Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Uleiul de busuioc: Ce beneficii are pentru sanatate, reguli de consum

Uleiul de busuioc: Ce beneficii are pentru sanatate, reguli de consum

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 5 mai 2023 Ultima actualizare: 8 mai 2023

Busuiocul este o planta aromata, originara din India, care este utilizata in mod traditional in bucataria romaneasca, indiana, mediteraneana si thailandeza pentru a imbunatati aroma alimentelor. La nivel culinar, este folosit in principal pentru a condimenta salate, pizza si mancaruri din paste. Insa, pe langa proprietatile sale culinare, busuiocul are si o serie de beneficii pentru sanatate. Acesta serveste la ameliorarea stomacului deranjat si la detensionarea starilor nervoase, putand  ajuta in combaterea insomniei si a oboselii fizice si mentale. De asemenea, busuiocul contine compusi cu proprietati antiinflamatorii, cum ar fi eugenolul, care ajuta la reducerea inflamatiei si a durerii.

Beneficii si proprietati ale uleiului de busuioc

Busuiocul promoveaza digestia alimentelor si ajuta la reducerea spasmelor gastrice. Infuzia frunzelor proaspete este utila in caz de dureri de stomac, gastrita, indigestie, gaze si alte modificari ale sistemului digestiv. Pentru a completa beneficiile, busuiocul intareste, de asemenea, parul si previne caderea acestuia.

Ajuta la controlul glicemiei
Busuiocul poate ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele cu diabet.

Proprietati antioxidante
Busuiocul contine compusi cu proprietati antioxidante, cum ar fi vitamina C, care ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si a daunelor cauzate de radicalii liberi.

Ajuta la gestionarea stresului
Busuiocul poate ajuta la reducerea stresului si anxietatii, deoarece contine compusi care ajuta la reglarea nivelului de cortizol din corp.

Imbunatateste-ti digestia cu ajutorul uleiului de busuioc!
Busuiocul poate ajuta la imbunatatirea digestiei, deoarece contine uleiuri esentiale care ajuta la stimularea productiei de enzime digestive. Busuiocul este un aliat puternic al stomacului si este folosit cu succes pentru a calma senzatia de balonare, spasmele gastro-intestinale, diareea si greata. In mod similar, s-a demonstrat ca ajuta la reducerea gazelor si la prevenirea flatulentei. In plus, busuiocul este adesea folosit pentru a favoriza expulzarea viermilor intestinali. In ceea ce priveste infuzia frunzelor sale proaspete, aceasta este utila pentru a stimula apetitul si pentru a promova digestia alimentelor.

Proprietati antibacteriene, analgezice si antivirale
Busuiocul contine compusi cu proprietati antibacteriene si antivirale, cum ar fi eugenolul, care ajuta la prevenirea si tratarea infectiilor bacteriene si virale. Este un puternic antiinflamator, analgezic si antiviral.

Imbunatateste sanatatea inimii
Busuiocul poate ajuta la imbunatatirea sanatatii inimii, deoarece contine compusi care ajuta la reducerea nivelului de colesterol si la scaderea tensiunii arteriale.

Sustine sanatatea pielii
Busuiocul poate ajuta la imbunatatirea sanatatii pielii, deoarece contine compusi cu proprietati antiinflamatorii si antioxidante, care ajuta la prevenirea imbatranirii premature a pielii si la tratarea unor afectiuni ale pielii, cum ar fi acneea.

Util pentru tratarea afectiunilor respiratorii
In combinatie cu ierburi expectorante si mucolitice, busuiocul actioneaza ca antitusiv, putand fi folosit pentru a ameliora tusea iritanta si infectiile respiratorii, cum ar fi faringita, laringita si bronsita. S-a sugerat ca aceasta planta aromatica este eficienta in prevenirea gripei si a racelii, acest lucru fiind posibil datorita proprietatilor sale antimicrobiene.

Potrivit pentru calmarea anxietatii si a insomniei
In acest secol, cand stresul a devenit un inamic letal, infuzia de busuioc reprezinta o alternativa pentru relaxare si inducerea somnului, deoarece are puterea de a regla cortizolul. Busuiocul intareste sistemul nervos, calmeaza anxietatea, combate insomnia si reduce oboseala fizica si mentala.

Optimizarea sistemului circulator
Busuiocul imbunatateste circulatia si sanatatea cardiovasculara in multe feluri, deoarece reduce tensiunea arteriala ridicata si nivelul colesterolului. In plus, regleaza zaharul din sange, previne diabetul, rezistenta la insulina si promoveaza eliminarea toxinelor.

Eficient pentru pierderea in greutate
In ceea ce priveste proprietatile busuiocului de a pierde in greutate, caracteristicile sale diuretice reduc retentia de lichide. De asemenea, produce un efect de satietate.

Reduce durerea de cap
Busuiocul are compusi antiinflamatori si sedativi care ajuta la imbunatatirea oxigenarii celulare, precum si a circulatiei sangelui in cap, reducand astfel intensitatea durerii.

Protejeaza rinichii si detoxifica organismul
Busuiocul poate ajuta, de asemenea, la detoxifierea organismului. Consumul de frunze de busuioc, ulei de busuioc si chiar suc de busuioc poate imbunatati functia hepatica. De asemenea, busuiocul protejeaza rinichii (un alt organ important in procesul de detoxifiere) si actioneaza ca un diuretic puternic care ajuta la detoxifierea organismului.

Datorita proprietatilor sale antiinflamatorii, busuiocul ajuta la optimizarea functiilor renale, prevenind dezvoltarea infectiilor sau a problemelor de insuficienta. In cele din urma, antioxidantii sai creeaza o bariera protectoare impotriva daunelor oxidative si a toxinelor. Acest lucru ajuta la cresterea productiei de urina si faciliteaza eliminarea bacteriilor care cresc in tractul urinar.

Beneficii cardiovasculare oferite de busuioc
Busuiocul este bogat in carotenoide care pot fi transformate in vitamina A. Acesti antioxidanti protejeaza celulele de radicalii liberi si previn oxidarea colesterolului in sange.

Sursa de magneziu
Aceasta planta aromatica promoveaza sanatatea cardiovasculara prin relaxarea muschilor si a vaselor de sange, imbunatatirea circulatiei sangelui si scaderea riscului de ritmuri neregulate ale inimii si spasme cardiovasculare.

Proprietati anti-cancer ale busuiocului
Busuiocul contine fitochimicale care sunt benefice pentru combaterea cancerului in mod natural. Prin consumul de busuioc, putem preveni cancerul de ficat, cancerul de piele si cancerul oral. Aceasta planta va ajuta organismul sa distruga celulele canceroase, precum si sa reduca efectele secundare ale terapiilor anticanceroase, cum ar fi radiatiile si chimioterapia.

Are proprietati antiseptice
Putem folosi busuioc pentru a vindeca taieturi, rani, precum si pentru a preveni infectiile. Poate ameliora durerea cauzata de anumite boli, cum ar fi varicela, pojarul. De asemenea, putem zdrobi frunzele de busuioc si le putem aplica pe piele pentru a vindeca muscaturile de insecte.

Previne bolile oculare
Busuiocul poate trata bolile oculare cauzate de deficitul de vitamina A. Daca nu aveti timp sa faceti ceai de busuioc, puteti mesteca frunzele, deoarece au capacitatea de a vindeca bolile oculare cauzate de atacul radicalilor liberi, cum ar fi boala degenerativa a ochilor, glaucomul si chiar cataracta.

Contraindicatii de consum si folosire a uleiului de busuioc
Persoanele care sunt alergice la plantele din familia Lamiaceae, cum ar fi menta sau rozmarinul, ar trebui sa evite consumul de busuioc. De asemenea, cei care iau medicamente anticoagulante ar trebui sa evite consumul excesiv de busuioc, deoarece acesta poate afecta coagularea sangelui. Femeile insarcinate ar trebui sa evite consumul de busuioc, deoarece poate avea efecte negative asupra sarcinii. In plus, persoanele care sufera de boli de ficat sau rinichi ar trebui sa consulte medicul inainte de a consuma busuioc, deoarece poate interactiona cu medicamentele pe care le iau pentru aceste afectiuni.

Proprietati si beneficii pentru organism ale nucsoarei. Asemanari cu busuiocul

Proprietati antiinflamatoare: Nucsoara contine compusi cu proprietati antiinflamatoare, care pot ajuta la reducerea inflamatiei din corp. Consumul regulat de nucsoara poate ajuta la prevenirea si tratarea bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita. Proprietati digestive: Nucsoara este cunoscuta pentru proprietatile sale carminative, care ajuta la stimularea digestiei si eliminarea gazelor din intestin. Consumul de nucsoara poate ajuta la ameliorarea simptomelor de indigestie, balonare si constipatie.

Imbunatateste functia cerebrala: Nucsoara contine compusi care pot ajuta la imbunatatirea functiei cerebrale si a memoriei. De asemenea, poate ajuta la prevenirea afectiunilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimerul. Capacitatea de a reduce tensiunea arteriala: Nucsoara poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale, ceea ce poate reduce riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul si accidentul vascular cerebral.

Lucruri mai putin cunoscute despre nucsoara

Bibliografie:

Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research;
Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014). "Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 70;
"Ocimum tenuiflorum (holy basil) - CABI Invasive Species Compendium"."ITIS Standard Report Page: Ocimum tenuiflorum";
Sundaram, R. Shanmuga; Ramanathan, M; Rajesh, R; Satheesh, B; Saravanan, D (2012). "Lc-Ms Quantification of Rosmarinic Acid and Ursolic Acid in Theocimum Sanctumlinn. Leaf Extract (Holy Basil, Tulsi)". Journal of Liquid Chromatography & Related Technologies;

 

Articole similare
Nutritie: Ce alimente trebuie sa evitam pentru a avea un stomac sanatos? Nutritie: Ce alimente trebuie sa evitam pentru a avea un stomac sanatos?

Stomacul gol arata ca un balon in forma de J care se extinde. Acest organ are capacitatea de a se micsora si de a se mari pentru a face loc unei gustari sau unei mese copioase. In partea superioara a stomacului se produc acid gastric si pepsina, o enzima a digestiei. In partea de jos sunt mai multi muschi si exista alimente amestecate cu sucuri digestive. Cu exceptia alcoolului si a anumitor medicamente, absorbtia nutrientilor nu are loc in stomac. 

1 august 2024
Edited 1 august 2024
citește articolul
Malnutritia: Simptome, boli asociate, preventie si tratament Malnutritia: Simptome, boli asociate, preventie si tratament

Specialistii sustin ca anorexia poate afecta orice persoana. Este adevarat ca cele mai predispuse sunt femeile adulte, insa se intalnesc si cazuri de anorexie la copii si preadolescenti. Anorexia daca nu e depistata la timp duce la malnutritie.

25 iulie 2024
Edited 25 iulie 2024
citește articolul
Nutritie: Cum te ajuta ceaiul de sunatoare in diete si episoadele de insomnie Nutritie: Cum te ajuta ceaiul de sunatoare in diete si episoadele de insomnie

Planta de sunatoare va ajuta in producerea de hormoni tiroidieni, dar va reduce, de asemenea, simptomele asociate: modificari ale ciclului menstrual, crampe, oboseala extrema sau apatie, printre altele.

23 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate