul ca se poate reduce riscul de aparitie a indigestiei prin evitarea alimentelor condimentate excesiv, grase sau prajite, prin evitarea meselor abundente si prin ajutarea digestiei mancand cu cel putin doua ore inainte de culcare pentru a evita pozitia culcata imediat dupa masa.
In linii mari, cele mai frecvente simptome ale indigestiei sunt: dureri abdominale, senzatie de arsura abdominala, senzatia de plenitudine dupa masa care dureaza mai mult decat in mod normal, balonare abdominala, greata cu sau fara varsaturi.
Cum se trateaza indigestia?
Indigestia in sine nu este o problema, dar netratata sau lasata neobservata poate perturba sistemul digestiv si poate crea disconfort intestinal. Ca sa evitam posibilitatea de a ajunge la indigestie dupa fiecare masa, trebuie sa tinem cont de urmatorii pasi.
Hidratarea este cheia: Pentru a avea o digestie fara probleme, trebuie sa consumam zilnic minimum 1,5 litri de lichide. Apa minerala este cea mai indicata pentru ca ea hidrateaza cel mai bine. Asta bineinteles in cazul adultilor. La copii si bebelusi trebuie sa avem grija sa manance incet si sa mestece cu grija si dupa fiecare masa sa consume niste apa;
Mestecati hrana cat mai bine si mai lent: Alimentele bine maruntite vor fi mai usor de procesat de catre sucul gastric, odata ajunse in stomac. Aceasta faza este esentiala pentru o digestie fara probleme;
Organizati mesele dupa ore fixe: Intestinul poate fi invatat sa deprinda un anumit ritm-in mod ideal imediat dupa micul dejun. Un pahar mare de apa baut pe stomacul gol va stimula intestinul si va ajuta la transferul mai usor al bolului alimentar. Asigurati suficient timp pentru un mic-dejun sanatos, bogat in fibre –urmat de o jumatate de ora de liniste si, in plus, e importanta disciplina alimentara. Sa mancati in fiecare zi la aceleasi ore si ca proportii, trebuie impartite numarul de calorii zilnice in cea mai mare parte intre mic dejun si pranz, iar seara sa lasam stomacului ragaz. Nu mai mult de un ceai sau fructe;
Faceti miscare: Nu uitati de activitatea fizica. Miscarea reprezinta un masaj pentru intestin si ajuta tot sistemul digestiv sa se regleze. Prin plimbari, gimnastica, mers pe bicicleta, inot, tot ce inseamna miscare este benefic pentru organism;
Sursa foto: shutterstock
Surse documentare:
https://www.karger.com/Journal
https://gastro.org/
Referinte:
Feldman M, et al. Dyspepsia. In: Sleisenger and Fordtran's Gastrointestinal and Liver Disease: Pathophysiology, Diagnosis, Management. 10th ed. Philadelphia, Pa.: Saunders Elsevier; 2016. https://www.clinicalkey.com. Accessed Jan. 6, 2016.
Indigestion (dyspepsia). National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/indigestion-dyspepsia. Accessed Jan. 28, 2016.
Papadakis MA, et al., eds. Gastrointestinal disorders. In: Current Medical Diagnosis & Treatment 2015. 54th ed. New York, N.Y.: The McGraw-Hill Companies; 2015. http://www.accessmedicine.com. Accessed Jan. 28, 2016.
Dyspepsia. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/symptoms-of-gi-disorders/dyspepsia. Accessed Jan. 28, 2016.