Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie: De ce avem nevoie de alimente care contin Vitamina E

Nutritie: De ce avem nevoie de alimente care contin Vitamina E

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 23 martie 2023

Vitamina E joaca rolul de antioxidant si are capacitatea de a preveni problemele cauzate de radicalii liberi asupra grasimilor din corp, care sunt esentiale pentru sanatate si impiedica procesul de imbatranire. Aceasta vitamina este solubila in grasimi si ajuta la buna functionare a multor organe, precum si la desfasurarea activitatilor enzimatice si proceselor neurologice.

Rolul in organism a vitaminei E

Alimentele bogate in vitamina E joaca un rol important in tratarea si prevenirea bolilor cardiovasculare, cum ar fi durerile in piept, hipertensiunea arteriala si arterele blocate sau intarite. Vitamina E se gaseste cu precadere in alimentele vegetale si este disponibila in farmacii sub forma de suplimente alimentare. Totusi, activitatea antioxidanta a suplimentelor cu vitamina E nu se dovedeste a fi la fel de eficienta precum cea din alimente.

Vitamina E este esentiala pentru reproducere, vedere, calitatea sangelui, a creierului si a pielii, fiind un puternic antioxidant. Antioxidantii au rolul de a proteja celulele organismului de daunele produse de radicalii liberi, ce apar ca urmare a descompunerii alimentelor sau a expunerii la fum si radiatii. Acestia pot provoca afectiuni foarte grave in organism.

Aceasta vitamina se regaseste in anumite uleiuri, cum este cel de masline sau de canola, nuci, cereale, fructe si germeni de grau dar si margarina, migdale si arahide, carne, lactate, verdeturi cu frunze si cereale fortificate. Deficitul de vitamina E poate provoca dureri nervoase de aceea este indicat sa integrati aceste alimente in planul alimentar. Cantitatea zilnica recomandata de vitamina E pentru adulti este de 15 miligrame pe zi.

Care sunt formele vitaminei E?

Vitamina E are opt forme prin care se poate intalni atat in forma sintetizata cat si in forma naturala. Dintre toate acestea, alpha-tocoferolul are rolul cel mai activ in organismul uman. Dupa cum am mai spus, Vitamina E este o vitamina liposolubila care se obtine exclusiv prin aport de suplimente alimentare si diferite alimente. Totodata, pe masura ce trecem de zona 40-45 de ani, nivelul vitaminei E scade, iar necesitatea suplimentarii creste odata cu inaintarea in varsta. Mai mult, pentru femeile insarcinate si pentru cele care alapteaza suplimentarea este esentiala unui organism sanatos.

Un alt lucru esential si relevant este ca trebuie sa fim foarte atenti la formele de vitamina E! Nu toate sunt la fel de eficiente! Cercetarile din ultimii ani au aratat ca Vitamina E naturala (D-alpha tocoferol) este net superioara fata de forma sintetizata, este mult mai bioactiva si biodisponibila decat vitamina E sintetica (DL- alpha tocoferol).

Daca sa zicem se cantareste 1 mg de vitamina E naturala si un 1 mg de vitamina E sintetizata chimic in laborator se va observa ca cea naturala are o concentratie activa cu 20% mai mare. In plus biochimistii au demonstrat ca vitamina E naturala din diferite alimente este retinuta de catre organismul uman mult mai mult timp, avand o viata bioactiva si efecte mai indelungate. Asta nu inseamna ca vitamina E sintetizata in laborator nu este buna ci doar ca trebuie sa avem grija la dozaje si la recurenta ca ea sa isi faca efectul mai mult timp. In ceea ce priveste Vitamina E in starea ei naturala, pe aceasta o gasim in cantitati mai mari in produse precum avocado, migdale, nuci, alune, galbenus de ou, uleiuri vegetale sau cereale integrale. Totodata gasim vitamina E in seminte de quinoa, susan, chia si in.

Ce beneficii ofera vitamina E?

Vitamina E are o multime de beneficii pentru sanatate, precum:

Echilibreaza nivelul colesterolului
Colesterolul este o substanta produsa in mod natural de ficat si joaca un rol esential in buna functionare a celulelor, hormonilor si nervilor. Daca nivelul colesterolului nu este in parametrii optimi atunci intervin problemele. S-a dovedit faptul ca anumiti izomeri ai vitaminei E au rol de antioxidant protector care combate oxidarea colesterolului. Acestia imbunatatesc sanatatea cardiovasculara si incetininesc evolutia aterosclerozei precum si ingrosarea arterelor.

Anihileaza radicalii liberi si previne aparitia afectiunilor
Radicalii liberi pot descompune celulele sanatoase ale organismului, provocand astfel afectiuni cardiace. Acestia cauzeaza probleme grave atunci cand se oxideaza. Datorita capacitatii puternice antioxidante anumiti izomeri ai vitaminei E lupta impotriva inflamatiei, incetinesc imbatranirea naturala a celulelor si previn afectiunile cardiace.

Acestia sustin sistemul imunitar, prevenind dezvoltarea afectiunilor comune dar si a tulburarilor grave.

Ajuta la sanatatea si frumusetea pielii
Vitamina E intareste peretii capilarelor si imbunatateste elasticitatea pielii, actionand ca un nutrient natural anti-imbatranire in organism. Acesta poate reduce inflamatiile din ​​interiorul corpului, dar si de la nivelul pielii, mentinand-o sanatoasa si tanara. Vitamina E poate proteja impotriva cancerului de piele.

O combinatie de vitamina E cu vitamina C poate trata inflamatia pielii dupa expunerea la radiatiile UV si joaca un rol important in ameliorarea semnelor de acnee si eczeme, sustinand procesul de vindecare a pielii.

Vitamina E combate arsurile solare, care reprezinta cauza principala a cancerului de piele. In plus, ajuta la tratarea cicatricilor, acneei si ridurilor deoarece are capacitatea de a accelera regenerarea celulara. In acest fel, pielea se mentine mult mai tanara si mai stralucitoare.

Ingroasa firele de par
Vitamina E poate proteja parul de efectele nocive ale mediului inconjurator si asigura o mai buna circulatie sanguina catre scalp. Uleiul cu vitamina E mentine umezeala naturala a pielii si impiedica uscarea scalpului, lasand parul frumos si matasos. Aceasta reprezinta remediul perfect pentru persoanele care au parul lipsit de stralucire.

Echilibreaza activitatea hormonala a organismului
Vitamina E joaca un rol esential pentru sistemele endocrin si nervos si are capacitatea de a echilibra in mod natural nivelul hormonilor. Atunci cand apare un dezechilibru hormonal in corp acesta se asociaza cu urmatoarele simptome: cresterea in greutate, anxietatea, reactiile alergice, infectiile urinare, problemele de piele si oboseala. Un nivel echilibrat al hormonilor din corp te ajuta sa-ti mentii greutatea in parametri normali, sa ai un ciclu menstrual regulat si sa te simti plina de energie.

Amelioreaza simptomele sindromului premenstrual
Administrarea unor suplimente cu vitamina E cu 2-3 zile inainte si dupa menstruatie poate ameliora crampele, starile anxioase, poftele si alte simptome ale sindromului premenstrual. Vitamina E reduce intensitatea si durata durerilor, dar si pierderile de sange menstruale.

Imbunatateste vederea
Vitamina E joaca un rol foarte important pentru vedere deoarece reduce considerabil riscul de degenerescenta maculara legata de varsta. Pentru a beneficia de un plus de eficienta vitamina E trebuie consumata in combinatie cu vitamina C, zinc si beta-caroten in cantitati adecvate.

Este dovedit faptul ca persoanele care au fost supuse unor interventii chirurgicale cu laser la ochi se vindeca mai usor daca iau zilnic vitamina E si vitamina A.

Ajuta persoanele cu boala Alzheimer
Gratie activitatii antiinflamatorii, vitamina E poate proteja impotriva maladiei Alzheimer, incetinind procesul de pierdere a memoriei si declinul functional. In combinatie cu vitamina C, aceasta reduce riscul de a dezvolta mai multe forme de dementa.

Imbunatateste rezistenta fizica si forta musculara
Vitamina E imbunatateste si rezistenta fizica, oferind un plus de energie organismului si reducand stresul oxidativ asupra muschilor care apare dupa efectuarea exercitiilor fizice. Aceasta vitamina imbunatateste forta musculara si previne starea de oboseala, in timp ce sustine buna circulatie a sangelui si intareste peretii capilarelor, hranind celulele.

Sporeste fertilitatea la barbati, dar si la femei
Studiile arata ca barbatii care au urmat un tratament de fertilizare in vitro si au luat vitamina E, au avut o rata de fertilizare mai mare cu 19% - 29%. Exista o varietate de alimente bogate in vitamina E:

Nuci: nucile de migdale, nucile pecan, nucile braziliene, nucile caju, arahidele si alunele sunt surse bogate de vitamina E.
Seminte: semintele de floarea-soarelui, semintele de dovleac si semintele de susan sunt surse excelente de vitamina E.
Uleiuri: uleiul de germeni de grau, uleiul de masline, uleiul de floarea-soarelui si uleiul de soia sunt bogate in vitamina E.
Legume cu frunze verzi: spanacul, varza kale, loboda, rucola, patrunjelul, telina si salata verde sunt surse bune de vitamina E.
Fructe: avocado, mango, kiwi, capsuni si rodii contin vitamina E.
Cereale: cerealele integrale precum orezul brun, ovazul si quinoa contin vitamina E.
Carne: carnea de pui si de curcan contine vitamina E, dar in cantitati mai mici decat cele mentionate anterior.

Cum se administreaza corect Vitaminei E?

Vitamina E se gaseste in farmacii in diverse produse sub diferite forme de administrare si cantitati. De la solutii orodispersabile la comprimate filmate, de la capsule gelatinoase la tablete efervescente. In plus, vitamina E este disponibila in multe produse cosmetice precum: creme, lotiuni, uleiuri de corp sau de plaja. In functie de produsele in care o gasim, sub forma naturala sau sintetizata, exista in farmacii si in piata patru forme importante in care putem lua contact cu vitamina E:

• vitamina E naturala - este in forma naturala, neesterificata, numita d-alfa-tocoferol: aceasta provine din uleiurile vegetale (in principal din soia), din uleiul de floarea-soarelui dar si alte fructe si legume;

• forma semi-sintetica, esteri: producatorii transforma o forma a vitaminei E in esteri, folosind anumite substante care sa ii accentueze proprietatile;

• vitamina E sintetica: are aproximativ jumatate din activitatea biologica a vitaminei E naturale;

• forme fractionate: tocoferoli naturali combinati si alte tipuri de vitamina E;

Acum ca am inteles formele ei comerciale si nu numai, sa vorbim despre modul de administratie.

Adultii si copiii de peste 14 ani au nevoie de 15 miligrame (mg) de vitamina E pe zi. Copiii sub 14 ani au nevoie de o doza similara, zi de zi:

• Sugarii de la 0 la 6 luni: 4 mg/zi

• Bebelusii de la 7 la 12 luni: 5 mg/zi

• Copiii cu varste intre 1 si 3 ani: 6 mg/zi

• Copiii cu varste intre 4 si 8 ani: 7 mg/zi

• Copiii cu varste intre 9 si 13 ani: 11 mg/zi.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina